witte envelop met roze bloemen

Moederdag is dé dag om al die fantastische, lieve, grappige mama’s in het zonnetje te zetten. Dat kan op heel veel manieren. Verwen haar met een Moederdag ontbijt, geef haar een mooi cadeautje, bak een taart, stuur haar een kaartje of een bosje bloemen óf schrijf een gedichtje voor haar. Dat laatste is niet voor iedereen even makkelijk, maar het is wel heel persoonlijk. De een zet zó de mooiste woorden op papier, terwijl de ander al moeite heeft met één zin. Met de tips in ons artikel, schrijf je zo een prachtig Moederdag gedicht om haar pas echt te verrassen! Wil je het liever kort en krachtig houden? Lees dan snel verder en ontdek de 10 leukste quotes voor Moederdag.

Persoonlijk Moederdag gedicht schrijven? Een paar tips vooraf

Het is niet voor iedereen eenvoudig om even een gedicht te schrijven. Waar moet je beginnen? Het is slim om voor jezelf bijvoorbeeld eerst wat onderwerpen te noteren waarover je wilt gaan schrijven. Moet het gedicht kort of lang worden en schrijf je het op een kaart of in een boekje? Wil je graag dat het gedicht rijmt?

6x vragen bij het schrijven van een gedicht:

Stel jezelf de volgende vragen om een stapje dichter bij het perfecte gedicht te komen:

 1. De ontvanger

  Voor wie is het gedicht? Is het voor je eigen moeder, je oma, zus, schoonzus, je dochter of vriendin die moeder is? Voor wie je het schrijft heeft grote invloed op de inhoud. Voor alle moeders kun je een mooi en lief gedicht schrijven.

 2. Wat maakt haar uniek?

  Wat vind je zo bijzonder aan haar? Waarom geef je zoveel om haar?

 3. Een vel papier of een mooie kaart?

  Schrijf je de Moederdag tekst op een Moederdag kaart? Of geef je het haar op papier of in een boekje?

 4. Hoe geef je het gedicht?

  Stuur je het op of geef je het? Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt dat je voor haar hebt klaar gemaakt of tijdens een moeder dochter uitje.

 5. Wordt het een lang of kort gedicht?

  Ga je voor een lang stuk tekst of houd je het kort en krachtig? Verderop in het artikel lees je alles over de leukste moederdag quotes die je ook op een kaart kunt schrijven.

 6. Moet het gedicht rijmen?

  Een gedicht hoeft niet per se te rijmen. Mocht je dit wel graag willen, kun je altijd gebruik maken van een (online) rijmwoordenboek. Meer over de verschillende rijmschema’s lees je verderop in het artikel.

Stappenplan: in 8 stappen zo schrijf je een Moederdag gedicht

Als je een Moederdag gedicht gaat schrijven is het verstandig om stapsgewijs te werk te gaan. Hieronder hebben wij voor jou een stappenplan gemaakt, dat je kunt volgen.

Stap 1: kies het onderwerp of thema van je Moederdag gedicht

Waar moet je nu toch over schrijven? Dat is misschien wel het moeilijkste onderdeel van het schrijven van een gedicht. Heb je het over haar als persoon, over dingen die zij leuk vindt of die haar bezig houden. Het kan ook gaan over wat jij zo lief en leuk aan haar vindt. Pas dan wel op dat het geheel niet té sentimenteel wordt. Er mogen ook zeer zeker grapjes in een Moederdag gedicht voorkomen. Snijd een onderwerp aan dat gevoelig ligt, maar zorg er wel voor dat je later een neutraliserende conclusie daaraan verbindt.

Je kunt zo’n onderwerp ook aansnijden door het te verpakken in de vorm van een metafoor. Dit maakt zoiets minder beladen en geeft het vaak een grappige twist. Ook belangrijk; kies voor een positieve boodschap als afsluiting. Tot slot kun je er ook voor kiezen om een gedicht te schrijven over een ander onderwerp dat je gewoon mooi vindt. Het hoeft niet persé (mag natuurlijk wel) over jouw liefde voor de persoon in kwestie te gaan. Wil je graag iets schrijven over een moment in jullie leven dat aandacht verdient is dat ook helemaal goed! Naast een onderwerp kun je natuurlijk ook een thema voor je gedicht kiezen.

Stap 2: brainstormen

Schrijf ook woorden op die je mooi vindt en woorden die jou aan de persoon voor wie je het gedicht schrijft, doen denken. Ga er eens lekker voor zitten om te brainstormen, maar leg ook een schrijfblokje naast je bed. Op de vreemdste momenten kunnen er onderwerpen of woorden in je op komen!

Stap 3: bepaal het doel van je Moederdag gedicht

Wat is je doel met het gedicht? Wil je misschien je dochter die zelf net moeder is geworden in het zonnetje zetten omdat ze een intensieve tijd achter de rug heeft? Of moet jouw gedicht je beste vriendin een hart onder de riem steken? Of wil je je eigen moeder bedanken voor het feit dat ze er altijd voor je is?

