Witte tafel met notitieboeken en kalender in zwart fotolijstje

Moederdag is dé dag om al die fantastische, lieve, grappige mama’s in het zonnetje te zetten. Dat kan op heel veel manieren. Verwen haar met een ontbijtje op bed, geef haar een mooi cadeautje, bak een taart, stuur haar een kaartje of een bosje bloemen óf schrijf een gedichtje voor haar. Dat laatste is niet voor iedereen even makkelijk. De een zet zó de mooiste woorden op papier, terwijl de ander al moeite heeft met één zin. Laat je hier inspireren voor een mooi Moederdag gedicht!

Persoonlijk Moederdag gedicht

Het is niet voor iedereen eenvoudig om even een gedicht te schrijven. Waar moet je beginnen? Het is slim om voor jezelf bijvoorbeeld eerst wat onderwerpen te noteren waarover je wilt gaan schrijven. Moet het gedicht kort of lang worden en schrijf je het op een kaart of in een boekje?

Moederdag gedicht schrijven? Stel jezelf de volgende vragen

Voordat je begint kun je, om het jezelf wat makkelijker te maken, de volgende vragen stellen.

 1. Voor wie is het gedicht? Is het voor je eigen moeder, je oma, je dochter of vriendin die moeder is?
 2. Wat vind je zo bijzonder aan haar? Waarom geef je zoveel om haar?
 3. Schrijf je de Moederdag tekst op een Moederdag kaart? Of geef je het haar op papier of in een boekje?
 4. Stuur je het op of geef je het?
 5. Wordt het een lang of kort gedicht?
 6. Moet het rijmen of niet?

Voor Oma, mama, beste vriendin of dochter?

Voor wie je het schrijft heeft grote invloed op de inhoud. Misschien wil je je eigen moeder bedanken voor het feit dat ze er altijd voor je is, wil je je dochter die zelf net moeder is geworden in het zonnetje zetten omdat ze een intensieve tijd achter de rug heeft. Moet jouw gedicht je beste vriendin een hart onder de riem steken? Voor alle moeders kun je een mooi en lief gedicht schrijven. Of schrijf een mooi gedicht voor je oma, zus, schoonzus, schoonmoeder om ze te verrassen.

Stappenplan: zo schrijf je een Moederdag gedicht

Als je een Moederdag tekst gaat schrijven of een Moederdag gedicht is het verstandig om stapsgewijs te werk te gaan. Hieronder hebben wij voor jou een stappenplan gemaakt, dat jou bij de hand neemt op je weg naar het perfecte gedicht. Lees hieronder hoe je in 10 stappen naar een goed Moederdag gedicht gaat.

 1. Onderwerp

  Verzin het onderwerp, of verschillende onderwerpen waarover je wilt gaan schrijven. Je kunt ook een thema kiezen.

 2. Brainstormen

  Schrijf ook woorden op die je mooi vindt en woorden die jou aan de persoon voor wie je het gedicht schrijft, doen denken. Ga er eens lekker voor zitten om te brainstormen, maar leg ook een schrijfblokje naast je bed. Op de vreemdste momenten kunnen er onderwerpen of woorden in je op komen!

 3. Doel

  Bedenk ook wat je doel is met het gedicht.

 4. Rijmschema

  Selecteer een rijmschema. Bijvoorbeeld ABAB of AABB. Of rijm niet. Jazeker, niet rijmen is ook een optie!

 5. Ritme

  Let bij het eventuele rijmschema dat je gebruikt goed op het ritme. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je zinnen ongeveer even lang worden zodat het mooi klinkt.

 6. Metaforen

  Metaforen gebruiken werkt goed. Dat betekent dus dat je woorden als geluk of liefde mijdt, maar daar iets anders voor in de plaats gebruikt.

 7. Schrijven

  Dan begint het schrijven. Dit kun je heel goed doen door in kleine blokjes te werken. Zo maak je verschillende coupletten die je later aan elkaar kunt koppelen in groepjes.

