trouwen in italie met een fiat als vervoer

Heb je altijd al gedroomd van een mediterrane bruiloft op een idyllische plek zoals Toscane? Snappen we heel goed! Toscane is een perfecte bestemming voor jouw droombruiloft! Maar… hoe pak je zo’n Italiaanse bruiloft aan en waar moet je allemaal aan denken? Wij vertellen je alles over trouwen in Italië, met een handig stappenplan en tips en tricks voor de weddingplanning.

Hoe ziet een Toscaanse bruiloft eruit?

Waarom trouwen in Italië?! Simpel: zonnig weer, aangename temperaturen, de prachtige natuur, het waanzinnig mooie landschap met de glooiende heuvels en natuurlijk het heerlijke eten. Kortom, Italië heeft alle ingrediënten voor de perfecte bruiloft.

Tradities voor trouwen in Italië

Italianen hechten ontzettend veel waarde aan tradities. Zo ook tijdens bruiloften. Uiteraard is het jullie dag en gelden ook jullie regels, maar mocht je zelf ook trouw zijn aan tradities is het wellicht leuk om een aantal van de volgende Italiaanse trouwtradities mee te nemen tijdens jullie Toscaanse bruiloft.

8x Italiaanse trouwtradities

 • Groene kleding: In Italië staat groen voor rijkdom en geluk. Dus mocht je een beetje bijgelovig zijn, dan doe je hier als gast natuurlijk aan mee! En als bruidspaar? Dan kun je het best iets groens dragen in de nacht voor de bruiloft!
 • Wel of geen vrijgezellenfeest? In sommige regio’s in Italië is een vrijgezellenfeest eigenlijk not done. Waarschijnlijk past het niet helemaal in de classy sfeer die bij een bruiloft hoort. Wil je evengoed een vrijgezellenfeest organiseren in Nederland of op locatie? Lees hier originele ideeën voor een vrijgezellenfeest voor de vrouwen en hier voor de mannen!
 • Eten in overvloed: Waarschijnlijk wist je wel dat Italianen dól zijn op eten. Het speelt in hun dagelijks leven al een grote rol, maar op een Italiaanse bruiloft zéker. Zorg er daarom voor dat er eten in overvloed is. Dus bij aankomst, voor de ceremonie én na de ceremonie!
 • Trouwen op zondag: Wat de Italianen betreft is dit een zeer goed idee. Zij geloven namelijk dat bruidsparen die op zondag in het huwelijksbootje stappen het gelukkigst zijn. Mooi meegenomen toch?!
 • Bruidstaart aansnijden: Hier in Nederland ben je misschien gewend dat de bruidstaart tijdens de receptie of na het diner wordt aangesneden, maar de Italianen stellen dit het liefst zo lang mogelijk uit. Bij een Italiaanse bruiloft hoor je dit pas helemaal aan het eind van de avond te doen. Dit is zó’n belangrijk moment voor ze, dat ze hier hun hele ziel en zaligheid in leggen.
 • Bruidssuikers: Tijdens een Italiaanse bruiloft is het gebruikelijk om je gasten bij vertrek bomboniera mee te geven. Oftewel, een klein doosje of zakje met eetbare confetti. Dit zijn bruidssuikers die niet bedoeld zijn om te strooien, maar om te eten. Ze horen overigens altijd wit te zijn en het zijn er altijd 5 stuks, een oneven nummer dat net zoals het echtpaar niet te delen/onafscheidelijk is.

Trouwen in Italië: de ceremonie

De ceremonie is natuurlijk het belangrijkste moment tijdens de bruiloft. Het draait immers allemaal om het ‘ja-woord’. In grote lijnen is de ceremonie en de aanloop daarnaartoe bij een Italiaanse bruiloft hetzelfde als in Nederland, maar… er zijn ook verschillen:

 • Traditie is dat de bruid en bruidegom de avond voor de trouwerij apart slapen.
 • De bruid wordt op de grote dag opgehaald door familieleden en vrienden.
 • Ook de bruidegom gaat zich samen met familie en vrienden voorbereiden.
 • Vervolgens eten en drinken ze wat.
 • Op de trouwlocatie zien de bruid en bruidegom elkaar voor het eerst op die dag.

Uiteraard is het jullie feestje, dus jullie bepalen hoe jullie dag verloopt. Daarnaast is het ook mogelijk om eerder in Nederland al officieel te trouwen. Zo kies je tijdens je trouwdag in Italië voor een symbolische ceremonie. Dit geeft je ook de mogelijkheid om bij de ceremonie voor een niet-beëdigde “trouwambtenaar” te kiezen, bijvoorbeeld iemand uit je eigen familie- of vriendenkring. Zo geef je het een nóg persoonlijkere touch.

Stappenplan Italian wedding: zo regel je een Italiaanse bruiloft in 6 stappen

Als je wilt gaan trouwen in Italië dan is een goede voorbereiding van groot belang. Een bruiloft plannen kost sowieso behoorlijk wat tijd. Kies je voor een Toscaanse bruiloft, dan kun je het beste nog wat eerder beginnen met de planning. Zo is het vinden van een geschikte locatie iets waar je zeker minimaal een jaar van tevoren mee moet beginnen. Daarom hebben wij een handig globaal stappenplan voor je gemaakt, om het je wat gemakkelijker te maken.

Stap 1: regel de nodige documenten wanneer je gaat trouwen in Italië

Als je gaat trouwen in Italië moet je van tevoren aardig wat papierwerk verzamelen. Dit dien je zowel in het Nederlands als in het Italiaans aan te leveren. Denk aan een internationaal geboortebewijs en een internationaal uittreksel uit het gemeenteregister waarop de woonplaats en burgerlijke staat vermeld staan. Daarnaast heb je een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig (waarop staat dat je nog niet getrouwd bent, of meer dan 300 dagen gescheiden bent). Tot slot heb je natuurlijk ook kopieën nodig van de paspoorten of identiteitsbewijzen van jou en je future husband/wife als van de getuigen.

