breien en koffiekopje met schoteltje op houten bijzettafel

Dit is een echte DIY-klassieker! Breien was ooit een niet weg te denken onderdeel van het dagelijks huishouden. Van muts tot sokken en alles er tussenin werd gemaakt van wol en dus gebreid. Later kreeg breien daarom het imago van een suffige activiteit voor oude omaatjes. Maar ondertussen is deze rustgevende activiteit weer opgepakt. Dit keer door trendsetters die de geitenwollen sokken hebben vervangen voor de hipste creaties. Breien is een heerlijk werkje en het leukste is dat je door te breien precies kunt maken wat je wilt.

Je kunt zelf bepalen welk soort wol je prettig vindt om te dragen en welk model je wilt geven aan jouw nieuwe sjaal of trui. En de keuze uit kleuren is eindeloos veel groter dan die van de kleding in de winkels. Dus pak de draad op! We leren je breien in de basis: het opzetten van de wol en de eerste breisteken. Plus een aantal ideetjes om mee verder te gaan.

Stappenplan: de eerste breisteken

Wanneer je begint met breien, kun je het beste starten met een eenvoudig recht stuk, bijvoorbeeld een sjaal waarbij je één bepaalde steek aanhoudt. We helpen je in dit stappenplan op weg met het opzetten van de wol en een rechte breisteek.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • Een set breinaalden; het soort wol bepaalt de dikte van de naalden. Hou dat goed in de gaten. Hoe dikker de wol, hoe dikker de naalden. Hier zijn allerlei standaarden voor.
 • Jouw favoriete wol; bedenk hoe lang en breed je de sjaal wilt maken en hoeveel wol je hiervoor nodig hebt.

Leer breien in 4 stappen:

 1. Maak een schuifknoop

  Om te kunnen breien, moet je eerst de wol aan de naald opzetten. We gaan uit van twintig breisteken. Dat is een gemiddelde breedte voor het breien van een sjaal.
  1. Neem ongeveer 25 tot 30 cm garen van de bol en maak vervolgens een schuifknoop met aan iedere zijde evenveel draad.
  2. Maak een lus in het garen en leg de lus aan een zijde over de draad heen.
  3. Vervolgens pak je het garen onder de lus en trekt het er dan doorheen.
  4. Zorg ervoor dat de lus open blijft wanneer je de knoop aantrekt. Vervolgens schuif je de knoop om de naald en trek je het goed aan.
  breien stap 1 en 2: maak een schuifknoop en het opzetten

 2. Het opzetten

  1. Pak de draden bij elkaar met dezelfde hand (met je duim en wijsvinger).
  2. Steek met de rechter breinaald het draad achter je duim van onder op.
  3. Beweeg dan naar het draadje bij je wijsvinger en daar haal je de naald van bovenaf naar beneden doorheen.
  4. Nu heb je de eerste lus. Daarna pak je met je duim de draad die nu voor aan de naald hangt weer op. Nu valt het draad om je duim en houd je de rest van het draad vast met je pink en ringvinger van dezelfde hand.
  5. Steek dan weer met de naald in je rechterhand het draad tegen je duim van onderop, zodat het draad op je naald ligt. Beweeg richting het draad bij de wijsvinger en steek daar de naald van bovenaf naar onder.
  6. Nu kun je de tweede lus van je duim schuiven en zachtjes aantrekken.
  7. Ga zo door totdat je voldoende steken hebt.
  Heel belangrijk bij het opzetten: trek het draad nooit te strak aan, anders wordt het heel lastig om te beginnen met de volgende breisteken.

