Trouwen in het buitenland zwembad met diner tafels in het groen

Het is zover, jij en je geliefde gaan elkaar het ja-woord geven. Bij het plannen van een bruiloft komt behoorlijk wat kijken. Er moet van alles geregeld worden, zeker wanneer je gaat trouwen in het buitenland. Je hebt bepaalde papieren nodig en in elk land gelden weer andere regels over de rechtsgeldigheid van het huwelijk voor de Nederlandse wet. Om je op weg te helpen vertellen we je in dit artikel alles over trouwen in het buitenland.

Trouwen in het buitenland: zo begin je

Het klinkt geweldig, vertrekken naar een zonovergoten (of wellicht besneeuwde) plek op de wereld om de mooiste dag van je leven te vieren en elkaar eeuwige trouw te beloven. Maar bij het organiseren van een buitenlandse bruiloft komt meer kijken dan alleen de locatie en de jurk. Als je ervoor kiest om te trouwen in het buitenland, dan zal je met een aantal zaken rekening moeten houden.

Praktische tips bij het plannen van je buitenlandse bruiloft

Stel jezelf en je partner de volgende vragen en maak alvast keuzes: 

 • Wat is je droombestemming? Is jullie ultieme trouwlocatie in het buitenland een tropisch eiland of een idyllische plek in Toscane? Een bruiloft aan zee is ook niet verkeerd! Of toch in een sprookjesachtig winterwonderland?
 • Zien familie en vrienden het zitten om te komen?
 • Ontdek wat de regels zijn op jouw trouwlocatie.
 • Maak een lijst van het belangrijkste papierwerk dat geregeld moet worden.
 • Ga tijdig in ondertrouw.
 • Zoek een Nederlandse weddingplanner uit óf iemand die woonachtig of bekend is op de plek van bestemming.
 • Stuur tijdig een ‘save-the-date’ rond zodat je alvast zeker weet of de meeste mensen kunnen komen.
 • Regel vervoer voor jullie zelf en voor de gasten naar de bestemming.
 • Regel een accommodatie voor jullie zelf en voor de gasten op de droombestemming.
 • Maak afspraken met de locatie en bespreek wat de mogelijkheden zijn.
 • Bedenk hoe je je trouwjurk kunt vervoeren, hiervoor zijn allerlei opties mogelijk waarover je online veel terug kunt vinden.
 • Zorg dat na de bruiloft in Nederland je huwelijk voor de wet wordt erkend.

Trouwen in het buitenland: een stappenplan

Omdat op elke bestemming andere regels gelden voor een bruiloft, helpen we je in dit geval op weg met een globaal stappenplan. Voor de specifieke ins en outs op de trouwlocatie van jouw droombestemming kun je het beste nog even dieper in de materie duiken. Zo is alles weer anders wanneer je gaat trouwen met een buitenlander die in Nederland woont, of je trouwt met iemand die in het buitenland woont. Verderop in dit artikel vertellen we je daar meer over. Wanneer je allebei de Nederlandse nationaliteit hebt en toch in het buitenland wilt trouwen gelden ook (in elk land) weer andere regels. Laat je dus goed informeren zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

15 belangrijke stappen wanneer je gaat trouwen in het buitenland

 1. Zoek je droombestemming en neem vooraf een kijkje op de trouwlocatie zodat je op tijd weet wat er nog geregeld moet worden. Ga nooit af op de mooie plaatjes op internet, want die kunnen nog wel eens een vertekend beeld geven. 
 2. Maak een gastenlijst. Onthoud hierbij ook dat de gastenlijst veel invloed heeft op de totale kostenpost, zeker in het buitenland.
 3. Leg contact met de ambassade op jouw droombestemming en verzamel informatie.
 4. Verzamel de documenten die nodig zijn: uittreksels uit het geboorteregister, bewijs dat je ongehuwd of gescheiden bent etc, paspoortkopieën van het bruidspaar én de getuigen. Zorg daarbij ook dat je de documenten in zowel het Nederlands als in de taal van de bestemming aanlevert.
 5. Ga in Nederland in ondertrouw en zoek uit of je een trouwvergunning nodig hebt.
 6. Achterhaal via de ambassade of je een bewijs van de huwelijksvoltrekking krijgt.
 7. Zoek ook uit wat nodig is voor de legalisatie van het huwelijk.
 8. Start met de inhoudelijke planning! Schakel hier (eventueel) de hulp in van een weddingplanner. Het liefst iemand die bekend is met bruiloften in het buitenland!
 9. Boek het vervoer en de accommodatie voor jullie zelf, maar natuurlijk ook voor de gasten.
 10. Stuur de save-the-date rond zodat je loved ones zeker aanwezig kunnen zijn.
 11. Maak een paklijst en een to-do lijst.
 12. Zoek een trouwjurk uit en bedenk hoe je deze meeneemt naar de plek van bestemming.
 13. Schrijf je speech! Voor inspiratie lees je ons artikel over het schrijven van een bruiloftsspeech!
 14. Kies een fotograaf en visagist.
 15. Bedenk ook altijd goed wat je budget is en houd nauwkeurig bij wat alles kost, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Trouwen met een buitenlandse partner

Trouwen in het buitenland vraagt om veel extra regelwerk, maar als je partner geen Nederlander is moet je zelfs nóg meer voorbereiden om aan de regels te voldoen. Hier moet je een aantal belangrijke zaken voor regelen. We zetten de vijf stappen voor je op een rij.

