Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
kaart met tekst 12.5 jaar getrouwd en twee champagne glazen

Een koperen huwelijk: wat een bijzondere mijlpaal, 12,5 jaar getrouwd! Dit is het eerste grote huwelijksjubileum wat zeker gevierd mag worden. Hierna volgt het zilveren huwelijk, dat is 25 jaar getrouwd, het gouden huwelijk, dat is 50 jaar getrouwd en tot slot het diamanten huwelijk waarbij het 60 jaar getrouwd zijn wordt gevierd. Veel om naar uit te kijken maar laten we vooral in het nu blijven, want het is tijd voor een feest! Of het nu gaan om je eigen koperen bruiloft, die van je ouders of vrienden en hoe groot of klein het wordt gevierd, het is zeker een momentje om stil bij te staan. In dit artikel vind je daarom tips voor het organiseren van een prachtig feest, uitnodigingskaarten 12,5-jaar getrouwd die je kunt downloaden en printen en cadeau-ideeën om het koperen bruidspaar mee te verwennen.

Een koperen huwelijk vieren in 5 stappen

Niet in alle landen is het gebruikelijk om het koperen huwelijk te vieren, maar in Nederland gelukkig wel. Eeuwen geleden werd het uitgebreid gevierd, omdat men in die tijd niet zo oud werd. Tegenwoordig trouwen we in Nederland op steeds latere leeftijd en zien we dat de viering van dit huwelijksjubileum weer terugkomt. Hoe pak je het aan? Dit kan natuurlijk op verschillende manieren en in alle soorten en maten. Hieronder in ieder geval 5 praktische stappen het plannen van een 12,5 jaar getrouwd feestje.

1. Wanneer wordt het feest gevierd?

Vier je 12,5 jaar getrouwd op de dag zelf of liever op een ander moment in het jaar? Vindt het feest plaats in de warme zomermaanden of tijdens de koude winter? Speelt het zich buiten af of binnen? Stuur ook een datumprikker rond zodat je kunt voorkomen dat veel mensen uiteindelijk niet kunnen komen. Genoeg om over na te denken!

2. Wie worden er uitgenodigd?

Hoeveel mensen en wie er komen, speelt een grote rol bij de organisatie. Komen er bijvoorbeeld voornamelijk ouderen of wordt het een feestje met veel jonge mensen? Dient het een groot dansfeest te worden of wil je het liever intiem en klein houden met een etentje? Dit zij belangrijke vragen om te beantwoorden, omdat de feest locatie ook afhangt van wie er allemaal komt!

3. Nodig de gezelligheid uit met een 12,5 jaar getrouwd uitnodigingskaart

Nu je precies weet wie je allemaal gaat uitnodigen, kan de uitnodigingspret beginnen en daar horen natuurlijk mooie uitnodigingskaarten bij. Daarom hebben we special voor deze gelegenheid drie verschillende kaarten ontworpen. Kies je favoriet, download ‘m en print ‘m vervolgens op stevig papier uit. Je kunt daarna op de achterkant de locatie, datum, tijd vermelden en eventueel een leuke boodschap en de dresscode toevoegen. Wees zo creatief als je wilt voor een persoonlijke touch!

Bonus tip: Je kunt deze kaart natuurlijk ook gebruiken als felicitatiekaart om het koperen echtpaar te feliciteren!

4. Waar vindt het feest plaats?

Waar het feest plaatsvindt, heeft alles te maken met bovenstaande vragen. Als je klein woont, kan het feest alleen thuis plaatsvinden wanneer je niet te veel mensen uitnodigt. Als je het feest tijdens de warme zomermaanden plant, dan is de kans groter dat je het buiten kan houden. Ook hangt de keuze voor een locatie samen met de vraag welke activiteiten je wilt gaan uitvoeren.

5. De mooiste decoratie voor het koperen huwelijk

Blijf in thema: een koperen huwelijk vraagt om koperen accessoires of decoratie. Vind je het lastig om alles in deze kleurencombinatie te houden? Kies dan voor een combinatie met gouden of zilveren details of combineer het met accessoires in terracotta en warme tinten. Denk aan mooie bloemen, servetten en kaarshouders. Voor het aankleden van de tafel kun je kiezen voor koper bestek, waxinelichthouders en kandelaars.

Hoe groots vier jij 12,5 jaar getrouwd?

