Draaiboek bruiloft bohemian bruiloft oud roze poef op perzisch tapijt

Je bent ten huwelijk gevraagd en gaat trouwen! De meest romantische en mooiste dag van je leven. De bekroning van de liefde tussen jou en je partner. Of het nu je eerste huwelijk is of je viert een huwelijksjubileum zoals een koperen huwelijk, zilveren huwelijk, gouden bruiloft of diamanten huwelijk. Hoe pak je dit aan? Deze dag moet perfect zijn, maar waar moet je beginnen? Hiervoor heb je een draaiboek voor je bruiloft nodig!

In onze feestgids voor de bruiloft vind je veel tips om de planning vlekkeloos te laten verlopen. Ter voorbereiding op de bruiloft is een draaiboek in elk geval onmisbaar. Dit is essentieel als je een bruiloft gaat plannen. Met een draaiboek voor de bruiloft weet je precies wat er op welk tijdstip gebeurt, hoeveel tijd alles kost en waar je rekening mee moet houden.

Waar moet je aan denken bij het organiseren van een bruiloft

Maak het overzichtelijk voor jezelf en werk in stappen. Vraag eventueel een of twee ceremoniemeesters die je hierbij helpen. Daarnaast kun je met de ceremoniemeester afspraken maken voor bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest voor hem en haar. Ook heel belangrijk is het kiezen van de getuigen. Zij kunnen je ondersteunen bij de planning en zijn beschikbaar voor vragen van de gasten.

Het plannen van een bruiloft: wanneer begin je?

Traditioneel wordt het huwelijksaanzoek ongeveer 12 maanden vóór de bruiloft gedaan en vrij snel begint vervolgens de planning van het huwelijk. Dit klinkt lang van tevoren, maar het organiseren van een huwelijk is een behoorlijke klus. Het is bekend dat er veel komt kijken bij het organiseren en plannen van een bruiloft. Er zijn veel zaken waar je over na moet denken en die geregeld moeten worden. De tijd gaat sneller dan je denkt en daarom is het zo belangrijk om op tijd hiermee te beginnen. Begin dus minstens een jaar van tevoren of beter nog: 1,5 jaar van tevoren. Dan is de kans op teleurstelling het kleinst.

Stapsgewijs de grote dag organiseren met een draaiboek voor je bruiloft

Stap 1: Het bepalen van het thema

Zet op een rij hoe je wil dat de dag zelf verloopt. Een paar dingen zijn verstandig om in acht te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bijvoorbeeld wanneer je een bruiloft aan zee wil, dien je rekening te houden met en officiële trouwlocatie. Zorg er ook voor dat jullie allebei beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Zorg ook dat je echt op tijd begint met de organisatie en het versturen van uitnodigingen.

Stel jezelf deze vragen:

 • Welk soort bruiloft past bij jou? Een kerkelijke ceremonie, een gratis bruiloft, een wild feest of een intieme bijeenkomst met een kleine selectie genodigden?
 • Wat voor outfit past hierbij?
 • Wat is het budget?
 • Hoeveel mensen en wie wil je uitnodigen?
 • Op welke datum vindt het feest plaats
 • Wat doe je als huwelijksreis?

Denk hierbij ook aan: ontvangst, openingsdans, receptie, aansnijden van de bruidstaart, speechen. Schrijf de activiteiten op en verzamel jullie wensen.

Zodra de locatie en datum zijn vastgesteld, kun je het beste meteen de save-the-date kaarten rondsturen naar vrienden en familie die je graag op de bruiloft zou willen zien. Maak een uitgebreide gastenlijst. Vermijd mensen die je alleen maar uit plichtsbesef zou uitnodigen.

Stap 2: Het plannen van de bruiloft

Vervolgens ja je verder met de voorbereidingen van de Big Day. Zodra de eerste stappen zijn gezet kun je namelijk verder gaan met het leukste deel. Ga na wanneer je welke activiteit wilt laten plaats vinden. Werk dit in grote lijnen uit en zorg voor een logische volgorde. Dit zorgt voor een totaaloverzicht.

