Zeilboot op blauwe zee

Vakantie in eigen land heeft veel voordelen. Het is bijvoorbeeld goedkoper én je hoeft minder ver en lang te reizen. Er kunnen ook andere redenen zijn voor een vakantie in eigen land. Zo zitten we door de coronamaatregelen op dit moment aan huis gekluisterd en kunnen we niet veel verder komen dan ons eigen land. Goed moment om het mooie Nederland te gaan ontdekken! Welke mogelijkheden een vakantie in eigen land zoal heeft, waar je naartoe kunt, welke activiteiten je daar kunt uitvoeren én waar je de meest bijzondere overnachtingen, lees je hier.

De mogelijkheden van vakantie in eigen land

Voor een vakantie in eigen land zijn veel opties. Je kunt de natuur in trekken, gaan wandelen of fietsen, maar je kunt ook lekker gaan luieren op het strand. Een stad bezoeken kan natuurlijk ook. Maar dat is in corona-tijd wel nét even anders dan gewoonlijk, aangezien veel musea, restaurants, cafés, winkels et cetera social distancing invoeren.

Soorten bestemmingen in Nederland

Er zijn echt veel diverse soorten bestemmingen in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld naar het strand, het bos, de duinen, het wad of de hei én je kunt een actieve of relaxte vakantie boeken. Ontdek hieronder ons lijstje met verschillende soorten bestemmingen voor een vakantie in Nederland.

 • Bos
 • Strand
 • Waddeneiland
 • Stad
 • Culturele attracties

Voordelen van vakantie in eigen land

Wellicht heb je enorm uitgekeken naar een lange vakantie naar een tropisch eiland of een actieve wandelvakantie in de bergen van Zwitserland. Wat de reden ook is dat deze vakantie er dit jaar niet van komt, niet getreurd. Een vakantie in eigen land kent namelijk veel voordelen! En dat zijn niet alleen voordelen voor jou, maar ook voor het milieu, de wereld en de planeet. Ontdek ons lijstje van voordelen hieronder.

 • Met een vakantie in eigen land bespaar je op je reis. Een vliegticket naar India of Amerika kost al gauw een paar honderd euro en een treinreis door Zwitserland kost ook een flinke duit. Door in eigen land te blijven en met de auto of fiets te reizen, ga je goedkoop op vakantie en bespaar je behoorlijk wat reiskosten.
 • Naast het feit dat je kosten bespaart, sparen we de planeet. Dankzij veel minder internationale vluchten te laten vliegen verbeterd immers de luchtkwaliteit aanzienlijk. We zien zelfs hoe de natuur opleeft van de verbeterde luchtkwaliteit.
 • Tot slot is het fantastisch om het eens dichterbij huis te zoeken. We hoeven namelijk echt niet persé de wereld over te vliegen om een fantastische natuurcamping aan de kust of romantische tiny houses te vinden op unieke plekjes.

Soorten overnachtingen

Er zijn diverse soorten overnachtingen die absoluut de moeite waard zijn. Hierbij kun je denken aan het ontspannen in een bed & breakfast of luxe hotel, maar ook een romantische camping of klein huisje is fantastisch voor een knusse vakantie. Ga je op vakantie met kinderen, als verliefd stel of als sportieve vriendinnen? Ontdek de volgende soorten overnachtingen.

 • Hotel
 • Camping
 • De vakantietrend: glamping
 • Huisje
 • Tiny House
 • Appartement
 • Villa
 • Bed & breakfast
 • Boomhut

Met de camper door eigen land

Een geweldige manier om het land te ontdekken is per camper. Huur of leen daarom een camper en stop deze vol met de belangrijkste spulletjes. Met de camper kun je vrij rondreizen, zonder dat je elke stopplek vooraf moet hebben vastgelegd. Dat is fijn want hierdoor kun je op een ontspannen manier je reis starten. Je hebt immers altijd een slaapplaats bij je! Een vakantie met camper is ook fantastisch wanneer je met kinderen reist. Eventueel kun je ook nog een klein tentje meenemen dat naast de camper gezet kan worden.

Vakantie in eigen land: Top 10 bestemmingen

Veel mensen gaan tijdens een vakantie in eigen land graag de natuur in. Ze willen in de eerste plaats rust na een drukke periode van werk en hectiek en hopen vooral te ontspannen. Anderen gaan dan weer graag op avontuur of zijn graag actief in de natuur. Hieronder vind je een lijstje met 10 bijzondere natuurbestemmingen.

Bijzondere natuurbestemmingen

Deze lijst met bijzondere natuurbestemmingen voor een vakantie in eigen land, bevat veel natuurgebieden. Absoluut stuk voor stuk prachtige gebieden die je écht eens gezien moet hebben. Zo vind je hier vast en zeker de rust en ontspanning die je zoekt na een hectische tijd. Ook voor kinderen valt hier veel te zien en te beleven. Vogels spotten, fietsen, wandelen, schelpen zoeken, zandkastelen bouwen. Samengevat, de natuur heeft enorm veel te bieden voor groot én klein.

 1. De Waddeneilanden

  Vlieland, Terschelling, Texel, Ameland, Schiermonnikoog. Alleen de reis er naartoe per boot is al de moeite waard! De Wadden werden tot Werelderfgoed benoemd door UNESCO.

 2. Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

  Dit park bestaat voor een groot deel uit stuifzand waardoor het ook wel wordt vergeleken met de Sahara. Een unieke plek!

 3. Nationaal Park de Hoge Veluwe

  Hier moet je geweest zijn. De Hoge Veluwe wordt namelijk niet voor niets ook wel de ‘schatkamer’ van de Veluwe genoemd. Een park vol diverse landschappen en veel dieren.

 4. Scheveningen strand

  Een fijn strand waar het, vooral met warm weer, perfect vertoeven is.

 5. De Stiltebank, Utrechtse Heuvelrug

  Op de Utrechtse Heuvelrug vind je zandverstuivingen, vennen, bossen en heuvels. Ook vind je hier prachtige kastelen en landgoederen in de omgeving.

 6. Route door het land van Maas & Waal

  Een prachtige route die je kunt afleggen per fiets. Op de route kom je van alles tegen.

 7. Giethoorn

  Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het hoge Noorden genoemd. Verken het dorpje per boot of fiets.

 8. Nationaal Park Lauwersmeer

  Een prachtige plek om dieren en vogels te spotten, te wandelen en te fietsen.

 9. Nationaal Park de Biesbosch

  Gelegen in een rivierdelta is het landschap hier absoluut uniek. Het is het grootste zoetwatergebied in Nederland.

 10. Oostvaardersplassen

  Een prachtig park waar bijzondere diersoorten gezien kunnen worden. Het park ontstond tijdens de aanleg van Flevoland.

Nog meer vakantie inspiratie

Hopelijk hebben wij je kunnen inspireren voor een vakantie in eigen land. Zoek je een romantisch uitje of ga je op huwelijksreis? Ga je liever alleen op reis? Wil je slapen in een boomhut? Of zoek je tips voor een vakantie met de hond? Of wil je misschien gewoon meer lezen over vakanties en reizen?

Ga je toch liever verder weg? Lees dan onze artikelen over vakantie eilanden, de mooiste bestemmingen in Europa en de lijst met do’s & don’ts voor kampeervakanties. Ready to go? Pak nog even onze checklist voor je vakantie erbij!

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook je huis in te richten in vakantiesfeer!