Stap 4: rijmschema

Wil je dat je gedicht rijmt? Selecteer dan een rijmschema. Hieronder staan de 4 verschillende rijmschema’s op een rijtje:

 • AAAA ofwel slagrijm: het laatste woord van de zin rijmt.
 • ABAB ofwel gekruist rijm: met dit schema rijmen de laatste woorden van de zinnen om en om.
 • AABBCC ofwel gepaard rijm: hierbij rijmen steeds de laatste woorden van op elkaar volgende zinnen.
 • ABBA ofwel omarmend rijm: hierbij rijmen steeds de eerste en de vierde zin én de tweede en derde zin in een couplet.

Tip! Let bij het eventuele rijmschema dat je gebruikt goed op het ritme. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je zinnen ongeveer even lang worden zodat het mooi klinkt.

Stap 5: metaforen

Gebruik in je gedicht zoveel mogelijk metaforen om tot een origineel meesterwerk te komen. Dat betekent dus dat je woorden als geluk of liefde mijdt, maar daar iets anders voor in de plaats gebruikt. Tip! Gebruik ook online tools voor het vinden van synoniemen.

Stap 6: het schrijven van je Moederdag gedicht

Dan begint het schrijven van je Moederdag gedicht. Dit kun je heel goed doen door in kleine blokjes te werken. Zo maak je verschillende coupletten die je later aan elkaar kunt koppelen in groepjes.

Tip! Als het even niet meer gaat, of de inspiratie is op, leg het gedicht dan even weg en ga er op een later moment verder mee.

Stap 7: herlezen

Is je gedicht af, draag het dan enkele keren voor, zodat je weet of het ritme klopt en het prettig klinkt.

Stap 8: leg je meesterwerk vast

Schrijf het gedicht netjes op een Moederdagkaart of print het uit! Inspiratie nodig? Vind 8 unieke Westwing Moederdagkaarten in ons Moederdag cadeau knutselen artikel.

Lieve woorden voor mama: de 10 mooiste moederdag quotes

In plaats van een heel gedicht te schrijven, kun je haar ook verrassen met een mooie moederdag quote. Hieronder vind je genoeg inspiratie voor lieve woorden voor mama:

 • “Een moeder is zij die de plaats van alle anderen kan innemen, maar wier plaats niemand anders kan innemen” – Cardinal Meymillod
 • “De beste moeders herken je aan de liefste kinderen”
 • “Wanneer je in je moeder’s ogen kijkt, weet je dat dit de meest pure vorm van liefde is die je op deze aarde kunt vinden” – Mitch Albom
 • “Het leven komt niet met een handleiding, het komt met een moeder”
 • “Mocht het de eerste keer niet lukken, probeer het dan op de manier zoals je moeder het vertelde’
 • “Mijn moeder beschrijven zou hetzelfde zijn om te schrijven over een orkaan in haar perfecte kracht” – Maya Angelou
 • “Het moederschap: alle liefde begint en eindigt hier” – Robert Browning
 • “Een moeder’s armen zijn troostgevender dan die van wie dan ook” – Princess Diana
 • “Je bent een mama en dat is jouw superkracht”
 • “Thuis is waar mijn moeder is”

Bezorg haar een fijne Moederdag

Naast lieve woorden voor mama in een gedicht voor Moederdag, kun je ook een cadeau geven aan de moeder die jij in het zonnetje wilt zetten. Voor moederdagcadeaus zijn er heel veel opties. Welke keuze je maakt hangt uiteraard allereerst af van wat deze moeder leuk vindt om te doen.

 • Waar houdt ze van?
 • Wat vindt ze mooi?
 • Wat doet ze graag? Is ze ondernemend of rustig?
 • Is ze sportief of stijlvol?
 • Hoe groot mag het cadeau zijn?
 • Wil je het cadeau opsturen of geven als je haar ziet?

Moederdagcadeaus voor alle moeders

Welk type is de moeder die jij een cadeau wilt geven? Is het een druk of rustig persoon? Is ze sportief of elegant? Houdt ze van kleding of meer van boswandelingen? Ontdek het lijstje hieronder.

 • Voor de sportieveling – een stappenteller, hardloopschoenen of sportkleding
 • Is ze een modeliefhebster? – geef haar dan een bon voor haar favoriete winkel, een kledingstuk of een accessoire
 • De onderneemster– een mooi schrijfboekje, een luxe leren tas of een mooie pen
 • Voor de reislustige vrouw – een praktische rugzak, een reiskoffer of een zonnebril
 • Voor de boekenwurm – een roman of zelfhulpboek
 • De echte kookfan of foodie – een kookboek, keuken accessoires, servies of pannen

Heb je meer inspiratie nodig voor activiteiten? In ons artikel over een moeder dochter uitje vind je 7 originele ideeën.

In ons artikel over moederdagcadeaus lees je meer tips en ontdek je de leukste ideeën voor een moederdagcadeau. Tip! Het is ook een leuk idee om het onderwerp van het gedicht te koppelen aan het cadeau dat je haar geeft!

Ben je nog op zoek naar een moederdagcadeau? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om haar pas echt te verrassen!