Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
microfoon voor een speech te geven op een bruiloft

Ben je gevraagd om een speech voor de bruiloft van je beste vriend(in) of broer of zus te geven? Of breng je een speech uit op een huwelijksjubileum zoals een koperen, zilveren, gouden of diamanten huwelijk? Vind je het lastig om de juiste woorden te vinden? En heb je geen idee hoe en waar je moet beginnen met het schrijven van een bruiloft speech? Geen paniek! We hebben een overzichtelijk stappenplan en template voor je ontworpen. Deze kun je uitprinten en vervolgens zelf invullen. Daarnaast geven we je handige tips zodat jij straks niet speechless voor een grote groep mensen staat.

Een toespraak houden op de bruiloft is een eervolle taak

Bruiloftsgasten die vaker een speech verzorgen zijn de beste vriend of vriendin van het bruidspaar, de ouders, de getuigen en de ceremoniemeester. Ben jij gevraagd om een speech te verzorgen? Wat bijzonder! Spannend, zenuwachtig of juist vol vertrouwen ga jij de speech tegemoet. Je wilt een speech geven die iedereen herinnert en waar het bruidspaar nog jaren over napraat. Waar begin je? Voor een speech op een bruiloft is het, net zoals het organiseren van een bruiloft, van belang dat je je goed voorbereidt. Een speech kan je daarom het beste uitschrijven of in elk geval een lijstje maken met de punten die je in de speech wilt verwerken. Zo’n lijstje biedt een houvast voor als je een black-out krijgt tijdens het speechen. Bovendien weet je dan zeker dat je niets vergeet.

Een bruiloftsspeech is een mooie manier om jouw vertrouwen in en liefde voor het bruidspaar uit te spreken. Maar vergis je niet, een goede speech schrijven kan lastig zijn. Je wilt natuurlijk wel dat iedereen geïnteresseerd blijft luisteren. Het belangrijkste is dan ook om je speech kort en krachtig te houden, oprecht te zijn en de speech op het juiste moment te houden. Maar hoe zorg je hiervoor? Daar vertellen we je meer over.

Hoe lang duurt de bruiloft speech? 

Over het algemeen duurt een toespraak tussen de 5 en 10 minuten. Ga je langer speechen, dan is de kans groot dat de aandacht van het publiek afdwaalt. Daarnaast, kies je voor een speech de echte highlights uit en dan heb je aan 10 minuten meer dan genoeg.

Wanneer houd je de bruiloftsspeech?

Vraag aan het bruidspaar of aan de ceremoniemeester of er een bepaald tijdsblok voor de speeches is ingepland tijdens het organiseren van de trouwdag. Is dit niet het geval? Dan voel je vanzelf op de grote dag wel aan wanneer het juiste moment daar is. Kies een moment waarop alle bruiloftsgasten rustig zitten. Vaak worden de toespraken vóór, tijdens of na het diner gegeven. Meer tips voor het geven van je bruiloftsspeech lees je verderop in het artikel.

Ben je nog op zoek naar een mooi huwelijkscadeau voor het bruidspaar? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale – met kortingen tot 70%!- om hen pas écht te verrassen.

Hoe schrijf je een bruiloftsspeech? Een 4-stappenplan

Een goede speech voor een bruiloft begint bij een goede voorbereiding. Neem de tijd en zorg voor een plek waar je even rustig, ongestoord aan je speech kunt werken. Schroom niet om een vel papier weg te gooien wanneer je vastloopt, soms moet je dan gewoon met een schone lei beginnen.

Hieronder vind je een 5-stappenplan dat je op weg helpt naar de perfecte speech.

Stap 1. Inleven is key voor het geven van een speech op een bruiloft

Leg foto’s van het bruidspaar neer en maak een lijstje van de mooie herinneringen die jij hebt meegemaakt met de bruid of bruidegom en/of met het bruidspaar. Zo kan je je alvast inleven in de speech die je gaat schrijven.

Stap 2. Vragen

Stel jezelf de volgende vragen en schrijf de antwoorden op:

 • Ken je de bruid en/of bruidegom goed?
 • Hoe heeft het bruidspaar elkaar ontmoet?
 • Wanneer/hoe hebben ze elkaar leren kennen en zijn ze verliefd geworden op elkaar?
 • Wat wens je het bruidspaar toe voor hun toekomst?

Stap 3. Resume

Door stil te staan bij bovenstaande stappen heb je mogelijk al een idee waarover je wil gaan speechen. Houd hierbij rekening met het publiek en vertel grappige, persoonlijke anekdotes over het bruidspaar. Voorbeelden van een grappige speech zijn het vertellen van herinneringen van het vrijgezellenfeest van hem of haar of andere grappige herinneringen die jullie samen hebben meegemaakt. Denk goed na over wat leuk is om te horen voor de gasten van de bruiloft.

