Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
zelfgemaakte kalender op witte tafel

Het moderne leven is hectisch. We houden het gezin draaiende, rennen van afspraak naar afspraak en tussendoor moet er ook nog gesport en gesocialized worden. Dat vraagt om een goede planning. En waar kan je het dagelijks leven beter mee organiseren dan met een overzichtelijke kalender? Iedereen stelt andere eisen aan een kalender. En daarom is het leuk om zelf een kalender te maken. Die kan je helemaal aanpassen aan je eigen stijl en wensen. Of je nu een familiekalender, bureaukalender, keukenkalender, adventskalender of verjaardagskalender wilt maken, in onderstaand stappenplan leggen we je stap voor stap uit hoe je er zelf een maakt.

Zelf een kalender maken voor een overzichtelijk leven

Het moderne leven vraagt om een strakke organisatie. We rennen van hot naar her en zijn met duizenden dingen tegelijk bezig. Om rust in je hoofd te creëren, is het goed om alle afspraken en to-do’s in te plannen in een kalender. Zo hoeft je hoofd niet alle dingen te onthouden, waardoor je meer rust ervaart.

Naast een kalender voor jezelf, kan je er ook een voor het gezin bijhouden. Een familiekalender wordt dat genoemd. Hierin kan elk gezinslid zijn of haar afspraken noteren. Maar je kunt ook algemene dingen noteren zoals wanneer het afval wordt opgehaald, wanneer jullie bezoek krijgen, wie er jarig zijn etc.

Kinderen leren op deze manier al vroeg om hun leven te organiseren en afspraken te noteren. Om de kinderen nog meer bewust te maken van het belang van een kalender, kan je samen met hen een kalender maken. We leggen het je hieronder stap voor stap uit.

DIY-kalender: zelf een kalender maken

Het zelf maken van een kalender is niet moeilijk en vooral heel erg leuk om te doen. Je kunt er helemaal je eigen invulling aan geven. Wij geven slechts een stappenplan waarmee jij de basis van een familiekalender, verjaardagskalender of werkkalender maakt.

Wat heb je nodig?

 • Schetsboek of 14 vellen karton
 • Potlood
 • Liniaal
 • Pen
 • Stiften
 • Foto’s
 • Decoratie zoals stickers, knipsels, glittertape etc.

Hoe werkt het?

1. Kalender tekenen

Teken met potlood en liniaal op twaalf pagina’s 30 of 31 vakjes (afhankelijk van de maand). Je kunt hiervoor een schetsboek gebruiken, maar je kunt ook 14 losse A3-, A4- of A5-jes van karton (dit is inclusief voor- en achterkant) met een touwtje aan de bovenkant aan elkaar binden.

Teken de vakjes op de onderste helft van het A4-tje zodat je aan de bovenkant nog een foto of knipsel kunt plakken.

2. Nummeren

Schrijf in de rechter bovenhoek van elk vakje de datum. Wanneer je het prettig vindt, kan je in de linker bovenhoek de dag schrijven. Trek de potloodlijnen van de kalender over met viltstift of pen. Schrijf bovenaan elk A4-tje de maand in sierlijke letters (gebruik handlettering technieken).

3. Versieren

Zo, nu is de basis van jouw kalender klaar en kan je beginnen met versieren. Wanneer je een familiekalender maakt, is het leuk om op elke pagina een foto van jullie gezin te plakken die verband houdt met het desbetreffende seizoen.

Plak bij december bijvoorbeeld een foto van jullie laatste wintersportvakantie en in juli een leuke strandfoto. Met stift, zelfgemaakte stickers, droogbloemen en andere decoratie kan je de rest van de pagina’s versieren.

4. Voorkant

De voorkant van de DIY-familiekalender moet er natuurlijk ook leuk uitzien! Zet in elk geval het jaartal op de voorkant en versier de voorkant met persoonlijke kiekjes, leuke knipsels en teksten.

5. Plannen maar!

De kalender is klaar! Nu kan het plannen beginnen. Schrijf alle verjaardagen erin en al zoveel mogelijk afspraken, uitjes, vuilnisophaaldagen, feestjes etc.

Pssst…een kalender maken is leuk om met kids te doen. Ontdek hier nog meer leuke tips voor knutselen met peuters en knutselen met papier.

Waar hang je je DIY-kalender?

Om er zeker van te zijn dat je jouw eigen creatie niet over het hoofd ziet, is het belangrijk dat je jouw DIY-kalender op een prominente plek hangt waar iedereen ‘m (dagelijks) tegen het lijf loopt.

 1. Keuken

  Een familiekalender wordt ook weleens een keukenkalender genoemd omdat hij – jawel – in de keuken wordt opgehangen. De keuken is een goede plek omdat je er meerdere keren per dag komt.
 2. Kantoor

  Wanneer de kalender voornamelijk voor jezelf bedoeld is, is het handig om ‘m in je kantoor-aan-huis te hangen. Zo zie je overzichtelijk hoe jouw week of maand eruitziet.
 3. Toilet

  Een klassieke plek voor een kalender is het toilet. Ook daar kom je dagelijks een paar keer en heb je alle tijd om de week of maand even door te nemen. Ook een verjaardagskalender kan het best in de toiletruimte worden gehangen.
 4. Garderobe

  De welkomsthal van je huis is een belangrijk knooppunt van het gezinsleven. Wanneer je hier de kalender hangt, kunnen alle gezinsleden voor vertrek nog even snel een blik werpen op de planning of even snel een afspraak noteren. Handig!

Een kalender in de slaapkamer ophangen is niet zo’n goed idee. Dit brengt onrust. Het is wel handig om een klein notitieboekje naast je bed te leggen waarin je voor het slapengaan nog even snel een afspraak kunt noteren zodat je in alle rust kunt slapen. De volgende dag schrijf je die afspraak dan in de kalender.

Andere DIY-kalender ideeën

Je kunt op tal van manieren zelf een kalender maken. We hebben nog een paar leuke ideeën voor je verzameld:

Weekkalender maken van krijtbord

Beschilder een muur met krijtbordverf en teken hier met krijt een weekkalender op. Gebruik verschillende kleuren krijt om er een vrolijk geheel van te maken. Elke week begin je weer met een schone lei.

Bureaukalender maken

Ontwerp op de computer je eigen bureaukalender met inspirerende quotes, mooie afbeeldingen en leuke foto’s. Laat de kalender printen en binden in een printshop. Zo creëer je je eigen gepersonaliseerde bureaukalender. Lees hier hoe je je eigen bureau-organizer kunt maken.

Kalender maken van klembord

Een klembord is superhandig om een kalender van te maken. Ontwerp elke maand een nieuw A4-tje en klem deze vast op het klembord. Je kunt het klembord ophangen naast je bureau of in de gang. Door het A4-tje in eigen stijl te decoreren, geef je de kalender een persoonlijke touch.

DIY-kalender maken van kurk

Ook van kurk kan je een prachtige kalender maken. Koop een groot prikbord of snijd vierkantjes uit een groot stuk kurk en plak deze op een multiplex-plaat. Elk vierkantje staat voor een dag in de maand. Met een rode punaise kan je aangeven welke dag van de maand het is, maar je kunt ook punaises gebruiken om notities en afspraken vast te pinnen op het prikbord.

Wij wensen je heel veel succes en plezier met het zelf maken van een kalender!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!