kaart schilderen

Een verjaardagskaart, een kaart om iemand te bedanken, een kaart voor Kerstmis of misschien wel een kaart voor Vader- of Moederdag: persoonlijke kaarten zijn altijd erg speciaal en voegen echt wat toe aan een cadeau. Want hoe leuk het cadeau ook is, die mooie verjaardagswens druk je het beste uit in woorden! Dus ga je een cadeau inpakken? Of een cadeaubon inpakken? Denk dan zeker aan een persoonlijke kaart, door zelf een kaart te knutselen

Kaarten maken 

Zelf een kaart knutselen wordt gelijk gezien als iets mega creatiefs. En dat is het ook wel, maar je hoeft er écht niet per se Picasso voor te heten. Net zoals zelf inpakpapier maken of een doosje vouwen: je maakt het zo moeilijk als je zelf wilt. Zelf een kaart knutselen betekent letterlijk een lege, basic kaart omtoveren tot iets leuks! Met stickers, glitters, tekeningen, linten of misschien wel leuke teksten. Kaarten maken kan iedereen! 

Kaart knutselen: 7 ideeën

Wil je heel graag aan de slag, maar heb je op dit moment gewoon even geen inspiratie? Geen probleem, daarom zijn wij er! Met deze 7 originele ideeën maak jij binnen no time een mooie kaart!

1. Borduren

Om te beginnen kun je een kaart borduren. Hier moet je wel wat handigheid in hebben en een flinke portie geduld. Doe je dit voor het eerst, trek er dan iets meer tijd voor uit. Zo weet je zeker dat je op tijd klaar bent! Kies zelf een patroon of ga voor een kaartborduurpakket. Dan heb je gelijk alle benodigdheden in huis. 

2. 3D-kaart

Hoe leuk is een 3D-kaart? Vooral voor kinderen is dit een erg leuk idee. Een 3D-kaart is een kaart waarop je een afbeelding in diepte ziet. Je krijgt een reliëf die ontstaat doordat je steeds kleiner wordende plaatjes boven op elkaar plakt met 3D-tape ertussen. Wat je hiervoor nodig hebt, zijn: een aantal dezelfde afbeeldingen van een plaatje, 3D-tape, een klein schaartje met scherpe punt en wat lijm. Zoek vooral online een stappenplan zodat je het meteen goed aanpakt! 

3. Schilderen

Voor de echte creatievelingen onder ons kun je een kaart knutselen en die beschilderen! Ga je voor abstract of figuratief? Bij figuratieve schilderwerk schilder je herkenbare objecten en personen, terwijl abstracte schilderwerk meer ruimte biedt aan je eigen gevoel en voorstellingsvermogen. Wat je ook doet, gebruik lekker veel kleur zodat het een vrolijke kaart wordt!

4. Cadeaulint

Een kaart knutselen en versieren met cadeaulint wordt steeds populairder! Een mooie strik, een leuk figuur of gewoon over lange stroken over de hele kaart. Met patroon, glitters of misschien wel een satijnen cadeaulint. Er is zoveel mogelijk! 

5. Scrapbookkaart

In plaats van een scrapbook een scrapkaart! Verzamel de leukste plaatjes, teksten en stickers en plak ze allemaal op de kaart. Het leuke aan scrapkaart is dat je van tevoren niet weet hoe die eruit gaat zien en dat het niet uitmaakt als dat ene plaatje net wat scheef is opgeplakt. Een soort minicollage van toffe afbeeldingen dus. Scrappen maar!

6. Knopen, stickers en kralen

Heb je thuis nog heel veel oude knopen, kralen of stickers liggen? Mooi! Dan komen ze eindelijk van pas. Wist je dat je met knopen en kralen de grappigste en leukste creaties kunt maken? Je kunt er namelijk voor kiezen om een tekening te maken en aan te vullen met kralen. Bijvoorbeeld: teken een auto en plak dan de knopen op als wielen van de auto. Of maak een mooie bloem met kralen. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos!

7. Droogbloemen

Als laatste idee zijn er de droogbloemen! Op een natuurlijke manier jouw kaart knutselen dat doe je met deze mooie verschijningen. Ze zijn echt dé finishing touch van jouw kaart. Plak ze op met een mooie sticker, een subtiel plakbandje of een mooi cadeaulint. 

Een kaart op basis van een thema knutselen

Zelf een kaart knutselen is leuk, maar een kaart knutselen op basis van een thema is nog leuker! En ook hiervoor geven wij jou graag inspiratie! Aan de hand van een par thema’s laten we zien wat de mogelijkheden zijn voor het zelf maken van een kaart. 

  1. ‘’It’s the most wonderful time of the year’’ Inderdaad Kerstmis! Met kerst worden er heel veel kaarten gestuurd, naar familie, vrienden, collega’s of andere dierbaren. Kerstkaarten knutselen is dan ook super leuk om te doen. Maak een kaart in de vorm van een kerstbal, teken jouw mooiste kerstboom of maak een scrapkaart met leuke plaatjes van de kerstman!
  2. Of misschien gaat er binnenkort wel iemand verhuizen en wil je diegene een kaartje sturen op zijn nieuwe adres. Een busje vol met spullen, een huis, een sleutel of misschien wel een leuke tekst. Als iemand gaat verhuizen is het niet alleen erg attent om een kaartje te sturen ook nog eens erg persoonlijk! 
  3. Als laatste kan het zijn dat je tante, oom, vriend, broer of collega gaat trouwen. Wat voor kaarten perfect bij deze gelegenheid passen? Teken een grote bruidstaart, borduur twee mooie trouwringen, of plak een mooi plaatje van een bruidspaar op een kaart.

Hartjes kaart knutselen 

Een kaart knutselen met hartjes is gewoon zo lief. Het geeft de ontvanger een warm gevoel en het staat ook nog eens erg leuk! Een hartjeskaart is perfect voor Vader- of Moederdag. Laat je ouders een zien hoeveel je van ze houdt met dit persoonlijke gebaar! 

Zelf tekenen, schilderen, stickeren, borduren of misschien wel zelf hartjes vouwen van papier: je kunt alle kanten op. Maak er een mooie 3D-kaart van en laat de hartjes op je afkomen. Omring de tekst binnenin de kaart ook met hartjes: dit geeft een extra feestelijk gevoel. 

Kaart knutselen maar!

Zelf kaarten maken of knutselen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. En je kunt het zo uitgebreid of juist eenvoudig maken als je zelf wilt. Ga je voor het gemak en plak je de hele kaart vol met leuke stickers en afbeeldingen? Helemaal prima! De ontvanger ziet alsnog dat jij je best hebt gedaan en dat is waar het om gaat. 

Ben je nog op zoek naar een mooi cadeau voor bij je DIY-kaart? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste geschenken voor elke gelegenheid!