Gratis retourneren
Recht op retourneren tot 31.1.’23
Gelukkig bruidspaar zit op fontein in de zon

Na maanden van voorpret is de grote dag eindelijk daar… Jij en je partner gaan trouwen! De mooiste dag van jullie leven wil je natuurlijk voor altijd haarscherp onthouden. Gelukkig kunnen de foto’s van een professionele fotograaf je hierbij helpen. Want met een goede trouwfotograaf aan je zijde, kun je deze magische dag eindeloos herbeleven. Hoe je de beste fotograaf kiest? Daar komt nog het een en ander bij kijken. Om de zoektocht iets makkelijker te maken, vroegen wij werelds beste trouwfotograaf Bas Uijlings van Bas Uijlings Bruidsfotografie om tips. Het werden er tien, en we bespreken ze allemaal in dit artikel.

10x tips van Bas Uijlings voor het kiezen van de beste trouwfotograaf

Foto’s waar de liefde van afspat en waar intieme momenten op beeld zijn vereeuwigd: dat is het werk van de trouwfotograaf. Wie de beste persoon voor jullie dag is, is natuurlijk een subjectief verhaal. Wel zijn er een aantal algemene tips die je in je achterhoofd kunt houden bij het kiezen van de ideale fotograaf. 

Tip 1: op tijd beginnen met het zoeken van een bruidsfotograaf

Hoe je de zoektocht naar de ideale bruidsfotograaf start? Door op tijd te beginnen. Dit lijkt misschien een dooddoener, maar in de praktijk wordt dit nog vaak onderschat. Logisch, want met alles wat je als kersverse verloofden moet regelen, kan de zoektocht naar de ideale fotograaf al snel ondergesneeuwd raken. Maar pas op: als je fotografen slechts een paar maanden voor je grote dag benadert, moet je het meestal afkopen met een teleurstelling. Gemiddeld worden fotografen namelijk zo’n 1 à twee jaar van tevoren geboekt. Zorg daarom dat je het boeken van een fotograaf als prioriteit op je to-do lijstje zet. 

Tip 2: bekijk het portfolio van de trouwfotograaf of vraag naar demo albums

De meeste fotografen zullen hun stijl omschrijven in woorden en aan de hand van een paar foto’s. Natuurlijk helpt dit al iets om een beeld te vormen, maar grote kans dat je nog helemaal overtuigd bent. Het makkelijkste is daarom om te vragen naar een portfolio of demo album met meerdere foto’s van echte bruiloften. Zo kun je meteen zien of de rapportage stijl naar jullie smaak is en of jullie hetzelfde in gedachten hebben voor jullie grote dag. 

Tip 3: zoek een trouwfotograaf waar je je mee kan identificeren

De trouwfotograaf is van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat op jullie bijzondere dag aanwezig. Hij of zij zal bij intieme momenten zijn en zich continu tussen jou, je partner en gasten begeven. Wel zo fijn dus als er een klik is. En ook wat de foto’s betreft is een klik belangrijk. Want wanneer jij, je partner en de gasten zich op hun gemak voelen bij de fotograaf, zie je dit direct terug in de foto’s. 

Tip 4: zoek een professional uit op het gebied van trouwfotografie

Iemand kan nog zulke mooie natuurreportages of studio shoots vastleggen, maar trouwfotografie is toch echt een ander vak. Een professionele bruidsfotograaf kan met elke locatie, licht en weersomstandigheden werken. Ook weet een professional op het gebied van trouwfotografie elk belangrijk moment goed vast te leggen. Denk aan de blik van de bruidegom wanneer hij zijn bruid voor het eerst ziet, het moment dat de vader zijn dochter weggeeft of wanneer het kersverse bruidspaar de taart aansnijdt.

Tip 5: is de trouwfotograaf bekend met de trouwlocatie of is het nieuw?

