Gedicht vaderdag in notebook van leer

Vaderdag is dé dag om jouw papa, opa, beste vriend of oom in de spotlights te zetten. Alle papa’s verdienen het om op die dag eens lekker verwend te worden. Ontbijtjes op bed, een zelfgebakken taart, zijn favoriete chocoladekoekjes of een cadeautje waarmee je hem echt blij maakt? Alles mag. Ook een leuk kaartje met een origineel vaderdag gedicht kan al een hele leuk verrassing zijn voor de papa’s.

Heb je ook wel eens aan een gedicht gedacht? Met een gedicht kun je de papa vertellen hoeveel je om hem geeft, waarom je hem zo cool vindt, waarom je hem dankbaar bent en waarom hij je altijd zo aan het lachen maakt. Hier vind je tips & tricks voor het schrijven van een persoonlijk Vaderdag gedicht én ideeën voor originele Vaderdag cadeaus. Fijne Vaderdag!

Persoonlijk Vaderdag gedicht

Een gedicht schrijven is niet makkelijk. Het vraagt om een bepaalde creativiteit en aandacht om tot een mooi verhaal te komen. Echte schrijvers zetten met gemak de mooiste zinnen voor een Vaderdag tekst op papier, terwijl iemand die schrijven minder leuk vindt de grootste moeite heeft met een enkele zin. Maar niet getreurd, ook de mensen met minder schrijfervaring kunnen een gedicht schrijven! Met een paar simpele tips kom je al een heel eind.

Vaderdag gedicht schrijven? Een paar tips vooraf

Hoe je begint met het schrijven van een gedicht is voor iedereen anders, maar we hebben wel een aantal tips voor je. Als je hierover nadenkt, voordat je begint gaat het uiteindelijke schrijven een stuk makkelijker. Denk bijvoorbeeld alvast na over de onderwerpen waarover je wilt schrijven en verzin dingen die typerend zijn voor deze vader. Bedenk ook of je het belangrijk vindt dat jouw gedicht rijmt.

Rijmen ja of nee?

Veel mensen denken dat een gedicht altijd moet rijmen, maar dat is helemaal niet nodig! Een gedicht hoeft echt niet persé te rijmen. Wil je wel graag dat je gedicht rijmt dan kun je eventueel gebruik maken van een rijmwoordenboek. Hier kun je simpelweg je rijmwoord invoeren en vervolgens komt daar een lijstje uit van woorden die rijmen op jouw rijmwoord. Ideaal! Bepaal vooraf voor wel rijmschema je kiest. Bekijk onderstaande lijstje met meest voorkomende rijmschema’s maar eens:

 • AAAA (ook wel slagrijm genoemd). Hierbij rijmt telkens het laatste woord van de zin.
 • ABAB (ook wel gekruist rijm genoemd). Hierbij rijmen de laatste woorden van de zinnen om en om.
 • AABBCC (ook wel gepaard rijm genoemd). Hierbij rijmen steeds de laatste worden van op elkaar volgende zinnen.
 • ABBA (ook wel omarmend rijm genoemd). Hierbij rijmen steeds de eerste en de vierde zin én de tweede en derde zin in een couplet.

Het vooraf bepalen van een rijmschema, kan helpen bij het schrijven van je gedicht. Maak je een gedicht dat niet rijmt? Ook prachtig. In principe kun je bij het niet-rijmende gedicht, ook wel het vrije vers genoemd, alle zinnen en woorden combineren die jij mooi vindt. Zoek maar eens wat voorbeelden op om een idee te krijgen van de mogelijkheden.

Stappenplan: zo schrijf je een Vaderdag gedicht

 1. Bedenk wat jouw doel is met het gedicht.
 2. Verzin onderwerpen om over te schrijven.
 3. Schrijf typerende woorden of thema’s op.
 4. Houd een lijstje met woorden bij die je mooi vindt.
 5. Moet het een rijmend gedicht worden ja of nee? En zo ja, welk rijmschema wil je gebruiken?
 6. Denk ook na over het ritme van je gedicht en de lengte van de zinnen.
 7. Hoe lang moet het gedicht worden?
 8. Ga dan aan de slag met schrijven.
 9. Werk in groepjes zodat je de verschillende zinnen of combinaties later samen kunt voegen.
 10. Als je geen inspiratie meer hebt, kun je het beter even weg te leggen en later verdergaan.
 11. Als je gedicht af is, kun je het nog enkele malen hardop voorlezen om te ontdekken of het mooi klinkt en lekker loopt. Hoe de rijmwoorden vallen en of het ritme passend is.
 12. Schrijf het gedicht met jouw Vaderdag tekst tot slot op een kaartje!

Andere ideeën voor Vaderdag

Je kunt papa naast een mooi gedicht of een cadeautje ook nog verwennen met een lekker diner, een ontbijtje op bed of een lekker lunch. Of bak een taart of koekjes voor hem!

Vaderdag cadeau idee tips

Waar je jouw papa het meest blij mee maakt hangt natuurlijk af van welk type hij is. Is hij sportief of meer een bankhanger? Speelt hij veel met de kinderen of kleinkinderen of leest hij liever een krantje? Werkt hij veel, maakt hij veel grapjes, of doet hij een beetje stoer? Hieronder laten we je een lijstje zien met cadeau-ideeën die voor veel papa’s geschikt zijn.

 • Een boek
 • Een abonnement op een tijdschrift
 • Een ontbijt op bed
 • Een zelfgemaakte taart
 • Een sjaal
 • Een horloge
 • Een gadget
 • Een kledingstuk
 • Sportschoenen

Je kunt hem ook een activiteit cadeau doen. Wellicht iets dat jullie samen kunnen doen!

 • Neem hem mee naar de film
 • Ga een fietstocht samen maken
 • Neem hem mee naar het theater
 • Ga samen uiteten

Verschillende types, verschillende cadeaus

Hieronder laten we je een lijstje zien met cadeau-ideeën die voor verschillende papa’s geschikt zijn.

 1. De sportieveling

  Voor de sportieveling: sportschoenen, sportkleding, een stappenteller, sportaccessoires.

 2. De hardwerkende papa

  De hardwerkende papa: iets voor op de werkkamer, een laptoptas, een mooie pen.

 3. De creatieve vader

  Als jouw papa gek is op klussen of schilderen maak je hem blij met schildersbenodigdheden, tekengerei, klusspullen als gereedschap of accessoires.

 4. Voor de kok

  Papa’s die graag koken maak je blij met een messenset, een keukenapparaat, mooi servies, een stoer schort van leer of een barbecue.

 5. De grappige papa

  Geef de lollige papa een grapje cadeau. Denk hierbij aan een scheetkussen, een grappig boekje, een gadget voor op zijn bureau.

Laat je inspireren!

Ga jij ook een gedicht schrijven voor Vaderdag? Hopelijk hebben wij je kunnen inspireren om een mooie Vaderdag tekst in de vorm van een Vaderdag gedicht te schrijven. Daarnaast kun je hem verwennen met een ontbijt op bed en een cadeautje geven. Bij Westwing vind je veel cadeaus voor stoere, sportieve of creatieve papa’s. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je vader mee te verrassen. Fijne Vaderdag!

Ben je nog op zoek naar meer ideeen voor Vaderdag? Check een de het creatieve houten cadeau, de Vaderdag cadeau ideeën of de beste cadeau tips voor papa. Mocht je alvast voorbereideingen treffen voor Moederdag dan hebben we ook een aantal tips voor je. Knutsel je eigen Moederdag Cadeau of lees de 10 cadeau tips voor mama voor Moederdag.