strand bruiloft in boho stijl

Droom jij er ook van om met je voeten in het zand en de wind in je haren de liefde van je leven het ja-woord te geven? Trouwen op het strand is onwijs romantisch en een hele bijzondere manier om jullie liefde te vereeuwigen. De zee zorgt voor een gevoel van rust, ontspanning en vakantie. Maar hoe organiseer je zo’n strand bruiloft? Wat moet je regelen en waar moet je rekening mee houden als je gaat trouwen op het strand?

De mooiste trouwlocaties op het strand in binnen- en buitenland

Een bruiloft op het strand is door de zomerse vakantiesfeer altijd ontspannen en ongedwongen. Of je nu wilt trouwen in Zoutelande, Zandvoort, Noordwijk of Wijk aan Zee,  met een kustlijn van zo’n vijfhonderd kilometer vind je in Nederland hele mooie trouwlocaties op het strand voor een romantische bruiloft aan zee!

Wil je graag trouwen op een mooi strand in het buitenland? Denk dan aan droombestemmingen zoals Aruba, Curaçao, de Seychellen, Spanje, Ibiza, Italië, Portugal of een van de Griekse Eilanden. Ook de Canarische eilanden, Cyprus, Costa Blanca en Andalusië zijn geschikte plekken voor een bruiloft aan zee.

Je kunt natuurlijk pal aan zee op het strand trouwen, maar denk ook eens aan andere trouwlocaties in de buurt van de zee. Wat dacht je van een mooie locatie in de duinen of tussen de rotsen of óp een rots. Er zijn zelfs speciale rotsstranden waar je kunt trouwen.

Hoe organiseer je een strand bruiloft?

Ga jij trouwen op het strand? Wat bijzonder en speciaal! Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een bruiloft op het strand aan het voorbereiden bent. Met dit stappenplan organiseer jij een fantastische bruiloft aan het strand.

In 5 stappen je strand bruiloft organiseren:

 1. Trouwlocatie

  Kies voor een officiële trouwlocatie

 2. Trouwdatum

  Kies een trouwdatum in het voorjaar of de zomer

 3. Strand

  Zoek de perfecte trouwlocatie op het strand

 4. Thema

  Kies een thema en dresscode (als je dat leuk vindt!)

 5. Checklist

  Voor als je gaat trouwen op het strand in het buitenland: een checklist

Onmisbaar voor de perfecte organisatie van je bruiloft is het maken van een draaiboek!

Stap 1: kies voor een officiële trouwlocatie

Misschien wel het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je kiest voor een officiële trouwlocatie op het strand. Als je voor de wet op het strand wil trouwen dan kan de ceremonie alleen plaatsvinden op een trouwlocatie die officieel benoemd is door de gemeente. Informeer daarom altijd bij de betreffende gemeente waar je precies mag trouwen.

In het buitenland is het vaak niet zomaar mogelijk om op elk strand een bruiloft te organiseren. Op sommige stranden is dit namelijk verboden. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn en op welke stranden je kunt trouwen om teleurstellingen te voorkomen.

Stap 2: een trouwdatum kiezen

Ga je trouwen op een Nederlands strand? Houd dan rekening met het weer want het Nederlandse weer is natuurlijk erg onvoorspelbaar. Op de mooiste dag van je leven wil je je hier geen zorgen over maken. In het voorjaar en de zomer heb je de meeste kans op prachtig zonnig weer als je gaat trouwen op het strand. Wil je toch een strand bruiloft in de herfst of de winter? Houd er dan rekening mee dat veel strandclubs en strandpaviljoens dan gesloten zijn.

Voor een strand bruiloft in het buitenland is de lente en het begin of einde van de zomer een aanrader. De zonsondergang is in deze maanden prachtig maar ook de temperatuur is veel aangenamer dan wanneer het hoogzomer is. Bovendien is het in de zonnige vakantielanden in de zomermaanden zoals juli en augustus erg druk. Wil je toch graag trouwen in juli of augustus? Kies dan voor een kleiner strand waar het wat rustiger is.  

Een strand bruiloft in het buitenland

Het klinkt natuurlijk fantastisch, trouwen op een tropisch strand met een azuurblauwe zee en wuivende palmbomen op de achtergrond. Maar houd er rekening mee dat trouwen in het buitenland kostbaar is en een heleboel voorbereiding en organisatie vraagt. Zo is het van belang dat je samenwerkt met betrouwbare leveranciers in het buitenland en dat je het papierwerk echt goed regelt. Begin ruim op tijd met het organiseren van een bruiloft op het strand in het buitenland. Hoeveel gasten nodig je uit? Een strand bruiloft in het buitenland wordt het vaak klein(er) gevierd met een intieme groep vrienden en familie. Houd ook rekening met de officiële reisdocumenten van de gasten.

Stap 3: kies de perfectie trouwlocatie op het strand

Je wilt natuurlijk de perfecte locatie als je gaat trouwen op het strand!  Maar waar moet je nou eigenlijk op letten?

