meisje dat aan een tafel zit en eten versiert

Vaderdag is dé dag om papa helemaal in de watten te leggen en te verrassen. Een ontbijtje op bed, een vrijbrief voor de huishoudelijke taakjes én natuurlijk heel veel knuffels en een cadeau voor papa. Naast het kopen van een cadeau kun je ook zelf aan de slag gaan voor Vaderdag. En wat is er nu persoonlijker dan zelf een cadeau knutselen? In dit artikel vind je daarom 18 knutsel-ideeën voor Vaderdag – samen met peuters, oudere kinderen maar ook tips om zelf aan de slag te gaan voor je partner. Daarnaast vind je 6 Westwing ontwerpen voor een Vaderdag kaart die je kunt downloaden en printen om je zelfgemaakte cadeau helemaal compleet te maken! Wat gaan jullie voor Vaderdag knutselen?

Wat ga je knutselen voor Vaderdag?

Elk type vader maak je natuurlijk blij met een ander cadeau. Maar een ding is zeker: een zelfgemaakt cadeau van jou en de kids is altijd een schot in de roos. Maar waar begin je? En waar maak je hem pas écht heel erg blij mee? Hieronder vind je een 3-stappenplan om een stapje dichter bij het ideale knutselwerkje te komen. Heb je de drie vragen beantwoord? Verderop in het artikel vind je genoeg inspiratie en concrete knutsel-ideeën zodat je zeker iets vindt wat bij hem past.

Ben je nog op zoek naar een Vaderdag geschenk voor bij je zelfgemaakte cadeau? In de Westwing Club Sales shop je verschillende geschenken voor hem: van gadgets, persoonlijke verzorging tot interieurcadeaus – maar dan met kortingen tot wel 70%! Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor hét perfecte Vaderdag cadeau.

In 3 stappen naar een DIY-Vaderdag cadeau

Jij kent je partner of vader natuurlijk als geen ander. Maar ga je een Vaderdag cadeau knutselen voor iemand die je iets minder goed kent? Dan kan het handig zijn om onderstaande vragen te beantwoorden om tot een passend cadeau te komen.

Beantwoord de onderstaande vragen om tot een knutsel-idee te komen:

 1. Wat soort type is de man voor wie je een cadeau zoekt?

  Is hij sportief? Avontuurlijk? Of juist heel erg ontspannen en lekker creatief? Vind je hem altijd in zijn werkkamer? Of is hij liever aan het werk in de keuken of in de tuin?

 2. Wat doet hij het liefst?

  Vind je hem ieder vrij uurtje in de tuin? Of juist in de sportschool? Misschien is hij wel hobby fotograaf? Kijkt hij graag films of ploft hij liever op de bank met een goed boek?

 3. Waar wordt hij het gelukkigst van?

  Waarvan krijgt hij een grote smile op zijn gezicht? Misschien wanneer hij aan het werk is? Of wanneer hij op het voetbal veld staat? Een DIY-project succesvol heeft afgerond?

Wat heb je nodig om jouw Vaderdag cadeau te knutselen?

Als je bovenstaande vragen hebt beantwoord, kun je waarschijnlijk meer richting geven aan het cadeau dat je wilt schenken. Nu kun je gaan bedenken wat je gaat maken én de juiste spullen in huis halen om het te maken. Hieronder vind je een lijstje met dingen die voor ieder knutselproject van pas komen.

 • Plakband
 • Lijm
 • Schaar
 • Stiften
 • Verf en kwasten
 • Potloden en een puntenslijper
 • Papier in verschillende kleuren
 • Karton in verschillende kleuren
 • Foto’s afgedrukt op papier
 • Foto’s afgedrukt op fotopapier

Onze 10 favoriete ideeën Vaderdag cadeau knutselen

Voor kinderen is knutselen een van de leukste activiteiten die er is. Vaderdag is het perfecte moment om de stiften, klei en glitter uit de kast te halen. Hier hebben wij onze top 10 van Vaderdag knutselwerkjes verzameld. Ga je met een peuter knutselen? Verderop in het artikel vind je nog 3 ideeën voor het knutselen met peuters.

 • Een sleutelhouder – is jouw papa of de papa van jouw kids altijd zijn sleutels kwijt? Knutsel samen met de kinderen een leuke sleutelhouder. Denk maar eens aan een simpel plankje dat de kinderen kunnen verven met daaraan enkele spijkers waar sleutels aan gehangen kunnen worden.
 • Een snoeppot – laat de kinderen een oude jampot versieren en stop deze vol met snoepjes of dropjes voor in de auto.
 • Een kunstwerk – maak samen met de kinderen een kunstwerk. Dit kun je zelfs doen met de kleinste kindjes. Maak bijvoorbeeld een voetafdruk of handafdruk van de kleintjes en teken er zelf nog iets moois bij. Daarna kun je het kunstwerk inlijsten. Leuk voor op zijn kantoor of thuis.
 • Een sleutelhanger voor aan zijn bos. Zo denkt hij elke dag een paar keer aan het gezin.
 • Een bordje met ‘niet storen. Leuk idee voor de uitslaapvader.
 • Een boekenlegger, gekleurd door de kleintjes.
 • Een shirt met een tekening. Laat de kinderen met textielverf een mooie tekening maken op een simpel katoenen shirt.
 • Een tas met een tekening. Laat de kinderen met textielverf een mooie tekening maken op een katoenen tasje.
 • Notitieboekje met een leuke kaft met een tekening van de kinderen.
 • Een biertje versieren met een grappige tekening of tekst.

