houten typemashine met een zwarte envelop

Vaderdag is de dag bij uitstek om papa te verrassen. Hij krijgt een ontbijtje op bed, cadeaus en natuurlijk heel veel liefde en knuffels. Maar er zijn meer manieren om hem te verrassen. Cadeaus zijn leuk, maar persoonlijke zelfgemaakte geschenken zijn eigenlijk wel veel leuker. Verras hem bijvoorbeeld met iets dat jij of de kinderen zelf maken. Denk maar eens aan een bijzonder Vaderdag gedicht of een mooi knutselwerkje, maar ook een Vaderdag cadeau kun je zelf maken. Wil je ook zelf iets maken voor Vaderdag? Hier vind je heel veel inspiratie voor als je gaat Vaderdag knutselen!

Dit mag niet ontbreken bij een Vaderdag cadeau knutselen

Ga je aan de slag om zelf iets te maken voor Vaderdag? Dan zijn er heel veel opties als je denk aan cadeau ideeën voor hem. Je kunt iets moois maken voor aan de wand, maar je kunt ook een spelletje maken een houten cadeau of een fotoboek. Je kunt bovendien een mooi, lief of grappig cadeau knutselen. Er zijn wel een paar dingen waarmee je rekening kunt houden!

In 3 stappen een idee voor een Vaderdag cadeau knutselen

Wanneer je een cadeau geeft of maakt voor een man kun je het beste vooraf proberen om deze persoon voor het gemak even in een hokje te plaatsen. Dat maakt de zoektocht een stuk eenvoudiger.

Of je nu een cadeau voor je broer, cadeau voor opa of cadeau voor papa zoekt óf gaat knutselen voor Vaderdag; onderstaand lijstje kun je toepassen op elke man.

 1. Wat soort type is de man voor wie je een cadeau zoekt?

  Sportief
  Avontuurlijk
  Ontspannen
  Altijd aan het werk
  Culinair
  Creatief
  Groene vingers

 2. Wat doet hij het liefst?

  In de tuin werken
  Sporten
  Werken
  Fotograferen
  Met de kinderen spelen
  Klussen
  Lezen
  Films kijken
  Ontspannen

 3. Waar wordt hij het gelukkigst van?

  Werken
  Tuinieren
  Sporten
  Met de kindjes spelen
  Op vakantie gaan
  Creatief bezig zijn
  Klussen

Wat heb je nodig om jouw Vaderdag cadeau te knutselen?

Als je bovenstaande vragen hebt beantwoord, kun je waarschijnlijk meer richting geven aan het cadeau dat je wilt schenken. Wanneer je gaat Vaderdag knutselen, kun je nu eenvoudig tot een leuk concept voor je knutselwerk komen. Nu kun je gaan bedenken wat je gaat maken én de juiste spullen in huis halen om het te maken. Hieronder vind je een lijstje met dingen die je nodig zou kunnen hebben.

 • Plakband
 • Lijm
 • Schaar
 • Stiften
 • Verf en kwasten
 • Potloden en een puntenslijper
 • Papier in verschillende kleuren
 • Karton in verschillende kleuren
 • Foto’s afgedrukt op papier
 • Foto’s afgedrukt op fotopapier

Onze top 10 Vaderdag knutselwerken

Voor kinderen is knutselen een van de leukste activiteiten die er zijn. Vaderdag is een perfect moment om te knutselen. Hier hebben wij onze top 10 van Vaderdag knutselwerkjes verzameld.

