Witte rozen als bruiloftdecoratie

Een koperen huwelijk: wat een bijzondere mijlpaal, 12,5 jaar getrouwd! Dit is het eerste grote huwelijksjubileum wat zeker gevierd mag worden. Hierna volgt het zilveren huwelijk, dat is 25 jaar getrouwd, het gouden huwelijk, dat is 50 jaar getrouwd en tot slot het diamanten huwelijk waarbij het 60 jaar getrouwd zijn wordt gevierd. Laten we vooral in het nu blijven, want het is tijd voor feest. Of het nu gaat om je eigen koperen bruiloft of dat van je ouders of vrienden die dichtbij staan. Of je het nu klein of groot viert, reden genoeg om bij dit huwelijksjubileum, van 12,5 jaar getrouwd, stil te staan. Samen terugblikken naar wat jullie allemaal hebben meegemaakt, proosten op de toekomst of genieten met elkaar en jullie dierbaren.

Het vieren van een koperen huwelijk

Niet in alle landen is het gebruikelijk om het koperen huwelijk te vieren, maar in Nederland wel. Eeuwen geleden werd het uitgebreid gevierd, omdat men in die tijd niet zo oud werd.

Tegenwoordig trouwen we in Nederland op steeds latere leeftijd en zien we dat de viering van dit huwelijksjubileum weer terugkomt. Hoe pak je het aan? Dit kan natuurlijk op verschillende manieren en in alle soorten en maten. Vier je het liever alleen samen met je partner of haal je alles uit de kast?

Wie worden er uitgenodigd?

Hoeveel mensen en wie er komen, speelt een grote rol bij de organisatie. Komen er bijvoorbeeld voornamelijk ouderen of wordt het een feestje met veel jonge mensen? Dient het een groot dansfeest te worden of wil je het liever intiem en klein houden met een etentje? Hiervan hangt eveneens de locatie voor het festijn af. Ook is het met minder mensen een tikkeltje eenvoudiger om een datum te prikken waarop iedereen aanwezig kan zijn.

Wanneer wordt het feest gevierd?

Vindt het feest plaats in de warme zomermaanden of tijdens de koude winter? Speelt het zich buiten af of binnen? Stuur een datumprikker rond zodat je kunt voorkomen dat veel mensen uiteindelijk niet kunnen komen.

Waar vindt het feest plaats?

Waar het feest plaatsvindt, heeft alles te maken met bovenstaande vragen. Als je klein woont, kan het feest alleen thuis plaatsvinden wanneer je niet te veel mensen uitnodigt. Als je het feest tijdens de warme zomermaanden plant, dan is de kans groter dat je het buiten kan houden. Ook hangt de keuze voor een locatie samen met de vraag welke activiteiten je wilt gaan uitvoeren.

Gezellig en intiem

Vier jij het graag gezellig en intiem? Kies dan voor een tuinfeest, themafeest of uitgebreid diner. Nodig een kleine groep mensen uit voor een intieme sfeer. Sta uitgebreid stil bij de details en besteed hier ook veel aandacht aan, deze maken echt het verschil. Mooie decoratie, uitgebreid gedekte tafel of een themafeest waarbij alles geheel in stijl is verzorgd.

Een andere optie is het plannen van een weekendje met z’n tweetjes, waarbij je de plek bezoekt die ook tijdens de huwelijksreis werd bezocht. Combineer dit bijvoorbeeld met een theatervoorstelling, uitgebreid diner, bezoek een wellnessresort of luxe overnachting met jacuzzi en sauna.

Groots en uitbundig

Om er een big party van te maken, kunnen jullie kiezen om de trouwbelofte opnieuw te vernieuwen. Dit kan in het buitenland of maak er een jubileum weekend van. Een thema- of tuinfeest kan natuurlijk ook groots worden aangepakt. Is het stel fan van dansen? Trek dan de dansschoenen uit de kast en ga lekker dansen op de muziek van toen. Of nodig een dansleraar uit die jullie en de gasten de fijne kneepjes van een bepaalde dans kan leren. Het leukst is het om voor een dans te kiezen die populair was ten tijde van de bruiloft.

Tips voor een onvergetelijk feest

  • Zorg voor een goede voorbereiding, denk aan bovenstaande. Vooral de hoeveelheid mensen die er worden uitgenodigd, wanneer het feest wordt gevierd en een passende locatie (reserveren indien nodig) zijn belangrijk. Woon je aan zee? Een bruiloft aan zee is superromantisch.
  • Vervolgens kan een uitnodiging worden gemaakt. Verstuur deze op tijd.
  • Zorg voor een passende muziek play list of maak een karaoke versie.

Zorg dat het jullie feest wordt! Vrienden en familie helpen graag mee, maar laten ook graag hun mening horen. Kies de locatie, grootte van het feest en muziek uit wat passend is, zodat het ook echt een onvergetelijk moment wordt.

Tips en cadeau ideeën voor een koperen huwelijk

Wat geef je nu aan een getrouwd stel dat eigenlijk geen wensen heeft? Dat is altijd lastig. Het liefst geef je ze iets dat ze samen kunnen doen, zoals een weekendje weg, hotelovernachting of een leuke activiteit om te ondernemen zoals een dagje wellness.

Een ander bijzonder cadeau is een aandenken dat in koper wordt gegoten; een koperen beeld of een sieraad waarin koper is verwerkt. Het beeld kan natuurlijk in huis worden neergezet, maar kan ook in de tuin een plekje vinden.

Andere cadeautips zijn een fotoboek of powerpoint presentatie met foto’s van 12,5 jaar huwelijk. Verzamel heel veel foto’s en vraag hierbij ook familie en vrienden om de archieven in te duiken. Op die manier ontstaat er een mooie mix van herinneringen. Blik ook terug op het vrijgezellenfeest van hem en haar.

Wil je liever iets totaal anders geven, ga dan voor een krant van de huwelijksdag. Op verschillende websites kun je de krant bestellen van de huwelijksdag van het echtpaar. Een wijnpakket met 2 glazen waar de namen van de partners ingegraveerd zijn kan ook een heel leuk cadeau zijn voor echte wijnliefhebbers.

De mooiste decoratie voor het koperen huwelijk

Blijf in thema, een koperen huwelijk vraagt om koperen accessoires of decoratie. Vind je het lastig om alles in deze kleurencombinatie te houden? Kies dan voor een combinatie met gouden of zilveren details of combineer het met terracotta accessoires. Denk aan mooie bloemen, servetten en kaarshouders. Voor het aankleden van de tafel kun je kiezen voor koper bestek, waxinelichthouders en kandelaars. Voor de uitnodigingen kun je zelf creatief aan de slag gaan, maar je kunt de uitnodigingen ook laten maken.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om het koperen huwelijk groots te vieren.