Bruine hond uit autoraam

Yeah! Tijd voor vakantie! Voordat je vertrekt zijn er veel dingen waarmee je rekening moet houden en die je moet voorbereiden. Zeker wanneer je reist met kinderen of huisdieren. Ga je op vakantie met de hond? Lees dan zeker even verder. Hier moet je op letten bij het organiseren van een vakantie met hond.

Waar moet je rekening mee houden wanneer je op vakantie gaat met hond?

Neem je jouw trouwe viervoeter gezellig mee op vakantie? Leuk! Neem wel wat voorzorgsmaatregelen en houd er rekening mee dat ze niet overal ter wereld op je hond zitten te wachten. Daarnaast moet je ook gewoon vooraf uitzoeken of honden überhaupt toegestaan zijn op de plek waar jij graag heen wilt. Zo zijn honden niet altijd welkom op het strand of in nationale parken.

Voor- en nadelen van het reizen met een hond

 1. Jij bent welkom, hij niet.

  Kijk van tevoren goed waar je hond wel en niet welkom is. Soms mag hij niet komen op plekken waar je dat wel zou verwachten. In sommige bossen en nationale parken bijvoorbeeld mag je hond niet komen.
 2. Honden vinden niet elk klimaat fijn!

  Hoe heerlijk jij het warme klimaat misschien vindt, je hond doe je hier meestal geen plezier mee. Ze kunnen veel moeite hebben met de hitte. Kou vinden de meeste honden trouwens geen probleem.
 3. En dan de vraag, hoe kom je er?

  Met de auto reizen met een hond gaat meestal prima. Alhoewel je er wel rekening mee moet houden dat je wat vaker moet stoppen voor wat beweging én een pasje. Het fijne hiervan is wel dat je zelf kunt beslissen wanneer je doorrijdt en wanneer je stopt. Vliegen is geen handige optie, dus verre bestemmingen zijn moeilijk bereikbaar.

  Als het echt moet mag een kleine hond mee in de cabine, in een speciale hondentas. Grote honden mogen mee in de laadruimte van het vliegtuig, maar of je hem hier echt een plezier mee doet valt natuurlijk te betwisten. Voor het reizen op een boot of met de trein gelden speciale regels.
 4. Inspecteer het huisje

  En vraag of honden hier echt welkom zijn. Ga je kamperen dan hoef je je meestal niet zoveel zorgen te maken. Er zijn altijd wel campings te vinden waar honden mogen komen. Honden kunnen ook prima in een tent slapen.
 5. Wegloop gevaar

  Kijk, als je een huisje zoekt, ook of de tuin omheind is, zodat de hond hier los kan lopen.
 6. Vaccinaties

  Denk naast aan je eigen inentingen ook aan de vaccinaties voor je hond! In bepaalde landen worden ziektes overgebracht door vliegen of teken. Hiervoor kunnen ze ingeënt worden. Overleg altijd even met de dierenarts voordat je vertrekt.

Vergeet dit niet voor een vakantie met hond!

Wist je dat een hond ook een geldig paspoort nodig heeft als hij naar het buitenland gaat? Daarnaast is een chip noodzakelijk als je hem mee wilt nemen naar een ander land. Er zijn ook nog een aantal vaccinaties die ze verplicht moeten hebben als je ze mee wilt nemen naar het buitenland. Zo moet hij in de meeste landen ingeënt zijn tegen rabiës. Er zijn ook landen waarin bepaalde hondenrassen wel mogen komen, maar alleen als ze een muilkorf dragen.

Ideale bestemmingen voor een vakantie met hond

Ideaal als je gaat reizen met een hond, is een bestemming waar je naartoe kunt rijden. Zo houd je in elk geval zelf in de hand wanneer je moet stoppen. Een plek waar veel natuur is en je lekker naar buiten kunt is ook ideaal. Hier heeft jouw hond veel bewegingsvrijheid. Een stad bezoeken is voor je hond meestal minder leuk. Campings zijn fijn. Hier kan de hond lekker buiten zijn en er zijn veel campings die zeer geschikt zijn voor honden.

Hond niet meenemen? Regel een oppas!

Als je je hond niet mee kunt nemen op de vakantie die jij voor ogen hebt, dan zijn er een aantal oplossingen. Zo kun je natuurlijk zelf een oppas zoeken voor je hond, maar er zijn ook speciale hotels voor honden of hondenoppassers.

 • Familie, vrienden of buren kunnen wellicht op jouw hond passen als jij op vakantie bent.
 • Hondenpension? Er bestaan speciale pensions die honden opvangen. Het is slim om hier voordat je vertrekt eens langs te gaan met de hond. Dan kun je zien hoe het er daar aan toe gaat, hoe de dierenverblijven onderhouden worden etc.
 • Oppas – Er is ook een oppas centrale waar je een hondenoppas kunt zoeken.
 • Het hondenhotel – voor iedereen die een beetje luxe wil voor de hond is er het hondenhotel. Hier slapen de honden niet in kooien, maar worden ze lekker verwend en voelt het voor je huisdier als thuis.

Onze tips voor een heerlijke vakantie met je trouwe viervoeter

Welke stappen je moet nemen wanneer je op vakantie wilt met je hond, hangt allereerst af van zijn leeftijd. Met een puppy gelden weer andere voorwaarden dan met een volwassen viervoeter. Bovendien speelt mee hoeveel jouw hond al gewend is qua reizen. Rijd je vaak lange stukken met hem? Of is dit de eerste keer?

Het kan ook slim zijn om voordat je gaat een paar keer langere stukken te rijden met hem om even te kijken hoe hij hierop reageert. Deze proefritjes helpen hem ook om te wennen aan het in de auto zitten. Wist je trouwens dat honden ook wagenziek kunnen worden? Hiervoor zijn eventueel ook medicijnen verkrijgbaar bij de dierenarts.

Meeneemtips voor een vakantie met hond

Waar je aan moet denken als je op reis gaat met een hond? Ontdek het lijstje hieronder.

 • Paspoort voor de hond
 • Reismand of honden reis bench – zeker voor een jonge hond slim
 • Poep zakjes
 • Drinkbank
 • Zijn favoriete kussen
 • Speelgoed voor je hond
 • Droogvoer
 • Halsband en riem
 • Spiraal en lange lijn. Hiermee kun je de hond vastleggen (bijvoorbeeld op de camping)
 • Tekenpen
 • Het kan ook nog handig zijn om een roller mee te nemen om de haren van de hond mee te verwijderen.
 • Ga je kamperen? Denk dan ook eventueel aan een isolerend matje voor de hond.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je hond mee in de watten te leggen! Wij wensen je in elk geval veel plezier bij het plannen van de vakantie met de hond!