bruiloft kaarten voor de gasten

Een bruiloft organiseren is een dure aangelegenheid. Alhoewel… je hebt zelf in de hand hoe jullie dag eruit gaat zien, en dus ook wat het gaat kosten. Zo kun je ervoor kiezen om alles uit handen te geven, maar je kunt ook veel dingen zelf regelen, maken of anders invullen. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om een budgetvriendelijke bruiloft te organiseren! Hoe je dit doet? Wij geven je tips voor jouw budget bruiloft!

7x tips voor een bruiloft on budget

1. Kies een budget trouwlocatie

Een van de grootste kostenposten van een bruiloft is toch wel het afhuren van de locatie. Dit kan namelijk zomaar €4.500 kosten. Tegelijkertijd is dit ook één van de dingen waar je juist vrij gemakkelijk geld op kunt besparen. Heb jij (of iemand binnen je familie of vriendenkring) bijvoorbeeld een mooie, grote tuin aan huis? Een tuin bruiloft is natuurlijk een perfecte oplossing voor een budget bruiloft. Of wat dacht je van trouwen in een mooi natuurgebied!

Het enige dingetje is alleen dat dit waarschijnlijk nog geen officiële trouwlocatie is en dat jullie huwelijk dan niet zomaar rechtsgeldig zal zijn. In de meeste gemeenten (maar lang niet allemaal) moet je de locatie dan ook eenmalig laten benoemen tot ‘huis der gemeente’ om het huwelijk rechtsgeldig te maken. Dit is verder geen ingewikkelde of dure procedure, maar houd er wel rekening mee dat er wat tijd overheen gaat voor het geregeld is. De aanvraag moet namelijk minimaal 6 weken, maar soms zelfs een aantal maanden, voor het huwelijk geregeld zijn.

2. Kies voor een budgetvriendelijke trouwjurk

Een trouwjurk uitzoeken is natuurlijk een ontzettend memorabel moment. Zowel emotioneel als helaas ook financieel gezien. We overdrijven namelijk niet als we zeggen dat je voor een trouwjurk van een bekend merk al gauw €2.000 kwijt bent. Een flinke som geld voor een jurk die je als het goed is maar één dag draagt. Gelukkig zijn er enkele budgetvriendelijke alternatieven waarmee je evengoed een prachtige jurk kunt dragen:

 • Trouwjurk huren: in plaats van een gloednieuwe trouwjurk kopen kun je ook een trouwjurk huren. Dit is niet alleen duurzamer, maar ook vele malen goedkoper. Door een trouwjurk te huren ben je gemiddeld 70% goedkoper uit dan wanneer je een nieuwe trouwjurk aanschaft. Houd er wel rekening mee dat je wel een borg moet voorschieten en dat er nog reinigingskosten bovenop komen.
 • Koop een tweedehands trouwjurk: een andere duurzame en budgetvriendelijke optie is om een tweedehands trouwjurk te kopen. Er bestaan verschillende websites waar je heel gemakkelijk en voordelig een tweedehands trouwjurk kunt kopen én verkopen. Prijzen kunnen verschillen van €300 tot €1000, maar houd er rekening mee dat de jurk waarschijnlijk evengoed nog op maat gemaakt moet worden.
 • Koop een niet-officiële trouwjurk: tot slot kun je natuurlijk net zo mooi stralen in een mooie jurk (of pak) die niet officieel bedoeld is als trouwkleding. Het is immers jullie dag, dus jullie bepalen je eigen dresscode. Wit, groen, rood, kant of glitters, it’s up to you!

3. DIY bruiloft: de versiering voor je budget bruiloft zelf maken

Je eigen bruiloft versiering maken is niet alleen veel goedkoper, maar ook nog eens veel persoonlijker én leuker! Denk bijvoorbeeld aan:

 • Bloemen: In plaats van een bloemist in te huren voor grootse en imposante bloemstukken kun je ook makkelijk zelf verse bloemen inkopen en voor minimalistische versiering gaan. Denk aan kleine vaasjes met verschillende bloemen op de tafels, takjes gipskruid aan de stoelen en met een beetje oefening en wat (YouTube)hulp kun je ook zelf de corsages maken. Het bruidsboeket kun je misschien wel maar beter aan een professional overlaten.

Tip! Wil je je bruidsboeket het liefst zo lang mogelijk bewaren? Overweeg dan voor een bruidsboeket van droogbloemen te kiezen!

 • Versieringen: Hoe je de versiering van je budget bruiloft aanpakt is natuurlijk persoonlijk en afhankelijk van het thema, maar ook hier kun je flink uitpakken met je DIY skills. Maak zelf mooie vlaggen met jullie initialen erop, beschilder of versier zelf de bloemenvaasjes, versier de stoelen met mooie linten, hang zelfgemaakte pompoms of hartjesslingers en ga zo maar door. Pinterest er lekker op los en je zal zien hoe makkelijk en goedkoop het eigenlijk is om zelf bruiloft versiering te maken.

