Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
huwelijks boog met bloemen

Omringd door bomen en natuur met op de achtergrond alleen maar het zachte ruisen van de wind en kwetterende vogels. Droom jij er ook van om buiten te trouwen en op een sprookjesachtige plek midden in de natuur de liefde van je leven het ja-woord te geven? Trouwen in het bos is romantisch en een bijzondere manier om jullie liefde te vereeuwigen. De natuur zorgt voor een gevoel van rust en ontspanning. Maar hoe organiseer je zo’n bruiloft in het bos? In dit artikel lees je alles wat je moet regelen en waar je rekening mee moet houden als je graag wilt trouwen in de natuur.

Trouwen in een bosrijke omgeving

Het fijne van trouwen in het bos is dat je helemaal bent afgezonderd van de rest van de wereld. Groen doet goed en geeft rust en ontspanning. Je hebt helemaal geen last van drukte en met een beetje geluk is er zelfs geen verbinding met het internet zodat iedereen alleen maar aandacht heeft voor elkaar en de mooie natuur. Dit is ook de perfecte plek voor een duurzame bruiloft. Een groene, eco-chic bruiloft vier je met respect voor mensen, dieren en het milieu. Kies voor zoveel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen als je gaat trouwen in het bos. De hapjes en het bruiloftsdiner worden bereid van eerlijke biologische producten van het seizoen. Als je buiten gaat trouwen in de natuur zorg je er vanzelfsprekend voor dat jullie trouwlocatie weer opgeruimd en schoon wordt achtergelaten.

Een officiële trouwlocatie in het bos

Misschien wel het belangrijkste als je wilt trouwen in het bos is om te kiezen voor een officiële trouwlocatie in de natuur. Het is namelijk niet mogelijk om zomaar in ieder bos voor de wet te trouwen. De trouwlocatie moet door de gemeente officieel benoemd zijn. Informeer daarom altijd bij de betreffende gemeente waar je precies mag trouwen in het bos. Houd er rekening mee dat er altijd toestemming nodig is van Staatsbosbeheer voor een trouwceremonie in het bos. Gelukkig zijn er een heleboel prachtige en officiële trouwlocaties die in een bosrijke omgeving liggen. Zo kun je toch voor de wet trouwen in de natuur!

De mooiste locaties om buiten te trouwen

Wil je graag trouwen in het bos en ben je op zoek naar een trouwlocatie in de natuur? Er zijn in Nederland een heleboel verborgen parels. Denk eens aan een historisch landgoed, chique buitenplaats, ruige boswachterij, authentieke kersenboomgaard of een oude monumentale boerderij omringd door bossen, weilanden en stromende beekjes. Stuk voor stuk unieke trouwlocaties voor een droombruiloft. Zowel de officiële trouwceremonie als het diner maar ook een spetterend feest kunnen buiten worden gehouden en dat is een bijzondere ervaring!

Er zijn ook trouwlocaties waar jullie en de gasten kunnen blijven overnachten en dat is natuurlijk hartstikke handig! Als je gaat trouwen in de natuur, houd dan bij het kiezen van je droomlocatie wel rekening met het Hollandse weer dat zoals je weet nogal wisselvallig is. Het is fijn als je toch naar een sfeervolle binnenruimte kunt uitwijken als het regent op je trouwdag!

Symbolisch trouwen in het bos

Wil je buiten trouwen op je lievelingsplekje in het bos maar is dat nou net geen officiële trouwlocatie? Als je toestemming hebt van de eigenaar van het bosperceel kunnen jullie tóch trouwen in het bos! Dat doe je dan ceremonieel. Een ceremonieel huwelijk is net zo liefdevol en romantisch als een -echt- huwelijk, het is alleen veel makkelijker te organiseren. Je trouwt dan al eerder voor de burgerlijke stand van de gemeente. Vervolgens kun je elkaar tijdens een ceremoniële verbintenis in het bos opnieuw het ja-woord geven. Je kunt dan buiten trouwen, op iedere plek die je maar wilt! In je eigen tuin, het stadspark in je favoriete stad of misschien wel op dat ene mooie plekje waar je ten huwelijk bent gevraagd. Een ander voordeel van een ceremonieel huwelijk is dat je de dag en het tijdstip helemaal zelf kunt bepalen en met niemand rekening hoeft te houden.

Wat heb je nodig wanneer je gaat trouwen in de natuur

Je gaat trouwen in het bos en hebt de perfect trouwlocatie! Maar waar moet je eigenlijk allemaal aan denken als je buiten in het bos gaat trouwen?

  • De datum – Prik een datum zodat je nog voldoende tijd hebt voor de organisatie en waarbij je rekening houdt met het weer. Het voorjaar en de zomer zijn fijne seizoenen om te trouwen in het bos.
  • Wie nodig je uit? – Bedenk of je voor een grote bruiloft of een kleine bruiloft in een intieme sfeer wilt gaan.
  • De jurk en visagie – Ook niet onbelangrijk! Eigenlijk kan alles als je gaat trouwen in het bos. Van bohemian tot festival-look-met-blote-voeten tot black tie en een prachtige klassiek roomwitte trouwjurk.
  • De fotograaf – Win informatie in over welk soort foto’s je zou willen en verzamel voorbeelden.
  • Je budget – Wat jouw budget is voor de bruiloft, is belangrijk voor de keuzes die je maakt.
  • De speech – En dan de speech. Een belangrijk onderdeel van de grote dag. Voor ideeën en inspiratie over het schrijven van een mooi bruiloftspeech lees je ons artikel over dit onderwerp.
  • Het vervoer:  het is erg leuk om voor een klassieke auto te kiezen, maar ook een stoere landrover past perfect als je gaat trouwen in het bos of in de vrije natuur.
  • Vrijgezellenfeest: organiseer een onvergetelijk vrijgezellenfeest voor de bruid en eentje voor de bruidegom.

Wil je trouwen in de natuur en jouw bruiloft in het bos perfect laten verlopen? Maak dan een draaiboek.

Trouwen in het bos tip: decoratie en styling

Buiten trouwen op een romantische trouwlocatie midden in het bos…  Voel de stilte, ruik de frisse boslucht, luister naar de vogels en geniet samen met jullie gasten. Dansen onder de sterrenhemel terwijl honderden lichtjes zachtjes flonkeren tussen de bomen. Als je gaat trouwen in het bos dan is de natuur de allermooiste decoratie en daar kun je natuurlijk heel handig gebruik van maken! Gebruik de takken van de bomen om feestelijke (houten) decoraties of lampionnen op te hangen. Je kunt bankjes en tafeltjes maken van boomstammen en boomstamschijven zijn onwijs leuk als onderzetter voor hapjes en drankjes.

De mogelijkheden om je bruiloft te stylen zijn eindeloos. Witte trouwstoeltjes, stoere houtblokken en wapperende witte linten. Vaasjes met bloemen in de bomen, rozenblaadjes op de grond. Ook leuk: buiten trouwen en je bruiloft als minifestival. Met kleurige kussens, tipi-tenten, foodtrucks en een knapperend kampvuur.

Ga jij trouwen in de natuur? Heel veel plezier met het organiseren en decoreren! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste decoratie voor jullie bruiloft!