 3. Rechte breisteken

  Als je gaat breien, kun je werken met allerlei verschillende patronen en steken. Er zijn er veel en je kunt, als je een geoefende breier bent, de mooiste figuren maken. Maar voordat het zover is, leren we je een makkelijke beginsteek van het breien: de rechte breisteek. Je brengt hiermee op eenvoudige wijze de opzet op de ene naald, naar de andere.
  1. Houd de naald met de opgezette steken in je linkerhand en let erop dat je met de wol gaat werken die aan de bol hangt, niet het draad wat je over hebt van het opzetten.
  2. Steek de lege rechternaald met de punt aan de linker onderkant van de eerste lus aan de linker breinaald en haal hem onderlangs door naar boven. Nu steekt de punt van de rechter naald achterlangs aan de voorkant van de linker naald uit.
  3. Zorg dat je het draad in je rechterhand strak houdt en achter de rechter naald. Sla nu het draad achterlangs om de punt van de rechter naald heen.
  4. Til je linker naald voorzichtig op en til de lus aan de linker naald over het draad dat je net over de rechter punt hebt geslagen. Nu beweeg je deze rechter punt naar je toe.
  5. De rechter punt leg je nu als het ware op de voorkant van de linker punt.
  6. Schuif langzaam de lus van de linker breinaald en je beginsteek is gemaakt!
  7. Schuif de overige lussen aan de linker breinaald wat naar voren en herhaal bovenstaande stappen voor alle lussen.
  Dit zijn rechte breisteken. Met zogenaamde averechte breisteken creëer je een grovere structuur.

  stap 3 van het breien stappenplan: rechte breisteken

 4. Het afkanten

  Is de lengte van jouw sjaal lang genoeg? Dan is het tijd om te stoppen en het uiteinde mooi af te sluiten. Dat heet afkanten en doe je zo:
  1. Zorg dat je alle steken naast elkaar op je linker breinaald hebt.  
  2. Brei de eerste twee steken van de linker breinaald recht.
  3. Steek nu met de punt van de linker breinaald vanaf links door de eerste steek aan de rechter breinaald.
  4. Trek deze steek (die nu aan je linker breinaald zit) voorzichtig over de andere steek aan de rechter breinaald. Houd daarbij wel het draad aan de linker naald een beetje naar achteren, anders glijdt het vrij snel van de naald.
  5. Nu houd je één steek over aan de rechter naald en heb je één steek afgekant. Brei weer één steek recht, zodat je weer twee steken aan de rechter naald hebt en kant deze op dezelfde manier af.
  6. Ga door tot je nog een laatste steek over hebt. Trek de naald hierin wat naar boven en weg om de lus groter te maken.
  7. Knip de draad ruim af van de bol wol.
  8. Draai de afgeknipte draad bovenlangs om de breinaald heen.
  9. Haal de draad onderlangs door het overgebleven stuk draad zodat je een lus kan maken.
  10. Haal de draad nu door de laatste lus die je nog aan je breidnaald hebt en trek de lus zachtjes naar de bovenkant van de breinaald.
  11. Maak de lus groter door de breinaald voorzichtig naar je toe te trekken en laat de lus vervolgens over de bovenkant van de breinaald heen vallen.
  12. Trek de bovenkant van het touwtje vervolgens aan, maar niet te hard. Je knoop zit nu stevig vast en het breiwerkje is afgekant.
  En? Hoe is jouw eerste sjaal geworden?
  stap 4 van het breien stappenplan: het afkanten

Veel meer leuks om te breien: verschillende patronen

Het breien van een sjaal is een simpele opstap, maar je kunt natuurlijk helemaal losgaan met van alles. Andere opties voor het breien van niet al te moeilijke beginners patronen zijn:

 • Pannenlappen: gebruik hier een stevig katoen voor.
 • Een kussenhoes: brei met een grove wol een brede lange lap en haak deze vast om een kussen. Zo maak je op heel eenvoudige wijze een eigen kussenhoes.
 • Een haarband; deze kun je eenvoudig breien, maar geef er een leuke twist aan door een draai te maken in het midden voordat je de uiteinden aan elkaar vastmaakt.

Is het breien nog een beetje lastig, of wil je de kinderen leren breien, maar blijkt het nog een stap te ver? Bekijk dan onze tutorial voor het punniken. Hiermee brei je feitelijk lange, holle koorden waar je even veel moois mee kunt maken.

Meer DIY inspiratie

Ook leuk! Maak zelf een vensterbank zitje! Zo kun je op een knus plekje heerlijk hobbyen.

Naast breien zijn er meer oude tradities die nieuw leven in zijn geblazen. Bekijk wat je allemaal kunt maken van droogbloemen bijvoorbeeld, of hoe je het beste porselein beschilderd. We geven je ideeën om te macrameeën en laten zien wat je kunt maken van klei. En we gaan weer helemaal back to the basics met het maken van onze eigen geurzakjes, zeep, kaarsen en wasmiddel.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!