roze pen en envelop op houten tafel

Vaderdag is dé dag om jouw vader, opa, beste vriend of oom in de spotlights te zetten. Alle papa’s verdienen het om op die dag eens lekker verwend te worden. Ontbijtjes op bed, een taart óf hamburger waar je u tegen zegt en een mooi cadeau. Maar om het extra persoonlijk te maken, mag een zelfgeschreven gedicht niet ontbreken. Maar hoe pak je dit aan? Over wat ga je schrijven? Met ons stappenplan (én tips) kan iedereen een origineel gedicht op papier krijgen. Lees snel verder en ontdek hoe jij je Vaderdag kaart kan opvullen met een persoonlijke boodschap! Inclusief 10 quotes voor een kort Vaderdag gedicht.

Persoonlijk Vaderdag gedicht op papier krijgen

Een gedicht schrijven is niet makkelijk. Het vraagt om een bepaalde creativiteit en aandacht om tot een mooi verhaal te komen. Echte schrijvers zetten met gemak de mooiste zinnen voor een Vaderdag tekst op papier, terwijl iemand die schrijven minder leuk vindt de grootste moeite heeft met een enkele zin. Maar niet getreurd, ook de mensen met minder schrijfervaring kunnen een gedicht schrijven! Met een paar simpele tips kom je al een heel eind.

Vaderdag gedicht schrijven? Een paar handige tips vooraf

Hoe je begint met het schrijven van een gedicht is voor iedereen anders, maar we hebben wel een aantal tips voor je. Als je hierover nadenkt, voordat je begint, gaat het uiteindelijke schrijven een stuk makkelijker. Denk bijvoorbeeld alvast na over de onderwerpen waarover je wilt schrijven en verzin dingen die typerend zijn voor deze vader. Bedenk ook of je het belangrijk vindt dat jouw gedicht rijmt.

6x vragen die je kunt stellen bij het schrijven van je Vaderdag gedicht:

 1. Wie is de ontvanger?

  Is het gedicht voor je eigen vader? Of voor je oom, broer of beste vriend?

 2. Wat maakt hem uniek?

  Wat maakt hem de fijne persoon die hij is? Is hij grappig of juist heel serieus? Kun je altijd bij hem terecht?

 3. Waar schrijf je de boodschap op?

  Schrijf je het gedicht op een mooie Vaderdag kaart? Of op een boekenlegger?

 4. Hoe geef je het gedicht?

  Ga je het gedicht persoonlijk overhandigen of stuur je het op? Stop je het gedicht bijvoorbeeld in de brievenbus? Of misschien zelfs in een ballon?

 5. Ga je voor een lang of kort gedicht?

  Wil je graag een heel A4 vullen of mag het ook korter? Verderop in het artikel vind je 10 Vaderdag quotes die je ook op de kaart kunt schrijven.

 6. Wil je het gedicht laten rijmen?

  Een gedicht hoeft niet altijd te rijmen. Wil je graag dat de tekst rijmt? En kun je wel wat hulp gebruiken? Dan kun je gebruik maken van een rijmwoordenboek. Verderop in het artikel vind je de verschillende rijmschema’s die je kunt gebruiken voor je gedicht.

Ben je nog op zoek naar een Vaderdag cadeau? In de Westwing Club Sales vind je een geschikt cadeau voor elk type vader: van de echte avonturier tot de huis-tuin-en keukenman! Maar dan met kortingen oplopend tot wel 70%! Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale om de vader in kwestie helemaal te verrassen! Verderop in het artikel vind je nog 5 verschillende cadeau-ideeën voor elk type papa!

In 6 stappen naar een persoonlijk Vaderdag gedicht

Hieronder vind je een stappenplan om hét perfecte Vaderdag gedicht op papier te krijgen.

Stap 1. Wat is het doel van je Vaderdag gedicht?

Wat wil je graag zeggen met jouw gedicht? Wil je hem misschien vertellen hoe trots je op hem bent? Of hoe dankbaar je bent dat hij in je leven is? Misschien wil je hem een hart onder de riem steken? Of wil je er juist een luchtig verhaal van maken. Bepaal in deze stap het thema van je gedicht. Je kunt over alles schrijven: van jullie mooiste reis samen tot alle grappige dingen die jullie hebben meegemaakt.

Stap 2. Brainstormen

Houd een notitieboekje (of je telefoon natuurlijk) bij de hand om thema’s die in je op komen meteen op te kunnen schrijven. Hoor je bepaalde woorden die je mooi of veelzeggend vindt? Schrijf deze dan ook op.

Stap 3. Wil je het gedicht laten rijmen?

Wil je een rijmend gedicht? En zo ja, welk rijmschema wil je gebruiken? Het vooraf bepalen van een rijmschema, kan helpen bij het schrijven van je gedicht. Maak je een gedicht dat niet rijmt? Ook prachtig. In principe kun je bij het niet-rijmende gedicht, ook wel het vrije vers genoemd, alle zinnen en woorden combineren die jij mooi vindt. Zoek maar eens wat voorbeelden op om een idee te krijgen van de mogelijkheden.