Knutselen voor Vaderdag met peuters: 3x ideeën

Hieronder vind je 3 makkelijke knutselwerkjes waar je samen met je peuter mee aan de slag kunt voor Vaderdag.

1. Een stropdas – voor de papa met stijl

Helemaal leuk voor de papa die er altijd pico bello bij loopt: een zelfgemaakte stropdas. Wat heb je nodig? (Gekleurd) karton, stiften, verf, een mooi lint en andere versiersels – zoals stickers, knopen of glitter.

Hoe ga je te werk? Teken een stropdas uit op het (gekleurde) karton en knip vervolgens uit. Ga aan de slag met het versieren (in dit geval geldt less is more zeker niet). Zijn jullie klaar? Maak dan met een perforator twee gaatjes zodat je het lint kunt vastknopen en hij het met trots kan dragen!

2. Toffe peer

Jouw vader is natuurlijk de aller-aller-beste vader van de wereld. Verras hem daarom met een eigen kleiwerkje in de vorm van een peer. Pak de klei erbij en kneed het in de juiste vorm. Steek vervolgens een saté prikker erdoor zodat je later een leuke boodschap eraan kunt bevestigen. Laat het geheel drogen, en verf de peer!

Meer tips nodig voor het kleien? In ons artikel vind je heel veel tips maar ook een nog veel meer leuke ideeën.

3. Versier een fotolijstje

Koop een kant-en-klaar fotolijstje en laat de kleine het helemaal naar eigen smaak decoreren. Dit DIY-cadeau kan papa mooi in zijn werkkamer stylen.

Tip! Vergeet geen leuke foto of boodschap in te lijsten.

Ga je knutselen met een ouder kind? Dan kun je ook zelf de lijst maken. In ons artikel vind je een stappenplan en tips. Je vindt hier ook een DIY-video voor het maken van een fotolijstje met een klembord en kleerhanger.

Ben je op zoek naar nog meer dingen die je kunt knutselen met peuters? In ons artikel vind je de leukste ideeën: van het knutselen van een eenhoorn van wc-rolletjes tot het maken van een schaap.

Zelf aan de slag? Nog meer inspiratie voor het zelf maken van een Vaderdagcadeau

Bij het knutselen voor Vaderdag hoef je niet alleen te denken aan knutselwerkjes van peuters en kleuters. Ook volwassenen kunnen hun creativiteit de vrije loop laten en iets moois knutselen voor de vader van hun kinderen. Hieronder vind je 5 ideeën om hem te verrassen:

 • Bak koekjes of een taart, niet alleen heel leuk en lekker voor hem, je kunt er zelf samen met de kinderen ook van meegenieten!
 • Maak iets met foto’s. We noemden het fotocadeau al eerder, maar het is eigenlijk ook wel een van de leukste ideeën uit deze lijst als je het ons vraagt. Een mooie collage met foto’s van jullie en het gezin, een van jullie favoriete momenten uitvergroot in de slaapkamer of een fotoboek met de mooiste momenten uit jullie leven.
 • Aansluitend op het vorige cadeau, kun je ook kiezen voor een fotoshoot. Laat een fotograaf mooie foto’s van jou met de kinderen maken en laat de foto’s vervolgens mooi afdrukken.
 • Een gepersonaliseerd cadeau als een schort met een foto of tekst erop, maar ook bijvoorbeeld een mok voor op kantoor.
 • Maak een kledingstuk als je erg creatief bent! Naai zelf een kledingstuk in elkaar, haak een muts of brei een trui voor hem!

Ben je geen pro wanneer het aankomt op breien? Lees dan snel ons artikel, hier vind je namelijk een gevisualiseerd stappenplan en nog meer leuke ideeën om te breien.

6x DIY Vaderdagkaart: de leukste Westwing ontwerpen

Bij jouw zelfgemaakte Vaderdag cadeau hoort natuurlijk ook een mooie DIY-kaart. Hieronder vind je 6 unieke Vaderdagkaarten die we voor jou hebben ontworpen. Het enige wat je hoeft te doen is je favoriete kaart uitzoeken, opslaan, uitprinten en beginnen met knutselen! Je knipt de kaart uit op de stippellijnen en vervolgens lijm je beide kanten aan elkaar (zodat de Vaderdagboodschap aan beide zijdes staat) en vouw je de kaart dubbel. Hulp nodig bij het schrijven van een origineel gedicht? Lees dan het stappenplan in ons Vaderdaggedichten artikel.

Tips van onze experts voor dé perfecte Vaderdag

Wanneer Vaderdag eraan komt, kun je het beste op tijd beginnen met het nadenken over een Vaderdag cadeau. Je kunt natuurlijk alvast iets moois voor hem kopen. Dan kun je later altijd nog iets extra knutselen voor Vaderdag. Houd allereerst rekening met het type man. Is hij bijvoorbeeld een echte design fan? Geef hem dan een bijzonder design object van hout als cadeau. Of ga voor een moderne gadget. Is hij super sportief kies dan voor een sportoutfit of paar sportschoenen. Een paar tuinhandschoenen is perfect voor de man met groene vingers en een spannend boek past weer beter bij de boekenwurm. En vergeet ook het uitje als cadeau niet! Ga gezellig een dagje op pad met het gezin.

Meer inspiratie nodig voor het vinden van het perfecte vaderdag cadeau? In ons artikel vind je een stappenplan om een passend cadeau voor elk type vader te vinden.

Ben jij er klaar voor om een Vaderdag cadeau te zoeken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je vader te verrassen met Vaderdag.