Foto's, zonnebril en hoed op bed

Aan de muur, op het dressoir, in de werkkamer of in de gang. Overal duiken ze op: collages. Een collage is een verzameling van verschillende voorwerpen, knipsels en/of beelden. Je kunt een collage maken van al je vakantiefoto’s, maar ook van mooie stofjes, tijdschriftknipsels, souvenirs, natuurvondsten et. Van een moodboard tot een fotowand – met een zelf gemaakte collage geef je je interieur een persoonlijke touch.

Jij bepaalt namelijk de compositie en welke voorwerpen, beelden en/of knipsels je terug laat komen in je collage. Het maken van een collage is een kunstvorm die iedereen onder de knie kan krijgen. Je bent helemaal vrij in het kiezen van de achtergrond en invulling. In dit artikel delen we veelgestelde vragen over het maken van een collage. Laat je inspireren!

Zelf een collage maken

Een fotocollage voor boven het dressoir, een glazen kist vol vakantieherinneringen, een inspiratiebord voor in de werkkamer of een verzameling van knipsels die samen het moodboard vormen voor je nieuwe interieur. Een collage kent vele varianten waarvoor geen vaste regels bestaan. En dat maakt het maken van een collage juist zo leuk! Het geeft je alle vrijheid om er zelf invulling aan te geven. Maar waar begin je? Welke achtergrond kies je? En waar haal je inspiratie vandaan? Wij zetten de meest gestelde vragen over het maken van een collage voor je op een rij.

Veel gestelde vragen over het maken van een collage

Welke achtergrond kies ik voor mij collage?

Het maken van een collage begint met het kiezen van de achtergrond. Ook hierin heb je heel veel keuze. Wij zetten een paar opties voor je op een rij:

 • Magnetisch krijtbord: zet de foto’s en/of knipsels met magneetjes vast en schrijf er met krijt leuke teksten bij. Het grote voordeel is dat je je collage regelmatig kunt aanpassen.
 • Vilt: bevestig een stuk dik vilt op een prikbord of plak het vast op een houten plank. Gebruik punaises om foto’s en knipsels op te plakken. Vilt geeft jouw collage een warme, huiselijke uitstraling. Leuk om bijvoorbeeld in de gang op te hangen!
 • Hout: een grote houten plank is een mooie achtergrond voor aan collage. Deze kan je tegen een muur zetten en eventueel zo nu en dan verplaatsen. Kies voor een wat zachtere houtsoort zoals dennenhout zodat je er punaises in kunt prikken.
 • Prikbord: ook helemaal hot: een prikbord als achtergrond. Er zijn grote prikbord wanden verkrijgbaar die je in de werkkamer kunt toepassen om zo een inspiratiemuur te creëren.
 • Glazen kist: bij een collage denken we vaak aan een verzameling beelden aan de muur, maar een collage kan ook een verzameling van voorwerpen (zoals souvenirs of natuurvondsten) zijn die bijvoorbeeld in een glazen kist worden geëtaleerd.
 • Muur: last but not least; ook de muur vormt een mooie achtergrond voor een collage. Je kunt er bijvoorbeeld een verzameling fotolijsten aan ophangen.

Welke materialen gebruik ik voor een collage?

Je kunt het zo gek niet verzinnen, of je kunt er een collage van maken. Verzamel bijvoorbeeld allemaal concertkaartjes en hang deze op een magnetisch krijtbord en schrijf data en leuke kreten erbij. Ook leuk: bewaar tijdens de vakantie alle toegangskaartjes, ansichtkaarten en folders en prik deze op een groot prikbord. Je kunt ook van foto’s een collage maken. Maak bijvoorbeeld een mooie compositie van foto’s van je vrienden of de leukste momenten van het afgelopen jaar. Met een fotocollage van je gezin geef je je interieur een persoonlijke touch.

Hoe maak ik een moodboard?

Een collage kan ook een verzameling van knipsels zijn uit tijdschriften. Hiermee kan je bijvoorbeeld een moodboard maken. Een moodboard is handig wanneer je je interieur een make-over wilt geven. Verzamel foto’s uit magazines van interieurs die jou aanspreken en plak deze op een groot vel karton. Om een goed beeld te krijgen van het eindresultaat is het ook handig om verfstalen en stofstalen op je moodboard te plakken.

Hoe maak ik een fotocollage voor aan de muur?

 1. Muur kiezen

  Kies een saaie, blinde muur die je op kunt pimpen met een fotocollage.
 2. Verven

  Om de fotocollage eruit te laten springen, is het leuk om de muur in een andere kleur dan wit te schilderen. Bijvoorbeeld smaragdgroen of een andere donkere tint, zo knallen de kleurrijke foto’s er nog meer uit.
 3. Foto’s selecteren

  Selecteer foto’s die qua stijl bij elkaar passen en een mooie compositie hebben. ‘Drukke’ foto’s zonder een duidelijk onderwerp, maken een fotomuur onrustig. Je kunt ook kleurfoto’s en zwart-witfoto’s afwisselen om wat meer rust te creëren.
 4. Compositie bepalen

  Maak nu je eigen compositie van foto’s. Leg de foto’s eerst op de grond zodat je makkelijk kunt schuiven en het geheel goed kunt overzien. Wanneer je tevreden bent, hang je de foto’s aan de muur.

Tip: Gebruik monochrome of houten fotolijsten voor je fotocollage of bevestig de foto’s – zonder lijst – met speciale fotoplakkers aan de muur.

Samen met Westwing een collage maken

Bij Westwing vind je regelmatig fotolijsten, prikborden, magneetborden, krijtborden en glazen kisten die als basis voor jouw collage dienen. Verzamel inspirerende beelden, de mooiste fotomomenten en bijzondere souvenirs en maak vandaag nog je eigen collage! Is je collage gelukt? Kijk dan eens naar het zelf maken van fotolijstjes, een krans van bloemen, droogbloemen of geurzakjes.