Strand en zee

Wanderlust! En hoe! Hoewel je niet alleen bent met dit gevoel, is het toch op de een of andere manier vermoeiend. Corona heeft ons allemaal een beetje van slag gebracht – je vakantie plannen kan dan ook zeker helpen om weer in een positieve stemming te brengen! In ons interview met holidayguru.nl onthullen we waar je heen kan gaan, wat juist afgeraden wordt en waar je allemaal rekening mee moet houden. Zo kun jij je vakantie optimaal plannen. Veel leesplezier en laat je inspireren!

Of je nu een vakantie naar Turkije, Kroatië, Egypte of Spanje in gedachten had. Ervaar van de experts wat kan werken en wat niet:

Hallo Holidayguru! We kunnen niet wachten om eindelijk onze vakantie plannen voor dit jaar concreet te gaan maken. Is het al mogelijk om je vakantie te plannen voor de zomer of herfst?

Ja dat is zeker mogelijk, wie dit jaar op vakantie wilt moet vroeg genoeg beginnen met plannen. Gewoon boeken en gaan is helaas niet meer mogelijk sinds de corona pandemie. De voorbereidingen van een vakantie zijn veel uitgebreider geworden. Naast de huidige situatie en de plaatselijke voorschriften op de bestemming, moet er ook rekening gehouden worden met de inreisvoorschriften. In de regel is een negatieve coronatest vereist 24 tot 48 uur voor aankomst en vertrek. Voor het plannen van je vakantie betekent dit dat testcentra moeten worden gevonden en dat de testdatum en het vertrek moeten worden gecoördineerd. Met de komst van het vaccinatiepaspoort zal dit echter wel veranderen, dan wordt vrij reizen mogelijk als je gevaccineerd bent.

Vakantie plannen 2021: vroegboeken of een last minute – wat is beter?

Het beste is om zo vroeg mogelijk te boeken. Echter is het wel zo dat de echte vroegbroek vakantie er nu niet meer in zit, we zitten tenslotte al in mei. Er zijn zeker nog voordelen aan het nu boeken van een vakantie ten opzichte van een last minute. Zo is er nu nog veel keus en geven vele reisorganisaties kortingen aangezien de vraag nog relatief laag is. Veel reisaanbieders hebben nu ook eerlijke annuleringsvoorwaarden. De geboekte vakantie kan dus kosteloos of tegen lage kosten worden geannuleerd als er toch iets tussenkomt. Je hebt dus de mogelijkheid om geld te besparen bij het boeken en toch flexibel te blijven.

Er zijn momenteel nog goede en goedkope aanbiedingen. Dit zal veranderen wanneer reizen weer officieel “toegestaan” wordt of gemakkelijker wordt gemaakt. De meesten van ons kijken uit naar een nieuw avontuur en willen uit de routine van corona stappen. De vraag zal daarom aanzienlijk toenemen. Wanneer je dan voor een last minute kiest kan het zijn dat je minder keus hebt en dat de prijzen hoger zijn omdat veel mensen dit jaar een last minute gaan boeken. Mocht je flexibel zijn qua bestemming en reisperiode dan kan een last minute ook voordelig uitpakken.

Waar kunnen we dit jaar heen?

Met meer dan 3.000 eilanden heeft Griekenland veel zonnige vakantiebestemmingen te bieden en ook de regio’s op het vasteland hebben hun eigen charme. Het land was vorig jaar een van de populairste reisbestemmingen. De inschrijving met deelnameformulier en QR-code en de regels ter plaatse waren gemakkelijk te begrijpen en bleken een succes te zijn. De verwachting is nu dat op 15 mei het reisadvies voor Europeese bestemmingen per land zal worden bekeken. Zo kan het straks weer mogelijk zijn dat we bijvoorbeeld naar Spanje of Israël op vakantie kunnen.

Tip van Holidayguru: de Azoren. De eilandengroep behoort tot Portugal en heeft supermooie natuur te bieden. Wandelvakanties kunnen worden gecombineerd met dagen aan het strand en walvisspotten.

Waar kunnen we dit jaar beter niet op rekenen?

Verre reizen zijn dit jaar nog steeds lastig, dit komt door de quarantaineverplichting waaraan je moet voldoen bij aankomst. Dit kan vaak enkele dagen duren. Echter zijn er momenteel al een paar bestemmingen die makkelijker te bereiken zijn als andere. De ABC-eilanden zijn zeker een optie voor Nederlanders die toch een verre reis willen maken dit jaar. Ook de Domincaanse Republiek en de Maldiven zijn ook toegankelijk als je een negatieve PCR-testresultaat voor kan leggen die maximaal 96 uur van tevoren is afgenomen. Quarantaine is in deze gevallen niet nodig. De hygiënische normen in de hotels zijn zeer hoog en door de tests kan je vakantie zorgeloos en met een veilig gevoel beginnen.

Helaas duurt het waarschijnlijk nog tot het najaar voordat andere verre bestemmingen weer toegankelijk zijn voor Nederlanders. Maar het kan echter snel gaan, dankzij de vaccinaties openen steeds meer landen hun grenzen voor gevaccinneerden.

Tip van Westwing: als je een verre reis wilt maken, boek dan een reisverzekering met volledige medische dekking en corona zorg!

Zal ik een pakketreis of losse reis boeken?

