koningsdag op de vrjimarkt

Het is ongetwijfeld een van de grootste, meest vrolijke, kleurrijke en uitbundige feesten in Nederland; Koningsdag! De straten kleuren oranje, overal door het land worden feestjes en evenementen georganiseerd en daarnaast staat de vrijmarkt centraal. Op deze dag mag iedereen op straat spullen verkopen. Of dit nu oude spelletjes en boeken zijn of koffie met zelfgemaakte appeltaart; bijna alles mag! Zo kan je een mooi zakcentje bijverdienen. Ook voor kinderen is er veel te doen. Zo zijn er activiteiten en spelletjes in overvloed. Ga je zelf spullen verkopen? Ontdek hier alles over koningsdag, de voorbereidingen en het inrichten en aankleden van je marktkraam.

De historie van Koningsdag

Koningsdag kent niet zo’n lange historie. Het heet namelijk pas Koningsdag sinds 2015. Eerder vierden we Koninginnedag (tot 2013) op 30 april, ter ere van Koningin Wilhelmina en later Beatrix. Daarvoor was het Prinsessendag. Koningsdag, Koninginnedag en Prinsessendag zijn allemaal nationale feestdagen ter ere van de verjaardag van een staatshoofd. Koningsdag draait om de verjaardag van koning Willem Alexander.

Verkopen of feesten?

Op Koningsdag staan zowel de vrijmarkt als de feesten en evenementen centraal. De avond voor Koningsdag – Koningsnacht – is een avond waarop veel feesten plaatsvinden. In Den Haag heet deze nacht Koningsnacht (eerder Koninginnenacht) en in Rotterdam spreken ze van Nacht van Oranje. Veel mensen gaan op deze avond de straat op om te drinken en dansen. Ook clubs en cafés organiseren allerlei feestjes, zowel binnen als buiten.

Overdag, op Koningsdag, zijn er ook allerlei feestelijkheden verspreidt door het land te vinden. Daarnaast gaat deze feestdag voor veel mensen om het struinen langs de rommelmarkt.

Voorbereidingen voor de vrijmarkt

Sommige mensen proberen al een week van tevoren hun verkoopplek voor de vrijmarkt veilig te stellen door met tape hun spot voor Koningsdag te markeren op de stoep. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat niet iemand anders op dit plekje kan gaan zitten. Maar dit is niet altijd genoeg. Er zijn daarom ook mensen die de dag of avond voor Koningsdag al op straat gaan zitten op een kleedje, om zo hun plek voor de marktkraam veilig te stellen.

Er zijn natuurlijk plekken in de stad of het dorp waar veel mensen voorbij komen en plekken waar bijna niemand komt. Zo is het slim om te zorgen voor een goede plek waar veel mensen voorbij lopen, maar hier moet je wel iets (nachtrust) voor over hebben.

Benodigdheden voor de vrijmarkt

Je kunt natuurlijk gewoon een kleedje neerleggen en hier al je spulletjes op uitstallen. Maar je kunt het ook iets professioneler én comfortabeler aanpakken als je zelf geen zin hebt om de hele dag (en nacht?) op de grond te zitten. Regel een grote tafel waar je je spullen op kan zetten. Zo zijn de spullen van de grond af en dat voorkomt ook schade aan je spulletjes.

Zeker wanneer je bijvoorbeeld servies of glaswerk wilt verkopen is dit verstandiger. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een overdekking van je kraam. Dit is voornamelijk van belang wanneer het regent tijdens Koningsdag. Tot slot kun je nog een bordje neerzetten waar op staat wat je verkoopt en wat het kost én je kunt je kraampje ook nog leuk versieren. Hierover later meer.

Hoe richt je je kraam of kleed in op de vrijmarkt?

Hoe je je kraam het beste kunt aankleden hangt natuurlijk allereerst af van wat je gaat verkopen, van je smaak en wat jij leuk of mooi vindt, maar we hebben wel een paar tips voor je om het aantrekkelijker te maken voor eventuele klanten die over de rommelmarkt struinen.

