Gedekte bruiloftstafel buiten met veel kaarsen en bloemen als tafeldecoratie

Bruiloft-inspiratie… Het is weer zomer en dat betekent dat het trouwseizoen officieel is geopend. Hoewel we nog steeds met restricties en beperkingen leven, wordt er gelukkig nog wel genoeg getrouwd. Sterker nog: er zijn zelfs bepaalde trends bijgekomen die zonder het bestaan van het virus zeker niet zoveel aandacht hadden gekregen. De trends zullen voor 2021 uiteraard nog worden beïnvloed door het virus en/of eventuele maatregelen, maar één ding is zeker: we zijn er helemaal klaar voor. De bruiloft-trends van 2021 verschillen van een Big, bigger, biggest bruiloft tot klein en van een eco-wedding tot een digitale variant. Wij nemen de eerste twee (en de twee met het grootste contrast) onder de loep.

De bruiloft-trends van 2021: trouwen in coronatijd

De allerkleinsten bruiloften zijn noodgedwongen in het leven geroepen na de strenge maatregelen van afgelopen jaar a.k.a. trouwen in coronatijd. Er mochten maximaal maar 30 mensen aanwezig zijn en dat is voor sommige mensen zelfs de reden geweest het nóg ‘kleiner’ te houden. Wat je je bij een microbruiloft moet voorstellen? De naaste familie en wat beste vrienden en vriendinnen, that’s it. Een focus en behoefte om terug te schalen tot alleen die hechte groep van dierbaren dus.

Verschillende trends wat betreft bijvoorbeeld de locatie en aankleding zijn hieruit voortgevloeid.

Bruiloft inspiratie, voor trouwen tijdens corona

Naast de microbruiloften zijn ook juist de go big or go hometaferelen opgestaan. Juist om te vieren dat deze gekke periode weer voorbij is én omdat trouwen genoeg reden is voor een groot feest met alle mensen die jij er graag bij wilt hebben natuurlijk. Een grote bruiloft pak je ietwat anders aan dan een microbruiloft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een meerdaags huwelijk, een locatie waar je u tegen zegt én leuke kleinigheidjes om de gasten mee te verrassen. Kortom; een. Groot. Feest. 

Bruiloft inspiratie: de locaties

Eén van de belangrijkste to do’s die bovenaan ieders lijstje staat, is natuurlijk de locatie. Want waar ga je de ceremonie houden en waar wil je je gasten ontvangen voor een eventueel diner en/of feest.

3x trouwlocatie ideeën:

 1. Klein, maar fijn

  Het voordeel van de microbruiloft is dat je op de locatie flink kunt besparen. En als we zeggen flink, bedoelen we ook echt flink.

 2. De achtertuin of het park

  De achtertuin (of het park bij gebrek aan eigen tuin) is namelijk bij uitstek geschikt om een kleine bruiloft te vieren. Een kleine intieme ruimte voor een fijn intiem gezelschap. Deze locatie werkt ook heel goed bij een eco-wedding!

 3. Het strand

  Ook het strand is een fijne plek om een microbruiloft te vieren. Ook een voordeel: iedereen kan op het strand nog prima afstand houden én de locatie is voor iedereen eenvoudig te bereiken. Deze locatie werkt ook heel goed bij een eco-wedding.

Bruiloft inspiratie: staycay

Nu het allemaal weer iets soepeler is, kun je ook op websites als Airbnb op zoek naar een mooie buitenruimte om je microbruiloft te vieren. Deze locatie werkt ook heel goed bij een eco-wedding!

Uitpakken geblazen

Liever wel uitpakken? Zorg dan al helemaal dat je op tijd bent met het regelen van de locatie. Dé tip, leef je eerst helemaal uit op platformen, zoals Pinterest (check ook even onze Pinterest-pagina voor extra inspiratie), zodat je heel goed weet wat je wilt. Met behulp van deze platformen kun je je eigen moodboard samenstellen en geloof ons, dan wordt het maken van keuzes nét iets makkelijker.