Hieronder volgt een checklist in de vorm van een feestgids voor de bruiloft:

 1. De outfit voor bruid en bruidegom, make-up/visagist voor bruid
 2. Reservering van de fotograaf
 3. Regelen van een trouwambtenaar
 4. Muziek voor het feest
 5. Catering en drankjes (naamkaartjes voor het diner)
 6. Bruidstaart kiezen en bestellen en de decoratie van de taart
 7. Bruidsboeket, autodecoratie en bloemdecoratie
 8. Geloften (speech) schrijven
 9. Hotelkamers voor gasten reserveren
 10. Decoratie passend bij het thema van de bruiloft
 11. Cadeaus voor de gasten maken of kopen
 12. Vervoer van en naar een andere locatie indien nodig

Maak verschillende lijstjes, waarbij je bovenstaande checklist voor de bruiloft afwerkt, bijvoorbeeld in volgorde van wat eerst geregeld moet worden.

Stap 3: Koppel tijden aan de activiteiten

In deze stap worden er tijden aan de activiteiten gekoppeld. Belangrijk is om dit realistisch en ruim in te schatten. Een draaiboek zorgt voor een leidraad van de bruiloft, maar wees flexibel. Houd daarom tussen de verschillende programmaonderdelen ruimte vrij en vul dit bijvoorbeeld met pauze. Maak je geen zorgen want in de praktijk zullen deze momenten niet meer bestaan, maar deze zorgen wel voor een relaxt verloop van de dag.

Stap 4: Wie is waar verantwoordelijk voor?

Zorg ervoor dat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Dit is belangrijk voor een soepel verloop van de dag. Je wil niet zelf alles moeten controleren en regelen. De ceremoniemeesters helpen hier ook bij, zodat jullie kunnen genieten van deze bijzondere dag. Zij nemen de gasten bij de hand en zorgen ervoor dat de gasten weten waar ze moeten zijn en waar alles zich bevindt. De ceremoniemeester is ook het aanspreekpunt voor de fotograaf en regelt de fotoshoots met de gasten en jullie als bruidspaar.

Denk ook na of je bijvoorbeeld een openingsdans wilt doen, wie de bruidstaart mag aansnijden en wanneer je het bruidsboeket gaat gooien.

Een voorbeeld van een draaiboek voor een bruiloft

Tijdens het plannen van de bruiloft en alle voorbereidingen zorg je ervoor dat het draaiboek compleet wordt. Het draaiboek beschrijft in detail de dagindeling van de bruiloft. Afhankelijk van jullie persoonlijke wensen kun je dit zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Voorbeeld draaiboek bruiloft

Hieronder is een voorbeeld van een draaiboek uitgewerkt:

08:00 – 08.15 Aankomst fotograaf
08.15 – 11.00 Klaarmaken, aankleden bruid/bruidegom. Haar en make up bruid
11.00 – 11.30 Bruidegom arriveert met bruidsboeket
11:30 – 12.30 First look, familiefoto’s en uitdelen corsages
12.30 – 13.30 Lunchen en daarna bijwerken make up bruid
13.30 – 14.00 Vertrek naar/aankomst trouwlocatie
14.00 – 14.45 Ceremonie
14.45 – 16.15 Felicitaties van de gasten ontvangen, aansnijden bruidstaart en toost in de vorm van een champagne-receptie
16.15 – 17.30 Fotoshoot voor dag gasten
17.30 – 19.30 Buffet of Diner (inclusief toespraken en lezingen)
19.30 – 20.30 Opfrissen en tijd voor elkaar
20.30 – 01.00 Aankomst/ontvangst feest
21.15 – 21.30 Openingsdans
21:30 – 22:00 Ruimte voor optredens
00.45 – 01.00 Het bruidsboeket gooien en afscheid van het bruidspaar

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je bruiloft perfect te plannen met ons draaiboek bruiloft.