Het fijne van een professionele trouwfotograaf is dat de kans groot is dat hij of zij al eens op de locatie heeft gewerkt. Als jou dit een fijn gevoel geeft, kun je hier je keuze op aanpassen. Maar laat je ook zeker niet afschrikken wanneer een fotograaf de locatie nog niet kent. Een goede fotograaf kan namelijk werken op elke locatie. Sterker nog, een onbekende omgeving kan ook leiden tot nieuwe inspiratie.

Tip 6: kies voor bruidsfotografie met minimaal twee fotografen

Logistiek en techniek: niet de meest romantische onderwerpen, maar op het gebied van trouwfotografie des te belangrijker.  Op de mooiste dag van je leven zijn er veel verschillende momenten die vastgelegd dienen te worden en elkaar in hoog tempo opvolgen. Denk aan de voorbereiding, het eerste moment dat het bruidspaar elkaar in trouwkleding ziet, de ceremonie, receptie, en ga zo maar door. Je wil foto’s van het bruidspaar, de entourage, de gasten én de locatie. Soms zijn simpelweg twee handen – of één lens – niet genoeg. Bij bepaalde momenten is het daarnaast mooi om de emoties van verschillende mensen op hetzelfde moment vast te leggen. Ook hierbij is het handig om twee fotografen te hebben. En ook logistiek: soms zijn de ‘bride & groom to be’ kilometers van elkaar verwijderd tijdens de voorbereiding.

Tip 7: Vind een bruiloft fotograaf met de mogelijkheid tot dronefotografie

Fotografie vanuit de lucht – met behulp van drones – brengen je trouwfoto’s letterlijk op een ander niveau. Dankzij de hoge kwaliteit en het perspectief, creëer je buitengewone beelden die je anders nooit zou kunnen krijgen. Vooral wanneer je trouwt op een bijzondere locatie is een drone een waardevolle toevoeging. Ook leuk: door vanuit de lucht te fotograferen kun je alle gasten moeiteloos op de foto krijgen.

Als je geinteresseerd bent in dronefotografie vergeet dan absoluut niet te vragen of de fotograaf vergunningen heeft. Je mag namelijk niet vliegen zonder en bent alleen verzekerd als je een ROC of EASA PRO piloot of drone operator licentie hebt. Vliegen zonder vergunning is illegaal en onverzekerd vliegen kan echt heel duur worden. 

Tip 8: vraag naar de praktische zaken

Bij een succesvolle trouwdag hoort een waterdicht plan. Ook wat betreft de foto’s. Spreek van tevoren af met de fotograaf wat er gebeurt als hij of zij ziek zou zijn, en of jullie inspraak hebben op de vervanging. Vergeet ook niet te vragen hoe het zit met de bestanden van de foto’s. Hoe slaat de fotograaf deze op en zorgt die voor back-ups op een andere locatie? Allemaal vragen die je mee kunt nemen tijdens het boeken van de fotograaf. 

Tip 9: vraag altijd naar de bijkomende kosten!

Nog een gesprekspunt bij het boeken van de fotograaf: de kosten. En dan met name eventuele bijkomende kosten. Zorg dat je van tevoren goed afspreekt wat je voor het bedrag krijgt. Dus hoeveel uur, foto’s, albums etc. Bespreek ook de onkosten die de fotograaf eventueel moet maken zoals benzine en reistijd. 

Tip 10: leg alles vast in een opdrachtbevestiging of contract

En tot slot, met alle informatie uit dit artikel in je achterhoofd, is het tijd om te boeken. Zorg ervoor dat je alle afspraken vastlegt in een contract. Zo blijft een vervelende verrassing je achteraf bespaard! 

Nieuwsgierig geworden naar waarom Bas eigenlijk de beste fotograaf ter wereld is of wat hij zoal voor prachtige bruiloften heeft gefotografeerd? Neem dan eens een kijkje op zijn website www.basuijlings.com.

De mooiste dag van jouw leven nóg iets mooier maken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je trouwlocatie te decoreren voor een onvergetelijke trouwdag!