Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
checklist bruiloft organiseren 12 maanden

Het ja-woord is eruit, maar wat nu? Jullie moeten een bruiloft organiseren en waar moet je dan beginnen? Er komt veel op je af en het voelt nu waarschijnlijk nog zenuwslopend, maar met deze checklist in handen komen jullie vast goed op gang. We nemen je aan de hand richting de dag van jouw dromen. Met deze 10 chronologische stappen kun je concreet jullie trouwdag plannen. Ook vind je in dit artikel een complete checklist (inclusief tijdlijn) die je uit kunt printen voor de perfecte organisatie van jullie huwelijksdag!

De bruiloft plannen: waar te beginnen?

Een bruiloft organiseren is een hele klus, maar laat je niet overvallen door alle keuzes die meteen door je hoofd schieten. Wat moet ik aan? Wie nodig ik uit? Dat komt allemaal wel. Neem ruim de tijd en begin zeker een jaar voor je denkt te gaan trouwen met de planning. Bekijk samen welke dag het waarschijnlijk zal worden en check dan alleen even bij de meest belangrijke mensen die je zeker weten op deze dag bij je wilt hebben, of ze kunnen. Ga dan aan de slag met de checklist voor jullie bruiloft!

Bruiloft planning: stap voor stap de bruiloft organiseren  

Volg deze 10 stappen voor het organiseren van jullie trouwdag.

Stap 1: bepaal wat jullie wensen zijn en welk type huwelijk bij jullie past

Voordat je begint met de bruiloft echt te plannen, is het handig eerst te weten wat voor een soort huwelijk het überhaupt wordt. Wordt het een groot feest en pakken jullie uit met een high end locatie? Of zijn jullie meer van het type ‘hippie bohemian en houden jullie van een festivalachtige, ongedwongen sfeer? In welk seizoen willen jullie trouwen en wordt dat met een groot gezelschap of willen jullie liever een intieme bruiloft? Wanneer jullie hierover uit zijn, kun je concreter aan de slag.

Stap 2: bereken het budget

Wil je een bruiloft organiseren, dan moet je weten hoeveel dat allemaal gaat kosten. Bereken, nu jullie weten wat voor een soort wensen jullie hebben, wat jullie budget gaat zijn. Onderzoek wat de kosten van een bruiloft zijn en kijk wat jullie kunnen uitgeven en wat jullie in de tussentijd kunnen sparen. Open bijvoorbeeld een gezamenlijke spaarrekening en zet op een rij wat er nog binnenkomt dit jaar (denk bijvoorbeeld aan vakantiegeld en belasting).

Stap 3: maak een start het organiseren van de bruiloft

Nu je weet wat je wilt en hoeveel je kunt uitgeven, kun je de belangrijkste zaken gaan plannen en vastleggen. Denk aan het boeken van:

  • De trouwlocatie: het huren van een bepaalde plek, of het aanvragen van een vergunning voor bijvoorbeeld een bruiloft aan zee, of in het bos.-
  • De huwelijksfotograaf: een goede fotograaf is onmisbaar op jouw huwelijksdag. Denk hier goed over na en realiseer je dat een professionele huwelijksfotograaf ook door andere stellen van tevoren wordt geboekt.
  • Muziek: net als de fotograaf heeft een DJ of band ook een eigen planning en spreekt het niet voor zich dat zij meteen kunnen. Plan dit dus bijtijds.
  • Getuigen en ceremoniemeester: dit zijn naast jullie de belangrijkste personen betrokken bij jullie huwelijk. Laat degene die je als getuigen en ceremoniemeester wilt als eerste weten wanneer jullie gaan trouwen en hoe, zodat zij zich hier goed op kunnen voorbereiden en meteen betrokken zijn bij de rest van de organisatie.