Langdurig

Dit zegt an sich natuurlijk niet zoveel over de locatie, maar de langdurige bruiloften zijn he-le-maal hot en blijven ook in 2021 immens populair. Toch is het belangrijk hier een goede locatie te regelen.

Landelijk

Ook voor de grotere bruiloft is de bruiloft buiten hip. We verplaatsen ons wel van tuin naar weiland of in ieder geval een groot stuk land, waar meerdere mensen kunnen samenkomen. Leuk aan een weiland met boerderij als feestlocatie: door de ongedwongen sfeer kun je het met een groot aantal mensen toch intiem laten voelen.

Buitenland

Een graag geziene locatie bij veel koppels en zeker ook in de lijn der verwachting; zijn de locaties in het buitenland. Het liefst wordt er een landhuis, kasteel, of landgoed gehuurd op een warme zonnige bestemming als de Provence of bijvoorbeeld Toscane. Je kunt hierbij natuurlijk rekening houden met al je gasten, maar mocht je budget-wise daar geen rekening mee willen houden, dan kun je na de uitnodiging altijd nog een lijst met opties voor een eventuele overnachting delen met je gasten.

Trouw nu, party later

De laatste trend op het gebied van trouwen in coronatijd is trouw nu, party later. Er zijn heel wat koppels die in 2020 of 2021 elkaar wel degelijk het ja-woord hebben gegeven, maar het grote feest uitstellen tot ‘later als het allemaal weer mag’. Deze manier van trouwen gaat vaak gepaard met een intiem diner of een kleine borrel.

De aankleding:

 • Bohemian… De aankleding van de locatie is ab-so-luut belangrijk om de gewenste sfeer te kunnen creëren. Een trend die nog steeds helemaal hip & happening is, is de boho bruiloft. Ga voor een nonchalante aankleding en maak hierbij gebruik van veel linnen textiel, lampionnen. Lichtslingers en meubels in licht gekleurd hout.
 • Veldbloemen… Een andere trend die voor 2021 nog steeds hoog in de peilingen staat, is het gebruik van veldbloemen. De veldbloemen vormen de inspiratie voor de rest van de aankleding van de locatie. Ook hier werk je met veel lichte materialen, zoals bijvoorbeeld linnen of gewassen katoen, en combineer je deze door te spelen met kleuren die terugkomen in de veldboeketjes.
 • Nonchalance chic… Het belangrijkste van de aankleding van zowel de micro als de mega bruiloft is absoluut nonchalance chic. Wil je nog extra de nadruk leggen op het intieme gezelschap? Maak dan ook de tafelsetting intiem en persoonlijk. Kleine bosjes bloemen, wat waxinelichtjes hier en daar en een persoonlijk kaartje op het servet doen het hierbij vaak goed. Belangrijk om te weten: als je gaat voor deze nonchalante stijl, zorg dan dat de voorbereidingen tot in de puntjes zijn getroffen, zo kun je de aankleding écht een nonchalante look geven, zonder dat het rommelig wordt. Wederom: moodboards maken! Wat overigens ook helpt én wat je steeds vaker ziet, is dat mensen van tevoren al hun tafel dekken in de stijl van de bruiloft om te kijken wat ze precies met de styling willen. Gebruik bijvoorbeeld een oefendiner of een andere gezellige eetgelegenheid om de styling alvast te testen.

Nog meer bruiloft inspiratie!

Een leuke trend die ook duidelijk zichtbaar is, is dat de bruid & bruidegom to be vaker weer fysieke uitnodigingen sturen naar hun gasten. Niks geen digitale uitnodiging, gewoon weer een ouderwets mooi kaartje door de brievenbus. Prachtig!

Checklist

Oké, of je hebt die ene steen al om je vinger óf je hoopt stiekem dat je binnenkort gevraagd wordt. Anyhow, met het afgelopen artikel in je achterhoofd ben jij er helemaal klaar voor. Wel hebben we, just to be sure, nog even een checklistje gemaakt waar je nog meer aan moet denken. Handig! Check de ultieme trouwgids hier!

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meer lezen? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal!