Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
knutsel spullen voor knutselen herfst

Als het najaar zijn intrede maakt, gaan de regenlaarzen aan en zoeken we het bos op. In het bos is het oprapen geblazen, want tussen het tapijt van gekleurde herfstbladeren is er van alles te vinden: van gevallen bladeren in de mooiste kleuren, tot beukennootjes, eikeltjes en kastanjes. Wanneer je weer thuiskomt en de vangst nog eens bekijkt, vraag je je misschien af wat je nu met al deze herfstvondsten moet. Gelukkig weten wij daar wel raad mee! In dit artikelen vertellen we je alles over knutselen met de herfst vangsten, en hoe je hiervan de mooiste herfstcreaties van kan maken!

Knutselen tijdens de herfst: typische projecten

Als het buiten koud en guur is, is er niks fijner dan binnen cocoonen. Denk bijvoorbeeld aan typische herfst activiteiten zoals het bakken van een verse appeltaart, of een gezellige avond vol spelletjes en pumpkin spice lattes. Maar wat ook typisch najaar is, is het knutselen van allerlei creaties met gevonden voorwerpen uit het bos. Hieronder delen we drie creatieve ideeën waar je meteen mee aan de slag kunt!

1. Een slinger van herfstbladeren knutselen

Neem een tas mee naar buiten en gooi ‘m vol met gevallen bladeren in de mooiste najaarskleuren. Als je thuis bent, verwijder je zand en viezigheid van de bladeren met wat keukenpapier, en maak je ze goed droog. Bind vervolgens de bladeren vast aan een dun touwtje. Is jouw interieur minimalistisch ingericht? Ga dan voor een sobere touwkleur en bewaar genoeg ruimte tussen elk blad. Meer een maximalist dan een minimalist als het op interieur aankomt? Kies dan een touwtje uit in een vrolijke kleur en verklein de afstand tussen elk blad.  

Benodigdheden:

 • Bladeren (met steel!)
 • Keukenpapier
 • Dun touwtje

2. Paddenstoelen van eikeltjes

Voor deze DIY neem je ook een (kleine) tas mee naar buiten die je vult met gevallen eikeltjes. Let bij het oprapen van de eikeltjes op of het dopje stevig op de eikel vastzit. Thuis maak je de eikeltjes voorzichtig schoon en maak je ze goed droog. Nu is het tijd om te schilderen! Verf het eikeltje wit en het dopje rood. Als de verf op het rode dopje is opgedroogd, verf je met een dunne kwast nog wat witte stippen. Als de ‘paddenstoeleikeltjes’ klaar en droog zijn, kun je ze als herfstdecoratie gebruiken. Bijvoorbeeld door ze in een schaal te leggen rondom een stompkaars, of in een glazen pot.

Benodigdheden:

 • Eikeltjes (met ‘dopje’)
 • Rode en witte verf
 • Dunne kwast

3. Pompoen uithollen

Eerlijk is eerlijk: de kans is klein dat je zomaar een losse pompoen vindt in het bos. Toch is het uithollen van een pompoen een typische najaarsactiviteit. Niet alleen past de oranjekleur perfect in het kleurenpalet van dit seizoen, maar de pompoen is natuurlijk ook onlosmakelijk verbonden met het najaarsfeest Halloween. Deze mag dus zeker niet missen als je gaat knutselen tijdens de herfst!

Het leukste is om een aantal pompoenen in verschillende formaten te kiezen. Deze kun je dan als ze uitgehold en gekerfd zijn, op een speelse wijze bij de entree neerzetten. Voordat je kunt starten met uithollen, creëer je eerst een ‘deksel’. Dit doe je door de bovenkant van de pompoen recht af te snijden. Vervolgens kun je het vruchtvlees eruit scheppen. Is de pompoen helemaal leeg en relatief schoon? Teken dan met een stift de omlijningen van de neus, ogen en mond die je hierna met een meisje uitkerft. Nu alleen nog wat (led)kaarsen erin en de deksel terugstoppen, en de pompoen DIY is klaar!

