Penselen in pastelkleuren

Kinderen houden van knutselen. Als je gaat knutselen met peuters werkt het goed om er een thema aan te verbinden. Tekenen met potloden, kleuren met stiften, maar ook knippen, plakken en vouwen zijn favoriet. De jongste kinderen beginnen al met knutselen op de creche maar ook thuis gaan ze graag aan de slag met het maken van de leukste knutselwerkjes met diverse thema’s.

Zo zijn er de seizoensthema’s: winter, lente, zomer, herfst. Maar je kunt ook Kerst, Pasen, valentijn, halloween of Sint Maarten als thema nemen. Denk ook aan thema’s zoals de natuur, de stad, dieren, mensen e.d. Eigenlijk maakt het vaak niet eens zoveel uit wát je gaat knutselen, kinderen vinden het creatief bezig zijn met scharen, lijm, plakband, verf en potloden alleen al leuk.

Tips om te knutselen met peuters

Als je gaat knutselen met peuters is het slim om niet teveel waarde te hechten aan het resultaat. De bezigheid is het leukst en het hoeft geen meesterwerk te worden. Bovendien kunnen peuters niet lang hun aandacht bij zo’n werkje houden. Verzin een idee en ga lekker aan de slag. Laat je zeker niet weerhouden door het idee dat je niet creatief bent, het niet kan of dat het niet lukt, dat idee zit je namelijk alleen maar in de weg. Hieronder vind je enkele ideeën voor het knutselen met peuters. Zo kun je verschillende dieren knutselen of specifiek voor de vier seizoenen aan de slag gaan. Handige tip: zorg voor een schort voor je peuter, dit is het beste begin van elke knutselsessie. Ontdek in de volgende hoofdstukjes een aantal leuke knutsel ideeën om direct mee aan de slag te gaan.

Dieren knutselen met peuters

Peuters zijn gek op dieren. Een leuk idee dus om aan de slag te gaan om dieren te knutselen. Het uitgangspunt is dat het knutselen samen gebeurt. Je peuter kan lang niet alles zelf, dus probeer de dingen die hij of zij wél al zelf kan, bijvoorbeeld knippen, plakken, inkleuren, ook door hem te laten doen. Er zijn allerlei dieren die je vrij eenvoudig in elkaar kunt zetten. Van ijsberen en pinguins tot schaapjes. Laat je inspireren door onderstaand lijstje voor het knutselen met peuters.

 • Pinguïn

Voor het maken van deze pinguïn knip je eerst een soort eivorm uit zwart papier. Dit is het lijfje van de pinguïn. Vervolgens knip je uit oranje papier 2 rondjes (de voetjes) en een driehoekje (de neus). Knip vervolgens 2 rondjes uit wit papier waarop je elk een kleiner zwart rondje tekent met stift (dit zijn de ogen). Plak alles op de juiste plek op het zwarte lijfje. Voor de finishing touch kun je nog op de buik van de pinguïn wat witte vlekken maken zoals pinguïns in het echt ook vaak een wit buikje hebben.

 • Schaapje

Dat een schaapje knutselen echt niet moeilijk hoeft te zijn laten we zien met deze DIY. Neem een wc-rolletje en plak dit vol met watten door lijm op het rolletje te smeren en daar de watten vervolgens op te plakken. Dit kun je heel goed door je kind zelf laten doen. Als hoofd kun je het beste eerst de vorm van het hoofd met de oortjes op zwart papier tekenen en dit vervolgens uitknippen en aan het lijfje (aan het wc-rolletje eigenlijk) vastplakken. Als pootjes kun je het beste uit karton of een oude doos 4 kleine strookjes knippen die je op 4 plekken aan het wc-rolletje vast plakt. Vouw de uiteinden om zodat het schaapje hier ook daadwerkelijk op kan blijven staan. Plak er tot slot nog 2 kant-en-klare kraaloogjes of zelfgemaakte oogjes (witte papieren rondjes met een klein zwart rondje erop) op.

 • Egeltjes

Dit idee is eigenlijk echt heel simpel. Ga eerst samen met je peuter in het bos of het park op zoek naar mooie herfstbladeren. Zo maak je gelijk een lekkere herfstwandeling. Laat deze bladeren thuis goed drogen (tijd voor thee!) en verf ze daarna in rood, geel, bruin en oranje. Knip dan van gewoon papier de basis, een egelvorm. Teken op het koppie een neusje en oogje en kleur het gezichtje in. Plak vervolgens alle herfstbladeren op het lijfje.

 • Vlinder

Vlinders zijn ook favoriete knutseldieren. Voor het maken van een vlinder beplak je een wc-rol met gekleurd papier. Knip uit papier in dezelfde tint de vorm van 2 vlindervleugels. Versier de vleugels met glitter, stipjes of gekleurd papier. Plak de vleugels aan het rolletje vast en teken op het rolletje nog oogjes en een mondje.

Knutselen met als thema de vier seizoenen

Ook voor de verschillende seizoenen zijn veel knutsel ideeën te bedenken. Ontdek er hieronder 4.

 • De winter

Voor de winter kun je denken aan leuke sneeuwpoppen. Gebruik hiervoor 2 rondjes van wit papier, de ene iets groter dan de andere. Plak ze op elkaar. Dit zijn het lijf en het hoofd van de sneeuwpop. Teken op de buik drie gekleurde stippen, dit zijn de knopen. Rond zijn nek kun je met verf een sjaal maken en op zijn gezicht kun je een uit oranje papier geknipte neus plakken en twee oogjes tekenen. Tot slot plak je nog een uit zwart papier geknipte hoed op het hoofd van de sneeuwpop. Plak de sneeuwpop op een ijsstokje en klaar!

