Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
fiets op een landweg omringt door weilanden

Nederland is het land van fietsfanaten. Het land van een heuvel- en bergloos landschap waar zelfs de minst fitte fietsers zich zonder moeite doorheen bewegen. Geen wonder dus dat de fietsvakantie in eigen land favoriet is onder velen. Maar ook sportieve dagtochten of weekendtrips per fiets zijn populair. Want wat betreft mooie fietsroutes in Nederland geen gebrek. Die zijn er in overvloed! Van het noordelijkste puntje op de grens van Groningen en Friesland, tot helemaal onderin in het zuiden: overal in Nederland vind je prachtige fietsroutes. Zelf ook zin om op de fiets te stappen en de mooiste natuurgebieden, pittoreske dorpjes en beste vogelspot plekken te ontdekken? Laat je dan inspireren door de zes mooiste fietsroutes van Nederland in dit artikel.

6x de mooiste fietsroutes Nederland

Van routes door de duinen tot langs het strand of door de bossen: ontdek hier onze zes favoriete routes.

 1. De Duinwaterroute 
 2. Het Lauwersmeer
 3. De Slufterroute
 4. De Buiksloterdijkroute
 5. De Brabantse Heide
 6. Het Pieterpad 

Keuzes, keuzes, keuzes

Welke fietsroute past bij jou? Dat hangt uiteraard af van je wensen. Wil je bijvoorbeeld een lange fietstocht maken of ga je op fietsvakantie in Nederland? Bepaal het aantal kilometer dat je (per dag) zou willen fietsen. Denk ook na over het soort landschap waar je doorheen wilt fietsen. Wil je graag klimmen, kies dan voor een route door een heuvelachtig gebied om jezelf uit te dagen. Er zijn diverse websites die je kunnen helpen om een route uit te stippelen. Dat kun je bijvoorbeeld doen via de ANWB of de Fietsersbond.

De mooiste fietsroutes Nederland: deel 1

Fietsen door de duinen, langs het meest noordelijke stukje in Nederland of op een eiland: hieronder ontdek je de eerste selectie van de mooiste fietsroutes. 

1. De Duinwaterroute

Fiets je het liefst door de duinen? En ben je gek op vogels spotten? Dan is de Castricumse Duinwaterroute echt iets voor jou! In twintig kilometer fiets je door het Noordhollandse Duinreservaat. Je start de route in Castricum en vervolgens fiets je langs Limmen, Heiloo, Uitgeest en Heemskerk. Onderweg vind je verschillende vogelobservatiehutten waar je kustvogels kunt spotten. Het duingebied bij Castricum is trouwens niet alleen een hele fijne plek om te fietsen. Het gebied heeft ook een belangrijke rol voor de drinkwaterwinning. In de duinen wordt namelijk voorgezuiverd IJsselmeerwater gefilterd, en na ongeveer een maand teruggewonnen. 

Goed om te weten: voor deze route heb je een ‘PWN’ dagkaart voor het Noordhollands Duinreservaat nodig. Deze dagkaart koop je vanaf €2 per persoon en is te verkrijgen bij verschillende betaalautomaten bij de ingangen van het gebied. De VVV in Castricum biedt deze dagkaarten ook aan.

2. Het Lauwersmeer

Zoek het noordelijkste puntje van Nederland op met deze fietsroute langs de grensstreek van Groningen en Friesland. Via het Nationaal Park Lauwersmeer en natuurgebied Marnewaard, fiets je in zo’n 54 kilometer langs de mooiste flora en fauna. Verwacht prachtige uitzichten over het meer en een heleboel vogels. Veel koffietentjes kun je daarentegen niet verwachten. Wel zo handig dus om voorbereid, met eten en drinken, op pad te gaan. Nog even over het gebied: deze ontstond in 1969 toen de Lauwerszee werd afgesloten en werd gescheiden van de Waddenzee.

3. De Slufterroute

Pak de veerboot naar Texel en ontdek het noordelijke stuk van het eiland tijdens de Slufterroute. Deze prachtige fietsroute langs natuurgebied de Slufter, strekt zich uit over 36 kilometer. Tijdens het fietsen kun je het kustleven bewonderen en een kleine detour maken langs de beroemde Texelse vuurtoren. Op de route liggen ook de Koog en Oosterend, waar je even kunt stoppen voor een pitstop op het terras.

De mooiste fietsroutes Nederland: deel 2

Al enthousiast geworden van de eerste drie fietsroutes? Wacht dan maar tot je over de volgende drie mooiste fietsroutes in Nederland leest!