Benodigdheden:

 • Pompoen(en)
 • Broodmes (voor de deksel)
 • Klein, scherp mesje (voor het uitkerven)
 • Stift
 • (Led)kaarsen

Ook leuk! Een pompoen versieren met pompons.

DIY: een herfstkrans van dennenappels maken

Dennenappels staan ​​niet alleen sfeervol als decoratie op tafel, maar ook als krans aan de deur, muur of op het raam. Zo’n herfstkrans van dennenappels maak je al in een paar stappen, vijf om precies te zijn! Hieronder leggen we uit wat je nodig hebt voor deze DIY en vertellen we per stap wat je moet doen. 

Benodigdheden dennenappelkrans

 • Een wilgenkrans
 • Dennenappels in verschillende maten
 • Een lint
 • Een heet lijmpistool
 • Karton (om het lijmpistool tussendoor op te leggen)

Maak je eigen herfstkrans van dennenappels in 5 stappen:

 1. Lijm de dennenappels op de wilgenkrans

  Gebruik het hete lijmpistool om de dennenappels één voor één op de wilgenkrans te lijmen. Zorg ervoor dat de decoratieve kegels stevig op de krans zijn gelijmd.

 2. Bedek de hele krans

  Ga door totdat je bijna (!) de hele wilgenkrans hebt bedekt met dennenappels. Voor een krans met een diameter van 25 cm heb je ongeveer 60 kegels nodig.

 3. Bevestig een lint

  Voordat je de laatste dennenappels vastlijmt, bevestig je een lint of een koord aan het bovenste deel van de krans. Zo hang je je DIY later gemakkelijk op.

 4. Lijm de laatste dennenappels vast

  Nu nog even de laatste dennenappels vastlijmen en de lijm vervolgens goed laten drogen. 

 5. Geef je herfstkrans een mooi plekje!

  Alles droog? En zitten de dennenappels en het lint goed vast? Dan is je DIY geslaagd en klaar om op te hangen! 

3 tips voor het stylen van knutselwerken in je interieur

 1. Less is more – Zelfgemaakte knutselwerken brengen kleur en persoonlijkheid in je interieur. Maar hoe leuk al die zelfgemaakte knutselwerken ook zijn, kan het ook al snel rommelig ogen–iets wat je natuurlijk niet in je interieur wil. Wel zo fijn dus om een bonte verzameling te voorkomen, en telkens maar een paar knutselwerken tegelijk neer te zetten. 
 2. Een gecureerd geheel – Maak van jouw knutselwerkjes ware kunstwerken! Hoe je dit doet? Ten eerste door een gecureerde collectie te creëren. Zo kies je werkjes uit met stijlen en kleuren die met elkaar harmoniëren. Vervolgens ga je de werkjes ‘tentoonstellen’. Bijvoorbeeld door een handjevol paddenstoeleneikeltjes onder een glazen stolp te leggen, of door een beschilderd herfstblad in te lijsten. 
 3. Creëer een samenhangend geheel – Ga alleen voor de knutselwerken die passen bij jouw woonstijl. Zo past een volle krans of een drukke herfsttafel vol kleuren beter in een eclectisch interieur. Een minimalistische krans en een rustig ingerichte tafel met subtiele najaarskleuren passen dan weer beter in een Scandi interieur. 

Knutselen herfst voor volwassenen

Dat knutselen alleen voor kinderen zou zijn, kan niet verder van de waarheid liggen. Ook volwassenen, of misschien zelfs juist, kunnen hier erg van genieten. Zo heeft het werken met je handen en het verstand op nul zetten een ontspannend effect. Sterker nog, het werkt bijna meditatief! Hoog de tijd dus om even een knutselavondje of weekendmiddag in te lassen en je creativiteit op de loop te laten. Zo tippen wij het maken van een schilderij in herfstkleuren, het beschilderen van servies of het kleien van een keramieken schaal die je bedrukt met herfstbladeren

Ook het najaar in huis halen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je zelfgemaakte kunstwerken naar een hoger niveau te tillen met al onze favoriete najaarartikelen.