knutselen met kastanjes

Wie het bos bezoekt tijdens de herfstmaanden komt niet met lege handen thuis. Onze favoriet? De kastanje. Niet alleen geliefd om zijn prachtig bruine of zelfs bordeaux kleur, maar ook omdat je er van alles mee kunt. Zo kun je ze in een schaal of glazen pot doen als decoratie, maar nog leuker is om te knutselen met kastanjes! In dit artikel delen we een aantal ideeën die jij en je kinderen samen kunnen doen. Laat je dus vooral inspireren door al onze knutseltips en maak er een gezellige herfstmiddag van!

Voor op de herfsttafel: 8x creatief knutselen met kastanjes

Sfeervol, decoratief én creatief: een herfsttafel. Niet alleen een goede manier om het najaar in huis te halen, maar ook meteen een ruimte waar je al je geknutselde herfst projecten op kunt tentoonstellen. Versier de tafel met dennenappels, pompoenen, takken, besjes, eikels, mooie herfstbladeren en herfstbloemen, zoals de oranje lampionplant en/of de rozenbottel. Leg alle vondsten op een groot dienblad en zet daar een paar oranje stompkaarsen tussen. En klaar is (bijna) Kees! Het enige wat de tafel nog mist, zijn natuurlijk je zelfgeknutselde kunstwerken uit dit artikel. Hieronder delen we acht ideeën die je samen met je kinderen als herfst activiteit kunt uitvoeren. Of natuurlijk gewoon zelf of met een vriendin op een gezellige avond!

Knutselen met kastanjes: een kastanjekrans maken op 3 manieren

We trappen af met een herfstkrans die je op drie verschillende manieren kunt maken. Wat alledrie de kransen in ieder geval wél gemeen hebben, is dat er een heleboel kastanjes voor nodig zijn. Neem dus een grote tas mee naar het bos, en de zoektocht naar de mooiste bruine boomvruchten kan beginnen! Oh, en misschien geruststellend om te weten: je vondsten hoeven echt niet allemaal even groot te zijn. Juist door te werken met verschillende formaten, creëer je meer diepte, en ontstaat er een speelse krans. 

1. Een krans maken van ijzerdraad

Maak gaatjes in de herfstvondsten door er een spijker doorheen te slaan, en rijg ze vervolgens aan een ijzerdraad. Het ijzerdraad kan je in een vorm vouwen die je zelf wilt. Als extra decoratie kan je herfsttakken gebruiken of mooie linten.

2. Een krans maken met een strokrans

Schaf een strokrans aan en gebruik deze als basis voor jouw krans. Plak hier met een lijmpistool alle kastanjes aan zodat er een volle krans ontstaat. Je kunt hier eventueel nog herfstdecoratie of dennenappels tussen prikken met ijzerdraad. Hang een lint aan de bovenkant waarmee je de krans aan de voordeur kunt hangen.

3. Een krans maken met oase

Net als voor een kerstkrans, kan je oase ook gebruiken voor een herfstkrans. Gebruik een kransvormige oase en prik hier kastanjes en andere herfstachtige natuurvondsten in. Dit doe je door een stukje ijzerdraad in de vondsten te prikken of omheen wikkelen. Het andere uiteinde van het ijzerdraad prik je in de oase.

4x knutselen met kastanjes en vilt

Met vilt kan je de leukste dingen maken. Vilt is een makkelijk, en zacht, materiaal dat in verschillende kleuren en diktes verkrijgbaar is. Met een schaar kan je allerlei vormen en figuurtjes uit vilt knippen die je vervolgens op de bruine boomvruchten kunt plakken. Hieronder delen we vier knutselideeën.

4x knutselen met kastanjes en vilt:

 1. Potloodpoppetjes

  Extra nodig: potlood, boor en vilt
  Maak potloodpoppetjes door een gat – zo breed als een potlood – in een kastanje te boren. Met stukjes vilt in de vorm van oren, een snavel of snuit kan je bijvoorbeeld dierfiguren maken, zoals een bruine beer, een uiltje of een hond.

 2. Kastanjes op een stokje

  Extra nodig: satéstokjes en vilt
  Met satéstokjes kun je kastanjes met elkaar verbinden waardoor je er echte poppetjes van kunt maken. Vervolgens kun je deze poppetjes aankleden met vilt. Denk aan een jurk, broek, top of rok van vilt. 

 3. Kastanjekabouter maken met vilt

  Extra nodig: rood vilt en witte watten
  Creëer een kabouterbos door kleine rode kaboutermutsjes van vilt te maken en deze op een kastanje te plakken. De armen en voeten kan je ook van vilt maken. Voor de baard gebruik je watten.

 4. Herfstmandje maken van vilt

  Extra nodig: vilt in herfstkleuren en verf
  Vilt past helemaal bij het najaar dankzij de warme, zachte uitstraling. Maak van een herfstachtige kleur zoals oranje, bordeauxrood of okergeel een mandje van vilt en leg hier alle herfstvondsten in. Je kunt, net als paaseieren, de bruine boomvruchten ook schilderen met leuke motiefjes. Dat staat hartstikke leuk in zo’n vilten mandje!

In 5 stappen kastanjespinnen in een spinnenweb knutselen 

Kan jouw raam wel wat herfstdecoratie gebruiken? Maak dan een kleurrijk spinnenweb en spinnen van kastanjes en wol. Dit web kan je aan een touwtje voor het raam hangen zodat de hele straat kan zien dat jouw huis klaar is voor het najaar! Extra leuk, is om het project in oktober op te pakken. Oktober is namelijk de maand van Halloween, en een ‘griezelig spinnenweb’ past daar natuurlijk perfect bij!

Benodigdheden voor dit project

 • Kastanjes
 • Chenilledraad
 • Wol in kleur(en) naar keuze
 • Vilt
 • Satéstokjes
 • Spijker

5-stappenplan voor dit project

 • Stap 1: gaatjes prikken….. Prik met een spijker een paar gaatjes in een mooie grote kastanje zodat de satéstokjes hier straks als spaken in een fietswiel in kunnen worden gestoken.
 • Stap 2: satéstokjes….. Prik de satéstokjes in de gaatjes. 
 • Stap 3: wol weven….. Kies met welke kleur wol je wilt beginnen. Hiermee ga je het begin van het web weven. Maak de wol met een knoopje vast aan een van de stokjes. Sla nu de wol één keer om het volgende stokje en doe dat ook bij het volgende stokje etc. Je begint bij het midden, dicht bij de kastanje. Je bepaalt zelf hoe fijn het web geweven wordt. Eventueel kan je na een kwart overgaan op een andere kleur wol zodat er een kleurrijk web ontstaat. Herhaal dit totdat het hele web geweven is.
 • Stap 4: spinnen maken….. In een web hoort natuurlijk wel een spin. Ook hiervoor kan je de bruine boomvrucht gebruiken. Maak van vilt de oogjes van de spin. Voor de pootjes gebruik je chenilledraad dat je in 8 gelijke stukjes knipt. Plak de pootjes vast met lijm. Buig ze in een hoek zodat het net echte spinnenpoten lijken.
 • Stap 5: ophangen maar!….. Hang jouw zelfgemaakte spinnenweb inclusief spin voor het raam of aan de voordeur.

Nog meer knutselideeën nodig? Wat dacht je van het maken van een dromenvanger? Of ga aan de slag met het maken van je eigen tuintafel waar je je projecten op kunt tentoonstellen! Met het gure weer is breien ook een heerlijke activiteit! Genoeg te doen dus tijdens dit prachtige seizoen!

Ook de herfst in huis halen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om de herfstige items in je interieur te stylen.