Een vrouw aan het kleien

De laatste jaren maakt kleien een opmars. Niet alleen kinderen wroeten graag in klei, ook steeds meer volwassenen boetseren erop los. Kleien is rustgevend, bevordert de creativiteit én levert de leukste creaties op die je in je interieur kunt toepassen. Plan een middagje vrij in je agenda, koop een homp klei en de nodige kleitools en bereid je voor op een therapeutische kleisessie. Onze experts geven je tips over hoe je creatief met klei aan de slag kunt gaan. Of je nu beginner bent of al een klei-professional, laat je inspireren door dit artikel.

Kleien als therapie

Wanneer je eenmaal met je handen in de klei hebt gezeten, wil je nooit meer anders. Kleien heeft een therapeutische werking. De klei voelt lekker aan en tegelijkertijd komt je geest tot rust omdat je volledig gefocust bent op het kleien van je creatie. Wát je kleit, maar eigenlijk niet uit. Bij kleien gaat het voornamelijk om het proces zelf. Dat het uiteindelijk een unieke, zelfgemaakte interieuraccessoire oplevert, is mooi meegenomen.

Kleien met kinderen

Kinderen zijn gek op kleien. Tegenwoordig is er ook klei met geur verkrijgbaar waardoor alle zintuigen worden geprikkeld. Door het gepriegel met klei wordt de fijne motoriek van het kind ontwikkelt. Daarbij is kleien goed voor de creativiteit. Net als bij volwassenen, heeft kleien ook op kinderen een rustgevende werking. Dus zijn de kleintjes een beetje druk? Leg een homp klei op tafel en wat leuke (bak)vormpjes om ze tot rust te brengen.

Creatief met klei

Maar wat kan je allemaal doen met klei? En hoe tover je die homp om tot een creatief kunstwerk? Laat je inspireren door onze DIY-kleitips:

 • Vormpjes: met kant-en-klare (bak)vormpjes kan je figuurtjes ‘steken’ uit een plakkaat klei, zoals hartjes, herten, sterren, vissen etcetera. Deze figuurtjes kan je gebruiken als decoratie in een (kerst)boom of op een schaal.
 • Afdrukken: je kunt (natuurlijke) voorwerpen met een bijzondere structuur gebruiken om af te drukken in klei. Bijvoorbeeld een blad van een boom. Ga het bos in en zoek een ‘gaaf’ blad. Maak met een deegroller een homp klei plat en glad. Leg hier het blad op en rol dagje met de deegroller over het blad. De structuur van het blad zit nu in de klei. Snij met een mes de vorm van het blad uit, bak het gekleide blad in de oven en klaar! Eventueel kan je het nog schilderen.
 • Naamkaartjes: wil je een cadeautje een persoonlijke touch geven? Maak naamlabels van klei! Snij cirkelvormige of langwerpige ‘naamkaartjes’ uit klei, maak een gaatje waar je straks een touwtje doorheen kan doen en gebruik lettersjablonen om de naam in het gekleide label te drukken. Bak de labels in de oven en schilder ze eventueel in een kleur naar keuze.
 • Pennenhouder: misschien dat je vroeger al eens voor Vaderdag een pennenhouder hebt gemaakt op de basisschool, maar inmiddels zijn je klei skills een stuk verder ontwikkeld. Klei je eigen pennenhouder, afgestemd op jouw collectie pennen en interieurstijl.

Stap voor stap: plantenpot kleien

Je hoeft echt geen professionele pottenbakker te zijn om je eigen potten te maken. Ook zonder draaischijf, kan je potten bakken. Bijvoorbeeld je eigen unieke plantenpot! Wij laten je stap voor stap zien hoe je planten potjes kleit.

Wat heb je nodig?

 • Klei (zelf gedroogd of afbak)
 • Deegroller
 • Hobbymesje
 • Plantenpotten in verschillende maten
 • Kommetje met water
 • Papier
 • Schaar

Zo werkt het:

 1. Kneden

  Kneed het klei goed zodat het zachter wordt. Aan het begin gaat dit misschien wat moeilijk, maar hoe ‘warmer’ de klei, hoe makkelijker het wordt.

 2. Uitrollen

  Gebruik een deegroller om de klei uit te rollen. Maak een plak van ongeveer 1 cm dik.

 3. Mal maken

  Wikkel een stuk papier om een plantenpot en knip de mal uit zodat je weet wat de omtrek is van het potje. Doe dit ook bij de andere potjes. Je hebt nu een paar rechthoekige mallen.

 4. Snijden

  Leg een papieren mal op het uitgerolde stuk klei en snij dit uit. Let op: om de twee uiteinden straks aan elkaar te verbinden, heb je 1 cm ‘zoom’ nodig. Snij dus 1 cm extra uit de klei.

 5. Kleien maar!

  Wikkel het stuk klei om het potje en verbind de twee uiteinden door ze met een beetje water over elkaar uit te wrijven. Gebruik ook een beetje water om het hele potje glad te strijken.

 6. Bodem maken

  Zet het gekleide potje (inclusief plantenpot) op het uitgerolde stuk klei en snij met het mesje de bodem van het plantenpotje uit de klei. Maak de bodem vast aan het gekleide potje met een beetje water.

 7. Versieren

  Tot slot kan je er met een mesje of een andere voorwerp motieven in maken. Zoals een streepmotief, een zigzagmotief of kuiltjes. Hiervoor kan je ook een bladmotief gebruiken zoals hierboven beschreven!

 8. Afbakken of drogen

  Afhankelijk van de gekozen klei moet je de plantenpotjes afbakken in de oven of aan de lucht laten drogen. Gebruik hiervoor de instructies die bij de klei geleverd zijn. Let op: wanneer je het gekleide potje in de oven af gaat bakken, moet je eerst het plastic plantenpotje eruit halen.

 9. Verven of glazuren

  Om de plantenpotjes nog persoonlijker te maken, kan je ze na het drogen of bakken schilderen met geschikte verf. Je kunt de potjes ook glazuren zodat ze mooi gaan glanzen en nog steviger worden.

Als alternatief voor een plantenpotje is het ook leuk om een waxinelichthoudertje te kleien. Dit werkt hetzelfde als een plantenpot, alleen maak je dan gaatjes aan de zijkant zodat er licht doorheen kan piepen.

Westwing: DIY-inspiratie en meer

Kleien is een leuke manier om creatief bezig te zijn en tegelijkertijd je eigen interieuraccessoires te maken. Bij WestwingNow vind je niet alleen de mooiste producten voor je interieur, maar ook de leukste DIY-tips waarmee je zelf creatief aan de slag kunt gaan. Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met het maken van je eigen kaarsen, plantenbak, fotolijstjes en droogbloemen.