Stap 4: maak een gastenlijst en creëer een plek om met iedereen te communiceren

Om de bruiloft nog concreter te organiseren, is het nu tijd om de gastenlijst echt vast te leggen en iedereen op de hoogte te brengen. Het kan handig zijn om een plek te creëren waar je iedereen tegelijk kunt informeren. Dat kan door zelf een website te maken, of bijvoorbeeld een apart e-mailaccount te maken speciaal voor deze gelegenheid.

Stap 5: denk na over de stijl en decoratie

Dit lijkt nu nog misschien wat onzinnig, maar de aankleding van de huwelijksceremonie, de receptie, het diner en het feest is belangrijk en kan niet op het laatste moment worden ingevuld. Hoe wil je dat jouw bruiloft eruit komt te zien? Gaan jullie voor een bepaald thema? Welke bloemen of welke bewegwijzering ga je gebruiken? Hoe komt de tafelaankleding eruit te zien? Hoe wil je dat de gasten worden verwelkomd? Laat je inspireren door wedding planners en echte huwelijksfanaten. Er zijn er genoeg te vinden!

In ons artikel over bruiloft decoratie lees je welke decoratie niet mag ontbreken op jullie trouwdag.

Stap 6: laat jullie huwelijk registreren bij de gemeente

Ongeveer een half jaar voor jouw geplande huwelijk, is het tijd om dit aan te kondigen bij de gemeente. Ga na of je wilt trouwen onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. En welke ambtenaar gaat jullie trouwen? Wil een van jullie de naam veranderen? Allemaal zaken om nu aan te gaan pakken.

Stap 7: het kiezen van de jurk

Wanneer alles wat steviger in de steigers staat, kun je nu op onderzoek uit voor de leuke details. Waar vind je jouw droomjurk? En welk pak past mooi bij de bruidegom to be? Bedenk nu ook welke bruidstaart jullie willen en welke bloemen bij de gekozen jurk horen.

Stap 8: uitnodigingen maken en versturen

Nu de stijl gekozen is voor jullie huwelijk, kun je gaan kijken welke uitnodigingskaarten hierbij passen. Wil je zelf iets ontwerpen, of laten ontwerpen, of hou je het liever simpel? Onderzoek met welke drukker je in zee wilt en welke informatie er gegeven moet worden. Denk aan de datum en locatie, routebeschrijving, de verschillende aanvangstijden van ceremonie, receptie, diner en feest. Telefoonnummers en het verzoek voor het aanmelden. Vergeet ook niet of je bedankkaarten wilt versturen na het huwelijk.

Stap 9: speciaal vervoer

Mocht je willen trouwen in een speciale auto, of met ander bijzonder vervoer, realiseer je dan dat ook dit ruim van tevoren geboekt moet worden.

Stap 10: maak een draaiboek voor het organiseren van jullie bruiloft

Om grip te blijven houden op deze spannende gebeurtenis, is het slim om een draaiboek te maken. Zo kun je de bruiloft echt goed plannen. Zie het draaiboek ook als een checklist. In een oogopslag zie je wat je nog vergeten bent. Wat gebeurt er op welk tijdstip en wie is er dan aanwezig? Zet dit eerst in grote lijnen uit en vul dan de details in.

Bruiloft organiseren checklist: gratis downloaden en printen

Meer inspiratie voor het organiseren van jullie bruiloft

Met deze stappen op zak gaat het vast lukken om jouw bruiloft te organiseren. Zoek je nog wat inspiratie voor de eerste stap? Lees dan eerst nog wat meer over trouwen in de tuin, in eigen huis, of juist in het buitenland. Een huwelijk op Ibiza of in Toscane kan ook! Trouwen in de winter is ook echt geen slecht idee. Dat kan zomaar heel gezellig en knus worden. Of ben je de aangewezen persoon voor het organiseren van een vrijgezellenfeest voor de mannen of vrouwen? Ook daar helpen we je bij. Alles voor een perfecte trouwdag!

Heel veel plezier met het organiseren van jullie bruiloft! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste decoratie voor jullie trouwdag!