Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!

Trouwdag organiseren

Met het huwelijksaanzoek achter de rug is het tijd om je helemaal te focussen op jullie grote dag: jullie trouwdag! Het organiseren van zo’n bruiloft kan enorm overweldigend zijn. Of het nu gaat om een groot of klein huwelijk, er komt veel bij kijken. Maar geen zorgen, we helpen jullie in 6 stappen op weg naar jullie droombruiloft. Waar moet je allemaal aan denken? Wat moeten jullie regelen en wat mag er niet ontbreken?

Voordelen van trouwen

Trouwen heeft veel voordelen. Niet alleen beloof je de liefde van je leven eeuwige trouw, ook zijn jullie een prachtige herinnering rijker, is het fiscaal voordelig en krijgen jullie allebei gezag over toekomstige kinderen. En wist je dat getrouwde mensen gelukkiger zijn dan ongehuwden? Genoeg redenen om in dat bootje te stappen en een start te maken met het organiseren van jullie trouwdag!

Stap 1: save the date

Het klinkt misschien logisch, maar allereerst is het belangrijk om de datum voor jullie trouwdag te kiezen. Houd hierbij ook rekening met het seizoen: een bohemian chic wedding op het strand is misschien niet zo handig in de koude decembermaand. Vinden jullie het lastig om een datum te kiezen? Denk eens aan de datum waarop jullie elkaar hebben leren kennen of jullie relatie officieel werd. Ieder koppel heeft wel zo’n mooie datum waar je met veel plezier op terugkijkt. Hoe mooi is het om dat ook nog jullie trouwdatum te laten worden!

Stap 2: it’s all about the money

Hebben jullie de datum gevonden? Dan is het nu tijd om na te denken over jullie budget. Nee, helemaal precies hoeft het niet, maar bepaal samen met je partner wat jullie maximaal aan jullie bruiloft willen uitgeven. Aan de hand hiervan kunnen jullie namelijk aan de slag met de planning en natuurlijk de locatie! Een ding is zeker: jullie trouwdag wordt de mooiste dag van jullie leven, ongeacht jullie budget. Een tip van onze kant, om het overzichtelijk te houden kun je ervoor kiezen om een speciale trouwrekening bij de bank te openen. Op die manier zie je makkelijk wat er binnenkomt en uitgaat.

Stap 3: plan je gek

Na het budget en de datum komt het allerleukste gedeelte: het uitdenken van jullie huwelijksdag. Goed om te weten: Een trouwdag heeft vaak een bepaalde indeling. Allereerst is er natuurlijk jullie big entrance! In Nederland wordt er vaak gekozen voor een entree waarbij de bruidegom door zijn moeder naar voren wordt gebracht. Daarna volgen de directe familieleden zoals ouders, broers, zussen, opa, oma en de getuigen. Heb jij je getuigen nog niet gevraagd? Neem dan snel een kijkje in ons artikel over het vragen van een getuige en ontdek originele manieren en verschillende cadeau ideeën. Tot slot maken de bruid en haar vader hun intrede en wordt de bruid door haar vader weggegeven.

Dan is het tijd voor het echte werk: de trouwceremonie. Die is niet compleet zonder een leuke trouwambtenaar. Deze kun je zelf kiezen. Zo heb je een babs, dit is een trouwambtenaar die is benoemd door de gemeente en heb je een zelfstandig trouwambtenaar. Deze laatste trouwambtenaren zijn soms ook verbonden aan een gemeente, maar dat hoeft niet. Trouwen jullie in de kerk? Dan wordt het huwelijk geleid door de priester. Vraag vooral vrienden en familie om te spreken tijdens de ceremonie. Af en toe een tikkeltje gênant, maar de bruiloftsspeeches zijn wel het allerleukste om op terug te kijken! Vergeet ook de muziek niet.

Na afloop van de ceremonie kun je lekker met jullie gasten gaan dineren of meteen door naar de dansvloer! Of wat dacht je van wat bruiloft spelletjes? Het is helemaal aan jullie. Een draaiboek kan jullie helpen bij het inrichten van jullie trouwdag. Dat neemt tegelijkertijd ook een hoop stress weg.

