blauwe tent met zwarte lampen

Wil je het deze vakantie even helemaal anders doen? De drukke stad verruilen voor een rustige natuuromgeving en een all inclusive hotel voor een laid-back camping? Als je echt even ‘back to basics’ wil, is een kampeervakantie dé manier. Maar als je (nog) geen doorgewinterde kampeerder bent kan het voorbereiden en inpakken best overweldigend zijn. Daarom hebben we bij Westwing een paklijst kamperen samengesteld waarmee het inpakken een eitje wordt. Want wanneer je alle boxjes op onze checklist kan afvinken, wordt de vakantie sowieso een succes – aan de inhoud van je koffer zal het in ieder geval niet liggen. Bekijk en download in dit artikel onze checklists voor een tent en caravan vakantie! 

Checklist kamperen: een paklijst voor je kampeervakantie

Yes! Je eerste kampeervakantie is in zicht… Om er zeker van te zijn dat je niks vergeet, hebben we verschillende checklists voor je samengesteld: een complete overzicht checklist voor een familie kampeervakantie en de aparte checklists voor een tent- of caravanvakantie en een vakantie met kinderen. Met deze kampeer paklijsten bij de hand, ga je een stuk relaxter de weg op!

Pro tip: Als je gaat kamperen heb je veel spullen nodig. Hoe verleidelijk het ook is, koop deze spullen niet allemaal nieuw als dit je eerste kampeervakantie wordt. Probeer ze eerst eens te lenen van vrienden, familie of buren. Zo kun je eerst eens uitproberen of dit type vakantie echt iets voor je is. Ook kun je na je eerste vakantie beter inschatten welke spullen je fijn vindt.

Kamperen voor beginners: tent of caravan

Als je nog nooit hebt gekampeerd kan het best spannend zijn om voor het eerst naar een camping te gaan. Want wat heb je allemaal nodig? Welke camping kies je? Waar mag je je tent neerzetten? En ga je überhaupt voor een tent of toch liever een caravan? Genoeg om over na te denken dus. De keuzes die je maakt hebben ook invloed op wat je gaat inpakken. Zo pak je logischerwijs anders in voor een tent- dan een caravan vakantie. 

Paklijst kamperen: tent vakantie

Paklijst kamperen: caravan vakantie

7 kampeertips voor beginners

Misschien hoor je in je omgeving wisselende verhalen over een campingvakantie. De een vindt het tenslotte fantastisch, en de ander bedankt er juist vriendelijk voor. Toch zou iedereen het eens geprobeerd moeten hebben. Want als je kampeert, ervaar je iets wat je op een andere manier minder snel zal ervaren: ultieme vrijheid. Hieronder delen we zeven (paklijst kamperen) tips om de eerste vakantie iets makkelijker te maken! 

 1. Zet vooraf een keer je tent op! Dit scheelt je een hoop uitzoekwerk op locatie.
 2. Zorg dat je op tijd bij de camping bent en niet in het donker je tent moet opzetten. 
 3. Neem een slotje mee voor op je tas. Dit geeft een prettig gevoel. 
 4. Bedenk goed waar je je tent neerzet. Let bijvoorbeeld goed op de zon. 
 5. Zorg voor een goede slaapzak en luchtbed. 
 6. Neem oordoppen mee. 
 7. Eerste keer? Leen eerst spullen van vrienden, familie of buren voordat je alles nieuw gaat aanschaffen.

5x campingvakanties

De rust en luxe van de hele dag buiten zijn, en de vrijheid om te gaan en staan waar je wil: een kampeervakantie is ideaal! Al enthousiast geworden van het idee, maar nog niet uit over de plek? Wij zetten vijf soorten campings voor je op een rijtje:

5x campingvakanties:

 1. Natuurcampings

  Houd je van overnachten in de natuur? Dan zijn natuurcampings echt iets voor jou. Dit type camping is meestal kleiner, rustiger en vrijer dan de grotere ‘massacampings’. Je vindt de campings middenin natuurgebieden in Nederland of het buitenland.

 2. Boerencampings

  Deze campings bevinden zich meestal op een boerenland of daar heel dichtbij. Soms is het zelfs mogelijk om echt deel te nemen aan het boerenbedrijf. Kamperen bij de boer is heel leuk voor gezinnen met jonge kinderen.

 3. Jongerencampings

  De naam zegt het al de jongerencamping is echt bedoeld voor jongeren die naar een camping willen. Ze bieden alle mogelijkheden die jongeren wensen.

 4. Gezinscampings

  Deze campings zijn volledig ingesteld op gezinnen met kinderen. Jong en oud, iedereen heeft het hier naar zijn zin. Er zijn vaak ook speciale activiteiten voor kinderen en volwassenen. Grotere campings dus met veel sport en spel.

 5. Glampings

  De glamping is luxer en comfortabeler dan de gewone camping. Glampings bevinden zich vaak op de mooiste plekken in Europa en Nederland. Accommodaties die je vindt op een glamping zijn ook anders dan op een gewone camping. Hier kun je denken aan lodges, safaritenten, luxe stacaravans, maar ook kleine huisjes. Verder zijn de accommodaties stuk voor stuk uitgerust met een toilet, douche, bad, keukentje, vaatwasser en televisie. Het is dus eigenlijk net als thuis, maar dan op een camping in het midden van de natuur! Een luxe vakantie op de camping dus.

Checklist kamperen met kinderen

Ga je met je (kleine) kinderen op kampeeravontuur? Dan zijn er ook nog een aantal dingen die je niet mag vergeten bij je koffer inpakken. Check deze paklijst kamperen dus voordat je vertrekt!

Helemaal ingepakt en wel? Dan wensen we je alvast een hele fijne (eerste) kampeervakantie! Vergeet niet een reisdagboek te maken. Zo kun je ook als je weer terug bent nog lang nagenieten van je heerlijke vakantie!

Ga je lekker op camping vakantie? Dan kun je ongetwijfeld wat tips en advies gebruiken. Registreer op je Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw camping vakantie compleet te maken.