Bruiloft organiseren

Iedere bruiloft is anders. Of het nu om een grote of kleine bruiloft gaat, bij het organiseren van een bruiloft komt veel kijken. Ga jij een bruiloft organiseren of help je een vriendin of familielid mee bij de organisatie? Onze specialisten nemen je bij de hand om ervoor te zorgen dat jij die droombruiloft organiseert!

Waar ga je beginnen? Wat mag er absoluut niet ontbreken? We vertellen het je allemaal.

De eerste stap als je weet dat je gaat trouwen is het vastleggen van een datum. Wanneer vindt de grote dag plaats? Gaan jullie voor een speciale datum waarop jullie elkaar hebben leren kennen of willen jullie graag trouwen in een specifieke maand of seizoen? Houd ook rekening met de vakantieperiode of andere perioden rondom populaire vrije dagen. Een leuk weetje: vrijdag is de populairste dag om te trouwen, minder populair zijn zondag en maandag.
Organiseren van een bruiloft

Datum vastleggen
De eerste stap als je weet dat je gaat trouwen is het vastleggen van een datum. Wanneer vindt de grote dag plaats? Gaan jullie voor een speciale datum waarop jullie elkaar hebben leren kennen of willen jullie graag trouwen in een specifieke maand of seizoen? Houd ook rekening met de vakantieperiode of andere perioden rondom populaire vrije dagen. Een leuk weetje: vrijdag is de populairste dag om te trouwen, minder populair zijn zondag en maandag.
Hoe gaat de bruiloft eruit zien?
De tweede stap is om samen met elkaar te bespreken hoe jullie dag eruit gaat ziet. Kiezen jullie voor een groot feest met veel familie en vrienden of willen jullie juist een intieme bruiloft? Houden jullie van een chique locatie met alles erop en eraan of vier je de bruiloft liever in jullie achtertuin of op een authentieke boerderij? Kies je voor een of meerdere locaties? Willen jullie een bepaalde stijl of thema aan houden of juist helemaal niet? Allemaal vragen die helpen bij het in kaart brengen van deze dag. Denk hierbij ook aan de indeling van de dag, wanneer start de bruiloft. Start je met een ontbijt inclusief getuigen erbij of laat je alle gasten pas rond 13:00 of 14:00 uur komen? Maak een tijdsplanning. Neem uitgebreid de tijd om samen te bespreken hoe jullie droombruiloft eruitziet.
Budget
Ten derde is het belangrijk om te weten wat jullie budget voor de bruiloft is. Door eerst helder te hebben wat jullie precies willen, kunnen jullie op een later moment ook beter afwegingen maken. De kosten van een bruiloft hangen namelijk van verschillende factoren af zoals de locatie, stijl en de lengte van de bruiloft. Kies je voor een bruiloft aan zee met een vijfgangendiner inclusief overnachting, dan zal dit een stuk duurder zijn dan een bruiloft inclusief buffet bij iemand in de achtertuin. Om het overzichtelijk te houden kun je ervoor kiezen om een speciale trouwrekening bij de bank te openen. Op die manier zie je makkelijk wat er binnenkomt en uitgaat.
Gasten
Wie nodigen jullie allemaal uit? Voor je het weet zit je op honderden mensen (inclusief aanhang) als je alle familie, vrienden, buren en kennissen uitnodigt. Kies vooral mensen die jullie samen willen uitnodigen! Niet de mensen die je zou moeten uitnodigen. Het is immers jullie bruiloft! Denk ook meteen na over wie je als ceremoniemeester of bruidsmeisje wil vragen. Let hierop dat diegene het leuk vindt om alles voor jullie te regelen en die weet wat jullie fijn vinden. Het is ook mogelijk om voor twee ceremoniemeesters te gaan. Eentje die alle voorbereidingen van de bruiloft regelt en eentje die op de dag zelf alles van jullie uit handen neemt door de gasten te ontvangen en begeleiden. Vergeet ook niet om getuigen te kiezen en te vragen. Belangrijk om hen op tijd te vragen voor het geval ze iets gepland hebben op jullie trouwdatum.
Locatie
Als je weten hoe je droomhuwelijk eruit mag komen te zien kun je opzoek gaan naar een passende locatie. Hoe eerder je hieraan begint, hoe beter. Hak op tijd knopen door. Vaak duurt het nog wel even voordat de bruiloft plaats vindt en stel je daarom deze keuzes stiekem uit. Veel populaire locaties zijn echter al een jaar van tevoren volgeboekt, dus leg dit op tijd vast!
Huwelijk melden
Vergeet niet om jullie voorgenomen huwelijk te melden bij de gemeente. Denk van tevoren na over de voorwaarden waaronder jullie willen gaan trouwen. Belangrijk hierbij zijn de huwelijkse voorwaarden, naam en het wel of niet opstellen van een testament. Hier komt veel bij kijken dus verdiep je er goed in! De gemeente wil graag weten wie jullie getuigen zijn. Neem bij het aanmelden van jullie voorgenomen huwelijk van alle personen een geldig legitimatiebewijs mee.

