Trouwlocatie buiten in de zon trouwprieel met bruidspaar

Een locatie kiezen voor je bruiloft is een van de moeilijkste beslissingen bij het organiseren van een huwelijk. De trouwlocatie is immers bepalend voor de sfeer, de mogelijkheden en de keuzes die je moet maken voor de mooiste dag van jouw leven. Maar waar moet je op letten bij het kiezen voor een trouwlocatie? Lees onze trouwgids over het kiezen van de trouwlocatie om het jezelf iets makkelijker te maken.

10 vragen bij het kiezen van een trouwlocatie

De trouwlocatie is een van de eerste zaken die vastgelegd worden bij het organiseren van een bruiloft. Er zijn ook mensen die van een bepaald thema uitgaan en vervolgens kijken welke locatie daarbij past. Voor het maken van een goede keuze als het gaat om je trouwlocatie, dien je goed na te gaan welke wensen je hebt.

Ontdek hier de belangrijkste 10 vragen voor het kiezen van je trouwlocatie.

 1. Voor hoeveel gasten zoek je een trouwlocatie?

  Ga je voor een grote bruiloft waar iedereen kan worden uitgenodigd die jullie willen? Ga dan zeker voor voldoende ruimte. Houd je het liever intiem met enkele vrienden en familieleden, kies dan voor een knusse en overzichtelijke ruimte.

 2. Wat is je budget voor de huur van de trouwlocatie?

  Houd rekening met je budget bij het kiezen van de locatie. Een prachtig kasteel of landhuis is natuurlijk fantastisch maar kost ook een hoop. Trouwen op de boerderij van je oom kan dan bijvoorbeeld ook een mooie optie zijn.

 3. Wil je graag vrij kunnen kiezen voor leveranciers voor catering e.d.?

  Op sommige locaties zit je vast aan bepaalde leveranciers voor de catering, muziek en drank. Dat kan jammer zijn wanneer je graag zelf bepaald wie de hapjes en drankjes verzorgt.

 4. Is de locatie goed bereikbaar?

  Een belangrijke vraag voor mensen die van ver moeten komen. Zijn er bijvoorbeeld voldoende parkeerplekken en is de plek bereikbaar met het openbaar vervoer?

 5. Zoek je een locatie om binnen en/of buiten te trouwen?

  Als je in de zomer trouwt is een buitenlocatie natuurlijk wel erg leuk. Toch kan het ook dan fijn zijn om ook de mogelijkheid te hebben naar binnen te verplaatsen als het toch wat kouder is of regent.

 6. Zijn er in de omgeving mooie spots voor een trouw-shoot?

  Het is fijn als de fotoshoot plaatsvindt op of rond de trouwlocatie. Bekijk dus tijdig of er in de buurt mooie spots zijn voor de fotoshoot.

 7. Hoe zijn de overnachtingsmogelijkheden op en rond de locatie?

  Als je graag wilt overnachten op de trouwlocatie en ook wilt dat familie en vrienden hier kunnen overnachten, dan zal je voor een locatie moeten gaan die voldoende slaapkamers biedt.

 8. Wat is er aanwezig op de locatie?

  Inventariseer wat er aanwezig is op de locatie. Denk hierbij aan meubilair, apparatuur, licht etc.

 9. Tot hoe laat kan/mag er gefeest worden?

  Als je graag wilt afsluiten met een groot feest dan kan het fijn zijn om te weten tot hoe laat het feest door mag gaan.

 10. Welke opties zijn er voor kinderen en mindervaliden?

  Komen er ook kinderen en bijvoorbeeld ouderen of mindervaliden? Denk dan ook na over de bereikbaarheid én logeermogelijkheden voor deze personen.

Welke wensen heb je ten aanzien van de locatie?

Wat vind jij het belangrijkste punt als het gaat om de trouwlocatie? Is dat het budget, de ligging of de sfeer? En kies je liever voor een plek in de bosrijke natuur of een open weiland? Een luxe kasteel of landgoed geeft een heel andere uitstraling dan een knusse boerderij of een weiland vol lichtjes en tenten. Schrijf op hoe jouw ideale bruiloft eruit zou zien.

