zelfgemaakte kalender op witte tafel

Het moderne leven is hectisch. We houden het gezin draaiende, rennen van afspraak naar afspraak en tussendoor moet er ook nog gesport en gesocialized worden. Dat vraagt om een goede planning. En waar kan je het dagelijks leven beter mee organiseren dan met een overzichtelijke kalender? Iedereen stelt andere eisen aan een kalender. En daarom is het leuk om zelf een kalender te maken. Die kan je helemaal aanpassen aan je eigen stijl en wensen. Of je nu een familiekalender, bureaukalender, keukenkalender, adventskalender of verjaardagskalender wilt maken, in onderstaand stappenplan leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf een kalender maakt.

Een kalender maken voor een overzichtelijk leven

Het moderne leven vraagt om een strakke organisatie. We rennen van hot naar her en zijn met duizenden dingen tegelijk bezig. Om rust in je hoofd te creëren, is het goed om alle afspraken en to-do’s in te plannen in een kalender. Zo hoeft je hoofd niet alle dingen te onthouden, waardoor je meer rust ervaart.

Naast een kalender voor jezelf, kan je ook een kalender voor het gezin bijhouden. Een familiekalender wordt dat genoemd. Hierin kan elk gezinslid zijn of haar afspraken noteren. Maar je kunt ook algemene dingen noteren zoals wanneer het afval wordt opgehaald, wanneer jullie bezoek krijgen, wie er jarig zijn etc. Kinderen leren op deze manier al vroeg om hun leven te organiseren en afspraken te noteren. Om de kinderen nog meer bewust te maken van het belang van een kalender, kan je samen met hen een kalender maken. We leggen het je hieronder stap voor stap uit.

Stap voor stap een kalender maken

Het maken van een kalender is niet moeilijk en vooral heel erg leuk om te doen. Je kunt er helemaal je eigen invulling aan geven. Wij geven slechts een stappenplan waarmee jij de basis van een kalender maakt.

Wat heb je nodig?

 • Schetsboek of 14 vellen karton
 • Potlood
 • Liniaal
 • Pen
 • Stiften
 • Foto’s
 • Decoratie zoals stickers, knipsels, glittertape etc.

Hoe werkt het?

 1. Kalender tekenen

  Teken met potlood en liniaal op twaalf pagina’s 30 of 31 vakjes (afhankelijk van de maand). Je kunt hiervoor een schetsboek gebruiken, maar je kunt ook 14 losse A4-tjes van karton (dit is inclusief voor- en achterkant) met een touwtje aan de bovenkant aan elkaar binden. Teken de vakjes op de onderste helft van het A4-tje zodat je aan de bovenkant nog een foto of knipsel kunt plakken.

 2. Nummeren

  Schrijf in de rechter bovenhoek van elk vakje de datum. Wanneer je het prettig vindt, kan je in de linker bovenhoek de dag schrijven. Trek de potloodlijnen van de kalender over met viltstift of pen. Schrijf bovenaan elk A4-tje de maand in sierlijke letters (gebruik handlettering-technieken).

 3. Versieren

  Zo, nu is de basis van jouw kalender klaar en kan je beginnen met versieren. Wanneer je een familiekalender maakt, is het leuk om op elke pagina een foto van jullie te plakken die verband houdt met het desbetreffende seizoen. Plak bij december bijvoorbeeld een foto van jullie laatste wintersportvakantie en in juli een leuke strandfoto. Met stift en andere decoratie kan je de rest van de pagina’s versieren.

 4. Voorkant

  De voorkant van de DIY-familiekalender moet er natuurlijk ook leuk uitzien! Zet in elk geval het jaartal op de voorkant en versier de voorkant met persoonlijke kiekjes, leuke knipsels en teksten.

 5. Plannen maar!

  De kalender is klaar! Nu kan het plannen beginnen. Schrijf alle verjaardagen erin en al zoveel mogelijk afspraken, uitjes, vuilnisophaaldagen, feestjes etc.

Waar hang je je DIY-kalender?

Om er zeker van te zijn dat je jouw eigen creatie niet over het hoofd ziet, is het belangrijk dat je jouw DIY-kalender op een prominente plek hangt waar iedereen ‘m (dagelijks) tegen het lijf loopt. Wij geven je wat tips:

 • Keuken: een familiekalender wordt ook weleens een keukenkalender genoemd omdat hij – jawel – in de keuken wordt opgehangen. De keuken is een goede plek omdat je er meerdere keren per dag komt.
 • Kantoor: wanneer de kalender voornamelijk voor jezelf bedoeld is, is het handig om ‘m in je kantoor aan huis te hangen. Zo zie je overzichtelijk hoe jouw week of maand eruitziet.
 • Toilet: een klassieke plek voor een kalender is het toilet. Ook daar kom je dagelijks een paar keer en heb je alle tijd om de week of maand even door te nemen. Ook een verjaardagskalender kan het best in de toiletruimte worden gehangen.
 • Garderobe: de welkomsthal van je huis is een belangrijk knooppunt van het gezinsleven. Wanneer je hier de kalender hangt, kunnen alle gezinsleden voor vertrek nog even snel een blik werpen op de planning of even snel een afspraak noteren. Handig!

Een kalender in de slaapkamer ophangen is niet zo’n goed idee. Dit brengt onrust. Het is wel handig om een klein notitieboekje naast je bed te leggen waarin je voor het slapengaan nog even snel een afspraak kunt noteren zodat je in alle rust kunt slapen. De volgende dag schrijf je die afspraak dan in de kalender.

Westwing: alles voor je interieur en meer

Bij WestwingNOW vind je alles voor in en om je huis. Van meubels en accessoire tot verlichting en bed- en badtextiel. Daarnaast inspireren we je graag met leuke DIY-tips waarmee jij zelf aan de slag kunt gaan. Veel succes met het maken van jouw DIY-kalender! Hieronder geven we alvast een voorproefje van onze selectie. Mocht je behoefte hebben aan meer inspiratie? Bekijk dan eens onze andere artikelen.