 • Maak het geheel in elk geval niet te druk. Sorteer de spulletjes die je verkoopt. Zet het servies bij elkaar, de boeken bij elkaar (in een boekenkastje bijvoorbeeld), het speelgoed op een apart kleedje, knuffels bij elkaar.
 • Daarnaast kun je het beste de kleinste spullen vooraan plaatsen en de grotere achteraan. Als de kleine spullen achter de grote liggen, kunnen de mensen die langslopen de kleinste spullen niet zien.
 • Gebruik als basis een mooie doek of kleed. Dit kun je op de grond leggen of op een tafel.
 • Gebruik als versiering bijvoorbeeld wat leuke planten of bloemen en hang een lichtslinger of vlaggenlijn op.

Verkopen met kinderen

Verkopen met kinderen is leuk. Op sommige plekken mág zelfs alleen door kinderen verkocht worden. Laat de kinderen bijvoorbeeld zelf cakejes maken of koekjes, laat je jus d’orange persen of fruit verkopen. Je kunt de kinderen ook hun eigen (oude) speelgoed laten verkopen. Het is helemaal leuk als je ze ook zelf kunt laten bepalen hoeveel ze voor de spullen vragen. Dat doe je natuurlijk alleen als ze al wat ouder zijn. Je ziet op Koningsdag ook veel kinderen die zingen, dansen of een muziekinstrument spelen.

5 Verkooptips om nog meer te verkopen

Er zijn heel veel verkooptips te noemen. We kennen er veel wel van de momenten waarop we zelf in een winkel staan om iets te kopen. Maar voor de rommelmarkt hebben we toch 5 tips voor je om nét iets meer verbinding te maken met je potentiële klanten.

 1. Contact maken

  Zak niet ongeïnteresseerd onderuit. Maak contact met een geïnteresseerde. Vraag waar hij het voor wil gebruiken of het voor hem zelf of een cadeau is en vertel zelf iets over het product. Als mensen je vriendelijk vinden, zullen ze sneller iets bij jou kopen omdat ze het je eerder gunnen.

 2. Nieuwe spullen

  Halverwege de dag wat nieuwe spullen erbij leggen is ook slim! Soms lopen mensen namelijk meerdere keren langs.

 3. Uitstraling

  Zorg dat de spullen er verzorgd uitzien. Maak servies bijvoorbeeld echt goed schoon (verwijder stof) en strijk kleding.

 4. Combinaties maken

  Maak combinaties van spullen. Geef bijvoorbeeld een prijs voor 2 items die voordeliger is dan voor beide items los.

 5. Digitaal betalen

  Biedt de mogelijkheid om digitaal te betalen! Dit vinden veel mensen een voordeel en wellicht zullen ze dan eerder bij jou iets kopen dan ergens anders waar ze alleen contant kunnen betalen.

Pareltjes vinden!

Tussen Kunst & Kitsch? Vooral bij de kraampjes vol ‘prullaria’ en ‘oude meuk’ raden wij aan om toch even stil te blijven staan. Mensen hebben namelijk soms geen idee wat spullen waard zijn. Met een beetje mazzel koop je voor een paar euro een prachtstuk dat écht wat waard is. Denk bijvoorbeeld aan een hele oude strip, de eerste druk van een boek of een handgeschreven kookboek. Vraag de verkopers ook om er iets over te vertellen, zo kom je erachter wat de letterlijke (en gevoelsmatige) waarde van iets is. Is het niet veel geld waard?

Dan is zo’n bijzonder item ook gewoon heel leuk om in de boekenkast te zetten, toch? En vergeet de oude (design) meubels niet! Mensen krijgen vaak een opruimwoede zodra ze besluiten om te gaan verkopen op de vrijmarkt tijdens Koningsdag. Ze ruimen de zolder op en doen dat prachtige oude designkastje weg, dat hartstikke mooi en misschien ook wel wat waard is! Let ook altijd even op oude computerspelletjes of games (het liefst in de originele verpakking), deze zijn zeer gewild én veel waard!

Laat je inspireren

Westwing heeft een complete collectie aan interieur, meubels en accessoires om jouw huis te decoreren. Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal.

Ben jij creatief en wil je meer DIY tips? Bekijk eens onze anderen artikelen in de doe-het-zelf rubriek. Maak bijvoorbeeld je eigen lampion, valentijnskaart of kalender.