gele papieren boot op blauwe achtergrond

Wij zijn gek op papier! Deze knutselklassieker heb je in alle kleuren, diktes en maten, waardoor het multi-inzetbaar is. Geef je kinderen een stapel papier, wat stiften en een kinderschaar en je houdt ze zo een paar uurtjes zoet. Maar ook steeds meer volwassenen laten hun creativiteit de vrije loop met papier. Wil jij weten wat je allemaal van papier kunt knutselen? Onze experts geven je leuke DIY-tips.

Knutselen met papier voor volwassenen

Crêpepapier, karton, vloeipapier, kastpapier, inpakpapier, perkamentpapier, krantenpapier, origamipapier…  Je hebt honderden papiersoorten in allerlei kleuren en motieven. Van elke papiersoort kan je de leukste creaties maken. Meer dan wat papier, een schaar en lijm heb je niet nodig om je een middagje te vermaken. Dit kan je samen met je kinderen doen, maar het is ook heel rustgevend om zelf met papier aan de slag te gaan. Wat ga jij maken? Wij hebben een paar knutselideeën voor je op een rijtje gezet, afgestemd op het seizoen.

Knutselen met papier in de zomer

Niets zo leuk als in de zomer knutselen op de tuintafel. Leg een stapeltje gekleurd papier neer en ga samen met je kids aan de slag. Maak bijvoorbeeld een vrolijk windmolentje dat je in de tuin kunt zetten. Lees hier de instructies:

Windmolentje vouwen

Ken je ze nog? Van die gekleurde windmolentjes die bij elke zuchtje wind enthousiast gaan draaien. Daar wordt iedereen vrolijk van. Je kunt deze windmolentjes eenvoudig zelf maken. Wij leggen het je stap voor stap uit.

Wat heb je nodig?

 • Vierkant papier (met motief)
 • Schaar
 • Spijker
 • Hamer
 • Stokje
 • Lijm

Hoe werkt het?

 1. Vouwen

  Vouw het papiertje aan twee kanten diagonaal doormidden zodat er twee diagonale vouwlijnen ontstaat.

 2. Knippen

  Knip de vouwlijnen aan beide kanten in. Ga niet door tot het midden, maar stop zo’n 2 cm voor het kruispunt van de vouwlijnen.

 3. Lijmen

  Je hebt nu vier driehoekvormige flapjes die in het midden met elkaar verbonden zijn. Van elke driehoek vouw je telkens de eerste punt naar het midden. Deze punten plak je vast in het midden van het molentje.

 4. Stokje

  Timmer het molentje met een spijker vast op het stokje.

Terwijl jouw kinderen zoet zijn met het maken van een windmolentje, kan jij aan de slag met het versieren van het vakantieboek. Hiervoor gebruik je gekleurd papier en/of papier met een vrolijk motiefje. Knip vormpjes uit die passen bij de vakantie zoals palmbomen, zeilbootjes, zon, een parasol, slippers etc en plak deze op het fotoalbum.

Knutselen met papier in de herfst

In de herfst is het vaak te guur en nat om naar buiten te gaan, een mooi moment om lekker te gaan knutselen met papier. Alleen of samen met de kinderen! Hierbij wat ideeën:

 • Herfstlandschap: gebruik een groot vel karton en creëer samen met je kinderen een herfstlandschap. Maak gebruik van verschillende materialen en verf zodat er reliëf ontstaat. Plak gerust echte bladeren aan de geschilderde bomen en gebruik kleine propjes crêpepapier om het bladerendek na te bootsen. De wolken kan je maken van witte watten.
 • Lampionnen maken: maak je eigen lampion van papier voor Halloween of Sint Maarten.Dit is heel eenvoudig. Maak een circa 15 cm brede koker van dik papier en bevestig daar een hengsel aan. Snij of knip leuke motiefjes uit de koker zodat daar straks het licht doorheen kan schijnen. Plak gekleurd vloerpapier achter de motiefjes zodat het licht wordt verzacht. Hang tot slot een lampionstokje aan de lampion en klaar ben je!
 • Afdruk van bladeren op papier: verzamel bladeren in het bos, breng met een kwast verf aan op de bladeren en druk deze direct af op papier. Prachtig!

Knutselen met papier in de lente

Bloeiende bloemen, broedende vogels en vrolijk huppelde (paas)hazen. In de lente worden we meer dan ooit geïnspireerd om creatief bezig te zijn. Papier leent zich uitstekend voor het maken van paasdecoratie, papieren bloemen en het vouwen van vogels. Lees onze DIY-tips:

 • Paasdecoratie maken: paashazen vouwen, papieren eieren beschilderen, een paasnestje van papier weven… Papier is multi-inzetbaar en daarom een must have voor het maken van paasdecoratie.
 • Papieren bloemen: je kunt op verschillende manieren papieren bloemen maken. Bijvoorbeeld door ze te vouwen of uit te knippen. Met crêpepapier is het vrij eenvoudig om bloemen te maken. Op internet vind je genoeg instructies voor het maken van papieren bloemen.
 • Origami: origami is een eeuwenoude Japanse vouwtechniek waarbij er met slechts een paar vouwen de mooiste figuren worden gemaakt. Vooral voor het vouwen van dieren, zoals vogels, wordt vaak de origami techniek gebruikt.

Knutselen met papier in de winter

Terwijl buiten de sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen, knutsel je binnen de mooiste winterdecoratie van papier. Behoefte aan inspiratie? We hebben wat ideeën voor je verzameld:

 • Kerstkaarten: wil je jouw familie dit jaar een persoonlijke kerstwens sturen? Maak dan je eigen kerstkaarten van karton.
 • Cadeautas en geschenkdozen: maak een kerstcadeau extra persoonlijk door het mooi te verpakken in een zelfgemaakte cadeautas of geschenkdoos.
 • Windlichtjes: creëer je eigen windlichtjes door – net als de lampionnen – kleine kokertjes van papier te maken. Knip of snij een winters motief uiten plak hier vloeipapier achter zodat het licht sfeervol wordt verspreid.
 • Naamkaartjes: knutsel creatieve naamkaartjes van papier om de kersttafel een persoonlijke touch te geven.

Op de inspiratie pagina van Westwing inspireren we je graag met leuke DIY-tips zodat je zelf aan de slag kunt gaan met het maken van je eigen interieuraccessoires. Kijk bijvoorbeeld eens naar het zelf maken van een bed, lamp, bureau of zo’n hippe tuinbank van pallets.

Wil je meer papier in je interieur integreren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste papieren deco.