Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
blauwe bus met bloemen

Ten huwelijk gevraagd door je partner? Of samen besloten dat het tijd is om in het huwelijksbootje te stappen? Dan kan het organiseren van je bruiloft beginnen! Het lijkt ontzettend veel werk (en toegegeven: dat is het ook), maar met de juiste keuzes en focus wordt het een stuk makkelijker. Zo is het handig als je een thema kiest voor je bruiloft. Dan hoef je alleen nog maar keuzes te maken binnen dat thema, maar ben je niet bij elk onderdeel bezig met bedenken welke kleur of stijl er het beste bij jouw bruiloft thema past. En dat scheelt je enorm veel werk. In dit artikel vind je vijf voorbeelden en nog meer tips!

Een bruiloft thema maakt je bruiloft uniek

Het kiezen van een bruiloftthema is niet alleen praktisch, het maakt jullie bruiloft ook nog eens persoonlijker. Je voegt namelijk je eigen stijl toe aan de mooiste dag uit jullie leven en zorgt er op die manier voor dat de dag écht uniek wordt. Speciaal voor jullie.

De eerste stap is om te bedenken wat jullie stijl eigenlijk is. Houden jullie van de natuur? Gaan jullie graag op vakantie naar het strand? Zijn jullie kunstzinnig aangelegd? Wat het ook is, er is altijd wel een thema dat bij jullie past.

5x verschillende bruiloft thema’s

Hieronder geven we wat voorbeelden van mogelijke thema’s voor jullie bruiloft.

Een bruiloft in festival-/bohemianstijl

Giet je je bruiloft in de bohemian stijl, dan ligt de focus vooral op het vieren van de liefde in een relaxte sfeer. Geen vast draaiboek of formele bedoeningen, maar een dag waarop iedereen zich welkom voelt. Je creëert dit bruiloftthema door bijvoorbeeld een bos te kiezen als trouwlocatie. Hang lichtjes in de bomen, hang lampionnen en kleurrijke bloemen op en plaats wat zachte kussens op de grond. En vergeet ook vooral kaarsen in allerlei kleuren niet! Zo kan iedereen relaxed genieten van jullie bruiloft.

Bruiloft aan zee

Houd je van het strand en het vrijheidsgevoel dat het met zich meebrengt? Dan is een strandbruiloft iets voor jullie! Fun fact: dat betekent niet per definitie dat je bruiloft ook daadwerkelijk op het strand plaatsvindt. Je kunt de sfeer ook op een andere plek creëren. Kies daarvoor belangrijke strandelementen zoals zand, witte houten meubels en linnen doeken en kleed daarmee de trouwceremonie aan.

Mediterrane bruiloft

Zijn jullie gek op Zuid-Europese landen? Dan is het een goed idee om jullie liefde voor Italië of Spanje door te voeren in jullie bruiloft. Met kanten details, een groene omgeving en Italiaanse gerechten bij het diner kom je al een heel eind. Ga je zelfs trouwen ín Italië, Frankrijk of op Ibiza? Dan doet de omgeving natuurlijk al genoeg! Zorg er dan voor dat de klassieke Italiaanse stijl ook terug te vinden is in de uitnodigingen die je verstuurt naar je gasten. Dan matchen alle onderdelen van je bruiloft perfect met elkaar.

Seizoenthema’s

Jullie bruiloftthema hoeft natuurlijk helemaal niet ingewikkeld te zijn. Misschien heeft jouw partner wel een hele andere stijl dan jij, of is er geen specifiek thema dat écht bij jullie past. Dan kun je je bruiloft altijd afstemmen op het seizoen waarin je trouwt. Voeg vrolijke touches voor in de lente of creëer een warme, knusse setting voor een winterbruiloft.

Een kleur thema voor jullie bruiloft

Een kleur kiezen als bruiloftthema is één van de meest gekozen opties. Misschien denk je daarbij meteen aan lichtblauw of geel, maar ook goud is een kleur die perfect bij een bruiloft past. En dat kan heel subtiel. Gebruik bijvoorbeeld goud bestek of geef de uitnodigingen een goud randje. Door aan elk trouwonderdeel een touch of gold (of rood, roze, blauw, groen) toe te voegen, zorg je dat alles met elkaar matcht zonder dat het te overweldigend wordt. Het beste kun je overigens voor een kleurtint kiezen als je een kleurthema-bruiloft organiseert. Bijvoorbeeld pasteltinten of groene details. Dan kun je genoeg kanten op.

Hoe maak je een goede keuze voor je bruiloft thema?

Er is dus ontzettend veel keus in bruiloftthema’s. Bovengenoemde is namelijk maar een kleine greep uit de honderden mogelijkheden die er zijn. Dus hoe kies je dan een goed bruiloftthema voor jou en je partner? Een moodboard kan je verder helpen. Je hoeft er niet creatief voor te zijn: iedereen kan er makkelijk eentje maken! Pak een stapel tijdschriften, kranten en folders en scheur alles eruit wat je mooi vindt. Kleuren, foto’s, sfeerbeelden: you name it. Maak bij het kiezen van een kleur gebruik van de kleurstaven bij de bouwmarkt.

Op die manier kom je tot inzicht wat jullie allebei mooi vinden. Je verzamelt namelijk beelden die je aanspreken en dus goed bij je passen. Zo zie je in één oogopslag wat voor thema het meest terugkomt in jullie moodboards. Dat zou dan weleens een geschikt bruiloftthema kunnen zijn! Durf binnen die thema’s ook gerust persoonlijke elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld een stapel boeken als decoratie of de bruiloftuitnodiging in de vorm van een vliegticket als jullie van vliegreizen houden. Als je eenmaal een thema gekozen hebt, zit je er natuurlijk niet compleet aan vast.

Stem je thema af op de locatie

Het is belangrijk dat je je bruiloftthema afstemt op jullie trouwlocatie. De trouwlocatie is namelijk de basis van de hele bruiloft. Je kunt de locatie verder aankleden of aanpassen, maar het zet wel al een bepaalde toon. Het is het mooist als je thema mooi aansluit op de omgeving waarin jullie bruiloft plaatsvindt. Een countrythema past namelijk niet helemaal binnen een klassieke kerk, en een trouwceremonie op een boot vraagt om nét wat andere aankleding dan eentje op het vasteland. Bedenk daarom goed welke sfeer je wilt creëren. Wat wil je uitdragen met je bruiloft? En met welk thema komt de trouwlocatie het beste tot z’n recht?

Dat betekent overigens niet dat je niet buiten de lijntjes kunt kleuren met je bruiloftthema. Een romantische Bohemianstijl kan namelijk geweldig staan in een contrasterende industriële loods. En een bosrijke omgeving kan ervoor zorgen dat je moderne, strakke bruiloftsaankleding gezellig oogt. Maak het je vooral eigen en zorg voor een persoonlijke touch. Dat maakt dat jullie bruiloftthema naadloos past bij jullie als koppel. En dat is toch het belangrijkst!

Geïnspireerd geraakt door dit artikel? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook je huis in te richten in jouw favoriete stijl!