 • Bij het zoeken naar een trouwlocatie op het strand kun je erop letten of de locatie goed bereikbaar is. Denk hierbij aan verharde strandopgangen voor mensen die slecht ter been zijn, goede parkeervoorzieningen maar ook over de ligging van nabijgelegen hotel/overnachtinglocaties voor de gasten.
 • Een ander punt is om navraag te doen bij de locatie over eventuele mogelijkheden voor eigen catering en het gebruik van eigen decoratie. Afhankelijk van je wensen en eventueel het thema van de bruiloft, is het fijn om te weten of dit mogelijk is.
 • Zoek altijd een strandtent waarbij je zowel binnen als buiten een feestje kan geven. Of zoek een alternatieve trouwlocatie in de buurt waar het feest toch door kan gaan bij slecht weer. Zo heb je altijd uitwijkmogelijkheden.
 • Let ook op de privacy die deze trouwlocatie op het strand biedt, zeker ten opzichte van andere strandbezoekers. Kijk of het mogelijk is om een privéterrein af te huren, zodat jullie je eigen gang kunnen gaan.
 • Het is heel handig en fijn als je op de trouwlocatie je complete bruiloft kunt vieren. Dus de ceremonie, een receptie maar ook een lekker diner en een geweldig trouwfeest, is dat mogelijk?

Weddingplanner

Wanneer je kiest voor een strand bruiloft in het buitenland kan het lastig zijn om een goede locatie te vinden. Schakel een weddingplanner in die de bestemming goed kent. Hij of zij weet meestal de speciale plekjes wel te vinden. Regel je het toch liever zelf? Zorg dan voor een Engelssprekend contactpersoon zodat je in elk geval goed kunt communiceren met elkaar. Kies ook in het buitenland zorgvuldig de trouwlocatie op het strand uit, waarbij je let op het weer. De kans op slecht weer is rondom de Middellandse Zee misschien aanzienlijk minder, maar je weet het nooit. Je wil zeker niet voor verassingen komen te staan. Het is altijd fijn om te weten dat er binnen of half overdekt ook mogelijkheden zijn als dat nodig is.

Stap 4: kies een thema en dresscode voor je strand bruiloft

Natuurlijk regel je een fotograaf om de mooiste dag van je leven vast te leggen. Ga jij voor een bohemian of een Toscaanse bruiloft of misschien kies je wel voor een speciaal kleurenthema. Op de uitnodiging benoem je het thema en de dresscode van je strand bruiloft, zodat je gasten weten wat ze kunnen verwachten. Laat het thema ook terug komen in de decoratie. Met de juiste aankleding van je trouwlocatie op het strand versterk je het vakantiegevoel en zorg je voor een ontspannen sfeer. Linnen tafelkleden, vuurkorven, palmbomen, bloemslingers, fakkels, veel kussens en lampionnen zijn de basis voor een sfeervolle bruiloft aan zee. En voor het ja-woord kan je een romantisch prieel op het strand zetten dat je aankleedt met bloemen en dunne stoffen die wapperen in de wind.

Over de dresscode gesproken, verwelkom je gasten met een mand met slippers in alle maten. Hang een naamkaartje aan de slippers met een persoonlijke boodschap erop. Je hoeft hierbij echt niet precies de juiste maat te weten van elke gast, vaak regelt zich dat vanzelf wel. Het is heerlijk om je slippers uit te doen en met blote voeten in het zand te lopen! Bovendien creëer je hiermee direct een gezellige ontspannen sfeer. De hakken mogen uit, de slippers mogen aan! Zorg ervoor dat je gasten hun chique schoenen en pumps ergens kunnen stallen om vervolgens op slippers verder te gaan. Klein detail: zorg voor strandborstels of kwastjes zodat je gasten het zand op het einde van de avond van hun voeten kunnen halen.

Stap 5: trouwen op het strand in het buitenland

Als je gaat trouwen op het strand in het buitenland dan is het belangrijk dat je samenwerkt met betrouwbare leveranciers in het buitenland en dat je het papierwerk goed regelt. Check van tevoren bij de ambassade wat de regels zijn van het land van bestemming. Op deze checklist staan de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden als je gaat trouwen in het buitenland:

 • Zorg op tijd dat al het papierwerk geregeld is.
 • Zorg ervoor dat je de regels, gebruiken en gewoonten van het land van bestemming vooraf kent.
 • Stuur zo vroeg nodig de save the date of uitnodigingen toe.
 • Leg het vervoer van jullie gasten en jezelf tijdig vast.
 • Boek tijdig de overnachtinglocatie (zowel voor jullie als voor je gasten).
 • Natuurlijk het belangrijkste, maar boek ook op tijd (het liefste gelijktijdig als de accommodatie) de huwelijkslocatie.
 • Je bent en blijft vraagbaak tot de bruiloft plaats zal vinden, je gasten zullen veel vragen hebben. Wees hierop voorbereid en benoem je beste vriendin of vriend tot ceremoniemeester. Hij of zij kan alle vragen beantwoorden!
 • Nadat jullie getrouwd zijn moet je ervoor zorgen dat jullie huwelijk in Nederland wordt erkend (het huwelijk moet worden geregistreerd voor de Nederlandse wet).
 • Geef bij instanties door dat jullie getrouwd zijn, inclusief eventueel je nieuwe naam.

Meer tips nodig voor het organiseren van je bruiloft in het buitenland? Lees dan ons artikel over trouwen in het buitenland.

Gaan jullie trouwen op het strand? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook je binnen- en buitenruimte van beachy vibes te voorzien!