Disneyland parijs kasteel

Yes, het is tijd voor vakantie! Waar gaan we heen wat gaan we doen en vooral met wie ga je op reis? Reis je met kinderen dan zal je andere beslissingen nemen dan wanneer je met een groepje vrienden op vakantie gaat. Wij laten je hier zien hoe je een vakantie met kinderen het beste kunt aanpakken wat je het beste wel of niet kunt doen én waar je het beste naartoe kunt gaan. Ontdek de tips & tricks voor een kindvriendelijke vakantie in onze kids vakantiegids. Voor een ontspannen vakantie met kinderen!

Waar let je op bij een vakantie met kinderen?

Als je reist met kinderen dan let je op hele andere zaken dan wanneer je een romantische trip met je geliefde op de planning hebt staan. Allereerst gaan mensen met kinderen vaak veel eerder en langer van tevoren nadenken over de vakantie. Ze hebben rekening te houden met de schoolvakanties en willen de zaken goed geregeld hebben. Met een kind ga je minder snel op de bonnefooi weg.

Daarnaast wil je natuurlijk ergens naartoe gaan, waar je kinderen het naar hun zin hebben, maar waar jij ook even kunt ontspannen en kunt genieten van de omgeving.

Vakantie met kinderen: do’s & don’ts

Uiteraard zijn er een aantal dingen die je wél en juist niet moet doen wanneer je op vakantie gaat met kinderen. Door deze tips mee te nemen in je keuzes, maak je het jezelf ook gemakkelijker.

Do’s

 • Zoek een fijn huis en kijk van daaruit verder. Een comfortabel huis waar je ruimte hebt is een mooie basis voor een relaxte vakantie.
 • Ga voor een plek waar het warm is, zodat je veel buiten kunt zijn. Als je ergens naartoe gaat waar het veel regent ben je constant binnen en dan wordt het moeilijker om je te vermaken.
 • Lang vliegen kan, maar zorg voor voldoende vermaak voor de kinderen. Boekjes, tijdschriften, leuke apps en spelletjes.
 • Zoek het ook eens dichtbij huis! Een relaxte vakantie in de Ardennen kan ook al geweldig zijn! Mits het weer een beetje meezit.
 • Niet te veel meenemen. Bedenk dat je bijna overal alles kunt aanschaffen.
 • Maak een lijstje van activiteiten die jullie zouden kunnen ondernemen.

Don’ts

 • Ga niet in een hotel zitten. Dit is niet prettig voor jezelf, niet voor de kinderen én niet voor de andere vakantiegangers. Een huisje of appartement is veel fijner voor iedereen.
 • Zorg dat je zelf kunt koken. Uiteten gaan is fijn, maar met kinderen is het een grote uitdaging. Zijn de kinderen al wat ouder dan kan het natuurlijk wel.
 • Ga geen reis maken met alleen ‘grotemensendingen’. Als je eindeloos musea in en uit gaat en uitgebreid gaat lunchen is dat voor kinderen niet vol te houden. Hier maak je de kinderen niet blij en niet meegaander mee. Voor de kids niet leuk én voor jou dus ook niet!
 • Ga niet haasten. Zorg dat je meer, veel meer, tijd neemt dan je altijd deed zonder kinderen. Dat scheelt veel stress en gedoe.

Kindvriendelijke vakantie? Gewoon doen!

Nog een belangrijke tip voor iedereen die graag reist maar er erg tegenop ziet om dit te doen met een of twee kleintjes; ga! Doe het gewoon. Het kan intens zijn, maar je krijgt er zoveel moois voor terug. Een lange vliegreis is moeilijk, maar het is ook zó voorbij. Het is een moment.

Kinderen zijn enthousiast en vinden veel leuk als het maar nieuw en spannend is. Geef je eraan over en probeer niet alles vooraf te plannen of uit te stippelen. Met kids loopt het allemaal heel vaak anders dan je vooraf dacht. Uiteraard is het boeken van een vlucht en een accommodatie wel iets dat je het beste vooraf kunt doen, maar voor de rest; let it go!

De mooiste bestemmingen voor een vakantie met kinderen

In principe kun je bijna overal naartoe gaan met kinderen. Of je nu een grote reis wilt maken door Azië of een relaxte strandvakantie zoekt, het kan allemaal. Toch hebben we hieronder een aantal bestemmingen voor je verzameld die heel geschikt zijn.

 1. Blijf in Nederland en ga naar een Waddeneiland!

  In de zomer is het hier heerlijk. Je hebt strand, duinen, natuur en als je dan ook nog een fijn huisje (op tijd) boekt dan zit je hier helemaal goed! De vakantie begint helemaal als je op de boot staat!

 2. Kamperen in Frankrijk

  Hiermee doe je in elk geval de kinderen een groot plezier. Je kunt er met de auto heen, wat voordeliger is dan vliegen én je kunt al je spullen meenemen. Zoek een relaxte camping uit waar geen enorme animatieteams rondrennen als je komt voor de rust. Op elke camping zijn kinderen dus vaak hebben ze hier in no time vrienden gemaakt. En zo’n animatieteam is misschien ook wel weer handig! Drop je de kindjes daar een middagje en kan jij even lekker een duik nemen in zee.

 3. Een comfortabel huis in Portugal?

  Vlieg op Lissabon en rijd een stukje de bergen in. In dit gebied heb je een aantal prachtige plekken waar je volledig omringd bent door natuur. In het beste geval zit er een zwembad bij het huisje. Ideaal als het hoogzomer is!

 4. Italië is ook een top land voor kinderen

  Italianen zijn gék op kinderen en kunnen veel hebben. Als kinderen van tafel aan tijdens het eten kijken ze echt niet meteen raar op.

 5. Thailand is ook zeer kindvriendelijk

  Zoek je een bestemming voor een kindvriendelijke vakantie en wil je graag ver weg dan is Thailand absoluut een goede optie. Bovendien heb je hier alles. Prachtige witte stranden, indrukwekkende steden, luxe resorts en knusse hippie cabins.

Kids vakantiegids: regelzaken

Regel in elk geval de volgende zaken om ontspannen te vertrekken.

 1. Zijn de paspoorten geldig?
 2. Heb je een visum nodig?
 3. Heb je vaccinaties nodig?
 4. Is het kraanwater drinkbaar op de plek van bestemming?
 5. Boek een vlucht of zorg dat de auto klaar is voor vertrek
 6. Boek een huisje, appartement of hotel
 7. Regel het vervoer van en naar het vliegveld
 8. Pak je tassen licht in
 9. Stippel de route goed uit
 10. Zorg voor vermaak onderweg

Onze tips voor een vakantie met kinderen

Een van de belangrijkste tips is, vinden wij, laat je niet weerhouden van het reizen met kinderen. Je kunt voor rust zorgen en comfort maar kinderen hebben daarnaast een goed aanpassingsvermogen. Misschien kunnen ze zich zelfs wel beter aanpassen dan wij! Wees dus niet te bang voor alles wat je tegenkomt tijdens een vliegreis of als je aankomt op de plek van bestemming.

Probeer een aantal dingen goed te regelen, maar geef je er daarna aan over! Wel kan het zijn dat sommige soorten vakanties meer geschikt zijn voor kinderen boven een bepaalde leeftijd. Een backpack vakantie door Azië bijvoorbeeld is voor oudere kinderen leuker dan voor een kleuter die geen zin heeft om zelf te lopen.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je vakantie met de kinderen compleet te maken.