Corona heeft ons de voordelen van een pakketreis laten zien. Wanneer je een pakketreis bij een ANVR of SGR aangesloten reisorganisatie boekt krijg je je geld terug wanneer een reisorganisatie de reis niet kan uitvoeren wegens corona of een andere reden. Ook zijn reisorganisaties veel flexibeler geweest met het omboeken van een vakantie. Wanneer je een vakantie los boekt bestaat de kans dat je het bedrag voor de accommodatie of vlucht kwijt bent wanneer een vakantie door bijvoorbeeld een pandemie niet door kan gaan. Mocht je toch zelf alles los willen boeken let dan op dat je kiest voor flexibele voorwaarden. Zo zijn er veel accommodaties die je tot 24 uur van tevoren kan annuleren. Ook vluchten zijn vaak zonder extra kosten om te boeken. Is de prijs later in het jaar van datzelfde ticket hoger? Dan moet je wel het verschil bijleggen.

Wat moet je in gedachte houden voor een vakantie plannen tijdens corona in 2021?

In ieder geval, de voorbereiding. Door de vele voorschriften en lokale coronamaatregelen moeten reizigers zich vooraf uitvoeriger informeren dan gewoonlijk. Een goede plaats om te beginnen is de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar valt ook te zien of je in quarantaine moet bij terugkomst. Daarnaast is het belangrijk om dit keer wél de kleine lettertjes te lezen bij het boeken van een reis. Kijk naar de annuleringsvoorwaarden en informeer naar de omboek flexibiliteit. Bekijk ook voor de zekerheid je reisverzekeringspolis om te zien wat binnen de dekking valt.

Wie goed verzekerd wil zijn, moet kiezen voor een pakketreis. Veel touroperators bieden goede annuleringsvoorwaarden of staan tegen een kleine toeslag extra opties toe als de reis niet door kan gaan. Als de touroperator de reis annuleert, zijn de reizigers ook gedekt en krijgen zij hun geld terug. Flexibele boekingsmogelijkheden zijn ook beschikbaar voor individuele boekingen van vliegtickets en accommodatie. Voor volledig gevaccineerde personen is de toegang tot sommige landen, zoals Kroatië, Griekenland, Montenegro of de Seychellen, al veel gemakkelijker gemaakt. Je hoeft hier niet langer een negatieve corona test te laten zien als je gevaccineerd bent.

Is het mogelijk om in 2021 vakanties en reizen te boeken tegen bijzonder lage prijzen?

Natuurlijk is dat mogelijk! Als je de annuleringsvoorwaarden van de verschillende touroperators goed leest, kun je zonder zorgen een vakantie boeken. Zoek en boek vóórdat het negatieve reisadvies van de Nederlandse overheid zal worden aangepast een voordelige zonvakantie met flexibele annuleringsvoorwaarden. De toeristische sector heeft zich goed voorbereid tegen corona. Vervoermiddelen en accommodaties hebben hun hygiënenormen verhoogd en het bewijs van een negatief testresultaat maakt veilig reizen mogelijk. In sommige regio’s, zoals Mallorca, is de situatie op het gebied van corona veel beter dan momenteel in Nederland het geval is. Het is bijzonder belangrijk dat je je bewust bent van je verantwoordelijkheid: je moet voorzichtig blijven en je aan de regels houden op de bestemming.

Hebben jullie nog andere belangrijke tips voor een vakantie plannen in 2021?

Lees in ieder geval altijd zorgvuldig de annuleringsvoorwaarden. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de verschillende touroperators. Soms is een gratis annulering mogelijk tot één dag voor vertrek, maar soms is het twee tot vier weken voor vertrek. Als je dan later annuleert is dat meestal gebonden aan kosten.

Wat zijn de alternatieven voor een vakantie in 2021 tijdens corona?

Door corona zullen er veel mensen kiezen voor een vakantie dichtbij huis. Gelukkig is er genoeg te ontdekken in Nederland en onze buurlanden. Binnen Nederland is één van de mooiste plekjes te vinden in Groningen, namelijk Bourtange. Wil je in Duitsland op pad en hou je van ruimte en mooie natuur bezoek dan Saksisch Zwitserland. Tot slot blijft de Ardenne natuurlijk altijd een perfecte plek voor een heerlijke vakantie. Daarnaast zien we een enorme vraag naar huisjes met een jacuzzi of sauna erbij. Veel zijn dan ook al volgeboekt.

Leestips: wij adviseren je ook over een staycation – de vakantie thuis! Of wat dacht je van glamping in Nederland?

Kun jullie ons een voorspelling geven voor de toekomst: zal reizen uiteindelijk alleen mogelijk wanneer je gevaccineerd bent? Wanneer zullen we weer zonder beperkingen kunnen reizen?

Wij kunnen geen concrete voorspellingen doen voor de toekomst. Het is echter een feit dat reizigers met een volledige vaccinatie tegen corona zich al vrijer over de Nederlandse grenzen kunnen bewegen. Het is echter onwaarschijnlijk dat vaccinatie verplicht wordt voor reizen. Veilig reizen zal, net als nu, mogelijk worden gemaakt door PCR-tests. Heb jij ook al zin gekregen om op vakantie te gaan? Neem dan vooral een kijkje bij holidayguru.nl om voordelige reisdeals te vinden.


Leestips: kijk ook eens naar onze artikelen: de mooiste designhotels, de mooiste duurzame luxe hotels en de mooiste stranden in Nederland.

Wil je nog meer tips en inspiratie over reizen dit jaar? Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor de mooiste reis artikelen en accessoires!