bruiloft prieel en bel met bloemen

De trouwceremonie is het belangrijkste onderdeel van jullie bruiloft. Want dat is het moment dat jullie écht echtgenoten worden van elkaar: jullie geven elkaar het ja-woord en spreken de huwelijksgeloften uit. De ceremonie is hét deel van jullie bruiloft waar je echt een persoonlijke draai aan kunt geven. Als je er een unieke huwelijksceremonie van maakt, wordt het een dag om nooit te vergeten! Maar hoe organiseer je een persoonlijke bruiloft? Waar moet je tijdens de huwelijksceremonie allemaal aan denken? Geen paniek, we geven je wat tipjes van de sluier.

De huwelijksceremonie: van binnenkomst tot dé kus

Er zijn namelijk nogal een aantal dingen waar je aan moet denken bij het organiseren van de huwelijksceremonie. Met een trouwambtenaar, publiek en het bruidspaar zelf, ben je er nog niet. Je kunt de huwelijksceremonie opdelen in een aantal onderdelen.

1. De binnenkomst

Oftewel: de grote entree. Hier begint je eigen invulling van de dag al. Denk na over of jullie samen binnenkomen, of dat jullie apart de trouwceremonieplaats binnenlopen. Misschien wordt één van jullie wel weggegeven door een ouder: het kan allemaal. Hoe dan ook, start met een goede binnenkomer! Zo is het leuk om een liveband jullie favoriete nummer te laten spelen zodra je de trouwlocatie binnentreedt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor typische trouwmuziek tijdens de ceremonie. Of geef de ouder die één van jullie weggeeft de ruimte om een persoonlijke boodschap uit te spreken. Zo geef je eenvoudig je eigen draai aan de start van jullie bruiloft. En je weet: een goed begin is het halve werk.

2. Deel jullie liefdesverhaal tijdens de huwelijksceremonie

Deel jullie liefdesverhaal door leuke anekdotes te delen met alle aanwezigen tijdens de huwelijksceremonie. Dat gebeurt vaak via de ceremoniespreker: van tevoren bespreek je welke verhalen aan bod mogen komen en de spreker maakt daar een mooi verhaal van. Vertel bijvoorbeeld wat jullie eerste indruk van elkaar was, hoe jullie gevoelens zijn gegroeid en hoe het aanzoek ging. En een kleine sidenote: durf ook grappige anekdotes te delen. Geloof ons, dat maakt jullie verhaal herkenbaar voor iedereen. Kies daarom voor een trouwambtenaar die je huwelijksceremonie één van de leukste onderdelen van jullie bruiloft maakt!

3. Trouwgeloftes uitspreken

Misschien nog wel het persoonlijkste moment tijdens de huwelijksceremonie. En ook een heel emotioneel moment! Hier spreek je namelijk naar je toekomstige echtgenoot uit wat je voor jullie samen wenst en hoe je jullie huwelijk wilt vormgeven. Een zelfgeschreven trouwbelofte voorbeeld is dat je de ander vertelt wat degene voor je betekent en wat jijzelf voor de ander wilt betekenen de komende jaren. Haal er vooral een mooie anekdote bij uit de tijd die jullie al samen hebben gehad: dat maakt het extra persoonlijk.

Huwelijksbelofte voorbeelden

Het uitspreken van een trouwgelofte kan dus nogal een overweldigend en intiem moment zijn. Schrijf daarom van tevoren je geloften alvast op papier. Zo kun je je helemaal focussen op het verhaal dat je je partner wilt vertellen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je iets vergeet. Daarvoor hoef je overigens geen schrijver te zijn: als het nodig is, helpt een trouwambtenaar je vaak graag om je verhaal goed op papier te zetten. Vind je het lastig om de juiste woorden te vinden? Het internet staat vol met huwelijksbeloftevoorbeelden waar je je door kunt laten inspireren.

4. Jullie persoonlijke ja-woord voor de trouwceremonie

Na het uitspreken van de trouwgelofte, is het tijd voor het ja-woord! Het is soms, zeker als je een aparte ceremonie houdt, mogelijk om ook hier een persoonlijke draai aan te geven. De ceremoniespreker kan dan bijvoorbeeld een tekst voorlezen die vertelt wat trouwen voor jullie betekent. Of wat een huwelijk jullie gaat brengen. Het ja-woord eindigt natuurlijk met het uitwisselen van de ringen en, niet te vergeten, een kus! Hebben jullie kinderen en willen jullie dat die een rol spelen in jullie huwelijksceremonie? Dan is het leuk om hen de ringen te laten brengen of met een voorzittershamer het huwelijk te laten ‘afkloppen’. Zo betrek je ze bij jullie bijzondere moment.

5. Ondertekenen van de huwelijksakte

Dit is het allerlaatste onderdeel van de huwelijksceremonie. En ook best wel een belangrijk onderdeel. Jullie ondertekenen namelijk samen met de getuigen en ceremoniespreker de akte waarin jullie huwelijk officieel is vastgelegd. We horen je denken: hoe kun je dáár nou iets persoonlijks van maken? Wederom is het antwoord: muziek. Een betekenisvol nummer draaien tijdens dit vaak stille moment breekt het ijs en fleurt de boel een beetje op. Dan heb je meteen een warmdraaier voor het feest dat (vaak) na de huwelijksceremonie plaatsvindt!

Een mooie trouwsetting

Talloze mogelijkheden om je huwelijksceremonie een persoonlijk tintje te geven dus. Maar afgezien van dat, kun je de plek van de trouwceremonie natuurlijk ook persoonlijk aankleden! Zo creëer je de perfecte setting waarin jullie persoonlijkheden terugkomen en leg je alvast een mooie basis. Daarvoor hoef je echt niet meteen aan een Toscaanse bruiloft of bruiloft op Ibiza te denken.  

Een bruiloft thema voor de huwelijksceremonie

Kies bijvoorbeeld voor een bruiloft thema in kleur of stijl om een subtiele touch toe te voegen aan jullie ceremonie. Of decoreer de plek met jullie favoriete bloemen. En dan hoef je het écht niet alleen bij letterlijke bloemen te houden: een bloemenprint telt ook mee. Leuke kiekjes van jullie als koppel zijn ook leuk om op te hangen op de plek waar de huwelijksceremonie plaatsvindt. Extra leuk als je een kleine bruiloft of budgetbruiloft organiseert. Alleen al door wat kaarsjes aan te steken, creëer je een magische sfeer. Zo simpel kan het zijn.  

Wil je écht origineel zijn? Denk dan een beetje out of the box. Zijn jullie echte fijnproevers? Maak de huwelijksceremonie dan extra culinair. Dat kan door aan de hand van jullie etentjes jullie liefdespaar te beschrijven (“de vonk sloeg over bij een bord spaghetti, maar kreeg extra diepte en betekenis toen we op een pleintje in Barcelona de lekkerste inktvisringen óóit aten”), of door jullie favoriete eten te serveren. Ja, tijdens de ceremonie al, ja! Juist zo’n onverwachte wending maakt jullie huwelijksceremonie uniek. En de gasten zullen er gegarandeerd van smullen.

Lang verhaal kort: maak er vooral júllie bijzondere dag van. Kleur buiten de lijntjes, of blijf er gezellig binnen, maar door aan elk onderdeel een persoonlijke draai te geven, wordt je huwelijksceremonie (en de rest van jullie bruiloft) uniek. Zo wordt het een dag die jullie eeuwig zal bijblijven.

Geniet van jullie speciale dag! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook je huis een persoonlijke touch te geven!