Moet champagne inclusief glazen op zwarte ronde tafel met roze rozen in ronde doos als verlovingscadeau

Gefeliciteerd, 50 jaar getrouwd, een gouden bruiloft. Wauw. 12,5 jaar getrouwd, het koperen huwelijk, is inmiddels al even geleden. Dit geldt ook voor het zilveren huwelijk, die al een tijd achter jullie ligt. Hoe bijzonder is het dat jullie of iemand die je kent nu een gouden bruiloft viert! Hierdoor is het vieren van 50 jaar getrouwd zijn, een halve eeuw liefde, een hele mijlpaal. Wist je dat jullie maar liefst 18.262 dagen samen hebt doorgebracht? Een gouden bruiloft komt niet vaak voor, des te meer reden om dit feestelijk te vieren.

Uitpakken voor een gouden bruiloft

Niet in alle landen wordt een huwelijksjubileum gevierd. Vermoedelijk is deze traditie ontstaan in Zuid-Duitsland en vervolgens is dit verder verspreid naar de rest van Europa. In Nederland wordt dit jubileum uitgebreid gevierd als het zo ver is. Het wordt niet voor niets ‘de gouden bruiloft’ genoemd.

Tips om een gouden bruiloft goed te vieren

Allereerst kies je een passende locatie waar dit jubileum gevierd kan worden. Daarnaast is een gouden bruiloft niets zonder gouden details en accenten. Goudkleurige accenten zorgen voor een feestelijke sfeer. Denk hierbij aan gouden slingers, servetten, ballonnen, bloemen en andere accessoires. Een gouden taart met het cijfer 50, van 50 jaar getrouwd, mag ook niet ontbreken.

Zorg voor een supergrote taart die wordt aangesneden door het gouden paar. Kinderen of kleinkinderen die een speech houden, dat doet het altijd goed. Daarnaast mag ook een spandoek niet ontbreken. Laat een speciaal gouden spandoek maken of doe dit zelf. Regel voor de dag van het feest een aantal optredens, een act van de kleinkinderen, een gedicht of lied wat samen door de familie is gemaakt of een huwelijks-ABC wat past bij het gouden paar.

Een andere mogelijkheid om dit huwelijksjubileum te vieren is om een feest te houden op een mooi landgoed inclusief heerlijk diner. Een kasteel als locatie is erg bijzonder. Wat je kunt doen is iedereen die 50 jaar geleden op de bruiloft aanwezig was opnieuw uitnodigen. Op die manier zie je oude vrienden of kennissen die je in de tussentijd misschien al een lange tijd niet meer hebt gesproken.

Een mooi moment om samen herinneringen op te halen. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een groot familiehuis te huren en hier samen met familie van te genieten. Het voordeel hiervan is dat je alles in je eigen tempo kunnen doen, er is geen haast of tijdsdruk. De kleinkinderen vermaken zich en je kunt samen dineren wanneer jullie willen. Speel samen oud Hollandse spellen zoals sjoelen, blik gooien, koekhappen, spijkerpoepen, zaklopen, stelten lopen of de stoelendans. Leuk voor jong en oud!

Muziek voor de gouden bruiloft

Goede muziek doet het altijd goed. Verdiep je in de muziekstijl van het gouden bruidspaar of zoek de muziek van bekende namen uit de jaren ’60. Een andere tip is om oude muziek af te spelen die in de beginjaren van het huwelijk veel werd gedraaid.

Het mag duidelijk zijn, een gouden bruiloft is niet niks. Begin dan ook op tijd met het plannen van dit bijzondere huwelijksjubileum.

Weetjes over het gouden huwelijk toen en nu

  • In de jaren zestig was het de taak van de bruidegom om een bruidsboeket uit te zoeken. Op de dag van de bruiloft werd de bruid dan verrast met een boeket wat de bruidegom had uitgekozen.
  • Tegenwoordig zijn er meer gouden huwelijken dan vroeger. Dit komt omdat in de jaren zestig van de vorige eeuw er meer werd getrouwd. De naoorlogse woningnood was over en op dat moment was het salaris ook hoger. Tegenwoordig worden mensen ook een stuk ouder dan vroeger.
  • De gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen wanneer zij trouwen is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Zo lag de gemiddelde leeftijd van mannen vroeger op 26 jaar, tegenwoordig is dat gemiddeld 34 jaar. Vrouwen trouwden vroeger gemiddeld wanneer ze 23 jaar waren, nu is dit wanneer ze gemiddeld 31,5 jaar zijn.

De mooiste cadeau ideeën voor een gouden bruiloft

Verrassende cadeaus voor deze bijzondere mijlpaal

Wat geef je nu aan iemand die al 50 jaar samen is met de liefde van zijn of haar leven? Probeer een persoonlijk cadeau te geven waar ze echt van kunnen genieten. Denk hierbij aan:

  • Een persoonlijk vriendenboek of wensboek, ingevuld door alle familieleden. Zet hier leuke weetjes, vragen en persoonlijke opmerkingen in. Gebruik ook foto’s van het vrijgezellenfeest. Als dit er niet is geweest, gebruik dan foto’s van vroeger. Organiseer jij binnenkort een vrijgezellenfeest? Kijk hier voor tips voor hem of haar.
  • Maak een gouden wensboom met allerlei cadeaus en foto’s van bijzondere momenten die je in de takken hangt. Deze cadeaus kunnen dan vouchers zijn voor bijvoorbeeld een diner, reis, evenement of spa.
  • Laat een gouden beeld maken van twee geliefden, als herinnering van deze bijzondere mijlpaal.
  • Een cadeau terug naar een herinnering. Kies een van de belangrijkste reizen of momenten en plan een uitje terug naar deze plek.
  • Houdt het gouden bruidspaar van musicals? Geef dan een musicalticket cadeau. Leuk om te combineren met een stadswandeling of diner.

Met deze tips verras je je partner altijd

50 jaar samen zijn met je partner is een hele tijd, je kent elkaar door en door en jullie hebben eigenlijk zo’n beetje alles al wat je maar kunt wensen. Als jullie iets graag willen dan kopen jullie het meestal zelf. Waar verras je elkaar nu mee?

Blik samen met je partner terug naar de afgelopen 50 jaar, bezoek plekken die je eerder samen hebt bezocht en waar je mooie herinneringen aan hebt. Bezoek of herbeleef je huwelijk op het strand. Kampvuur, voeten in het zand en de zon zien zakken in de zee. Niets is romantischer dan dit. Een andere leuke verrassing is het boeken van een verzorgd verrassingsweekendje waar jullie van elkaar kunnen genieten. Boek hier ook een fotoshoot bij, als herinnering van jullie 50-jarige huwelijk.

Eén ding is zeker: maak er in elk geval een bijzondere dag van om niet te vergeten. Geniet van elkaar, jullie familie en vrienden en vier het leven. Op naar het volgende huwelijksjubileum: het diamanten huwelijk.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om van het gouden huwelijk een groot feest te maken om nooit meer te vergeten.