We hebben het hierboven al kort benoemd, maar een van de belangrijkste keuzes die je moet maken is hoe groots je een koperen huwelijk gaat vieren. Alles kan en niets moet, het kan zo groot en klein gevierd worden als het echtpaar dat wil. Het is tenslotte hun dag! Voor diegenen die het nog niet weten, hebben we hieronder een beeld uit geschetst van hoe een intiem versus groots feest er uit kan zien.

Gezellig en intiem

Vier jij het graag gezellig en intiem? Kies dan voor een tuinfeest, themafeest of uitgebreid diner. Nodig een kleine groep mensen uit voor een intieme sfeer. Sta uitgebreid stil bij de details en besteed hier ook veel aandacht aan, deze maken echt het verschil. Mooie decoratie, uitgebreid gedekte tafel of een themafeest waarbij alles geheel in stijl is verzorgd.

Een andere optie is het plannen van een weekendje met z’n tweetjes, waarbij je de plek bezoekt die ook tijdens de huwelijksreis werd bezocht. Combineer dit bijvoorbeeld met een theatervoorstelling, uitgebreid diner, bezoek een wellnessresort of luxe overnachting met jacuzzi en sauna.

Groots en uitbundig

Om er een big party van te maken, kunnen jullie kiezen om de trouwbelofte opnieuw te vernieuwen. Dit kan in het buitenland of maak er een jubileum weekend van. Een thema- of tuinfeest kan natuurlijk ook groots worden aangepakt. Is het stel fan van dansen? Trek dan de dansschoenen uit de kast en ga lekker dansen op de muziek van toen. Of nodig een dansleraar uit die jullie en de gasten de fijne kneepjes van een bepaalde dans kan leren. Het leukst is het om voor een dans te kiezen die populair was ten tijde van de bruiloft. Een ding is zeker, nodig lekker veel mensen uit voor extra gezelligheid!

Extra tips voor een onvergetelijk koperen huwelijk feest

Wanneer je de bovenstaande 5 stappen hebt gevolgd, dan ben je al goed op weg naar een fantastisch koperen huwelijksfeest. Een goede voorbereiding is het halve werk, nu alleen nog de puntjes op de i!

Ten eerste: zorg dat het jullie feest wordt! Vrienden en familie helpen graag mee, maar laten ook graag hun mening horen. Kies de locatie, grootte van het feest en muziek uit wat passend is, zodat het ook echt een onvergetelijk moment wordt.

Denk ook eens goed na hoe je jouw feest uniek en onvergetelijk kan maken. Denk bijvoorbeeld aan decoratie die het echtpaar mooi omschrijft, handgeschreven boodschappen en uiteraard een passende muziek play list, eventueel inclusief een karaoke versie!

Cadeau ideeën voor een koperen huwelijk

Wat geef je nu aan een getrouwd stel dat eigenlijk geen wensen heeft? Dat is altijd lastig. Het liefst geef je ze iets dat ze samen kunnen doen, zoals een weekendje weg, hotelovernachting of een leuke activiteit om te ondernemen zoals een dagje wellness.

Een ander bijzonder cadeau is een aandenken dat in koper wordt gegoten; een koperen beeld of een sieraad waarin koper is verwerkt. Het beeld kan natuurlijk in huis worden neergezet, maar kan ook in de tuin een plekje vinden.

Andere cadeautips zijn een fotoboek of powerpoint presentatie met foto’s van 12,5 jaar huwelijk. Verzamel heel veel foto’s en vraag hierbij ook familie en vrienden om de archieven in te duiken. Op die manier ontstaat er een mooie mix van herinneringen. Blik hier ook terug op het vrijgezellenfeest van hem en haar.

Wil je liever iets totaal anders geven, ga dan voor een krant van de huwelijksdag. Op verschillende websites kun je de krant bestellen van de huwelijksdag van het echtpaar. Een wijnpakket met 2 glazen waar de namen van de partners ingegraveerd zijn, kan ook een heel leuk cadeau zijn voor echte wijnliefhebbers. Weet je echt niet wat je moet geven en heeft het stel ook geen cadeauwensen doorgegeven? Dan zit je met een cadeaubon altijd goed.

Ben je uitgenodigd voor een koperen bruiloft? Of vieren jullie binnenkort zelf 12,5 jaar getrouwd? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om van het koperen huwelijk een mooi feest te maken om nooit meer te vergeten.