Toscaanse bruiloft header stenen bank met witte kussens

Het moment is daar, jullie gaan trouwen. Je bent gevraagd of je hebt zelf je geliefde gevraagd en hij of zij heeft ‘ja’ gezegd. Gefeliciteerd! Nu begint het echte werk. Moet het een grote of kleine bruiloft worden? Wie mogen er komen? En waar vindt de bruiloft plaats? Voor velen is het een droom om te trouwen op een idyllische plek. Italië is een populaire bestemming. Is trouwen in Italië voor jou een droom die werkelijkheid wordt? Lees dan gauw verder. Hier vind je alles over de Toscaanse bruiloft. Van informatie over trouwen in Italië en een handig stappenplan tot tips & tricks voor de weddingplanning.

Hoe ziet een Toscaanse bruiloft eruit?

Trouwen in Italië heeft enorm veel aantrekkingskracht. Namelijk het zonnige weer, de warmte, de prachtige natuur, de landschappen en het heerlijke eten. Alle ingrediënten maken Italië tot een ideale plek voor de perfecte bruiloft.

Tradities voor trouwen in Italië

Italianen zijn trouw aan tradities. Ook de bruiloft kent een flink aantal tradities die in ere worden gehouden. Als je gaat trouwen in Italië kun je ook enkele van deze culturele normen en waarden toevoegen aan jouw grote dag. Lees hier meer over de Italiaanse trouwtradities.

 • Vrijgezellenfeest? In sommige regio’s in Italië is het vrijgezellenfeest zo’n beetje not done. Waarschijnlijk past het niet helemaal in de classy sfeer die bij de bruiloftsviering hoort. Wil je toch een vrijgezellenfeest organiseren? Hier lees je alles over het origineelste vrijgezellenfeest voor vrouwen en ontdek de opties voor het vrijgezellenfeest voor mannen.
 • Het dragen van groen zou voor rijkdom en geluk zorgen! Beetje bijgelovig? Dan doe je hier natuurlijk aan mee.
 • Dat Italianen gek zijn op eten weten we natuurlijk allemaal. Eten speelt dan ook en grote rol tijdens de Italiaanse bruiloft. Daarom, bij aankomst, voor en na de ceremonie; er is eten en drinken in overvloed.
 • Zondag trouwen? Goed idee vinden de Italianen. Ze geloven namelijk dat bruidsparen die op zondag in het huwelijksbootje stappen het gelukkigst zijn.
 • De bruidstaart wordt tijdens een Italiaanse bruiloft pas aan het eind van de avond aangesneden. Dit is een zeer belangrijk moment waar ze hun ziel en zaligheid in leggen.
 • Ga je trouwen in Italië? Zorg dan dat je de gasten bij vertrek de traditionele bruissuikers meegeeft. Dit zijn 5 witte bruissuikers in een klein doosje of zakje.

Ceremonie voor de Toscaanse bruiloft

De ceremonie tijdens een bruiloft is het belangrijkste moment van deze dag. Het draait natuurlijk allemaal om het ‘ja-woord’. Een aantal zaken van de ceremonie is hetzelfde als in Nederland, maar er zijn ook verschillen.

 • Traditie is dat de bruid en bruidegom de avond voor de trouwerij apart slapen.
 • De bruid wordt op de grote dag opgehaald door familieleden en vrienden.
 • Ook de bruidegom gaan met familie en vrienden voorbereiden.
 • Vervolgens eten en drinken ze wat.
 • Op de trouwlocatie zien de bruid en bruidegom elkaar voor het eerst op die dag.

Het is ook mogelijk om in Nederland officieel te trouwen. Zo kies je tijdens je trouwdag voor een symbolische ceremonie.

Stappenplan trouwen in Italië

Als je wilt gaan trouwen in Italië dan is een goede voorbereiding van belang. Een bruiloft plannen kost sowieso behoorlijk wat tijd. Kies je voor een Toscaanse bruiloft, dan kun je het beste nog wat eerder beginnen met de planning. Zo is het vinden van een geschikte locatie iets waar je echter minimaal een jaar van tevoren mee moet beginnen. Daarom hebben wij een handig globaal stappenplan voor je gemaakt, om het je wat gemakkelijker te maken. Ontdek het hier.

Wat heb je nodig voor een Toscaanse bruiloft?

Als je gaat trouwen in Italië heb je behoorlijk wat dingen nodig. Zorg er bovendien voor dat je alles in het Nederlands én Italiaans hebt. Een internationaal geboortebewijs, een internationaal uittreksel uit het gemeenteregister waarop de woonplaats en burgerlijke staat vermeld staan. Ook een verklaring dat je ongehuwd bent (of meer dan 300 dagen gescheiden).