De trouwlocatie aankleden

Wanneer je de trouwlocatie gekozen hebt, moet deze uiteraard ook nog worden versierd. Ga vooraf na hoe groot de locatie of de trouwzaal is en welke opstelling je hier kunt aanhouden. Ook voor het diner en het feest kun je alvast nadenken over de indeling en setting. Welk meubilair staat er en spreekt de stijl je aan? Uiteindelijk kun je met decoratie zelf nog veel doen en de ruimte de look and feel geven die bij jou en bij jouw bruiloft past.

Officiële trouwlocatie?

Een belangrijk punt bij de keuze voor een trouwlocatie, is de vraag of het een officiële trouwlocatie betreft. Om het huwelijk rechtsgeldig te maken, dien je voor een officiële trouwlocatie te kiezen. Kies je niet voor een officiële trouwlocatie, dan kun je ook in het bos, op het strand of waar je ook maar wilt trouwen.

Je kiest dan een zogenaamde BABS, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, die met je meegaat naar jouw locatie. Het voordeel van kiezen voor een BABS, is dat hij of zij meer persoonlijke aandacht voor jullie heeft dan een trouwambtenaar op het gemeentehuis. Wel dien je na te gaan of op de plek van jouw keuze en met de buitengewoon ambtenaar die jullie hebben gekozen je huwelijk officieel gemaakt kan worden.

Soorten trouwlocaties

Welke trouwlocaties er zoal zijn? Je kunt kiezen voor een officiële trouwlocatie zoals het gemeentehuis, maar er zijn meer opties die je voor een dag kunt inzetten als trouwlocatie.

 • In de kerk
 • Op een landgoed
 • In een kasteel
 • Buiten in de natuur
 • In een hotel
 • Op het strand
 • In een klooster
 • Op een boot
 • In een restaurant
 • Rond een dierentuin
 • In een museum

Tips voor een goedkope locatie

Een bruiloft kost een heleboel geld. Van de trouwjurk tot het feest en van fotograaf tot de catering. Daarom kan het slim zijn, om niet voor de duurste trouwlocatie te kiezen. Gelukkig bestaan er ook goedkope trouwlocaties. Welke budget trouwlocaties er zoal zijn en welke opties je hebt als je niet te veel geld wilt uitgeven aan de trouwlocatie lees je hier. Ontdek ons lijstjes met tips voor een goedkope trouwlocatie!

 • Mei, juni, juli, augustus en september zijn de duurste maanden om te trouwen.
 • Trouwlocaties zitten in andere maanden minder snel vol en zullen dan ook eerder zakken in prijs.
 • In het weekend trouwen is altijd duurder dan op een doordeweekse dag.
 • Je kunt er ook voor kiezen om de bruiloft kleiner te houden, minder grote locatie, minder mensen, minder eten = minder kosten.
 • Wil je graag in een kasteel of op een landgoed trouwen? Kijk dan eens bij particulieren die hun kasteel of landgoed verhuren.
 • Denk je goedkoop uit te zijn door een tent in de tuin van je ouders te zetten? Think again! Hierbij krijg je te maken met veel extra kosten. Tent, vloer, podium, lampen, tafels, personeel en catering; alles bij elkaar wordt dit erg prijzig. Als je een locatie huurt is hier meestal wel het een en ander bij inbegrepen.
 • Je kunt natuurlijk ook vrienden achter de bar laten staan.
 • Je kunt voor de wet trouwen en daarna een receptie houden in het park. Hier bespaar je ook behoorlijk wat kosten mee.

Ga je ook trouwen en zoek je ideeën voor een trouwlocatie? We hopen dat deze trouwgids je op weg helpt. Lees ook onze artikelen over trouwen, het schrijven van een bruiloftsspeech, het organiseren van een vrijgezellenfeest voor mannen en een vrijgezellenfeest voor vrouwen.

Zoek je meer informatie over het koperen, diamanten, zilveren of gouden huwelijk? Lees alles over huwelijken, vieringen en tradities in onze gids.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook jouw trouwlocatie stijlvol aan te kleden!