witte stoel met gouden poten en gouden lamp

Je huis is af. De muren staan strak in de verf, de meubels staan op zijn plek en alles werkt. Toch mist er nog iets. Iets dat je woning karakter en persoonlijkheid geeft. Juist: kunst, schilderijen en foto’s! Ga je een schilderij ophangen, denk dan goed na over waar het kunstwerk komt te hangen.

In welke schilderijlijst het schilderij komt te hangen en hoe je het schilderij wilt gaan ophangen. Ga je een schilderij ophangen? Hier vind je alle tips & tricks die jou op weg helpen.

Ophangen van schilderij (en)

Na het inrichten van je huis is het tijd voor de finishing touch. Door schilderijen op te hangen, geef je de ruimtes in huis persoonlijkheid. Je kunt schilderijen op diverse manieren ophangen. Aan een spijker of haak hangen is een optie. Maar je hoeft niet altijd een gat in de muur te boren. Ze kunnen ook opgehangen worden zonder te boren.

DIY inspiratie

Westwing heeft nog veel meer doe het zelf inspiratie voor je. Ontdek hoe je een verjaardagskalender zelf maakt. Bekijk het stappenplan voor het maken van een dromenvanger of maak je eigen lampion!

Schilderij ophangen zonder boren

 1. Zet schilderijen op een plank

  Door een mooie houten plank aan de muur te bevestigen, of misschien zelfs meerdere planken, kun je heel veel lijsten met schilderijen, foto’s of afbeeldingen kwijt. Presenteer ze speels of zet de kleine en grote lijsten netjes bij elkaar. Groot voordeel hiervan, is dat je de lijsten heel gemakkelijk kunt afwisselen.

  Als je op iets bent uitgekeken, haal je simpelweg een lijst weg en zet je een andere lijst neer. Bovendien kun je hier naast schilderijen en foto’s ook andere decoratieve items op kwijt zoals plantjes en boeken.
 2. Plaats schilderijen op de grond tegen de muur

  Het effect hiervan is lekker nonchalant. Je kunt een aantal lijsten groeperen en dan groepjes maken van lijsten van verschillende formaten. Eventueel kun je ze ook een beetje laten overlappen om het effect extra speels te maken.
 3. Hang schilderijen aan een draad

  Dit is een hele eenvoudige manier van je schilderijen zonder boren aan de muur hangen. Er bestaan bepaalde railsystemen. Deze kun je bovenaan de wand bevestigen en hier hangen koordjes aan waaraan je verschillende lijsten kunt ophangen. Het geheel wordt extra leuk wanneer je ze op verschillende hoogtes hangt. Dat kun je doen door te spelen met de lengte van de koordjes.
 4. Hang schilderijen op aan zelfklevende strips

  Deze methode kan ook heel handig zijn. Er bestaan verschillende soorten strips die zelfklevend zijn en ideaal geschikt zijn voor het ophangen van lichtgewicht lijstjes. De strips zijn ook weer eenvoudig te verwijderen van de muur.
 5. Een schilderij ophangen aan zelfklevende spijkers?

  Ja, ook dat is een optie. Naast zelfklevende strips bestaan er ook zelfklevende spijkers die in hoogte verstelbaar zijn. Let hierbij goed op de maximale hoeveelheid gewicht die zo’n spijker aankan.

Ook leuk: een schilderij op een schildersezel

Een superorigineel idee is het presenteren van een schilderij op een schildersezel. Zet een schildersezel neer en presenteer hierop een prachtig groot schilderij. Het leuke aan deze manier van schilderijen presenteren, is dat je wanneer je maar wilt het schilderij kunt verwisselen met een ander schilderij. Zo kun je elke dag een ander schilderij of foto op de schildersezel plaatsen en zo op een voetstuk plaatsen.

De schilderijlijst kiezen

Een schilderijlijst kiezen is niet altijd eenvoudig. Er zijn heel veel opties voor schilderijlijsten. Van klassieke, goudkleurige, weelderige lijsten tot strakke minimalistische exemplaren. De schilderijlijst heeft invloed op hoe het schilderij wordt gepresenteerd.