Maak het vooral persoonlijk, gebruik je eigen woorden en maak er je eigen verhaal van toegespitst op het bruidspaar. Haal herinneringen of speciale gebeurtenissen samen op. Toon je emoties! Een speech is een goed moment om ook emotionele aspecten te benoemen, indien die er zijn. Dit kan de speech intens en indrukwekkend maken.

Stap 4. De structuur van je bruiloft speech

Met de volgende structuur zorg je ervoor dat je speech goed en lekker loopt. Tip! Download en print het ontwerp hieronder. Verderop in het artikel vind je een ontwerp om je hele speech op te schrijven. Deze kun je eventueel na je speech aan het bruidspaar schenken.

ontwerp voor de structuur van een bruiloftsspeech
 1. Voorstellen
  Begin door jezelf voor te stellen en te vertellen hoe je de bruid of bruidegom kent. Iedereen weet dan wat je relatie met het bruidspaar is en dit zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Vermijd hierbij om direct een grap te maken, hier is later ruimte voor.
 2. Over de bruid/bruidegom
  Ga vervolgens in op de band die jij met de bruid of bruidegom hebt. Benoem hier waarom ze zo speciaal zijn voor je en complimenteer de bruid. Vertel ook iets positiefs over de bruidegom. Zorg ervoor dat ze samen stralen.
 3. Historie
  Hier vertel je over het liefdesverhaal van het bruidspaar. Hoe hebben ze elkaar ontmoet? Wanneer wist je dat hij/zij verliefd was? Vertel hierbij over het aanzoek, hoe ging dit? Zorg voor een grappig verhaal met veel erkenning bij het bruidspaar. Op het einde richt je je tot het bruidspaar en vertel je waarom ze zo goed bij elkaar passen of wat hen zo speciaal maakt samen.
 4. Proosten – The end
  Tot slot, het belangrijkste gedeelte, het uitbrengen van een toast! Neem hiervoor je tijd en ga vooral niet te snel. Spreek hier je wensen uit voor hun toekomst. Wens ze alle geluk, liefde en plezier van de wereld in een leven omringd met familie en vrienden die hun dierbaar zijn. Zorg uiteraard voor een gevuld glas champagne om samen te proosten. Je kunt hier ook kort terugblikken op de dag. Misschien is het een bruiloft aan zee, waarbij je kunt benoemen hoe bijzonder deze setting met elkaar is in de vorm van: Laten we samen op deze prachtige locatie aan zee, proosten op jullie als geweldige bruidspaar.
 5. Uitschrijven
  Schrijf je speech helemaal uit, zo kan je vooraf de tone of voice bepalen. Wanneer je vaak oefent, hoef je uiteindelijk alleen maar een lijstje met de belangrijkste punten bij je te houden. Zorg dat het je eigen verhaal is. Misschien voor de hand liggend, maar je zal niet de eerste zijn die het vergeet: neem het spiekbriefje mee naar de bruiloft! Stop ‘m de dag van tevoren in je tasje of colbertzakje. Of print onderstaand template en doe deze cadeau aan het bruidspaar zodat ze een tastbare herinnering aan deze memorabele speech hebben.
ontwerp om de speech voor een bruiloft op te schrijven

4 tips bij het geven van een bruiloftsspeech

 • Kort en krachtig. Het is belangrijk om de toespraak kort en krachtig te houden, het kan namelijk snel te langdradig worden. Houd het daarnaast eenvoudig en overzichtelijk. Wijd vervolgens niet te veel uit over bepaalde gebeurtenissen, houd de zinnen kort en bespreek alleen die dingen die voor iedereen leuk zijn om te horen. Te veel details in je verhaal zorgen snel voor een onsamenhangend verhaal.
 • Zorg voor de juiste timing. Een goed moment om een speech te houden is als de gasten zitten: voor het aansnijden van de bruidstaart, voor het eten, tussen de gangen door of voor het feest. Kies en wacht op een rustig en geschikt moment. Vind je het fijner om dit wel in te plannen? Stem dit dan samen met de ceremoniemeester af. Vaak zijn er meerdere personen die een speech houden en zo kunnen deze momenten worden verdeeld over de dag.
 • Met een bruiloftsspeech breng je een ode aan het bruidspaar. Hou het daarom positief en deel geen gênante momenten van de bruid of bruidegom. Het is de dag van hun leven, deze wil je natuurlijk niet verpesten met jouw speech! 
 • Ten slotte; oefenen, oefenen, oefenen. Oefen de speech thuis voor de spiegel en met iemand die het bruidspaar niet of amper kent. Zo kan hij of zij een objectief oordeel geven over jouw bruiloftspeech.

Ben je nog op zoek naar een mooi bruiloftcadeau?

Heb jij je speech al op papier en ben je nu nog op zoek naar een mooi huwelijkscadeau? Neem dan eens een kijkje in onze selectie geschenken in onze shop om het bruidspaar pas écht te verrassen.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste cadeaus, woonaccessoires & meubels. Veel shopplezier!