Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Trouwen in Frankrijk header

Trouwen in een kasteel in Frankrijk? In het weelderige landschap vol lavendel en glooiende heuvels elkaar het ja-woord geven omringd door familie en vrienden? Genieten van een bourgondische sfeer aan tafel met lekkernijen uit de Franse keuken… Voor velen een droom. Maar er komt heel wat kijken bij de organisatie van een bruiloft in het buitenland. Wat moet je allemaal regelen en waar begin je? Hier lees je alles over trouwen in Frankrijk!

Praktische tips bij trouwen in Frankrijk

Is de kogel door de kerk en gaan jullie trouwen in Frankrijk? Wat een geweldig idee. Het is wel verstandig om een aantal praktische dingen goed uit te zoeken vooraf. Ontdek het lijstje hieronder en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Good to know

Ga je trouwen in Frankrijk neem dan de volgende punten door vooraf zodat je goed weet waar je aan toe bent.

 1. Je kunt niet zomaar trouwen in Frankrijk. In Frankrijk kun je voor de wet alleen trouwen als de bruid of bruidegom in Frankrijk woont, werkt of is geboren. Indien een van jullie ouders een huis bezit in Frankrijk dan kun je toestemming vragen aan de burgemeester van die plek. Is dit allemaal niet het geval? Niet getreurd. Je kunt dan in Nederland voor de wet trouwen en in Frankrijk ook nog een (onofficiële) ceremonie met feest houden! Deze symbolische bruiloft kun je naar wens invullen.
 2. Ga je voor de wet trouwen in Frankrijk, bedenk dan dat de complete ceremonie in het Frans zal zijn en dat deze bijeenkomst vrij zakelijk is.
 3. Kies voor een Franse weddingplanner of een weddingplanner in Nederland die veel af weet van de regio die jij in gedachten hebt. Er zijn ook Nederlandse weddingplanners die in Frankrijk wonen. Het fijne is dat zo iemand even kan gaan kijken op een trouwlocatie en veel weet van de plek, cultuur, normen en waarden.

Typisch Franse bruiloft

In elk land zijn er tradities die in ere worden gehouden rondom de bruiloft. Ook de Franse bruiloft heeft een aantal typische kenmerken. Ontdek hier meer over in het lijstje hieronder. Je hoeft hier natuurlijk niet in mee te gaan, want het is jouw feest! Kortom, haal eruit wat je leuk vindt.

 • Er worden heel veel mensen uitgenodigd op de Franse bruiloft. Zelfs verre neven en nichten, buren, oud-collega’s en dorpsgenoten zijn welkom en mogen de hele dag blijven.
 • De Franse bruiloft vindt altijd op zaterdag plaats.
 • De officiële ceremonie vindt plaats op het kantoor van de burgemeester aan het begin van de middag terwijl de kerkelijke ceremonie rond 16:00 plaats vindt.
 • Na de kerkelijke ceremonie verplaatst het bruidspaar zich samen met de gasten. Intussen gaan ze toeterend naar de feestlocatie en is het tijd voor de borrel (vin d’honneur) van 17:00-20:30uur.
 • Na de borrel is het tijd voor het diner. Meerdere gangen en veel speeches volgen elkaar op tot middernacht. Bij het dessert hoort dé bruidstaart. Die traditionele bruidstaart is een croquembouche (een enorme soezentoren).
 • Dan wordt het gefeest, gedanst en gedronken tot de volgende morgen.
 • Ten slotte is er de dag na de bruiloft een brunch voor de beste vrienden en familie.

Stappenplan trouwen in Frankrijk

Bedenk goed wat je wil als je gaat trouwen in Frankrijk. Wordt het een bruiloft vol Franse tradities? Of trek je je eigen plan? Kies je voor een relaxt hippie sfeertje of wordt het classy chic? De volgende stappen dien je in elk geval niet over te slaan.

Trouwen in Frankrijk in 8 stappen

Deze 8 stappen zijn een goed begin voor de organisatie van jouw bruiloft in Frankrijk.

 1. Wat heb je allemaal nodig?
 2. Welke documenten moet je verzamelen?
 3. Wie worden de getuigen?
 4. In ondertrouw gaan
 5. De huwelijksakte
 6. In gemeenschap van goederen of niet?
 7. Het vrijgezellenfeest voor de bruid en bruidegom
 8. Over het inhoudelijk plannen van de bruiloft lees je in het volgende hoofdstukje meer

Weddingplanning: trouwen in Frankrijk

Als je gaat trouwen in een kasteel in Frankrijk kan het fijn zijn om een weddingplanner in te schakelen. Hij of zij weet alles over de regio en spreekt de taal. Welke 5 zaken je sowieso afgetikt moet hebben?

 • De locatie – Wil je graag trouwen in een kasteel in Frankrijk? Of kies je liever voor een bruiloft aan zee?
 • De datum – Prik een datum. Zorg in elk geval dat er nog genoeg tijd is om een goede locatie te kiezen.
 • Wie nodig je uit? – Wordt het een grote bruiloft of een kleine?
 • De jurk en visagie – Ga voor classy, chic of subtiel
 • De fotograaf – Zoek voorbeelden van foto’s die je mooi vindt
 • Je budget – Hier hangen veel van de genoemde punten mee samen
 • De speech – Lees meer over het schrijven van een bruiloftsspeech in ons artikel over dit onderwerp.

Bijzondere plekken om te trouwen in Frankrijk

Frankrijk is een prachtig land. Je vindt hier verschillende regio’s en plekken die zeer geschikt zijn als trouwlocatie. Welke soorten trouwlocaties zijn populair?

 • Ga trouwen in een chateau in Frankrijk. Bijvoorbeeld Chateau Camp del Saltre in Prayssac, een ideale plek voor een intieme bruiloft. Trouwen in een kasteel in Frankrijk maakt het droomplaatje compleet. Je waant je werkelijk even de koning te rijk.
 • Een bruiloft aan zee is voor velen ook een droom. Denk maar eens aan die prachtige Côte d’Azur waar het klimaat heerlijk is en je de meest mooie natuur vindt.
 • Trouwen op een landgoed is ook een goede keuze. Hier heb je meestal volop ruimte en word je omringd door prachtige natuur. Het romantische landhuis La grande Maison d’Amour ligt in de Provence tussen de lavendelvelden, olijfbomen en pijnbomen. Bijgevolg wordt het prachtige huis omringd door geweldige natuur. Ook in Nederland heb je prachtige landgoederen.

Ga jij trouwen in Frankrijk Lucky you! Hier heb je alles kunnen lezen over trouwen in Frankrijk en kun je hopelijk stappen gaan zetten. Meer weten over het koperen huwelijk, het diamanten huwelijk, het zilveren huwelijk of de gouden bruiloft?

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook je huis in te richten in Franse sferen!