 • De lente

Voor de lente zijn een heleboel knutsel ideeën te bedenken. In de tijd dat de zon zich weer meer laat zien is het leuk om een zonnetje te knutselen. Neem een papieren bordje, knip deze door de helft en verf deze geel met verf. Teken er een gezichtje op. Hang aan de ronde kant 5 knijpers, die je ook geel hebt geverfd, aan als zonnestralen. Onderaan, aan de rechte kant, kun je een aantal gekleurde slingertjes hangen, die zijn dan als het ware de regenboogkleuren.

 • De zomer

Ijsjes horen bij de zomer! Plak een ijsstokje op een papier en maak daarboven de contour van een waterijsje. Kies voor verschillende laagjes door 3 strepen te tekenen op het ijsje. Doe wat lijm op het ijsje en plak binnen de verschillende lagen confetti in verschillende kleuren. Terwijl dit knutselwerkje ligt te drogen kunnen jij en je peuter lekker een echt ijsje gaan eten om even af te koelen!

 • De herfst

De herfst is misschien wel het leukste seizoen om te knutselen. In het bos of het park kun je de mooiste dingen vinden die je kunt gebruiken om mee te knutselen. Verzamel bijvoorbeeld gekleurde bladeren, kastanjes en eikels. Van al deze dingen kun je allereerst een mooie ketting maken door er heel voorzichtig een klein gaatje in te maken. Maar met de bladeren kun je nog veel meer.

Laat ze goed drogen en verf ze in de kleuren die jij of je peuter mooi vindt. Laat ze vervolgens weer goed drogen en plak ze bijvoorbeeld in de vorm van een poppetje op papier!

schaar, kwasten, verf en potloden op wit papier

Knutselideeën: voorbeelden en inspiratie

Inspiratie voor het knutselen met peuters kun je overal vandaan halen. Ga je knutselen met peuters laat je dan inspireren door de vele knutsel ideeën die je kunt vinden online. En het hoeft echt niet moeilijk te zijn. Een mooi wit vel waar je lijm op doet en glitters is al heel leuk. Knip voor Pasen een groot paasei uit gekleurd papier en plak dit op een vel in een andere kleur. Laat je peuter hier lekker op kleuren of plakken en klaar ben je!

Voor Sint Maarten een lampion maken hoeft ook echt niet ingewikkeld te zijn. Neem een doorzichtig maar stevig vel en laat je peuter hier allemaal kleine stukjes papier op plakken in verschillende kleuren. Nu hoef je hier enkel nog een klein gaatje in te maken aan beide kanten, een touwtje aan te bevestigen en hem aan het lampje te hangen.

Knutselen met wc-rollen

Wc-rollen zijn heel handig als basis voor veel knutsel ideeën. Ga je knutselen met peuters, kijk dan zeker even bij onderstaande ideeën voor het knutselen met wc-rollen.

 1. Verrekijker

  Plak 2 wc-rollen aan elkaar en versier deze! Je kunt erop verven, tekenen, plakband of stukjes papier op plakken óf er wol omheen draaien.

 2. Vlinder

  Voor het maken van deze vlinder beplak je een wc-rol met gekleurd papier. Knip uit papier in dezelfde kleur de vorm van 2 vlindervleugels. Versier de vleugels met glitter, stipjes of gekleurd papier. Plak de vleugels aan het rolletje vast en teken op het rolletje nog oogjes en een mondje.

 3. Slang

  Neem een wc-rol en verf deze in een kleur naar keuze. Laat deze goed drogen en knip daarna als een soort slakkenhuis een slang uit de rol. Tot slot kun je er nog een oogje op plakken.

Geschikte materialen voor het knutselen met peuters

In principe zijn alle materialen geschikt om mee te knutselen. Hieronder een lijstje met materialen als basis voor al je knutsel ideeen!

 • Karton
 • Papier
 • Wc-rolletjes
 • Verf
 • Stiften
 • Potloden
 • Pennen
 • Kwastjes
 • Een schaar
 • Wol
 • Glitter
 • Confetti
 • Lijm
 • Stickers

Materialen die handig zijn om te bewaren!

Er zijn veel materialen die je niet speciaal hoeft aan te schaffen voor het knutselen, maar die niet minder leuk zijn. Wc-rolletjes zijn bijvoorbeeld ideaal, zoals je in het vorige hoofdstuk al hebt gelezen. Maar ook ijsstokjes en rietjes kunnen heel leuk zijn als knutselmateriaal.

 • Wc-rolletjes
 • Oude ijsstokjes
 • Tijdschriften
 • Oude pasta (ongekookt)
 • Rietjes
 • Papieren bordjes
 • Watten
 • Wattenstaafjes

Vergeet niet; opruimen en schoonmaken na het knutselen met peuters. Dus plakkerige lijm op tafel, handen vol verf, geknipte stukjes papier op de grond, leer je peuter dat samen opruimen ook bij het knutselen hoort en maak er een spelletje van. Maar bedenk ook dat het echt niet zo erg is dat het even een rommeltje wordt. Als je kind daarna weer even zelf aan het spelen is, heb je alles zo weer aan kant. Het hoort erbij!

Bij Westwing vind je alles voor een stijlvol interieur. Ook voor kinderkamers en speelhoeken. Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal.