Gratis retourneren
Recht op retourneren tot 31.1.’23

Trouwdag organiseren

Met het aanzoek achter de rug is het tijd om je helemaal te focussen op jullie grote dag: jullie trouwdag! Het organiseren van zo’n bruiloft kan enorm overweldigend zijn. Of het nu gaat om een groot of klein huwelijk, er komt veel bij kijken. Maar geen zorgen, we helpen jullie in 6 stappen op weg naar jullie droombruiloft. Waar moet je allemaal aan denken? Wat moeten jullie regelen en wat mag er niet ontbreken?

bruiloft prieel en bel met bloemen

Moment supreme: tips en ideeën voor een onvergetelijke huwelijksceremonie

Gedekte bruiloftstafel buiten met veel kaarsen en bloemen als tafeldecoratie

Een kleine bruiloft organiseren in vijf stappen

blauwe bus met bloemen

5x ideeën voor een bruiloft thema: van kleuren tot seizoenen

bruiloft kaarten voor de gasten

7x tips voor een budget bruiloft

tuin bruiloft

Trouwen in eigen tuin: hoe organiseer je een tuin bruiloft?

checklist bruiloft organiseren 12 maanden

De bruiloft checklist: een bruiloft organiseren in 10 stappen

vrouwen die buiten op een loungeset zitten

9x originele bruiloft spelletjes voor een onvergetelijke dag

twee trouwringen in de sneeuw

De perfecte winter wedding organiseren in zes stappen

zwart spaarvarken met muntjes eromheen

Checklist: wat zijn de kosten van een bruiloft?

huwelijks boog met bloemen

Bruiloft in de natuur: trouwen in het bos

boot versierd voor een huwelijk

Trouwgids: 5 unieke trouwlocaties

bruiloft op ibiza met prieel

Trouwen op Ibiza: ontdek ons 4-stappenplan voor een perfecte organisatie

trouwen in italie met een fiat als vervoer

Toscaanse bruiloft – Trouwen in Italië

witte zitkussens met een houten gedekte tafel en lampjes in een tent

Zo creëer je jouw perfecte bohemian style bruiloft

strand bruiloft in boho stijl

Een onvergetelijke strand bruiloft organiseren in 5 stappen

bruid en bruidegom voor landgoed met witte en rode ballonnen

Trouwen op een landgoed: 6 prachtige locaties in Nederland

Gedekte bruiloftstafel buiten met veel kaarsen en bloemen als tafeldecoratie

Bruiloft-inspiratie en -trends: van klein trouwen tijdens corona tot een eco-wedding

Kasteel Hooge Vuursche met kasteeltuin

Trouwen in een kasteel: de 7 mooiste kastelen om te trouwen in Nederland

Gelukkig bruidspaar zit op fontein in de zon

10 tips van Bas Uijlings voor het kiezen van de beste trouwfotograaf

Vivian met grote vaas bloemen

5 tips van Nederlands beste weddingplanner voor een onvergetelijke bruiloft

confetti en proostende mensen met wijnglas

Organiseer een origineel vrijgezellenfeest voor vrouwen

Trouwen in Frankrijk header

Trouwen in Frankrijk - Franse chateau bruiloft

Trouwen in het buitenland zwembad met diner tafels in het groen

Trouwen in het buitenland: waar moet je aan denken? Alle tips op een rij!

kaart met tekst 12.5 jaar getrouwd en twee champagne glazen

12,5 jaar getrouwd: hoe maak je een feestje van koperen huwelijk?

microfoon voor een speech te geven op een bruiloft

Hoe schrijf je een speech voor een bruiloft?

Diamanten huwelijk cocosnoten met rozen op houten tafel

Diamanten huwelijk

kaart met tekst 25 jaar getrouwd en twee champagne glazen

Zilveren huwelijk: hoe vier je 25 jaar getrouwd in stijl?

kaart met tekst 50 jaar getrouwd en twee champagne glazen

Gouden bruiloft organiseren: hoe maak je er een onvergetelijk feest van?

gipskruid en twee trouwringen op een boek

Je droomdag perfect laten verlopen? Maak een draaiboek voor je bruiloft!

checklist vrijgezellenfeest mannen

Een dag om niet te vergeten: de top 10 leukste opdrachten vrijgezellenfeest man

Voordelen van trouwen

Trouwen heeft veel voordelen. Niet alleen beloof je de liefde van je leven eeuwige trouw, ook zijn jullie een prachtige herinnering rijker, is het fiscaal voordelig en krijgen jullie allebei gezag over toekomstige kinderen. En wist je dat getrouwde mensen gelukkiger zijn dan ongehuwden? Genoeg redenen om in dat bootje te stappen en een start te maken met het organiseren van jullie trouwdag!

Stap 1: save the date

Het klinkt misschien logisch, maar allereerst is het belangrijk om de datum voor jullie trouwdag te kiezen. Houd hierbij ook rekening met het seizoen: een bohemian chic wedding op het strand is misschien niet zo handig in de koude decembermaand. Vinden jullie het lastig om een datum te kiezen? Denk eens aan de datum waarop jullie elkaar hebben leren kennen of jullie relatie officieel werd. Ieder koppel heeft wel zo’n mooie datum waar je met veel plezier op terugkijkt. Hoe mooi is het om dat ook nog jullie trouwdatum te laten worden!

Stap 2: it’s all about the money

Hebben jullie de datum gevonden? Dan is het nu tijd om na te denken over jullie budget. Nee, helemaal precies hoeft het niet, maar bepaal samen met je partner wat jullie maximaal aan jullie bruiloft willen uitgeven. Aan de hand hiervan kunnen jullie namelijk aan de slag met de planning en natuurlijk de locatie! Een ding is zeker: jullie trouwdag wordt de mooiste dag van jullie leven, ongeacht jullie budget. Een tip van onze kant, om het overzichtelijk te houden kun je ervoor kiezen om een speciale trouwrekening bij de bank te openen. Op die manier zie je makkelijk wat er binnenkomt en uitgaat. Een overzicht nodig van welke kosten je kunt verwachten bij je bruiloft? We hebben een handige checklist voor je gemaakt.

Stap 3: plan je gek

Na het budget en de datum komt het allerleukste gedeelte: het uitdenken van jullie huwelijksdag. Goed om te weten: Een trouwdag heeft vaak een bepaalde indeling. Allereerst is er natuurlijk jullie big entrance! In Nederland wordt er vaak gekozen voor een entree waarbij de bruidegom door zijn moeder naar voren wordt gebracht. Daarna volgen de directe familieleden zoals ouders, broers, zussen, opa, oma en de getuigen. Tot slot maken de bruid en haar vader hun intrede en wordt de bruid door haar vader weggegeven.

Dan is het tijd voor het echte werk: de trouwceremonie. Die is niet compleet zonder een leuke trouwambtenaar. Deze kun je zelf kiezen. Zo heb je een babs, dit is een trouwambtenaar die is benoemd door de gemeente en heb je een zelfstandig trouwambtenaar. Deze laatste trouwambtenaren zijn soms ook verbonden aan een gemeente, maar dat hoeft niet. Trouwen jullie in de kerk? Dan wordt het huwelijk geleid door de priester. Vraag vooral vrienden en familie om te spreken tijdens de ceremonie. Af en toe een tikkeltje gênant, maar de bruiloftsspeeches zijn wel het allerleukste om op terug te kijken! Vergeet ook de muziek niet.

Na afloop van de ceremonie kun je lekker met jullie gasten gaan dineren of meteen door naar de dansvloer! Of wat dacht je van wat bruiloft spelletjes? Het is helemaal aan jullie. Een draaiboek kan jullie helpen bij het inrichten van jullie trouwdag. Dat neemt tegelijkertijd ook een hoop stress weg.

Stap 4: groot, groter, grootst

Nu jullie weten hoe de dag er ongeveer uit kan gaan zien, kunnen jullie nadenken over de invulling hiervan. Gaan jullie voor een big wedding met honderden gasten of blijft het klein en intiem met alleen jullie dierbaarste vrienden en familie? Willen jullie trouwen in de kerk, aan zee, in de natuur, in jullie achtertuin, een prachtig kasteel of landgoed of misschien wel ergens in buitenland, bijvoorbeeld in Ibiza, Frankrijk of Toscane? Of toch liever een echt unieke trouwlocatie? En hoe laat zijn de gasten welkom? Ook kunnen jullie nu eindelijk nadenken over het thema en de stijl van jullie trouwdag. Een lente- of winterbruiloft, colourful, het is allemaal mogelijk.

