zwart spaarvarken met muntjes eromheen

Stappen jullie binnenkort het huwelijksbootje in? Superleuk! En best spannend. Nu het ja-woord eruit is, is de volgende stap bedenken hoe jullie willen trouwen. Waar en met welke groep mensen? Hoe willen jullie dat deze dag eruit gaat zien en wat is er allemaal mogelijk? En natuurlijk: wat kost een bruiloft? Wij adviseren je vooral eerst in kaart te brengen wat jullie uit kunnen geven en dan te kijken naar de keuzes die je hiermee kunt maken. We zetten de gemiddelde kosten van een bruiloft overzichtelijk voor je op een rij, zodat jij aan de slag kunt met het organiseren van de trouwdag.

Een planning maken voor de kosten van jullie bruiloft

Bedenk eerst samen met jouw verloofde hoeveel jullie aan het huwelijk uit kunnen en willen geven. Wat kunnen jullie sparen en opzijzetten? Wanneer gaan jullie trouwen en kunnen jullie dan nog bijvoorbeeld gebruik maken van aankomend vakantiegeld? Maak vervolgens met dit budget in gedachten een planning. Kijk ook eerst wat in essentie jullie wensen zijn. Een aantal basis ingrediënten hebben al veel invloed op de kosten van een bruiloft.

4x kosten van een bruiloft

 1. De trouwlocatie

  Trouwen gebeurt meestal op een speciale locatie. Misschien hebben jullie hier al een idee over, of willen jullie naar de plek die voor jullie beide een bijzondere betekenis heeft. Hoeveel gasten komen er en kunnen zij terecht op deze locatie? Een unieke trouwlocatie als een kasteel of landgoed, is waarschijnlijk al snel duurder dan bijvoorbeeld een bruiloft aan zee. Bedenk wel dat wanneer je een speciale trouwlocatie afhuurt, vaak andere zaken zoals catering ook vanuit daar geregeld kunnen. Dat valt dan waarschijnlijk voordeliger uit.

 2. De trouwjurk en het trouwpak

  Wordt het een dure designers jurk of ga je traditiegetrouw voor de jurk waar jouw moeder in is getrouwd?

 3. De ringen

  Zijn onmisbaar en de kosten hiervoor hangen uiteraard ook helemaal af van de waarde die jullie hieraan hechten. Zilver of goud; smaken (en kosten) verschillen.

 4. De fotograaf

  Op deze dag wil je voor altijd terug blijven kijken en ook later nog bij weg kunnen dromen. Vraag rond bij vrienden en familie of zij ervaring hebben met een goede huwelijksfotograaf. Het is de moeite waard hier even onderzoek naar te doen. Een ervaren fotograaf kost misschien iets meer, maar levert wel meer kwalitatieve foto’s en kan vaak een album voor jullie maken. Je kunt een fotograaf inhuren voor de hele dag, of voor een gedeelte van de dag. En misschien ken je wel iemand die het als cadeau voor jullie wil doen?

Bedenk wat jullie het belangrijkst vinden en bekijk de gemiddelde kosten hiervoor. Kijk vervolgens ook naar de andere kostenposten en maak dan jouw checklist compleet.

De gemiddelde kosten van een bruiloft

Hieronder vind je een indicatie van de gemiddelde kosten van alle onderdelen die je zou kunnen betrekken bij jouw bruiloft. Dat betekent van alles een gemiddelde dat ligt tussen een kasteel als trouwlocatie of een huwelijk aan huis. Een nationale berekening laat zien dat een gemiddelde bruiloft 15.000,- euro kost. Hierbij wordt gekeken naar de volgende kosten waar keuzes in gemaakt kunnen worden;

 • Trouwlocatie (vaak inclusief catering): 5.000 – 6.000 euro
 • Trouwjurk: 1.500 euro
 • Trouwpak: 900 euro
 • Ringen (2x): 800 euro
 • Fotograaf (de hele dag, 8 uur): 1.400 euro
 • Uitnodigingen (50 trouwkaarten): 150 euro
 • Bruidstaart (50 personen): 300 euro
 • Bruidsboeket: 95 euro
 • Trouwambtenaar/ gemeente: 700 euro
 • Receptie (per persoon): 12,50 euro
 • Diner (per persoon): 35 euro
 • DJ of band (band is meestal duurder): 1200,- euro
 • Huwelijksbedankjes (bij ongeveer 50 gasten): 200,- euro
 • Huwelijksnacht: 300,- euro
 • Huwelijksreis: 2500,- euro
 • Make-up en kapsel: 200,- euro
 • Wedding planner: 1750,- euro
 • Decoratie en styling: 500,- euro
 • Trouwauto: 500,- euro

Onvoorziene kosten

Het kan goed zijn dat je sommige van bovenstaande kostenposten al meteen kunt schrappen, maar bedenk wel dat als jij de kosten op een rijtje hebt, dat er ook altijd nog een kostenpost onvoorzien bestaat. Misschien wil je de taart eerst proeven en wil je de make-up eerst een keer proberen, moet de jurk een paar keer versteld worden, of valt het drukwerk van de kaart tegen. Reken daarom altijd ongeveer 10 tot 20 procent bovenop je totale begroting, dan kun je met een veel geruster hart aan de organisatie beginnen.

Spaartip!

Open een gezamenlijke spaarrekening speciaal voor de kosten van jullie bruiloft. Kies voor een rekening waarbij je tegen de hoogste rente kunt sparen. Maak een spaarplan met z’n twee en zie het bedrag heel concreet groeien. Hoe leuk is dat?

Een bruiloft on budget

Blijven ook de gemiddelde kosten voor een bruiloft je duizelen? No worries, het is ook echt mogelijk om met een klein budget een onvergetelijke dag te organiseren. Op een alternatieve locatie waarbij vrienden en familie de handen voor je uit de mouwen steken (achter de bar, of als DJ) heb je waarschijnlijk de meest intieme en vertrouwde dag ooit! Of trouw op maandag, ga zelf aan de slag met DIY-uitnodigingen en decoratie, of kies voor een kleine bruiloft. Met alleen jullie meest belangrijke vrienden en familie wordt het heel persoonlijk en relaxt. Lees hier meer tips over alles voor een bruiloft on budget.

Inspiratie voor een onvergetelijke dag

Duizelen de kosten voor een bruiloft jou nog en heb je werkelijk geen idee hoe jij jouw huwelijk wilt vieren en wat je daaraan wilt uitgeven? Laat het kostenplaatje dan maar even los en laat je eerst inspireren door onze tips voor een droomhuwelijk. Wat dacht je van een bohemian bruiloft? Een hippie huwelijk ergens in de natuur waar de gasten komen en gaan en zich niet hoeven te houden aan kledingvoorschriften. Dat is ongedwongen en vrij! Bekijk hoe je kunt trouwen in het bos, of welke thema’s je kunt geven aan jouw feest.

Heel populair is trouwen op Ibiza of in Italië. Zie je het voor je? Lange houten tafels met wit linnen op een Toscaanse wijngaard; hoe romantisch! Check ook even de checklist voor trouwen in het buitenland voor je hiervoor kiest. Maar even romantisch en intiem kan het worden tijdens een winter wedding. Een bruiloft in de winter bespaart je een ticket naar de tropen en neemt de stress over het weer weg. Onderdak en warmte hebben jullie dan gegarandeerd.

Heel veel plezier bij het plannen van jullie bruiloft! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste decoratie voor jullie bruiloft!