Dit mag absoluut niet ontbreken bij het organiseren van een bruiloft
Of het nu gaat om de éérste bruiloft of het vieren van een huwelijksjubileum zoals een koperen, zilveren, gouden of diamanten huwelijk dit mag absoluut niet ontbreken:

Draaiboek van de dag (benieuwd wat er zeker in een draaiboek moet staan, bekijk dan deze checklist).
Trouwfotograaf
Trouwkleding zoals een trouwjurk, sierraden, accessoires en schoenen.
Reserveer of boek een kapster en visagist.
Bruidstaart, proost moment met champagne.
Bruiloft decoratie: bekijk hier onze inspiratie en tips over bruiloft decoratie.
Trouwlocatie, vervoer en eventuele overnachtingsplek.
Trouwringen
In ondertrouw gaan.
Een vrijgezellenfeest! Lees hier onze tips voor een onvergetelijk vrijgezellenfeest voor hem en haar.
Catering
(Feest)muziek in de vorm van een dj, bandje of playlist.
Gastenlijst inclusief save the date kaarten en uitnodigingen.

Andere aspecten zoals het vragen van getuigen, ceremoniemeester(s), het daadwerkelijk boeken van jullie trouwlocatie en trouwambtenaar, regelen van tafelkaartjes, bedankjes en het maken van een persoonlijke trouwgelofte voor je geliefde mogen uiteraard niet ontbreken.

Bij een koperen of zilveren huwelijk kan het leuk zijn om ook herinneringen op te halen van het vrijgezellenfeest. Wanneer het gouden of diamanten huwelijk wordt gevierd dan is dit alweer een hele tijd geleden. Tijdens deze huwelijksjubileums wordt er meer tijd gestoken in de decoratie en aankleding van het feest en in het organiseren van passende activiteiten.
Alle vieringen rondom het huwelijk
Entree van het bruidspaar
Op het moment dat het bruidspaar arriveert, start de huwelijksviering. In Nederland wordt er vaak gekozen voor een entree waarbij de bruidegom door zijn moeder naar voren wordt gebracht. Daarna volgen de directe familie leden zoals ouders, broers, zussen, opa, oma en de getuigen. Tot slot maken de bruid en haar vader hun intrede en wordt de bruid door haar vader weggegeven. In Amerika daarentegen zitten alle genodigden en staat de bruidegom te wachten tot de bruid komt aanlopen. Vervolgens maakt de bruid samen met haar vader hun intrede.


Trouwceremonie

Dan is het tijd voor de trouwceremonie. Afhankelijk van jullie wensen en invulling boek je een (zelfstandige) trouwambtenaar die de ceremonie begeleidt. Indien jullie de ceremonie in de kerk vieren dan zal dit worden geleid door een priester. Boek je een zelfstandige trouwambtenaar? Kies dan voor een trouwambtenaar die jullie persoonlijke verhaal vertelt. Een trouwambtenaar kan een ceremonie maken of breken. Niet voor niets is dit dé dag van jullie leven, ga daarom voor iemand die bij jullie past en die zorgt voor een persoonlijke ceremonie. Vraag ook vrienden en familie om een woordje te doen, zij kennen jullie als geen ander. Het is mooi als een ceremonie humor en emotie bevat. Zorg tussendoor voor passende muziek om het helemaal af te maken.
Live muziek
Ik zei het al even, maar muziek kan de sfeer van de huwelijksviering aanzienlijk versterken. Ga voor livemuziek, een pianist of gitarist om de emotie van de persoonlijke verhalen en teksten te versterken en deze nog intenser te beleven.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je bruiloft te organiseren.