Winter bruiloft decoratie

Veel mensen dromen van een zonnige bruiloft in de lente, zomer of warme nazomer. Idealiter schijnt de zon en kan het feest buiten plaatsvinden. Niet voor niets wordt de periode van mei tot oktober ook wel het trouwseizoen genoemd. Toch kan een winter bruiloft ook geweldig zijn. Deze knusse periode kan een heel mooi en romantisch moment zijn om te trouwen. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je voor een winter wedding kiest. Lees in dit artikel alles over de winter bruiloft.

Jouw mooiste dag tijdens de wintermaanden: winter wedding

De winterperiode is een periode waarin we lekker dicht tegen elkaar aankruipen. In deze knusse tijd zoeken we verwarming en gezelligheid. De wintertijd is een tijd waarin we kunnen kiezen voor mooie winterthema’s, ook voor de bruiloft. Trouwen in de winter kent veel voordelen. Omdat deze periode niet bij het trouwseizoen hoort, zijn locaties niet snel vol en is het makkelijker om je favoriete fotograaf te boeken bijvoorbeeld. Lees gauw verder om meer voordelen te vinden van een winter bruiloft.

Voordelen van trouwen in de winter

In de winter trouwen heeft veel voordelen. Je mist dan wel het warme weer en de zon en een onvergetelijke bruiloft aan zee behoort niet tot de mogelijkheden, maar een winter bruiloft is wel heel gezellig, knus en sfeervol. Lees verderop in dit artikel meer over verschillende thema’s voor een winter wedding.

 • Er zijn meer mooie locaties beschikbaar die tijdens de zomermaanden zo volgeboekt zullen zijn
 • Goede fotografen zijn beschikbaar die tijdens het trouwseizoen vaak te druk zullen zijn
 • De tarieven voor fotografen, locaties en andere zaken zijn lager dan tijdens het trouwseizoen
 • Het winterseizoen is knus en zorgt automatisch voor romantiek en een knusse warme sfeer. De perfecte basis voor een mooi thema!

Trouwlocaties voor een winter bruiloft

Voor een winter wedding dien je goed na te denken over een locatie. Populaire locaties in Nederland voor een winterbruiloft? Ontdek de volgende opties:

 • Een kasteel waarin je vaak ook kunt overnachten, bijvoorbeeld Kasteel Weijenburg in Echteld.
 • Een landgoed waar je wordt omringd door prachtige natuur, bijvoorbeeld Landgoed Rhederoord bij Arnhem.
 • Een bijzondere kas waarin je kunt trouwen? De orangerie van Green Village in Nieuwegein heeft glazen wanden en een glazen dak waardoor het net is alsof je buiten bent. De tuin is volledig versierd met lampjes. Een origineel plekje.

Houd hier rekening mee bij jouw winter bruiloft

Bij het organiseren van een winter bruiloft komen andere dingen kijken. Je moet met een aantal zaken rekening houden dan wanneer je een zomerbruiloft gaat plannen.

 • Vooral het weer is een belangrijke factor wanneer je een winter wedding organiseert. Wil je de bruiloft graag buiten laten plaatsvinden? Bedenk dat je met neerslag, regen en sneeuw te maken zou kunnen krijgen en speel hier vooraf op in. Denk ook na over het vervoer naar de locatie in verschillende weersomstandigheden. Ook de fotograaf, de band, het orkest, de gasten moeten natuurlijk op tijd op de plaats van bestemming kunnen komen. Eventueel kun je ervoor kiezen een verzekering af te sluiten voor de bruiloft. Hierbij dekt de verzekering het cancelen van de bruiloft bij slecht weer. Check dit wel goed vooraf bij jouw verzekeraar.
 • Ook het moment van de bruiloft is tijdens de winter een belangrijke factor. In de wintermaand december zijn er natuurlijk veel feestdagen. In die periode zijn veel mensen druk en is het moeilijker om iedereen bij elkaar te krijgen op jouw dag.
 • Tot slot is het slim om vooraf na te denken over je huwelijksreis. Als je in de winter op huwelijksreis wilt, maar je zoekt wel naar warm weer dan zal je een plek buiten Europa moeten zoeken. Je kunt natuurlijk ook voor een winterse huwelijksreis naar bijvoorbeeld Lapland of Noorwegen kiezen.

5 Tips voor de ultieme winter wedding

Als je een winter bruiloft organiseert voor jezelf of voor iemand anders kun je wel wat tips gebruiken.

Wij hebben nog 5 slimme tips voor je verzameld zodat je niets over het hoofd ziet.

 1. Bij een bruiloft in de winter kun je het beste kiezen voor één locatie. Bij winterse weersomstandigheden kunnen er wel eens files ontstaan waarbij de genodigden flinke vertraging kunnen oplopen. Ga door voor de ceremonie en het feest op een en dezelfde plek!

 2. Ga voor een goede fotograaf die ook met minder zonnig weer voor de mooiste kiekjes kan zorgen. Kies voor een mooie winterse plek voor je trouwfoto’s. Ga niet staan klappertanden in je blote trouwjurk, maar neem een mooie jas, vest of sjaal mee zodat je er stijlvol bijstaat.

 3. In aansluiting op het vorige punt; kies een mooie trouwjurk, die je goed kunt combineren met iets warms. Een jurk met een blote rug is prachtig, maar als het fris wordt zal je er iets overheen moeten dragen.

 4. Kies voor een passend winterthema! Hierover lees je later in dit artikel meer.

 5. Kies voor decoratie die past bij de winter; veel kaarslicht, dennenappels en mooie takken.

In 8 stappen de perfecte winter bruiloft

We kunnen natuurlijk niet jouw bruiloft voor je organiseren. Wél kunnen we je een basisstappenplan geven om je een eindje op weg te helpen!

 1. Kies een geschikte locatie
 2. Kies een geschikt moment, niet te dicht op de feestdagen
 3. Bedenk wat je aantrekt en zorg voor genoeg warmte
 4. Kies een mooi winterthema
 5. Regel een goede fotograaf om de bruiloft vast te leggen
 6. Regel een goede cateraar die ook winterse hapjes en drankjes bereidt
 7. Zorg voor betrouwbaar vervoer
 8. Op honeymoon? Bedenk dat je voor zon ver zal moeten reizen in de wintermaanden

3x Winter bruiloft ideeën

Bij een winterbruiloft heb je de keuze uit verschillende mooie romantische winterthema’s. We laten je hier 3 opties zien.

 • Winter wonderland – Ga voor winters wit, heel veel kaarsjes en lampjes, zachte schapenvachtjes, warme plaids die de gasten kunnen omslaan en houd het naast wit bij warme kleuren. Kies daarbij voor winterse decoratie als dennenappels die je bijvoorbeeld goud verft! Om jezelf warm te houden kun je heel goed een gebreide sjaal over je schouders draperen.
 • Scandinavisch – De Scandinaviërs zijn gek op minimalisme, pure en strakke vormen. Maar ook houden ze van zachte vachtjes, natuurlijke materialen en een mix van wit, grijs en aardetinten. De tafel decoreer je met dennentakjes en dennenappels.
 • Green & gold – Je kunt ook voor chic gaan met een mix van donkergroen, goud en wit. Een prachtige combinatie op de dinertafel.

Ben jij klaar voor jouw winter bruiloft? Misschien zoek je nog inspiratie voor je bruiloftsspeech, voor een vrijgezellenfeest voor de bruid of bruidegom? Ook ideeën voor het koperen huwelijk, diamanten huwelijk, zilveren huwelijk en de gouden bruiloft vind je in onze inspiratie gids.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om ook je huis in te richten in winterse sferen.