Nog meer DIY-tips

 • Ringendoosje: ook het ringendoosje is gemakkelijk zelf te maken. Denk aan een mooi glazen sieradendoosje, een vintage theedoosje die je mooi kunt beschilderen of een fluwelen zakje met een mooi lintje.
 • Gastenboek: vergeet de veel te dure ‘officiële’ gastenboeken maar. Dit kan veel creatiever, persoonlijker en goedkoper! Versier zelf een mooi notitieboek of laat je gasten briefjes of polaroids ondertekenen met een mooie boodschap en verzamel deze in een mooie pot.

  Ook leuk! Date Night Jar. Laat jullie gasten een top 3 samenstellen van leuke date-ideeën en verzamel de kaartjes in een pot. Hieronder vind je 5 unieke kaarten die we speciaal voor jullie hebben ontworpen.

  Vind je het leuk om er een spelelement aan toe te voegen? Dan kun je je gasten bijvoorbeeld ook mega jenga laten spelen met reuzenblokken en vraag ze gelijk om op elk blok een leuke boodschap te schrijven als herinnering aan jullie feestelijke dag. Bekijk ook onze andere bruiloft spelletjes ideeën om jullie dag nog feestelijker en gezelliger te maken.

DIY: trouwbedankjes zelf maken

Trouwbedankjes kunnen uiteraard ook niet ontbreken én zijn hartstikke gemakkelijk zelf te maken. Meestal zijn dit zakjes of doosjes met iets zoets erin. Vind je het leuk als jullie gasten nog veel langer aan jullie feestdag herinnerd worden? Vul dan bijvoorbeeld zakjes met bloemzaadjes en schrijf er een persoonlijke bedanktekst op. Zo denken ze elke keer weer terug aan jullie mooie dag als ze de bloemen zien groeien en bloeien.

4. Budget trouwtaart

Het aansnijden van de trouwtaart is een belangrijk én feestelijk moment. Dan wil je natuurlijk wel een lekkere en vooral mooie taart, nietwaar? Toch is het echt niet per se nodig om zo’n dure “officiële trouwtaart” te bestellen om hiervan verzekerd te zijn. Vraag daarom vooral rond in je omgeving wie er een beetje handig is met taarten bakken en of hij of zij voor een schappelijke vergoeding jullie trouwtaart wil maken.

5. Selfservice bar

Wanneer je een locatie afhuurt zit hier meestal ook bediening en barpersoneel bij, maar als je zelf een privélocatie regelt kun je zelf bepalen hoe je dit regelt. Je kunt zelf een bar creëren en een kennis (die niet per se als daggast aanwezig is) vragen of hij of zij voor barman of barvrouw wil spelen. Ook kun je er natuurlijk gewoon een selfservice bar van maken. Kleed een mooie tafel aan met voldoende glazen, gekoelde drankjes en zet een paar limonadetaps neer, gevuld met gin-tonic en limonade.

6. Budget bruiloft: trouw buiten het hoogseizoen

Van mooi weer ben je nooit verzekerd in Nederland, maar om toch meer kans te maken op een zonnige bruiloft plannen de meeste koppels hun bruiloft in de lente, zomer of nazomer. Inderdaad een prachtige periode, maar ook een hele dure periode. Trouwen in de herfst of winter is daarentegen een stuk goedkoper. Daarnaast zijn de trouwlocaties ook minder snel volgeboekt buiten het hoogseizoen. Zie jij een winterse bruiloft wel zitten? Lees ook onze tips over het plannen van de perfecte winter wedding!

7. Houd de gastenlijst kort voor jullie budget bruiloft

Tot slot de gastenlijst. Het lijkt het misschien overbodig om te vermelden, maar het wordt nou eenmaal vaak vergeten: hoe langer de gastenlijst, hoe duurder het feestje! Ga er maar vanuit dat gasten gemiddeld €50 per persoon kosten. Dus reken maar uit hoeveel je hierop kunt besparen als je een aantal mensen weglaat waar je toch al je twijfels over had. Het kan namelijk best zo zijn dat je je enigszins verplicht voelt om die oudtantes, achterneven en achternichten uit te nodigen, terwijl je ze eigenlijk nooit spreekt. Maar ja… het is nou eenmaal familie. Toch moet je onthouden: het is en blijft jullie feestdag (én jullie bankrekening!), dus dat mag best met een intiem gezelschap gevierd worden. Veel overzichtelijker ook! Tips nodig voor het organiseren van een kleine bruiloft? We helpen je graag op weg!

Geïnspireerd geraakt door dit artikel? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste decoratie voor jullie trouwdag!