kleurrijke kleding op een hanger

Wat is het eerste meubelstuk in huis dat je nodig hebt bij binnenkomst? Juist! De kapstok. Gek genoeg is dit toch vaak het ondergeschoven kindje in het interieur. We komen binnen en staan er helemaal niet bij stil. Je hangt je jas op, schuift je schoenen ergens onder en tippelt rustigjes verder om dan te denken: ‘ha, ik ben thuis.’ Wat als je dat gevoel nou al bij binnenkomst hebt? Geef aandacht aan de hal en maak een kapstok die meer is dan alleen maar functioneel. Door zelf een kapstok te maken, creëer jij een welkom waar je elke dag super blij van wordt. We geven je vijf kapstok ideeën om je op weg te helpen. It’s your pick!

Zelf een kapstok maken: de stijlkeuze

Als je besluit zelf een kapstok te maken, kun je dit dus helemaal naar jouw hand zetten en de stijl van dit handige accessoire laten matchen met de rest van het interieur. Bedenk goed welke richting je op wilt. De keuze van materialen zet een behoorlijke stempel op de uitstraling. Een kleerhanger van pallets of steigerhout heeft een rauw randje, maar is wel warm.

Ga je zelf een kapstok maken van steigerbuis, dan kies je duidelijk voor cool en industrieel. Ook met de keuze van de kapstokhaken zet je de toon. Je zult het zien. Laat je inspireren door onze voorbeelden en geniet van deze klus. Een kapstok maken lijkt een karwei, maar dat hoeft niet. Plus: door er zelf een te maken, zul je extra genieten van het eindresultaat.

Vijf kapstok ideeën voor jou

1. Strak en Scandi

Een eenvoudig eikenhouten kapstok met strakke ronde, houten kapstokhaken; het zijn de minimale ingrediënten waarmee jij een tijdloze kapstok met een Scandinavische look kunt maken. Zorg voor een licht eikenhouten, stevige plank op maat die je tegen de wand monteert.

Op deze plank bevestig je dezelfde licht eikenhouten ronde latjes die dienen als kapstokhaken. Maak het af door haaks bovenop de kapstok nog een plank te bevestigen. Zo heb je ruimte voor leuke accessoires, een plantje of extra plek voor je muts en wanten.

2. Een kinderkapstok maken

Denk ook aan de kleintjes in huis en maak een kinderkapstok die je op de geschikte hoogte voor de jonge spruiten hangt. Zo kunnen ze zelf hun jas ophangen en creëer je extra sfeer bij de grote mensen kapstok. Ken je die gouden haken in de vorm van jungle dieren? Koop vier verschillende en bevestig deze op een houten plankje die je tegen de wand hangt.

Je zou ze ook zelf kunnen maken van overgebleven, massieve kunststoffen dieren. Zaag dan de achterkant van de diertjes af, verf ze goud en plak ze met een geschikte, sterke lijm op het hout. De slurf van de olifant, de lange nek van de giraf en de staart van de krokodil zijn uitstekende haakjes voor de jassen. Wil jij die ook niet?

3. Romantisch landelijk

Ook heel populair, maar totaal anders dan de industriële kapstok, is de landelijke variant. Je kunt deze kapstok ook van steigerhout maken. Maar kies je voor sierlijk gevormde, metalen kapstokhaken met een roestige afwerking, dan heb je iets veel nostalgischer aan de wand hangen.

Helemaal als je besluit het hout wit te beitsen. Maak ook hier een plankje bovenop de kapstok. Met wat groen of lavendel en een lief romantisch spiegeltje met gouden frame op deze plank, is de landelijke nostalgie compleet.

4. Een kapstok maken van pallets

Van alle kapstok ideeën is dit misschien wel de meest voordelige, die zorgt voor heel veel ruimte en verrassend veel variatie. Je zou pallets zo ergens gratis mee kunnen krijgen. Doe dat, want hiermee heb jij een potentiële kapstok in handen. Wanneer je een kapstok van pallets maakt, is het belangrijk om het hout goed te schuren en bewerken met een vernis of verf.

Je kunt een pallet in zijn geheel aan de wand bevestigen. Zorg dat je de onderkant naar voren laat wijzen en een van de zijbalken die als voeten van de pallet dienen, naar boven laat wijzen. Die kun je weer gebruiken voor kleine accessoires of om een lijstje op zetten. Verdeel verder zelfgekozen kapstokhaken over de pallet. Ruimte zat.

5. Een kapstok maken van steigerbuis

Een kapstok van steigerbuis is een gewild item. En dat is niet zo vreemd, want hiermee geef je jouw interieur een stoere update. Je kunt steigerbuis kopen in de bouwmarkt, in verschillende vormen en maten. Bekijk wat bij jou past. Een hele simpele oplossing is te werken met één, enkele lange steigerbuis en bijpassende S-haken.

Hier kun je meer jassen mee kwijt dan je zou verwachten. Of combineer de steigerbuis met ruw steigerhout en je bent pas echt een industriële kapstok aan het maken. Ietsje warmer, maar evengoed stoer.  Wie zegt dat je in New York moet wonen voor de lofty look?

Andere zelfmaakideetjes voor een kapstok

Je zou ook kunnen nadenken over een grappige aanvulling op de handige kapstok die je al hebt. Mocht je er ruimte voor hebben, dan hebben we nog een aantal leuke kapstok ideeën:

  • Bevestig de tak die je tijdens een boswandeling hebt gevonden aan het plafond met behulp van plafondhaken en stevig draad aan beide uiteinden. Ideaal voor sjaals en lichte jasjes.
  • Giet cement in een ronde mal en steek hier vier à vijf bezemstelen in voordat het cement opdroogt. Daar gooi je zo je jas over.
  • Koop een lange stevige plank die je in de lengte los tegen de wand kunt zetten. Maak hier aan weerszijden inkepingen in voor een aantal jassen of tassen. Dit is de ideale extra aanvulling op jouw bestaande kapstok.

Nog veel meer DIY ideeën

Je kunt de entree en alles rond de kapstok aankleden met nog veel meer zelfgemaakt moois. Maak zelf droogbloemen die je boven de kapstok hangt voor een romantisch tintje. Zet een geurzakje op de plank boven de jassen, maak een fotolijstje, of jouw eerste string art kunstwerk.

Ken jij het zwevend herbarium al? Ga het bekijken, want hiermee haal je het mooiste uit de natuur naar binnen. Echt heel tof. Maak een verjaardagskalender en hang hem naast de kleerhanger. Zo zie je nog voor je vertrekt uit huis wie je die dag niet vergeten moet om te feliciteren.

Hang een bloemenkrans of een zelfgemaakt schilderij boven de kapstok, of vervang de lampenkap voor een zelfgemaakte lampion. Hoe dan ook, met al deze DIY ideeën wordt jouw hal echt heel gezellig.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte! Wij wensen je alvast veel plezier met het maken van je kapstok.