kind in een oranje glijbaan

De Koningsspelen worden elk jaar georganiseerd rondom Koningsdag. Meestal vinden de Koningsspelen plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Het is een sportdag voor kinderen. De dag staat, net als Koningsdag, in het teken van de kleur oranje. Naast goed ontbijten en sporten zijn er meer ideeën om de koningsspelen invulling te geven. De Koningsspelen vinden meestal plaats op school, maar je kunt ook thuis activiteiten doen die bij dit thema passen. Ontdek hier diverse ideeën voor de Koningsspelen!

Wat zijn Koningsspelen?

Dit evenement werd voor het eerst in 2013 georganiseerd als onderdeel van de inhuldiging van Koning Willem-Alexanderen en is sinds dien ieder jaar een groot succes. Het sportieve feest de Koningsspelen is een belangrijk jaarlijks terugkerend feest waar gemiddeld 1,2 miljoen kinderen en wel 6000 scholen aan meedoen. Ze zijn afkomstig uit Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk én van Nederlandse scholen in het buitenland. Deze sportdag wordt georganiseerd door de scholen en draait om bewegen. Het begint elk jaar met een koningsontbijt. Het belangrijkste van deze dag is benadrukken dat bewegen én goed ontbijten heel belangrijk en leuk zijn.

Vaste onderdelen van de Koningsspelen

Elk jaar vinden de Koningsspelen plaats en elk jaar horen daar een aantal vaste onderdelen bij. Zo begint deze sportieve dag altijd met een gezond ontbijt dat bovendien ook feestelijk is. Daarna heeft iedereen als het goed is voldoende energie om aan het sportieve deel van de dag te beginnen. Hoe het sportieve gedeelte ingevuld wordt, is aan de deelnemende scholen en gemeenten zelf. Help je mee met het organiseren of ben je op zoek naar een paar leuke spelletjes om thuis met de kinderen te spelen op deze feestdag? Lees dan snel door!

Hoe neem je de Koningsspelen mee naar huis?

Je kunt ook thuis in de sfeer van de Koningsspelen komen, zo voelt iedereen zich lekker in een energieke oranje stemming voordat het sporten gaat beginnen! Hiervoor kun je allerlei stappen ondernemen. In principe kun je aanhouden dat de Koningsdag decoratie en Koningsdag activiteiten ook geschikt zijn voor de Koningsspelen. Ontdek de ideeën hieronder:

 1. Hul je huis in oranje. Ga voor oranje vlaggetjes, oranje slingers en hang een oranje krans op de deur.
 2. Mix het oranje met decoratie in rood, wit en blauw. Kies bijvoorbeeld voor ballonnen in deze kleuren.
 3. Zet een paar bossen oranje tulpen neer verspreid door het huis.
 4. Versier het ontbijt. Zet bijvoorbeeld oranje vlaggetjes of Nederlandse vlaggetjes in de broodjes.

Spellen en activiteiten voor Koningsspelen thuis

Om thuis activiteiten te doen met als thema de Koningsspelen, kun je heel goed uitgaan van de typische oudhollandse spelletjes.

 • Koning-prik: Geef een kindje een blinddoek en laat hem of haar een uitgeknipt hoofd van Maxima of Willem-Alexander op het lichaam prikken. Zorg hierbij het liefst voor een levensgrote print van het lichaam van de koning of koning, geplakt op een stevig kartonnen bord. Ezeltje prik, maar dan met Koningshuis thema!
 • Potje voetbal in verschillende teams.
 • Konings-trefbal: Degene die de koning is, heeft een kroon op en moet proberen met een zachte bal de anderen ‘af’ te gooien.
 • Zet verschillende emmers neer en laat kinderen proberen de ballen in de emmers gooien.
 • Zaklopen is ook een leuk idee. Laat de kinderen in een jute zak een parcours over springen.
 • Estafette met oranje vlaggetjes! De kinderen worden in teams verdeeld en rennen steeds met de oranje vlag naar de overkant en terug waarna ze de vlag overgeven aan de volgende.

