Kastanje ob wit glas

Heerlijk, de herfst! Lekker met je kinderen het bos in om kastanjes te zoeken. Maar wat doe je met al die kastanjes? Wij weten er wel raad mee! Je kunt met die bruine herfstvondsten de mooiste dingen knutselen. Van kastanjekrans tot kastanjespinnen. Wij geven je de leukste knutseltips voor kastanjes waarmee jij en de kinderen zo een herfstmiddagje zoet zijn. Veel plezier met het knutselen met kastanjes!

Kastanjekrans maken

Wanneer je genoeg kastanjes verzameld hebt, kan je aan de slag met een kastanjekrans. Zo’n herfstkrans maken, kan op drie manieren:

 • Kastanjekrans van ijzerdraad:

Maak gaatjes in de kastanjes door er een spijker doorheen te slaan. Rijg vervolgens alle kastanjes aan een ijzerdraad. Het ijzerdraad kan je in een vorm vouwen die je zelf wilt. Als extra decoratie kan je herfsttakken gebruiken of mooie linten.

 • Kastanjekrans met een strokrans:

Shop een strokrans en gebruik deze als basis voor jouw kastanjekrans. Plak hier met een lijmpistool alle kastanjes aan zodat er een volle kastanjekrans ontstaat. Je kunt hier eventueel nog herfstdecoratie of dennenappels tussen prikken met ijzerdraad. Hang een lint aan de bovenkant waarmee je de krans aan de voordeur kunt hangen.

 • Kastanjekrans maken met oase:

Net als voor een kerstkrans, kan je oase ook gebruiken voor een herfstkrans. Gebruik kransvormige oase en prik hier kastanjes en andere herfstachtige natuurvondsten in. Dit doe je door een stukje ijzerdraad in de kastanjes en eikeltjes te prikken of om de dennenappels te wikkelen. Het andere uiteinde van het ijzerdraad prik je in de oase.

Knutselen met kastanjes en vilt

Met kastanjes en vilt kan je de leukste dingen maken. Vilt is een makkelijk materiaalsoort dat in allerlei kleuren en diktes verkrijgbaar is. Met een schaar kan je allerlei vormen en figuurtjes uit vilt knippen die je op de kastanjes kunt plakken. Een paar knutselideeën:

 • Potloodpoppetjes:
  Maak potloodpoppetjes door een gat – zo breed als een potlood – in een kastanje te boren. Met stukjes vilt in de vorm van oren, een snavel of snuit kan je bijvoorbeeld dierenfiguren maken van de kastanjes zoals een bruine beer, een uiltje of een hond.
 • Kastanjes op een stokje:
  Met satéstokjes kan je kastanjes met elkaar verbinden waardoor je er echte poppetjes van kunt maken die je vervolgens kunt aankleden met vilt (of ander textiel). Maak bijvoorbeeld een vrouwelijk poppetje en knip een jurkje uit vilt.
 • Kastanjekabouter maken met vilt:
  Creëer een kabouterbos door kleine rode kaboutermutsjes van vilt te maken en deze op een kastanje te plakken. De armen en voeten kan je ook van vilt maken. Voor de baard gebruik je watten.
 • Herfstmandje maken van vilt
  Vilt past helemaal bij het najaar dankzij de warme, zachte uitstraling. Maak van een herfstachtige kleur zoals oranje, bordeauxrood of okergeel een mandje van vilt en leg hier alle herfstvondsten in. Je kunt, net als paaseieren, de kastanjes ook schilderen met leuke motiefjes. Dat staat hartstikke leuk in zo’n vilten mandje!

Spinnenweb en spinnen knutselen met kastanjes

Wil jij herfstachtige decoratie voor het raam hangen? Maak dan een kleurrijk spinnenweb en spinnen van kastanjes en wol. Dit web kan je aan een touwtje voor het raam hangen zodat de hele straat kan zien dat jouw huis klaar is voor het najaar!

Wat heb je nodig?

 • Kastanjes
 • Chenille draad
 • Wol in kleur(en) naar keuze
 • Vilt
 • Satéstokjes
 • Spijker

Hoe werkt het?

 1. Gaatjes prikken

  Prik met een spijker gaatjes in een mooie grote kastanje zodat de satéstokje straks als spaken in een fietswiel in de kastanje gestoken kunnen worden.

 2. Satéstokjes

  Prik de satéstokjes in de gaatjes.

 3. Wol weven

  Kies met welke kleur wol je wilt beginnen. Hiermee ga je het begin van het web weven. Maak de wol met een knoopje vast aan een van de stokjes. Sla nu de wol één keer om het volgende stokje en doe dat ook bij het volgende stokje etc. Je begint bij het midden, dicht bij de kastanje. Je bepaalt zelf hoe fijn het web geweven wordt. Eventueel kan je na een kwart overgaan op een andere kleur wol zodat er een kleurrijk web ontstaat. Herhaal dit totdat het hele web geweven is.

 4. Spinnen maken van kastanjes

  In een web hoort natuurlijk wel een spin. Ook hiervoor kan je een kastanje gebruiken. Maak van vilt de oogjes van de spin. Voor de pootjes gebruik je chenille draad dat je in 8 gelijke stukjes knipt. Plak de pootjes vast met lijm. Buig ze in een hoek zodat het net echte spinnenpoten lijken.

 5. Voor het raam!

  Hang jouw zelfgemaakte spinnenweb inclusief spin voor het raam of aan de voordeur.

Herfsttafel maken

Het creëren van een herfsttafel is een leuke manier om het najaar in huis te halen. Verzamel naast kastanjes, ook dennenappels, pompoenen, takken, besjes, eikels, mooie herfstbladeren en oranje lampionnetjes van een lampionplant. Leg alle herfstvondsten op een groot dienblad en zet daar een paar oranje stompkaarsen tussen. Zo makkelijk is het om een herfsttafel te creëren! Is je herfsttafel compleet? Kijk dan eens naar het zelf maken van kaarsen, droogbloemen, fotolijstjes en een krans van bloemen.