Ophangen van foto’s

Foto’s ophangen is erg leuk. Je kunt ervoor kiezen om enkele van je favoriete foto’s te presenteren in lijstjes of één foto uit te vergroten en in een grote lijst aan de wand te hangen of tegen een muur te plaatsen op de grond. Wil je graag meerdere foto’s ophangen? Dat kan natuurlijk ook. Wat ook erg populair is, is de fotowand. Een fotowand is een wand waaraan je allerlei foto’s van mooie momenten bij elkaar hangt. Lees hieronder alles over het maken van een fotowand.

Een fotowand maken

Het maken van een fotowand begint met het selecteren van je favoriete foto’s van mooie momenten. Denk maar eens aan je trouwdag, de geboorte van de kinderen, vakanties en zomerse stranddagen. Maak een mooie selectie foto’s en bewerk die eventueel op de computer. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alle foto’s zwart-wit te maken om zo een mooi geheel te creëren.

Kies je voor foto’s in dezelfde maat? Of wil je juist verschillende groottes bij elkaar hangen om het geheel speels te maken? Je kunt zelfs kiezen voor een combinatie van verschillende soorten afbeeldingen – foto’s, schilderijen, kaarten en afbeeldingen – aan je fotowand.

De fotowand kun je maken aan een wand van kurk, vilt of hout, maar je kunt ook een wand maken met verschillende planken waarop je de foto’s, met of zonder lijst, mooi bij elkaar zet.

Onze tips voor een nog mooier resultaat

Voor het beste resultaat kun je het beste een aantal tips ter harte nemen wanneer je aan de slag gaat met een schilderij ophangen. Begin niet zomaar, maar bedenk vooraf goed hoe je het gaat aanpakken.

 • Boor niet zomaar een gat in de muur. Er zijn bovendien veel alternatieven voor het ophangen van een schilderij of foto.
 • Kijk goed waar de afbeelding moet komen aan de muur. Niet te veel naar rechts? Niet te veel naar links? Te hoog of te laag? Hangt ‘ie wel recht?
 • Het schilderij hangt goed wanneer de ogen op het middelpunt van het schilderij vallen. Het is slim om het werk in het midden van een bank, of in het midden van een muur te hangen.
 • Bekijk, als je wel gaat boren, goed met wat voor muur je te maken hebt. Sommige muren zijn niet geschikt voor het boren van een gat.
 • Als je twee schilderijen die bij elkaar horen ophangt, kun je ze het beste een beetje bij elkaar hangen. Als er veel ruimte tussen wordt gehouden, ziet dat er vaak een beetje vreemd uit.
 • Maak de schilderijen onderdeel van je interieur door ze niet te ver boven meubels te hangen. Hang de lijst(en) zo’n 10 tot 15 cm boven een meubel.
 • Als je een fotowand of gallery wall gaat maken, is het verstandig goed te kijken of de afbeeldingen en lijsten die je hebt gekozen wel mooi bij elkaar passen.
 • Licht het schilderij mooi uit.
 • Kies een passende lijst. Een verkeerd gekozen lijst kan afbreuk doen aan het schilderij en dat is erg zonde. Als je twee schilderijen naast elkaar hangt, is het verstandig om beide schilderijen in dezelfde lijst te plaatsen.
 • Hang een schilderij niet in de felle zon of boven een verwarming. Bang dat je de schilderij niet mooi ziet hierdoor? Kies dan voor schilderijverlichting! Dit is een prachtige manier om letterlijk de spotlight op het kunstwerk te zetten.

Ook aan de slag met foto’s en schilderij (en) ophangen?

Als je een fotowand wilt maken of aan de slag gaat met een schilderij ophangen of foto’s ophangen, dan zal je veel hebben aan onze tips. Maak bijvoorbeeld zelf eens een fotolijstje of collage. Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je wanddecoratie compleet te maken.