Tip: wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel feest items en spelletjes kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing om zo geen enkele exclusieve deal te missen om jouw huis met Nederlandse kleuren te versieren!

De klassieke spellen

De spelletjes pret houdt nog lang niet op! Mocht je na de eerste zes spelletjes nog energie hebben of liever toch iets anders spelen, dan hebben we hier nog een paar ideeën voor je:

 • Hindernisbaan – Zet een klein parcours uit waar de kinderen zo snel mogelijk overheen moeten komen. Bijvoorbeeld een stuk hinkelen, een stuk stokpaardje rijden of een stuk in duo’s lopen met de handen op de rug en een bal tussen de hoofden.
 • Spijkerpoepen – Maak de spijker vast aan een touwtje en maak deze weer vast aan een riem. Probeer met deze riem om de spijker in een fles te krijgen, zonder je handen te gebruiken!
 • Touwtrekken – Trek een lijn en verdeel de kinderen in twee groepen. Laat de kinderen net zo lang trekken totdat de hele groep aan de andere kant van de lijn staat.
 • Ballontrappen – Bind bij elk kind een ballon aan de enkels en laat ze, binnen een bepaald veld, de ballonen van de ander stuk trappen.
 • Kegelen – Zet kegels (of flessen) neer en laat de kinderen met een kleine bal vanaf een bepaald punt zoveel mogelijk kegels omvergooien.

Activiteiten met kinderen tijdens Koningsdag

Er is heel veel mogelijk voor een leuke dag voor oranje, rood-wit-blauw, beweging en plezier tijdens de Koningsspelen. Houd aan dat alle spellen en sportieve activiteiten ook gewoon heel leuk moeten zijn. Deze activiteiten voor kinderen zijn ook heel leuk tijdens Koningsdag! Laat je inspireren en gebruik wat jij leuk vindt. Ook kun je zelf het een en ander knutselen voor Koningsdag en de Koningsspelen. Hieronder vind je een aantal Koningsdag activiteiten in de knutselsfeer. Van een kroon tekenen tot zelf slingers maken!

Knutselen voor Koningsdag of de Koningsspelen

Voor Koningsdag kun je ook aan de slag gaan om zelf leuke dingen te knutselen. Ga bijvoorbeeld een kroon tekenen en verzin Koningsdag activiteiten die je zelf kunt organiseren. Ontdek verschillende ideeën hier!

 1. Kroon tekenen of maken!

  Je kunt natuurlijk een kroon tekenen op oranje papier, deze vervolgens uitknippen en hieraan een strook plakken die je rond het hoofd bindt. Je kunt er ook voor kiezen een kroon te tekenen op goud karton en hier een elastiekje aan vast te maken. Elk kind kan zelfs zijn kroon tekenen en uitknippen én vervolgens versieren met glitters, confetti of verf.

 2. Knutsel een oranje bril

  Teken een bril op oranje papier, knip deze uit en bevestig hier elastiekjes aan.

 3. Eigen vlag maken

  Maak zelf een Nederlandse vlag, in rood, wit en blauw. Of maak een oranje vlag. Je kunt ook allerlei dingen die met het koningshuis te maken hebben uit kranten en tijdschriften knippen en deze vervolgen op een groot blad plakken. Zo maak je een originele vlag.

 4. Slingers maken

  Maak slingers in oranje, rood, wit en blauw! Door aan een lange draad stukjes gekleurd papier te plakken heb je in no time een leuke slinger gemaakt.

Bonus tips: mocht je nog op de rommelmarkt staan met Koningsdag, ga dan goed voorbereid die kant op en lees hoe jij het beste je marktkraam aankleedt. Bekijk ook een onze andere DIY artikelen, leer bijvoorbeeld hoe je een dromenvanger maakt of lees de tips over knutselen met peuters.

Ben je geïnspireerd geraakt? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om met je kinderen aan de slag te gaan met de decoratie en Koningsspelen voor thuis!