wit bureau met grijze stoel

Zelf een bureau maken is een hele slimme oplossing wanneer je wanhopig op zoek bent naar een geschikte werkplek in huis, maar verder niets wilt veranderen aan de inrichting. Alles staat goed, maar je wilt nog wel een eigen bureau. Dat is dus hét moment om er zelf een te maken. Dat klinkt moeilijker dan het is. Het is juist heel eenvoudig en het leuke is, dat er ook nog heel veel verschillende opties zijn. Voor elke ruimte, in ieder gek hoekje of voor die veel te smalle kamer, is er wel iets te bedenken. Kies een blad en onderstel en je bent er eigenlijk al. Wij gaan natuurlijk voor meer en geven je naast veel inspiratie een stappenplan waarmee je binnenkort achter je persoonlijk in elkaar getimmerde bureautje zit. De stijlkeuze is aan jou.

Zelf een bureau maken voor in kleine ruimtes

Heb je te maken met een kleine ruimte, dan wordt er al snel een beroep gedaan op jouw DIY skills. In zo’n ruimte is het heel belangrijk om nog beweeg- en loopruimte over te laten. Dit zijn alvast een aantal ideeën voor het zelf maken van een bureau in een kleine ruimte:

Een inklapbaar bureau maken

Maak een inklapbureau tegen de muur. Deze hang je op als een kastje en je klapt het blad helemaal naar beneden wanneer je aan de slag moet. Samen met een opklapbare kruk is dit een ideale oplossing voor elke kleine ruimte.

Een blad aan een pegboard

Hangt er een stevig pegboard bij jou aan de muur? Dan kun je hier een houten blad aan hangen. Monteer aan de linker- en rechter voorkant in de hoeken een ijzeren ketting en hang de andere uiteinden hiervan aan een s-haak in de gaten van het pegboard boven het bureaublad.

Smalle wandplank als bureau

Wil je een werkplek in een ruimte die al redelijk vol staat en moet het een subtiel meubel worden? Ga dan voor een smal, houten werkblad en monteer deze langs de muur. Probeer hem zo breed mogelijk te houden, dan heb je toch nog veel werkoppervlak.

Een bureau tussen meubels in maken

Staat er al een ladekast tegen de muur en heb je nog maar een klein stukje muur over? Koop dan een bureaublad naar keuze en gebruik de ladekast aan een kant als onderstel. Zo hoef je alleen nog maar poten te monteren aan de andere kant. Leuke combi toch!

Zelf een bureau met wandplank in 7 stappen maken

Het leuke aan een bureau zelf maken, is dat je helemaal je eigen stijl kunt bepalen. Met de materiaalkeuze en de combinatie van het werkblad en de poten, zet je de toon. We geven je een aanzet met dit hele eenvoudige bureau op schragen. Het gaat erom dat je op deze manier ziet dat je voor elke ruimte een aangepast formaat kunt kiezen. Dus bij ruimte tussen twee andere meubels in komt dit heel goed uit.

Laat een blad op maat zagen in de bouwmarkt en kies een onderstel. Wij kiezen in dit voorbeeld voor een bureau gemaakt van meubelpanelen. Maar je kunt ook heel mooi een bureau maken van bijvoorbeeld steigerhout. Kies wel voor hout, want dat kun je op maat zagen. Bij een gelamineerd blad kan dat niet.

De benodigdheden

 • 1x meubelpaneel minstens 18 mm dik (bijvoorbeeld vuren) van 160 x 70 cm, dit wordt het bureaublad
 • 2x schragen als onderstel
 • 4x plankdragers voor het ophangen van de plank net boven het bureaublad
 • 8 schroeven en 8 pluggen voor het ophangen van de plankdragers in de muur (het aantal is afhankelijk van de keuze van jouw plankdragers)
 • 8 schroeven voor de plankdragers in het hout
 • Boormachine met juiste formaat boor (let op bij de keuze van de pluggen en de schroeven)
 • Meetlint, schuurpapier, een kwast en vernis

