Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
tuin bruiloft

Omringd door lieve familie en je beste vrienden; thuis de liefde van je leven het jawoord geven is heel bijzonder. Trouwen in eigen tuin, op de plek die heel dichtbij jullie staat en waar jullie je op je gemak voelen is zó speciaal! Mooi meegenomen, een bruiloft in je eigen huis is ook nog eens heel vriendelijk voor je portemonnee. Maar hoe organiseer je zo’n bruiloft als je gaat trouwen in je eigen tuin? Wat moet je regelen en waar moet je rekening mee houden als je graag thuis wilt trouwen? Met deze tips helpen we je graag met de voorbereidingen van jouw tuin bruiloft!

Mag je trouwen in je eigen tuin?

Tegenwoordig hoef je niet per se in het gemeentehuis te trouwen. Toch kun je in Nederland niet zomaar overal te trouwen, dus ook niet in je eigen tuin. De trouwlocatie moet door de gemeente officieel benoemd zijn. Ga je voor een tuin bruiloft? Informeer dan altijd bij de gemeente in jouw woonplaats of je mag trouwen in je eigen tuin. De gemeente kan jouw tuin of huis dan eenmalig tot officiële trouwlocatie benoemen. Dit verschilt per gemeente dus informeer altijd naar de regels in de gemeente waar je wilt trouwen.

Ceremonieel trouwen in je eigen tuin

Als je graag wilt trouwen in je eigen tuin dan kun je er ook voor kiezen om ceremonieel te trouwen. Een ceremonieel huwelijk is net zo liefdevol en romantisch als een -echt- huwelijk, het is alleen veel makkelijker te organiseren. Je trouwt dan op een eerder moment voor de burgerlijke stand in de gemeente. Dat kan gewoon in het gemeentehuis. Vervolgens kun je elkaar tijdens een symbolische, ceremoniële tuin bruiloft opnieuw het ja-woord geven. Groot voordeel: je kunt dan dus trouwen op iedere plek die je maar wilt! In het bos, het stadspark in je favoriete stad of misschien wel op dat ene mooie plekje waar je ten huwelijk bent gevraagd. Nog een voordeel van een ceremonieel huwelijk in je eigen tuin is dat je de dag en het tijdstip helemaal zelf kunt bepalen en met niemand rekening hoeft te houden. Behalve met de buren!

Budgetvriendelijke bruiloft in eigen tuin

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt maar een zomerse tuin bruiloft is ideaal als je een klein budget tot je beschikking hebt. Je bespaart sowieso op het huren van een trouwlocatie, het vervoer ernaar toe en je hebt alle vrijheid om te doen wat jij wilt. Is je tuin niet zo groot dan is het de ideale trouwlocatie voor een kleine, intieme bruiloft. Nog een voordeel is dat je de dag na de bruiloft in alle rust kunt afbouwen. Heel relaxed! Het mooiste is natuurlijk dat jullie direct op huwelijksreis gaan en lieve familie en vrienden dit voor je doen. Daarom: regel een goede ceremoniemeester!

Je tuin omtoveren tot sfeervolle trouwlocatie

Alles mag en alles kan als je gaat trouwen in je eigen tuin. Je kunt jullie tuin helemaal omtoveren tot de trouwlocatie van je dromen. Met sfeerlichtjes, witte lantaarns, gekleurde lampionnen, wapperende linten en veel bloemen wordt je eigen tuin een superromantische plek voor de tuin bruiloft van je dromen. Je kunt kiezen voor een tof thema zoals een bohemian bruiloft of een kleuren thema. Hier kun je de styling en decoraties van de tuin op aanpassen. Tegenwoordig kun je levensgrote XL-lichtletters huren. Supertof als bruiloft decoratie in de tuin! Je kunt jullie initialen neerzetten in de tuin maar ook woorden of zinnen spellen als-YES, LOVE of I DO. Of misschien wil jij je gasten wel verwelkomen met een verlicht -WELKOM. Superleuk!

Welke praktische zaken moet je regelen voor een tuin bruiloft?

Naast het stylen en decoreren van de tuin zijn er natuurlijk een heleboel praktische zaken die je moet regelen als je in je eigen tuin gaat trouwen.

Stroomvoorziening

Je wilt natuurlijk dat iedereen het jawoord goed hoort! Verder heb je stroom nodig voor verlichting en de muziek! Je kunt kiezen voor livemuziek of een toffe DJ. Ga je voor een budget bruiloft? Je favoriete Spotify lijst is ook perfect!

Zitplaatsen

Zorg voor voldoendestoelen voor de gasten maar ook (sta)tafels voor het diner. Houten klapstoelen kun je versieren met lange linten.

Overdekte ruimte

Oftewel een plan B voor als het regent. Je kunt kiezen voor een grote witte partytent die je sfeervol aankleedt. Ook een stretchtent heeft een luxe en sfeervolle uitstraling en is perfect voor een bruiloft. Een stretchtent is wind- en waterdicht en kun je zo goed als overal plaatsen. Van oudsher werden deze tenten gebruikt in de woestijn als tijdelijk onderkomen van bedoeïenen. Zo kun je de bruiloftsgasten een beschutte plek bieden en kan de ceremonie gewoon doorgaan, wat voor weer het ook is! Als het fris is kun je in de tent terrasverwarmers plaatsen zodat iedereen het toch lekker warm heeft. Een tent is ook heel fijn als het juist heel warm is en kan koelte en schaduw bieden aan de gasten.

Parkeerplaatsen

Zorg voor voldoende parkeerplaatsen in de buurt zodat iedereen probleemloos kan parkeren. Overleg hierover met de buren, voor één dag zullen ze graag met je mee willen denken. En nodig ze natuurlijk uit voor je tuin bruiloft!

Een prieel of backdrop huren

Bij een romantische tuin bruiloft hóórt een stijlvol gedecoreerd prieel of een sfeervolle backdrop. Een backdrop is een wand of frame wat je met van alles kunt decoreren tot een prachtige achtergrond voor de trouwceremonie. Denk aan bloemen, ballonnen maar ook slingers of planten in de stijl van het thema.

Een kindvriendelijke tuin bruiloft

Heb je zelf kinderen of zijn er kinderen onder de gasten? Denk ook aan de allerkleinste gasten en geef ze hun eigen hoekje waar ze lekker kunnen spelen. Zet spelletjes neer en zorg voor limonade en iets lekkers. Leg kleurpotloden, viltstiften en papier neer. Je kunt kleurplaten printen en die later ophangen aan een slinger met een knijpertje. Gezellig!

Bruiloftspelletjes voor jullie tuin bruiloft

Leuke spelletjes zorgen voor sfeer en saamhorigheid tussen de bruiloftsgasten. In het artikel over Bruiloft spelletjes vind je de aller-leukste spelletjes om jullie gasten te vermaken.

Lees ook het artikel –Bruiloft organiseren- een handige checklist voor het plannen van je tuin bruiloft.

Gaan jullie voor een tuin bruiloft? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je tuin prachtig in te richten!