Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Dromenvanger wit

Indianen gebruikten ze om kwade dromen te vangen, liefhebbers van de bohemian stijl gebruiken ze voornamelijk als decoratief object: dromenvangers. Deze dromerige decoratie is een prachtige toevoeging aan de slaapkamer, kinderkamer, tuin, gang of woonkamer. Je kunt ze kant en klaar kopen, maar wist je dat je ook zelf een dromenvanger kunt maken? Zo’n zelfgemaakte dromenvanger is ook nog eens heel leuk om cadeau te geven aan een pasgeborene of een vriendin die wel wat positiviteit kan gebruiken. Onze experts leggen je stap voor stap uit hoe je een dromenvanger maakt.

De geschiedenis van een dromenvanger

De dromenvangertrend hebben we te danken aan de Indianen. Al eeuwenlang maken zij dromenvangers en hangen deze boven het bed van hun kinderen. De dromenvanger vangt kwade dromen en laat goede dromen door. De gevangen slechte dromen worden ’s ochtend ‘verbrand’ zodra de zon de dromenvanger verlicht. Indianen maken de dromenvangers uitsluitend van natuurlijke vondsten. Een dromenvanger bestaat uit een ring met een gespannen web en wordt gesierd door veren en stenen (of kralen).

Dromenvangers zijn in allerlei kleurrijke varianten verkrijgbaar. Traditioneel gezien staat elke kleur voor een van de vier natuurlijke elementen. Rood en goudgeel staan voor vuur, blauw staat voor lucht, wit en zeegroen staan voor water en zwart en bruin staan voor aarde. Tegenwoordig zie je dromenvangers in veel meer verschillende kleurvarianten zoals roze, paars, pastel en neonkleuren. Het leuke aan je eigen dromenvanger maken is dat je zelf bepaalt welke kleur en stijl je dromenvanger krijgt. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf een dromenvanger maakt.

DIY-dromenvanger maken

Of je nu wel of niet gelooft in de werking van een dromenvanger, het heeft in elk geval een positieve en dromerige uitstraling. Een dromenvanger kan je niet alleen boven je bed hangen, maar ook aan een boom in de tuin of als wandobject in de woonkamer. Wanneer je een dromenvanger zelf maakt, kan je ‘m aanpassen aan de stijl van je huis.

Wat heb je nodig?

 • Touw
 • Wol in kleur(en) naar keuze
 • Metalen of houten ring
 • Kraaltjes
 • Veren
 1. Wol

  Wikkel de wol om de ring. Maak de wol eerst met een knoopje vast en wikkel het daarna strak om de ring. Zorg ervoor dat je een stuk wol overhoudt zodat je de ring kunt ophangen.
 2. Web weven

  Nu kan je het web gaan weven. Bevestig een nieuw stuk wol aan de ring en sla dit telkens één keer om de ring met steeds een tussenpozen van zo’n 5 cm. Hierdoor ontstaat er een achthoekige ruit. Span in deze ruit nog een keer zo’n ruit en herhaal dit totdat het web geweven is. Let op! Schuif tijdens het weven zo nu en dan een kraaltje om het stuk wol waarmee je weeft.
 3. Veren

  Nu je web geweven is, kan je de veren bevestigen. Hang aan de onderkant drie of vijf touwtjes en schuif hier kralen aan. Knoop aan de onderkant van de touwtje de veren vast.

Tip! In plaats van een web weven, kan je de ring ook bekleden met een stuk (kanten) stof.

Betekenis versiering dromenvanger

Een dromenvanger is veel meer dan een accessoire. Elk onderdeel van de dromenvanger heeft een betekenis. Wanneer je iemand iets bijzonders cadeau wilt geven, is het leuk om goed te kijken naar de betekenis van de onderdelen die jij in je DIY-dromenvanger verwerkt.

 • Veren: elke veer heeft een andere betekenis. Zo staat de veer van een roodborstje voor vruchtbaarheid, een pauwenveer staat voor zelfvertrouwen, de veer van een ijsvogel staat voor moed en die van een witte duif staat voor liefde en vrede. Bedenk dus goed welke veer jij in je zelfgemaakte dromenvanger verwerkt.
 • Stenen: in plaats van kralen, is het ook mooi om natuursteen te verwerken. Ook natuurstenen hebben zo hun eigen krachten. Een amethist bevordert een goede nachtrust, rozenkwarts staat voor inspiratie en creativiteit en topaas helpt tegen slapeloosheid.
 • Kleuren: ook de kleur van de dromenvanger heeft een symbolische betekenis. Groen staat voor frisheid, geel staat voor vriendelijkheid, wit staat voor hoop, blauw staat voor rust, rood staat voor liefde en roze voor gezondheid. En zo zijn er nog veel meer kleuren met elk een eigen betekenis.

Door de versiering van jouw DIY-dromenvanger af te stemmen op de ontvanger, geef je echt iets persoonlijks cadeau. Heeft iemand bijvoorbeeld wat positiviteit en rust nodig na een moeilijke periode? Maak dan een groene dromenvanger met pauwenveren en Jade-stenen. Jade staat voor evenwicht en rust. Andere combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk.

DIY-tips bij Westwing

Met zo’n zelfgemaakt accessoire, zoals een dromenvanger, collage, krans, droogbloemen of schilderij, geef je je interieur een persoonlijke touch. Wij wensen je veel plezier met het maken van jouw DIY-dromenvanger.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw interieur te voorzien van een persoonlijke touch.