Een bureau met wandplank in 7 stappen maken:

 1. Maak het paneel op maat

  Zaag het paneel op maat, of laat het op maat zagen in de bouwmarkt. Meubelpanelen worden in een standaardformaat verkocht en voor het aangegeven formaat kom je waarschijnlijk uit op 180 x 80 centimeter.
  Je kunt hier dus een plank van 10 centimeter diep vanaf zagen, 160 centimeter lang. Dit wordt jouw wandplank net boven het bureau.zelf een bureau maken met wandplank

 2. Schuur het paneel

  Schuur het paneel en de wandplank lichtjes op en lak deze in een geschikt vernis. Aan een bureau wordt meestal hard gewerkt en maak je er eentje van meubelpanelen of steigerhout, dan wil je een goede beschermlaag.
  stappenplan bureau maken: stap 2, 3 en 4

 3. Laat goed drogen

  Is alles goed droog? Leg het bureaublad op de schragen.

 4. Meten

  Meet vanaf het bureau 30 centimeter hoog tegen de muur en markeer vier punten verdeeld over de breedte waar de plankdragers moeten komen.

 5. Gaten boren

  Boor de gaten voor de pluggen.stap 5, 6 en 7 van het stappenplan bureau maken met wandplank

 6. Monteer de plankdragers

  Monteer de plankdragers aan de muur en leg de wandplank erop.

 7. Bevestig de plankdragers aan de wandplank

  Monteer de plankdragers nu ook aan de wandplank.

Door de wandplank niet te hoog te maken heb je al jouw benodigdheden direct bij de hand. Schuif er opbergbakjes onder en opbergvakken op. Of bekijk hoe je zelf een bureau organizer kunt maken.

Verschillende stijlen

Zoveel mensen, zoveel wensen en dat geldt natuurlijk ook voor het zelf maken van een bureau. Met de keuze van de materialen bepaal je de stijl en uitstraling. Je kunt bijvoorbeeld een industrieel bureau maken van een robuust houten blad en een onderstel van steigerbuizen. Heel stoer!

Maar combineer je een donker houten blad in een grijze beits met een wit geschilderd houten onderstel, dan creëer je iets heel landelijks.
Je kunt ook de natuur in huis halen door een plank van boomstam als bureaublad te gebruiken. Super robuust, maar warm.

Nog een ideetje: een bureau maken van pallets

Ken je de pallet bank voor in de tuin al? Je kunt diezelfde pallets ook gebruiken om een eigen bureau van te maken. Met twee pallets ben je er al. Bewerk ze wel goed voor je er mee aan de gang gaat. Schuur en vernis de pallets, zodat je er onbezorgd aan kunt werken.

Deze optie is handig bij weinig ruimte. Hang een pallet tegen de muur met de onderkant naar voren. Nu heb je al een kastje met opbergruimte. Maak van de helft van de bovenkant van de andere pallet een blad en bevestig deze met scharnieren en een metalen ketting aan weerzijden aan de hangende pallet.

Je kunt eventueel ook een inklapsysteem bedenken, zodat je het bureaublad naar boven geklapt kunt laten.

DIY voor op en bij het bureau

Een bureau moet niet alleen functioneel, maar ook sfeervol zijn. Dit is de plek waar je veel bezig bent, dus zorg dat jij je hier prettig voelt. Maak het persoonlijk en haal de crea bea in jou naar boven. Knutsel fotolijstjes en frames, hang een zelfgemaakte lamp boven je bureau en macramé de hanger voor het plantje ernaast.

Knutsel met papier en hang jouw zelfgemaakte verjaardagskalender aan de muur. Wij leren je abstract schilderen en alle ins en outs van string art. Dus terwijl jij binnenkort achter jouw DIY bureau zit, kijk je ook nog eens met een glimlach naar jouw eerste masterpiece.

En wat vond je van je eigen bureau maken? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor nog meer inspiratie!