Concreet is het verstandig om na te denken over de volgende dingen:

De gasten

Kies samen wie er écht op jullie trouwdag aanwezig moeten zijn. Een tip: laat je niet leiden door wie je zou moeten uitnodigen, maar denk na over wie jullie willen dat erbij zijn. Het is jullie feestje! Denk ook meteen na over wie je als ceremoniemeester of bruidsmeisje wil vragen. Let hierop dat diegene het leuk vindt om alles voor jullie te regelen en die weet wat jullie fijn vinden. Het is ook mogelijk om voor twee ceremoniemeesters te gaan. Eentje die alle voorbereidingen van de bruiloft regelt en eentje die op de dag zelf alles van jullie uit handen neemt door de gasten te ontvangen en begeleiden. Vergeet ook niet om getuigen te kiezen en te vragen. Belangrijk om hen op tijd te vragen voor het geval ze iets gepland hebben op jullie trouwdatum.

Uitstraling

Willen jullie graag een themabruiloft, een bepaalde stijl aanhouden of hoeft het allemaal niet zo strikt? Wat jullie idee ook is, het is altijd handig om van tevoren te bespreken. Misschien is een van jullie wel helemaal fan van een bepaalde kleur, land of een stijl als vintage of industrieel? Er is genoeg inspiratie te vinden!

Locatie van je bruiloft

Als jullie weten hoeveel gasten er ongeveer welkom zijn en welke vibe jullie trouwdag krijgt, kunnen jullie op zoek naar jullie droomlocatie. Stap in de auto, scout unieke locaties en brainstorm erop los! Er komt vanzelf iets moois op jullie pad, helemaal passend bij jullie thema. Hierbij geldt: Hoe eerder je hieraan begint, hoe beter. Hak op tijd knopen door. Vaak duurt het nog wel even voordat de trouwdag plaatsvindt en stel je daarom deze keuzes stiekem uit. Veel populaire locaties zijn echter al een jaar van tevoren volgeboekt, dus leg dit op tijd vast!

Let op de details

Nu jullie de locatie en tijd hebben vastgelegd, is het tijd voor de details! Denk aan bijvoorbeeld het regelen van een trouwfotograaf, decoratie, bedankjes, (live)muziek, vervoer en een eventuele overnachtingsplek. En natuurlijk niet te vergeten: de trouwkleding en trouwringen!

Natuurlijk mag ook het eten niet ontbreken. Neem een lekker dagje vrij en plan samen een dag om taarten en vullingen te proeven. Zo weten jullie zeker dat jullie de perfecte bruidstaart op jullie trouwdag aansnijden! Blijven de gasten eten, regel dan ook catering.

banner westwing collectionbanner decoratie

Stap 5: En voor het zover is…

En voor het zover is, vergeet geen save the date kaarten en uitnodigingen te versturen naar jouw gasten. Daarnaast heel belangrijk: het melden van jullie huwelijk bij gemeente. Denk van tevoren na over de voorwaarden waaronder jullie willen gaan trouwen. Belangrijk hierbij zijn de huwelijkse voorwaarden, naam en het wel of niet opstellen van een testament. De gemeente wil ook graag weten wie jullie getuigen zijn. Neem bij het aanmelden van jullie voorgenomen huwelijk van alle personen een geldig legitimatiebewijs mee.

Vergeet natuurlijk ook geen hint te laten vallen bij jullie vrienden en familie voor het organiseren van een mannen– of vrouwenvrijgezellenfeest. Dit uitje mag natuurlijk zeker niet ontbreken.

Stap 6: de huwelijksdag

Hebben jullie alles afgevinkt? Dan is het nu aftellen naar jullie grote dag. Hulde aan het bruidspaar!

Meer inspiratie voor jullie huwelijk

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met het organiseren van je bruiloft? In onze artikelen vind je alle tips voor het organiseren van jouw perfecte dag: van een handige checklist voor het organiseren van je bruiloft tot een bruiloft on budget. Maar ook alles over het vieren van een huwelijksjubilieum zoals een koperen, zilveren, gouden, of diamanten huwelijk.

Glazen vazen met bloemen