Stap 1: verklaring geen schijnhuwelijk

Vroeger was je als Niet-Nederlander verplicht een M46-verklaring in te vullen als je met een Nederlander wilde trouwen. De Vreemdelingenpolitie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelden of er sprake zou zijn van een eventueel schijnhuwelijk.

Tegenwoordig gaat dit net even anders. De bovenstaande handeling wordt tegenwoordig een “Verklaring geen schijnhuwelijk” genoemd. Hiermee verklaart de buitenlandse partner te trouwen uit liefde en niet vanwege een verblijfsvergunning. Daarnaast moet ook de Nederlandse partner deze verklaring invullen. Is dit niet naar waarheid ingevuld? Dan is dat strafbaar en kan dit uitlopen op een boete, taakstraf of zelfs een gevangenisstraf voor zowel de Nederlander als de buitenlandse partner én kan het verblijfsrecht worden afgewezen of de verblijfsvergunning worden ingetrokken.
Er zijn enkele uitzonderingen waarbij een ‘Verklaring geen schijnhuwelijk’ niet nodig is. Meer daarover lees je op de website van de Rijksoverheid.

Stap 2: verklaring omtrent verblijfsrecht

Woont jou buitenlandse toekomstige echtgeno(o)t(e) al in Nederland en is hij afkomstig uit een land buiten de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte, dan heb je ook een ‘Verklaring omtrent het verblijfsrecht’ nodig.

Stap 3: ongehuwd verklaring

De gemeente kan jullie vragen naar een ‘ongehuwd verklaring’, waarmee je aantoont dat jouw partner niet al in het buitenland getrouwd is (of een geregistreerde partner heeft). Deze vraag je op in de laatste buitenlandse woonplaats van de partner én moet je daarna ook nog laten legaliseren zodat ‘ie ook nog daadwerkelijk geldig verklaard wordt.

Stap 4: dubbele nationaliteit

Heeft een van jullie een dubbele nationaliteit, dan moet je voldoen aan de eisen die het Nederlands recht voor een huwelijk (of geregistreerd partnerschap) stelt. Meer hierover lees je op de website van de Rijksoverheid.

Stap 5: verblijfsvergunning

Wanneer jij en je partner na jullie huwelijk willen gaan samenwonen in Nederland heb je als Niet-Nederlander alsnog een verblijfsvergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Trouwen in het buitenland zonder gedoe

Als je het wel erg veel gedoe vindt om te trouwen in het buitenland met alles dat je moet regelen aan administratie en papierwerk, dan kun je er ook voor kiezen om in Nederland voor de wet te trouwen. Vervolgens kun je in het buitenland nog een symbolische ceremonie houden zonder dat je te maken hebt met alle administratieve rompslomp vooraf en achteraf. Bovendien biedt dat andere leuke mogelijkheden. Je kunt dan bijvoorbeeld ook een familielid of vriend vragen om het huwelijk te voltrekken. Op die manier maak je het nog persoonlijker en intiemer.

Het vrijgezellenfeest en de huwelijksreis

Vóór het huwelijk wordt er vaak een vrijgezellenfeest georganiseerd door vrienden en familie. Voor inspiratie voor het vrijgezellenfeest voor de bruidegom en het vrijgezellenfeest voor de bruid lees je onze artikelen over deze onderwerpen.

Na het huwelijk gaan pasgetrouwde koppels vaak op huwelijksreis. Misschien wil je meteen na het huwelijk op reis gaan, maar je kunt ook de huwelijksreis later plannen en tussendoor eerst naar huis gaan.

Bij thuiskomst: het huwelijk wetsgeldig maken in Nederland

Na jouw buitenlandse bruiloft zijn er nog een aantal zakelijke dingen die je moet doen om je huwelijk wetsgeldig te maken in Nederland.

 • Je moet je huwelijk legaliseren.
 • Het huwelijk moet geregistreerd worden voor de Nederlandse wet.
 • Je nieuwe naam moet worden doorgegeven aan diverse instanties.
 • In het huwelijksregister in Den Haag moet jullie huwelijk geregistreerd worden.

Heb jij na het lezen van deze checklist over trouwen in het buitenland ook zin gekregen om te trouwen in het buitenland? Een van de belangrijkste voorwaarden voor het organiseren van een buitenlandse bruiloft, is dat je alles zeer goed voorbereidt. Niet alleen qua invulling van het feest, maar vooral ook qua regels en papierwerk. Ga je trouwen met een buitenlander, trouw je met iemand die is geboren in het buitenland of trouw je met iemand die in het buitenland woont? Laat je goed informeren door de ambassade in het land van jouw trouwbestemming, zodat je niets over het hoofd ziet.

Veel plezier met het organiseren van jullie bruiloft in het buitenland! Registreer je bij Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook je huis in wereldse sferen in te richten!