keramiek serviesgoed in blauw en wit

Heb jij een schaaltje, bord of beker van keramiek laten vallen? Zonde! Maar niet getreurd. Gooi het kapotte serviesstuk niet meteen weg. Er is namelijk een methode waarmee je het voorwerp prachtig kunt herstellen. Hallo Kintsugi! Met het Japanse Kintsugi kan je keramieken voorwerpen op een bijzondere en kunstzinnige manier lijmen. Wat dat precies inhoudt? Lees alles over Kintsugi in deze DIY!

Wat is Kintsugi?

Kin staat voor goud en tsugi staat voor verbinden. Kintsugi is het herstellen en repareren van keramische items door het gebruik van goudkleurige (kin) of zilverkleurige (gin) lak. De kunst van Kintsugi betekent niet alleen het repareren van een kapot voorwerp of keramiek lijmen.

Eigenlijk kun je het zien als een nieuw leven geven aan oud keramiek. Kopjes, borden en vazen ​​krijgen een bijzonder artistiek tintje waardoor het stuk voor stuk unieke stukken worden.

Bovendien zal het gebruik van een kostbaar materiaal zoals goud ook een nieuwe economische waarde geven aan het behandelde object. In de Japanse schoonheidsleer leveren de sporen van herstel in de vorm van breuklijnen een bijdrage aan de schoonheid van het voorwerp.

Moffel de breuken niet weg, maar accentueer ze juist!

De geschiedenis van Kintsugi

Het Oosten is de bakermat van eeuwenoude tradities die weten hoe we parels van wijsheid kunnen verspreiden, zelfs voor ons huis. Velen zullen de Chinese filosofie van Feng Shui kennen, de techniek om meubels zo te rangschikken dat er een evenwicht ontstaat tussen de omgeving en onszelf.

Maar hoeveel mensen kennen Kintsugi? Kintsugi komt uit het buurland Japan en draait om het herstellen van gebroken aardewerk door de scherven te lijmen met goud. Het gaat niet alleen om creatieve recycling: achter elke creatie schuilt een diep filosofisch gevoel.

Het gaat erom dat de breuklijnen nog duidelijk te zien zijn na reparatie, sterker nog; ze worden door het goud juist geaccentueerd.

Volgens de legende ontwikkelde de techniek zich rond 1400, een tijd waarin het land van de Rijzende Zon werd opgedeeld in verschillende koninkrijkjes die geregeerd werden door de shoguns. Het verhaal gaat dat aan het hof van de shogun Ashikaga Yoshimasa, tijdens een ontmoeting met de hofkunstenaars, er een kopje thee viel dat in duizend stukken brak. Yoshimasa ging tekeer en beval zijn meester-pottenbakkers om de schade ongedaan te maken en aan de slag te gaan om het aardewerk te lijmen.

De verkregen resultaten waren erg slecht: ze gebruikten ijzeren clips om het kopje te repareren, maar het eindproduct liet vanuit esthetisch oogpunt veel te wensen over. Niet in staat om de woede van de shogun te beteugelen, begon een keramist een nieuwe techniek: hij monteerde de scherven opnieuw met een rode lak als lijm, namelijk urushi-lak.

Nadat het kopje weer in elkaar was gezet, besprenkelde hij de voegen met goudstof, wat een ongelooflijk resultaat tot gevolg had.

Kintsugi in relatie tot de mens

Net als bij Kintsugi, kunnen wij mensen door alles dat we meemaken, sterker worden. Het herstelproces, daar draait het om. Ook wij worden sterker en mooier door alles dat we hebben meegemaakt. Van een fysieke wond of emotionele schade; de energie van Kintsugi kan ook ons helpen in het herstelproces.

Breuk

Iedereen krijgt te maken met grote of kleine breuken in zijn of haar leven. Hierdoor zal je nooit meer de persoon zijn die je voor die breuk was. Of dit nu gaat om fysieke of emotionele breuken. Hierna moet je jezelf opnieuw uitvinden. Kom de breuken en scherven onder ogen en repareer jezelf.

Herstel

Om te kunnen herstellen, bereid je je voor. Bekijk goed wat er gebroken is, waar je aandacht aan moet gaan geven. Bepaal nu ook welke breuken voor jou het zwaarst zijn.

Geduld

Alle scherven zorgvuldig lijmen vraagt om geduld. Het is belangrijk om hier tijd voor te nemen. Wil jij veranderingen doorvoeren in je leven, neem dan ook tijd. Het duurt even voordat veranderingen verankeren in het dagelijks leven. Concentreer je op een enkele verandering per moment en doe niet alles tegelijk.

Reparatie

Nu is het tijd voor de reparatie. Het gebroken stuk is nu gerepareerd. We voelen ons nu meer op ons gemak mét de bijbehorende nieuwe breuken in ons leven. We kunnen onszelf weer laten zien.

DIY: aardewerk lijmen met de Kintsugi techniek

Zelf thuis aan de slag gaan met Kintsugi? Het in de praktijk brengen van de Kintsugi techniek is eenvoudiger dan je denkt. Het verzamelen van de benodigde materialen zal ook niet moeilijk zijn.

Wat heb je nodig?

 • Een keramisch item dat gebroken is
 • Een stuk karton voor het mengen van de lijm en verf
 • Een kwast
 • Een houten ijsstokje
 • 2-componenten lijm
 • Gouden of zilveren verf

In 5 stappen aardewerk lijmen:

 1. Haal de verf van de bodem

  Met een ijsstokje haal je de verf die op de bodem van de verfpot zit. Juist die dikke verf heb je namelijk nodig. Ga dus niet roeren!

 2. Meng de verf

  Nu meng je de verf met de lijm. Bekijk en lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De lijm werkt snel en kan maar 5 minuten gebruikt worden.

 3. Verwijder stof en vuil

  Verwijder stof en vuil van de gebroken stukken met het kwastje. Leg de stukken klaar zodat de scherven aan elkaar passen. Bedenk een logische volgorde voor het lijmen.

 4. Smeer het mengsel uit

  Smeer het mengsel op het eerste stuk uit en vervolgens ook op de andere delen.

 5. Druk de stukken tegen elkaar aan

  Druk de gebroken delen goed tegen elkaar aan en houd dat 20 minuten vast. Laat het vervolgens ook nog een uur rusten zodat de lijm volledig goed uitgehard is.    

Ga je aan de slag met Kintsugi? Leuk! Zoek je meer inspiratie over andere DIY-onderwerpen? Ontdek dan de verschillende artikelen in onze DIY-categorie. Van porselein schilderen tot stof verven, van abstract schilderen tot een krans maken, je kunt het zo gek niet bedenken of we schreven er een DIY-artikel over.

Ook over zelf zeep of wasmiddel maken, knutselen met peuters, slijm maken of een lamp maken hebben wij leuke DIY-projecten. Veel plezier met knutselen en klussen!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!