Hieronder hebben we de 4 rijmschema’s voor je op een rijtje gezet:

 • AAAA (ook wel slagrijm genoemd). Hierbij rijmt telkens het laatste woord van de zin.
 • ABAB (ook wel gekruist rijm genoemd). Hierbij rijmen de laatste woorden van de zinnen om en om.
 • AABBCC (ook wel gepaard rijm genoemd). Hierbij rijmen steeds de laatste worden van op elkaar volgende zinnen.
 • ABBA (ook wel omarmend rijm genoemd). Hierbij rijmen steeds de eerste en de vierde zin én de tweede en derde zin in een couplet.

Tip! Je kunt gebruik maken van een rijmwoordenboek. Hier kun je simpelweg je rijmwoord invoeren en vervolgens komt daar een lijstje uit van woorden die rijmen op jouw rijmwoord. Ideaal!

Stap 4. Pen en papier erbij pakken

Welk ritme wil je aanhouden? Ga je voor lange of korte zinnen? Hoe lang mag het gedicht worden? Tip! Werk in groepjes zodat je de verschillende zinnen of combinaties later samen kunt voegen. Geen inspiratie meer? Leg het gedicht even aan de kant en ga op een later tijdstip verder.

Stap 5. Het herlezen van je meesterwerk.

Is je Vaderdag gedicht af? Lees het geheel nog een paar keer hardop voor om te ontdekken of het mooi klinkt en lekker loopt.

Stap 6. Leg het vast

Schrijf het gedicht netjes op een Vaderdag kaart of op een vel papier. Inspiratie nodig? In ons artikel over het knutselen voor Vaderdag vind je 6 Westwing ontwerpen die je kunt downloaden en printen.

Andere ideeën voor Vaderdag

Je kunt papa naast een mooi gedicht of een cadeautje ook nog verwennen met een lekker diner, een ontbijtje op bed of een lekker lunch. Of bak een taart of koekjes voor hem!

Meer inspiratie nodig voor het organiseren van een onvergetelijke Vaderdag? Lees dan ons artikel over een fijne Vaderdag. Hier vind je namelijk 5 handige tips en originele ideeën: van de decoratie tot een Vaderdag uitje.

10x Vaderdag quotes voor een kort gedicht

Ben je niet zo van het schrijven maar wil je hem toch verrassen met lieve woorden? Dan hebben we genoeg inspiratie voor je. Hieronder vind je 10 quotes voor op je Vaderdag kaart:

 • “Daddy, thanks for being my hero, chauffeur, financial support, listener, life mentor, friend, guardian, and simply being there every time I need a hug.” – Agatha Stephanie Lin
 • “Lieve papa, een hele fijne Vaderdag! Bij deze een hele dikke knuffel en dikke kus door de brievenbus”
 • “Vader zijn is een hele kunst, zeker met mij als kind!”
 • “Well done dad, I’m awesome”
 • “Best dad ever: thuis is waar mijn vader is”
 • “I don’t need Google. I have a dad”
 • “Superman without a cape. Well, that’s my dad!”
 • “Helaas krijg je geen gebruiksaanwijzing bij het leven. Gelukkig heb ik jou!”
 • “De beste papa herken je toch echt aan het leukste kind. Fijne Vaderdag pap!
 • “Iedereen kan een vader zijn, maar niet iedereen is een papa”

14x een altijd-goed-cadeau of activiteit voor Vaderdag

Waar je jouw papa het meest blij mee maakt hangt natuurlijk af van welk type hij is. Is hij sportief of meer een bankhanger? Speelt hij veel met de kinderen of kleinkinderen of leest hij liever een krantje? Werkt hij veel, maakt hij veel grapjes, of doet hij een beetje stoer? Hieronder laten we je een lijstje zien met cadeau-ideeën die voor veel papa’s geschikt zijn.

 • Een boek
 • Een abonnement op een tijdschrift
 • Een ontbijt op bed
 • Een zelfgemaakte taart
 • Een sjaal
 • Een horloge
 • Een gadget
 • Een kledingstuk
 • Sportschoenen

Je kunt hem ook een activiteit cadeau doen. Wellicht iets dat jullie samen kunnen doen!

 • Neem hem mee naar de film
 • Ga een fietstocht samen maken
 • Neem hem mee naar het theater
 • Ga samen uiteten

5x cadeautips voor elk type man

 • De sportieveling – dit type man maak je zeker blij met een paar sportschoenen, sportkleding, een stappenteller of sportaccessoires.
 • De harde werker – verras hem met iets moois voor in zijn werkkamer, bijvoorbeeld een laptoptas of pen.
 • De creatieve papa – is hij gek op schilderen of klussen? Doe hem dan bijvoorbeeld schildersbenodigdheden, tekengerei, klusspullen als gereedschap of accessoires cadeau!
 • Voor de masterchef – staat de desbetreffende man graag in de keuken? Geef hem dan bijvoorbeeld, een mooi servies, keukenapparaat, een stoer schort of een barbecue.
 • Voor de grappige vader – hem maak je zeker blij met een toffe gadget!

Meer inspiratie nodig? In ons artikel over een Vaderdag cadeau vind je een stappenplan om tot een passend geschenk te komen!

Laat je inspireren!

Ga jij ook een gedicht schrijven voor Vaderdag? Hopelijk hebben wij je kunnen inspireren om een mooie Vaderdag tekst in de vorm van een Vaderdag gedicht te schrijven. Daarnaast kun je hem natuurlijk ook verwennen met een ontbijt op bed en een fantastisch (persoonlijk) cadeau.

Ben je nog op zoek naar een Vaderdag cadeau? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om hem pas echt te verrassen!