Stap 4: groot, groter, grootst

Nu jullie weten hoe de dag er ongeveer uit kan gaan zien, kunnen jullie nadenken over de invulling hiervan. Gaan jullie voor een big wedding met honderden gasten of blijft het klein en intiem met alleen jullie dierbaarste vrienden en familie? Willen jullie trouwen in de kerk, aan zee, in de natuur, in jullie achtertuin, een prachtig kasteel of landgoed of misschien wel ergens in buitenland, bijvoorbeeld in Ibiza, Frankrijk of Toscane? Of toch liever een echt unieke trouwlocatie? En hoe laat zijn de gasten welkom? Ook kunnen jullie nu eindelijk nadenken over het thema en de stijl van jullie trouwdag. Een lente- of winterbruiloft, colourful, het is allemaal mogelijk.

Concreet is het verstandig om na te denken over de volgende dingen:

De gasten

Kies samen wie er écht op jullie trouwdag aanwezig moeten zijn. Een tip: laat je niet leiden door wie je zou moeten uitnodigen, maar denk na over wie jullie willen dat erbij zijn. Het is jullie feestje! Denk ook meteen na over wie je als ceremoniemeester of bruidsmeisje wil vragen. Let hierop dat diegene het leuk vindt om alles voor jullie te regelen en die weet wat jullie fijn vinden. Het is ook mogelijk om voor twee ceremoniemeesters te gaan. Eentje die alle voorbereidingen van de bruiloft regelt en eentje die op de dag zelf alles van jullie uit handen neemt door de gasten te ontvangen en begeleiden. Vergeet ook niet om getuigen te kiezen en te vragen. Belangrijk om hen op tijd te vragen voor het geval ze iets gepland hebben op jullie trouwdatum.

Uitstraling

Willen jullie graag een themabruiloft, een bepaalde stijl aanhouden of hoeft het allemaal niet zo strikt? Wat jullie idee ook is, het is altijd handig om van tevoren te bespreken. Misschien is een van jullie wel helemaal fan van een bepaalde kleur, land of een stijl als vintage of industrieel? Er is genoeg inspiratie te vinden!

Locatie van je bruiloft

Als jullie weten hoeveel gasten er ongeveer welkom zijn en welke vibe jullie trouwdag krijgt, kunnen jullie op zoek naar jullie droomlocatie. Stap in de auto, scout unieke locaties en brainstorm erop los! Er komt vanzelf iets moois op jullie pad, helemaal passend bij jullie thema. Hierbij geldt: Hoe eerder je hieraan begint, hoe beter. Hak op tijd knopen door. Vaak duurt het nog wel even voordat de trouwdag plaatsvindt en stel je daarom deze keuzes stiekem uit. Veel populaire locaties zijn echter al een jaar van tevoren volgeboekt, dus leg dit op tijd vast!

Let op de details

Nu jullie de locatie en tijd hebben vastgelegd, is het tijd voor de details! Denk aan bijvoorbeeld het regelen van een trouwfotograaf, bruiloft decoratie, bedankjes, (live)muziek, vervoer en een eventuele overnachtingsplek. En natuurlijk niet te vergeten: de trouwkleding en trouwringen!

Natuurlijk mag ook het eten niet ontbreken. Neem een lekker dagje vrij en plan samen een dag om taarten en vullingen te proeven. Zo weten jullie zeker dat jullie de perfecte bruidstaart op jullie trouwdag aansnijden! Blijven de gasten eten, regel dan ook catering.

Stap 5: En voor het zover is…

En voor het zover is, vergeet geen save the date kaarten en uitnodigingen te versturen naar jouw gasten. Daarnaast heel belangrijk: het melden van jullie huwelijk bij gemeente. Denk van tevoren na over de voorwaarden waaronder jullie willen gaan trouwen. Belangrijk hierbij zijn de huwelijkse voorwaarden, naam en het wel of niet opstellen van een testament. De gemeente wil ook graag weten wie jullie getuigen zijn. Neem bij het aanmelden van jullie voorgenomen huwelijk van alle personen een geldig legitimatiebewijs mee.

Vergeet natuurlijk ook geen hint te laten vallen bij jullie vrienden en familie voor het organiseren van een mannen– of vrouwenvrijgezellenfeest. Dit uitje mag natuurlijk zeker niet ontbreken.

Stap 6: de huwelijksdag

Hebben jullie alles afgevinkt? Dan is het nu aftellen naar jullie grote dag. Hulde aan het bruidspaar!

Meer inspiratie voor jullie huwelijk

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met het organiseren van je bruiloft? In onze artikelen vind je alle tips voor het organiseren van jouw perfecte dag: van een handige checklist voor het organiseren van je bruiloft tot een bruiloft on budget. Maar ook alles over het vieren van een huwelijksjubilieum zoals een katoenen, houten, koperen, zilveren, robijnen, gouden, of diamanten huwelijk.