 • Een sleutelhouder – Is jouw papa of de papa van jouw kids altijd zijn sleutels kwijt? Knutsel samen met de kinderen een leuke sleutelhouder. Denk maar eens aan een simpel plankje dat de kinderen kunnen verven met daaraan enkele spijkers waar sleutels aan gehangen kunnen worden.
 • Een snoeppot – Laat de kinderen een oude jampot versieren en stop deze vol met snoepjes of dropjes voor in de auto.
 • Een kunstwerk – Maak samen met de kinderen een kunstwerk. Dit kun je zelfs doen met de kleinste kindjes. Maak bijvoorbeeld een voetafdruk of handafdruk van de kleintjes en teken er zelf nog iets moois bij. Daarna kun je het kunstwerk inlijsten. Leuk voor op zijn werk of thuis.
 • Een sleutelhanger voor aan zijn bos. Zo denkt hij elke dag een paar keer aan het gezin.
 • Een bordje met ‘niet storen. Leuk idee voor de uitslaapvader.
 • Een boekenlegger, gekleurd door de kleintjes.
 • Een shirt met een tekening. Laat de kinderen met textielverf een mooie tekening maken op een simpel katoenen shirt.
 • Een tas met een tekening. Laat de kinderen met textielverf een mooie tekening maken op een katoenen tasje.
 • Notitieboekje met een leuke kaft met een tekening van de kinderen.
 • Een biertje versieren met een grappige tekening of tekst.

Inspiratie voor Vaderdag cadeaus

Bij het knutselen voor Vaderdag hoef je niet alleen te denken aan knutselwerkjes van peuters en kleuters. Ook volwassenen kunnen hun creativiteit de vrije loop laten en iets moois knutselen voor de vader van hun kinderen. Maak zelf een cadeau!

 • Bak koekjes of een taart, niet alleen heel leuk en lekker voor hem, je kunt er zelf samen met de kinderen ook van meegenieten!
 • Maak iets met foto’s. We noemden het fotocadeau al eerder, maar het is eigenlijk ook wel een van de leukste ideeën uit deze lijst als je het ons vraagt. Een mooie collage met foto’s van jullie en het gezin, een van jullie favoriete momenten uitvergroot in de slaapkamer of een fotoboek met de mooiste momenten uit jullie leven.
 • Aansluitend op het vorige cadeau, kun je ook kiezen voor een fotoshoot. Laat een fotograaf mooie foto’s van jou met de kinderen maken en laat de foto’s vervolgens mooi afdrukken.
 • Een gepersonaliseerd cadeau als een schort met een foto of tekst erop, maar ook bijvoorbeeld een mok voor op kantoor.
 • Maak een kledingstuk als je erg creatief bent! Naai zelf een kledingstuk in elkaar, haak een muts of brei een trui voor hem!

6x DIY Vaderdagkaart: de leukste Westwing ontwerpen

Bij jouw zelfgemaakte Vaderdag cadeau hoort natuurlijk ook een mooie DIY-kaart. Hieronder vind je 6 unieke Vaderdagkaarten die we voor jou hebben ontworpen. Het enige wat je hoeft te doen is je favoriete kaart uitzoeken, opslaan, uitprinten en beginnen met knutselen! Je knipt de kaart uit op de stippellijnen en vervolgens lijm je beide kanten aan elkaar (zodat de Vaderdagboodschap aan beide zijdes staat) en vouw je de kaart dubbel. Hulp nodig bij het schrijven van een origineel gedicht? Lees dan het stappenplan in ons Vaderdaggedichten artikel.

Tips van onze experts om van start te gaan met Vaderdag knutselen

Wanneer Vaderdag eraan komt, kun je het beste op tijd beginnen met het nadenken over een Vaderdag cadeau. Je kunt natuurlijk alvast iets moois voor hem kopen. Dan kun je later altijd nog iets extra knutselen voor Vaderdag. Houd allereerst rekening met het type man. Is hij bijvoorbeeld een echte design fan? Geef hem dan een bijzonder design object van hout als cadeau. Of ga voor een moderne gadget. Is hij super sportief kies dan voor een sportoutfit of paar sportschoenen. Een paar tuinhandschoenen is perfect voor de man met groene vingers en een spannend boek past weer beter bij de boekenwurm. En vergeet ook het uitje als cadeau niet! Ga gezellig een dagje op pad met het gezin.

Tip: Geef een cadeaubon

Ook erg leuk is om de papa die je in het zonnetje wilt zetten voor Vaderdag een ‘bon’ te geven. Geef hem bijvoorbeeld als cadeau dat de kids de auto voor hem gaan wassen of de schuur opruimen. Als hij dat toelaat natuurlijk…

Ben jij al klaar voor Vaderdag? Laat je inspireren door dit artikel over Vaderdag knutselen en ga lekker aan de slag. Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je vader te verrassen met Vaderdag.