4. De Buiksloterdijkroute

Ten noorden van Amsterdam ligt de Buiksloterdijkroute. Hier fiets je in dertig kilometer langs de dijken en pittoreske dorpjes van Waterland en het IJ. Van origine maakte de Buiksloterdijk deel uit van de Waterlandse Zeedijk, een middeleeuwse zeewering die de Waterland regio beschermde tegen de Zuiderzee. Tegenwoordig leent het gebied zich voor prachtige fietstochten. De mooi weer fietsers kunnen deze route het beste afleggen in de lente en zomer. Die-hards kunnen zich ook in de winter en herfst aan de Buiksloterdijkroute wagen. Oh, en als je deze route fiets, vergeet dan niet een bezoekje aan Marken of Broek in Waterland te brengen!  

5. De Strabrechtse Heide

De Strabrechtse Heide tussen het Brabantse Geldrop en Someren is niet alleen prachtig en rustgevend, maar ook een ideale plek om dieren en watervogels spotten. En om te fietsen natuurlijk! In 48 kilometer fiets je door het bosrijke gebied en verwonder je je aan vennen, bossen, stuifzand, bloemen, vlinders, vogels en meer. Even uitrusten onderweg? Op de route liggen twee eetgelegenheden waar je even op adem kunt komen. 

6. Het Pieterpad

Een absoluut unieke ervaring per fiets? Ga het Pieterpad fietsen. Fiets van het Groningse Pieterburen naar het Limburgse Sint. Een lange tocht over het Pieterpad van meer dan vijfhonderd kilometer. Neem hier rustig de tijd voor en ga bijvoorbeeld een week lang elke dag zestig à tachtig kilometer fietsen. Onderweg zoek je gezellige plekken om te overnachten. Via het Pieterpad kom je door allerlei verschillende landschappen, natuurgebieden en door plaatsen als Zweeloo, Nijmegen en Thorn. De exacte route is eenvoudig online te vinden. Voor het afleggen van de route heb je geen speciale fiets nodig. Uiteraard kun je kiezen voor een racefiets, een elektrische fiets of een gewone fiets, net wat jij fijn vindt. De route is vrij eenvoudig, alleen het laatste stuk in Limburg kan wat zwaarder zijn omdat het landschap hier wat heuvelachtiger is.

Fietsen in Nederland? In 5 stappen voorbereid op pad

Een goede voorbereiding is het halve werk, bij het afleggen van een fietsroute is dat niet anders. Volg de onderstaande vijf stappen om er zeker van te zijn dat je voorbereid en wel op de fiets kan stappen!

 1. Laat je fiets checken

  Laat je fiets nakijken. Zorg ervoor dat je fiets geen gebreken heeft wanneer je vertrekt. 
 2. Bandenspanning controleren

  Controleer in elk geval de bandenspanning, zodat je niet na 5 kilometer al de banden moet oppompen. Check ook de remmen en de ketting.
 3. Neem een bandenplakset mee

  Neem een bandenplakset mee! Geloof ons, elke fiets heeft wel eens een klapband of lekke band gehad. Maar met een bandenplakset is dat probleem zo opgelost!
 4. Zorg voor een goed fietsslot

  Zorg voor een goed slot. Kies het liefst voor een ART gekeurd slot, omdat deze het veiligst zijn. Zet je fiets bovendien altijd aan iets vast. De combinatie van een ringslot én een kettingslot is het beste.
 5. Neem niet te veel mee

  Zorg ervoor dat je niet te veel spullen meeneemt. Hoe meer bagage, hoe zwaarder het fietsen is.

De mooiste fietsroutes Nederland: ideeën voor een fietsvakantie

Of je nu op vakantie gaat met kinderen, een romantisch uitje zoekt, alleen op vakantie gaat of een sportieve huwelijksreis bestemming zoekt; een fietsvakantie is een geweldige manier om de natuurgebieden in Nederland opnieuw te ontdekken. Tijdens de fietsvakantie kun je op allerlei plekken overnachten. Je kunt gaan kamperen (check hier onze paklijst kamperen), naar een glamping gaan, kiezen voor bijzondere overnachtingen of oud en vertrouwd inchecken bij een sfeervolle bed & breakfast op de fietsroute. Ook als je op vakantie gaat met een hond kun je een fietsvakantie doen. Laat de hond wel vooraf wennen aan het reizen met de fiets. 

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een sportieve vakantiesfeer in jouw interieur.