Wat heb je nodig?

 1. Documenten

  Naast eerder genoemde zaken heb je nog andere documenten nodig. Een uittreksel van de geboorteakte van de bruid en bruidegom, een identiteitskaart of paspoort van de bruid en bruidegom én van de getuigen, een verklaring van huwelijksbevoegdheid. Ook deze documenten dienen in zowel het Nederlands als Italiaans aanwezig te zijn.

 2. Ondertrouw

  Ga op tijd in ondertrouw. Per gemeente verschilt het hoe lang van tevoren dit moet gebeuren. Probeer tijdig te achterhalen hoe lang van tevoren je in ondertrouw dient te gaan in de Italiaanse regio waar jij gaat trouwen.

 3. Getuigen

  In Nederland zijn er bij elk huwelijk twee getuigen nodig. In Italië mag je zoveel getuigen meenemen als je wilt, echter zijn er maar twee getuigen die de huwelijksakte mogen ondertekenen.

 4. Huwelijksakte

  De huwelijksakte die je krijgt na het huwelijk is internationaal erkend maar het huwelijk moet nog wel geregistreerd worden bij de Nederlandse gemeente. Dit dien je binnen 6 maanden na het huwelijk geregeld te hebben.

 5. In gemeenschap van goederen?

  Standaard wordt het huwelijk in gemeenschap van goederen gesloten in Italië. Als je hier andere wensen in hebt, die je dit vooraf te regelen met een notaris in Nederland. Laat dan jouw wensen opstellen door een notaris.

Weddingplanning: Toscaanse bruiloft

Het regelen van een bruiloft is niet niets. Veel mensen schakelen dan ook de hulp in van een expert op dit gebied. Een weddingplanner kan jou helpen om de organisatie in goede banen te leiden en niks over het hoofd te zien.

 • Wie mogen er komen? Denk na over hoe groot jouw bruiloft in Italië moet worden. Wil je het groots vieren of houd je het liever klein met alleen intimi, beste vrienden en familie? Deze keuzes hebben ook gevolgen voor de locatie en het budget.
 • Locatie – Een belangrijke vraag als je gaat trouwen in Italië is waar vindt de bruiloft plaats? In Italië vind je diverse pareltjes van locaties om te trouwen. In het volgende hoofdstukje lees je hier meer over.
 • Trouwjurk – Een van de belangrijkste dingen voor de bruid is dé jurk. Het is het makkelijkst om de jurk in Nederland te kopen en simpelweg mee te nemen. Hoe je zo’n enorme jurk netjes meeneemt? Daar zijn veel tips en tricks voor te vinden online. Welk soort jurk je kiest hangt uiteraard helemaal af van jouw wensen en stijl. Je kunt trouwens ook voor een mooi pak of een rok kiezen!
 • Visagie – Ga je zelf de visagie doen of zoek je een expert die jouw kapsel en make-up onder handen gaat nemen? Als je een Italiaanse visagist kiest, zorg dan voor een tolk én bedenk vooraf heel goed wat je wil. Zoek ook voorbeelden zodat het resultaat echt is zoals jij het in je hoofd hebt.
 • Fotograaf – Neem je een fotograaf mee of zoek je er een in Italië? Misschien heb je al een vriend of vriendin die fotograaf is?
 • Budget – Een bruiloft is een grote uitgave. Zeker wanneer je ervoor kiest om te trouwen in Italië. Kom je je gasten tegemoet voor de reiskosten naar Italië? Of betaal je hun verblijf? Het is verstandig om voor alles vooraf een offerte op te vragen van de locatie, het verblijft, de reis, decoratie, het diner en de decoratie. zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan.
 • De speech! Een van de spannendste en moeilijkste dingen tijdens de bruiloft is de bruiloftsspeech. Lees ons artikel over de bruiloftsspeech om inspiratie te vinden voor jouw speech.

Bijzondere plekken om te trouwen in Italië

Er zijn in Italië veel prachtige trouwplekken te vinden in verschillende regio’s. Kies voor een Toscaanse bruiloft, ga trouwen in het mooie Umbrië, zoek een locatie rond het Gardameer of in Apulië. Kies voor een mooie villa met een zwembad of een grote boerderij met een enorm landgoed eromheen. Misschien wil je wel trouwen rond of op het strand of in de buurt van een meer.

Ga jij trouwen in Italië? Kies jij voor een Toscaanse bruiloft? Lucky you! Hier heb je alles kunnen lezen over trouwen in Italië en kun je hopelijk stappen gaan zetten. Meer weten over het koperen huwelijk, het diamanten huwelijk, het zilveren huwelijk of de gouden bruiloft?

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook je huis in te richten in Italiaanse sferen!