Gedekte bruiloftstafel buiten met veel kaarsen en bloemen als tafeldecoratie

De laatste jaren zijn we steeds meer gewend geraakt aan grote bruiloften. The bigger the better, was het motto. Maar eigenlijk hoeft dat natuurlijk helemaal niet: het gaat er bij je bruiloft namelijk vooral om dat je de liefde tussen jou en je partner viert. Dat kun je met zoveel mensen delen als je zelf wilt. En het voordeel van een kleine bruiloft is dat er meer ruimte is om aan ieder detail te denken. Benieuwd hoe je een intieme bruiloft organiseert? We geven je een stappenplan en nog meer tips!

Kleine bruiloft organiseren: zo begin je

Als je begint met het organiseren van je kleine bruiloft, lijkt er bijna geen beginnen aan. Maar geen paniek! Door stap voor stap alles te regelen, kom je steeds dichterbij de organisatie van jullie perfecte dag.

Stap 1: maak een gastenlijst

Dat klinkt als een taak die enorme keuzestress op gaat leveren, maar niets is minder waar. Het bespaart je juist een hoop gedoe. Je hoeft je namelijk niet schuldig te voelen als je die ene ex-collega niet uitnodigt en kunt je volledig focussen op familie en vrienden die je er écht bij wilt hebben. Vinden jullie het lastig om een gastenlijst te maken? Begin dan gewoon met een eerste versie en breng in de loop van de tijd aanpassingen aan. Streep namen weg of zet er namen bij: uiteindelijk kom je uit op een weloverwogen gastenlijst. Met deze gastenlijst kun je de rest van je kleine bruiloft uit gaan stippelen. 

Stap 2: kies een locatie

Een van de eerste dingen die je vast moet leggen. Populaire plekken zijn namelijk al snel volgeboekt, dus moet je er vroeg bij zijn. Het is het mooist als je voor een locatie met een verhaal kiest. Dat kan jullie tuin zijn bij jullie fijne huis, maar ook de plek waar jullie elkaar hebben ontmoet. Of zelfs in het Italiaanse dorpje waar jullie voor het eerst op vakantie gingen. De ceremonieplek kan zo intiem en klein zijn als je wilt: er komen namelijk maar weinig gasten!

Stap 3: geef de huwelijksceremonie een persoonlijke touch

Ga je een kleine bruiloft organiseren, maak deze dan extra persoonlijk. Je kunt ervoor kiezen om leuke details toe te voegen zodat je gasten zich extra welkom voelen. Schrijf bijvoorbeeld een persoonlijk tekstje op ieders menukaart of zorg voor een leuk bedankcadeautje. Maar het grootste cadeau dat je je dierbaren kunt geven, is ervoor zorgen dat ze jullie kleine bruiloft van dichtbij mee mogen maken. Maak het dus extra intiem door stoelen dicht bij elkaar te zetten en ervoor te zorgen dat iedereen een praatje kan maken. Dan heeft iedereen alleen maar oog voor elkaar en zullen ze met een glimlach aan jullie dag terugdenken.

Stap 4: organiseer de lunch, het diner, of het feest

Of wat je er dan ook maar van maakt. Het is fijn om zoveel mogelijk van tevoren vast te leggen. Dus bepaal of je het bij een ceremonie houdt, of nog een lunch, diner of feest toevoegt aan de dag. Het leuke van een kleine bruiloft is dat je al je gasten aan één lang eettafel kwijt kunt. Zie je het al voor je? Je dierbaarste familieleden en vrienden die samen eten, praten en lachen. Het perfecte moment voor jullie beide families om elkaar beter te leren kennen.

Stap 5: de laatste details

Zoals de vormgeving van de uitnodigingen en de aankleding van de ceremonie en dinertafel. Welke bloemen komen er op tafel te staan? Op wat voor stoelen zitten je gasten de hele dag? We noemden eerder al dat je met weinig gasten de aankleding van je kleine bruiloft extra persoonlijk kunt maken. Dus steek daar vooral wat tijd en moeite in.

Intieme trouwlocatie

We stipten ‘m net al even aan: de locatie van jouw kleine bruiloft. Hoe kom je nou tot een goede keuze? Een moeilijke vraag als je met een klein gezelschap bent. Want je wilt natuurlijk niet dat iedereen 4 meter uit elkaar zit om de beschikbare ruimte op te vullen. Daarom is een persoonlijke, intieme trouwlocatie de beste optie. Zo kun je in een sprookjesachtig kasteel trouwen, waar je vaak zowel binnen als buiten mogelijkheden hebt. Bij dit soort grote gebouwen zijn er vaak júist veel intieme trouwplekken te vinden. En omdat het landgoed vaak groot is, kan zowel de ceremonie als het eventuele diner van je kleine bruiloft één plek plaatsvinden. Aan de locatie zelf hoef je in ieder geval niets meer te doen: het is al sfeervol van zichzelf.

Ook een stadsvilla of stadsklooster zijn ideale plekken voor een kleine bruiloft. Dat zijn vaak authentieke locaties met veel hartveroverende binnenplaatsjes. Precies groot genoeg om al je gasten een front row seat te geven en klein genoeg om een persoonlijke touch aan toe te voegen. Zodra je het stadsklooster binnenstapt, waan je je helemaal in trouwsferen. Dan voelen het echt alsof de wereld buiten de kloostermuren even niet bestaat en kun je ultiem genieten van je eigen trouwdag.

Praktische zaken van een kleine bruiloft

Zodra je begint met het plannen van je bruiloft, zul je erachter komen dat het veel kosten met zich meebrengt. Ook als je er een kleine bruiloft van wilt maken. Want hoewel je dan minder gasten uitnodigt, pak je dan misschien extra uit bij het diner of het avondfeest. Gelukkig heb je zelf in de hand hoe goedkoop of duur je eigen bruiloft wordt. Bedenk daarom vooraf je budget en probeer daarbinnen te blijven.

Wil je zo goedkoop mogelijk trouwen zonder gasten of fotograaf erbij? Dan kun je altijd terecht bij het stadsloket van jouw gemeente. Voor nog geen 200 euro worden je partner en jij dan echtgenoten van elkaar. Daarnaast zijn er zelfs mogelijkheden om gratis met elkaar te trouwen. Maar wil je een unieke locatie en zowel je gasten als jezelf wat meer in de watten leggen? Dan moeten locatiemanagers en leveranciers maatwerk leveren. En dat kost logischerwijs meer geld.

Houd je je bruiloft zo eenvoudig mogelijk en geef je alleen geld uit als dat écht nodig is? Dan kom je met 2000 tot 5000 euro al een heel eind. Maar als je op een prachtige locatie wilt trouwen, in mooie trouwkleding en aansluitend met je gasten wilt genieten van een heerlijk diner, dan ga je al snel richting de 10.000 euro. Wil je wat geld besparen? Bekijk dan samen welk onderdeel van je bruiloft je het belangrijkste vindt. Waar wil je het meeste geld aan uitgeven? Door focus aan te brengen, voorkom je dat je onnodige uitgaven doet. En wordt jullie bruiloft alsnog de mooiste dag van jullie leven.

Heel veel plezier met het organiseren van jullie intieme bruiloft! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste bruiloft decoratie!