Stap 2: ga tijdig in ondertrouw

Ga op tijd in ondertrouw. Hoe lang van tevoren dit moet gebeuren verschilt per gemeente. Probeer daarom tijdig te achterhalen welke regels van toepassing zijn in de Italiaanse regio waar jij gaat trouwen.

Stap 3: vraag de getuigen

In Nederland zijn er bij elk huwelijk twee getuigen nodig. Daarentegen, in Italië mag je zoveel getuigen meenemen als je wilt, echter zijn er maar twee getuigen die de huwelijksakte mogen ondertekenen.

Stap 4: in gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

In Italië wordt het huwelijk standaard in gemeenschap van goederen gesloten. Als je hier andere wensen in hebt, dien je dit vooraf te regelen met een notaris in Nederland die jullie wensen opstelt.

Stap 5: regel een tolk

Spreken jullie en jullie gasten niet vloeiend Italiaans? Zorg er dan voor dat er een beëdigd tolk aanwezig is tijdens de huwelijksceremonie, mocht de ceremonie in het Italiaans worden gehouden.

Stap 6: registreer het huwelijk bij thuiskomst in Nederland

De huwelijksakte die je krijgt na het huwelijk is dan wel internationaal erkend, maar het huwelijk moet wel nog geregistreerd worden bij de Nederlandse gemeente. Dit dien je binnen 6 maanden na het huwelijk geregeld te hebben.

Trouwen in het buitenland

Zoals je begrijpt (en hierboven leest) komen er aardig wat extra dingen bij kijken wanneer je gaat trouwen in het buitenland. Of dat nu in Frankrijk of op Ibiza is. Denk aan het nodige papierwerk, het vervoer of de vliegtickets en de gastenverblijven. Hulp nodig? We hebben hier voor je op een rijtje gezet waar je allemaal aan moet denken.

Het trouwen in Italië zelf regelen of toch een weddingplanner?

Het regelen van een bruiloft is niet niks. Veel mensen schakelen dan ook de hulp in van een expert op dit gebied. Een weddingplanner kan jou helpen om de organisatie in goede banen te leiden en niks over het hoofd te zien.

Wie mogen er komen?

Denk na over hoe groot jouw bruiloft in Italië moet worden. Wil je het groots vieren of houd je het liever klein met alleen intimi, beste vrienden en familie? Deze keuzes hebben uiteraard ook gevolgen voor de locatie en het budget.

Trouwen in Italië: welke locatie?

Een belangrijke vraag als je gaat trouwen in Italië is: waar vindt de bruiloft plaats? In Italië vind je diverse pareltjes van locaties om te trouwen. Verderop in dit artikel lees je hier meer over.

Trouwjurk

Een van de belangrijkste dingen voor de bruid is dé jurk. Het is het makkelijkst om de jurk in Nederland te kopen en simpelweg mee te nemen. Hoe je zo’n enorme jurk netjes meeneemt? Daar zijn online veel tips en tricks voor te vinden. Welk soort jurk je kiest hangt uiteraard helemaal af van jouw wensen en stijl. Je kunt uiteraard ook voor een mooi pak of een rok kiezen!

Visagie

Ga je zelf de visagie doen of zoek je een expert die jouw kapsel en make-up onder handen gaat nemen? Als je een Italiaanse visagist kiest, zorg dan voor een tolk én bedenk vooraf heel goed wat je wil. Zoek ook voorbeelden om te laten zien, zodat er geen misverstanden zullen zijn en het eindresultaat echt wordt zoals jij wilt.

Fotograaf

Neem je een fotograaf mee of zoek je er een in Italië? Misschien heb je al een vriend of vriendin die fotograaf is?

Trouwen in Italië: budget bepalen

Een bruiloft is een grote uitgave. Zeker wanneer je ervoor kiest om te trouwen in Italië. Bepaal van tevoren wat je budget en stel hier je keuzes op af (of spaar nog even door). Kom je je gasten tegemoet voor de reiskosten naar Italië? Of betaal je hun verblijf? Het is verstandig om voor alles vooraf een offerte op te vragen: van de locatie, het verblijf, de reis, de decoratie en het diner. Op die manier kom je niet voor grote verrassingen te staan. En wat die decoratie betreft: onthoud dat decoratie en bloemen in Italië een stuk duurder zijn dan in Nederland, aangezien de bloemen bijvoorbeeld uit het buitenland moeten komen.

De speech

Een van de spannendste en moeilijkste dingen tijdens de bruiloft is de bruiloftsspeech.

Bijzondere plekken om te trouwen in Italië

Er zijn in Italië veel prachtige trouwplekken te vinden in verschillende regio’s. Kies bijvoorbeeld voor een Toscaanse bruiloft, of geef elkaar het ja-woord in het mooie Umbrië, zoek een droomlocatie rond het Gardameer of in Apulië. Of ga je toch voor een mooie villa met een zwembad of een grote boerderij met een enorm landgoed eromheen? Misschien wil je wel trouwen op het strand of in de buurt van een meer. Het is geheel aan jullie!

Of toch een sprookjesbruiloft in Nederland?

Wordt het je toch allemaal iets te duur en te veel geregel, zo’n Italian wedding? Dan biedt Nederland gelukkig ook nog de meest prachtige alternatieven. Wat dacht je van een sprookjesbruiloft in een van deze prachtige kastelen in Nederland?!

Gaan jullie trouwen in Italië? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook je huis in te richten in Italiaanse sferen!