 8. Later verder gaan

  Als het niet meer gaat, leg het gedicht even weg en ga er op een later moment mee verder.

 9. Controle

  Is je gedicht af, draag het dan enkele keren voor, zodat je weet of het ritme klopt en het prettig klinkt.

 10. Moederdagkaart

  Schrijf het gedicht netjes op een Moederdagkaart of print het uit! Inspiratie nodig? Vind 8 unieke Westwing Moederdagkaarten in ons Moederdag cadeau knutselen artikel.

Onderwerpen voor je Moederdag gedicht

Waar moet je nu toch over schrijven? Dat is misschien wel het moeilijkste onderdeel van het schrijven van en gedicht. Heb je het over haar als persoon, over dingen die zij leuk vindt of die haar bezig houden. Het kan ook gaan over wat jij zo lief en leuk aan haar vindt. Pas dan wel op dat het geheel niet te sentimenteel wordt. Er mogen ook zeer zeker grapjes in een Moederdag gedicht voorkomen. Snijd een onderwerp aan dat gevoelig ligt, maar zorg er wel voor dat je later een neutraliserende conclusie daaraan verbindt.

Je kunt zo’n onderwerp ook aansnijden door het te verpakken in de vorm van een metafoor. Dit maakt zoiets minder beladen en geeft het vaak een grappige twist. Ook belangrijk; kies voor een positieve boodschap als afsluiting. Tot slot kun je er ook voor kiezen om een gedicht te schrijven over een ander onderwerp dat je gewoon mooi vindt. Het hoeft niet persé (mag natuurlijk wel) over jouw liefde voor de persoon in kwestie te gaan. Wil je graag iets schrijven over een moment in jullie leven dat aandacht verdient is dat ook helemaal goed!

Moederdag cadeau idee tips

Naast een gedicht voor Moederdag, kun je ook een cadeau geven aan de moeder die jij in het zonnetje wilt zetten. Voor moederdagcadeaus zijn er heel veel opties. Welke keuze je maakt hangt uiteraard allereerst af van wat deze moeder leuk vindt om te doen.

 • Waar houdt ze van?
 • Wat vindt ze mooi?
 • Wat doet ze graag? Is ze ondernemend of rustig?
 • Is ze sportief of stijlvol?
 • Hoe groot mag het cadeau zijn?
 • Wil je het cadeau opsturen of geven als je haar ziet?

Moederdagcadeaus voor alle moeders

Welk type is de moeder die jij een cadeau wilt geven? Is het een druk of rustig persoon? Is ze sportief of elegant? Houdt ze van kleding of meer van boswandelingen? Ontdek het lijstje hieronder.

 • Voor de sportieveling – een stappenteller, hardloopschoenen, sportkleding
 • Voor de modeliefhebber – een bon voor zijn favoriete winkel, een kledingstuk, een accessoire
 • Voor de ondernemer – een mooi schrijfboekje, een luxe leren tas, een mooie pen
 • Voor de reislustige vrouw – een praktische rugzak, een reiskoffer, een zonnebril
 • Voor de boekenwurm – een roman of zelfhulpboek
 • Voor de kookfan – een kookboek, keuken accessoires, servies, pannen

Laat je inspireren

Op zoek naar meer inspiratie? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je moeder mee te verrassen. Hieronder hebben we alvast een aantal voor je samengesteld. Veel plezier met inspiratie op doen!

Wil je je moeder nog meer verrassen? Check dan de tips voor het knutselen van een moederdagcadeau , het maken van een heerlijk moederdag ontbijt, de 10 cadeautips voor mama of het perfecte Moederdag cadeau. Voor Vaderdag kan je alvast denken aan een creatief houten cadeau of lees waar de cadeautips voor Vaderdag.

Op zoek naar nog meer cadeau inspiratie? Schrijf je dan in op Westwing en mis geen enkele sale om je geliefde te verrassen met een prachtig cadeau.