Penselen in pastelkleuren

De meeste kinderen houden van knutselen. Bovendien kunnen ze hier wat van leren. Niet elk knutselwerk is geschikt voor kinderen, kleuters of peuters. Als je gaat knutselen met peuters werkt het goed om een thema aan het project te verbinden. Van seizoenen tot dieren en van een materiaal tot een kleur; je kunt alles als uitgangspunt nemen. Tekenen met potloden, kleuren met stiften, maar ook knippen, plakken en vouwen zijn favoriet bij kleintjes. De jongste kinderen beginnen al met knutselen op de crèche maar ook thuis gaan ze graag aan de slag met het maken van de leukste knutselwerkjes en DIY’s. Het maakt vaak niet zo gek veel uit wát je gaat knutselen, kinderen vinden creatief bezig zijn met papier, scharen, lijm, plakband, klei, verf en potloden op zich al leuk.

Tips om te knutselen met peuters

Als je gaat knutselen met peuters is het slim om niet teveel waarde te hechten aan het resultaat. De bezigheid is het leukst en het hoeft geen meesterwerk te worden. Laat je zeker niet weerhouden door het idee dat je niet creatief bent, het niet kan of dat het niet lukt, dat idee zit je namelijk alleen maar in de weg.

 1. Kies een thema of idee

  Er zijn heel veel leuke dingen om te knutselen! Verzin zelf een idee of snuffel eens rond op Google naar ideeën om te knutselen met peuters en ga lekker aan de slag. Voor een thema kun je bijvoorbeeld denken aan een seizoen, of een feestdag zoals Kerst, Pasen, Valentijn, Halloween of Sint Maarten. Maar je kunt ook denken aan thema’s zoals de stad, natuur, dieren of mensen.
 2. Voorbereiding

  Een goede voorbereiding is het halve werk! Leg alles klaar voordat je begint. Geef je over aan het feit dat je kind, maar ook de tafel vies zal worden. Wel kun je zorgen voor een schort voor je peuter en kun je een placemat of plastic tafelkleed op tafel leggen. Dit is het beste begin van elke knutselsessie.
 3. Gezellig knutselen

  Er zijn veel materialen om mee te knutselen. Je kunt ook huis-tuin-en-keuken materialen als wc-rolletjes, ongekookte pasta of rietjes gebruiken. Maak het knutselen alleen niet te lang: een kind heeft een kort concentratievermogen – 15 tot 30 minuten aan een werkje zitten is vaak al lang. Ook hoef je je niet persé krampachtig aan het plan vast te houden. Laat het kind gewoon lekker bezig zijn en meedenken over welke kleuren, materialen en vormen er gecombineerd worden.
 4. Na het knutselen

  Laat je kind na afloop van de knutselsessie helpen met opruimen en schoonmaken. Weet je niet wat je moet met al die knutselwerkjes? Geef ze weg! Opa en oma, de buren of de oppas zullen vast erg blij zijn met de kunstwerken.

Materialen voor het knutselen met peuters

Je kunt met allerlei materialen knutselen. Hieronder staat een lijstje met verschillende materialen die je als basis kunt gebruiken voor al je knutsel ideeën:

 • Kinderscharen
 • Verfkwasten
 • Kwastjes
 • Lijm of lijmstiften
 • (gekleurd) papier
 • Karton
 • Potloden
 • Viltstiften
 • Pennen
 • Krijtjes
 • Crêpepapier
 • Plakband
 • Verf
 • Draad
 • Wol
 • Glitter
 • Confetti
 • Stickers

Alledaagse materialen die handig zijn om te bewaren

Er zijn veel materialen die je niet speciaal hoeft aan te schaffen voor het knutselen, maar die niet minder leuk zijn. Wc-rolletjes zijn bijvoorbeeld ideaal. Denk maar eens aan een verrekijker. Maar ook ijsstokjes en rietjes kunnen heel leuk zijn als knutselmateriaal.

 • Wc-rolletjes
 • Oude ijsstokjes
 • Tijdschriften
 • Oude pasta (ongekookt)
 • Rietjes
 • Papieren bordjes
 • Watten
 • Wattenstaafjes

Knutselen met wc-rollen

Wc-rollen zijn heel handig als basis voor veel knutsel ideeën. Ga je knutselen met peuters, kijk dan zeker even bij de onderstaande ideeën voor het knutselen met wc-rollen.

Verrekijker

Plak 2 wc-rollen aan elkaar met plakband of lijm en versier deze! Je kunt erop verven, tekenen, plakband of stukjes papier op plakken óf er wol omheen draaien.

Vlinder

Voor het maken van een vlinder beplak je een wc-rol met gekleurd papier. Knip uit papier in dezelfde kleur de vorm van 2 vlindervleugels. Versier de vleugels met glitter, stipjes of gekleurd papier. Plak de vleugels aan het rolletje vast en teken op het rolletje nog oogjes en een mondje.

Slang

Neem een wc-rol en verf deze in een kleur naar keuze. Laat deze goed drogen en knip daarna als een soort slakkenhuis een slang uit de rol. Tot slot kun je er nog oogjes op plakken.

Eenhoorn

Je kunt van wc-rolletjes ook gemakkelijk een eenhoorn maken. Begin eerst met het hoofdje, dan maak je het lijfje en vervolgens zet je de eenhoorn in elkaar.

Wat heb je nodig?

 • 2 Wc-rolletjes
 • Wit papier
 • Verf – roze, paars en wit
 • Glitterstickers, gekleurde hartjes en sterretjes
 • Pompons
 • Chenille draad
 • Gekleurd wol
 • Kurk
 • Strijkkralen
 • Touw
 • Rietjes
 • 2 IJsstokjes

Maak een eenhoorn van wc-rolletjes:

 1. Maak het hoofd

  Maak het hoofd van de eenhoorn door een wc-rol doormidden te knippen. Vervolgens knip je 2 oren uit het witte papier – deze kun je eventueel verven in een roze of paarse kleur. Plak 2 ogen op of teken deze zelf.

 2. Versier het hoofd

  Versier het hoofd door twee kleine pompons op het uiteinde van het rolletje te plakken als neusgaatjes. Je kunt een hoorn maken van gekleurd chenille draad. De haren kun je maken door losse draden gekleurd wol bij elkaar vast te binden aan de ene kant van het hoofd.

 3. Maak het lijfje

  Vervolgens gaan we het lijfje van de unicorn maken. Versier het tweede wc-rolletje met glitterstickers of gekleurde sterretjes en hartjes. Waar de benen moeten komen, maak je 4 kleine gaatjes. Rijg 4 draden door die gaatjes waaraan je vervolgens gekleurde strijkkralen kunt rijgen. Dan kun je onderaan de pootjes voetjes van kurk (een kurk in 4 stukjes gesneden) bevestigen. Je kunt de voetjes eventueel wit verven.

 4. Zet de eenhoorn in elkaar!

  Nu gaan we de eenhoorn in elkaar zetten. Maak twee gaatjes in het lijf: links- en rechtsboven. In het hoofd maak je een gaatje aan de bovenkant achter de hoorn en aan de onderkant in het midden. Rijg een touwtje door het gaatje aan de achterkant van het lijf door naar de voorkant van het lijf. Rijg het rietje (doormidden geknipt) om het touwtje (dit is de nek). Dan rijg je het touwtje door de onderkant en bovenkant van het hoofd. Twee ijsstokjes die je kruist (vastmaken met chenille draad) bind je vast aan de draadjes die bij de billen en het hoofd uitkomen.
  Zo! Jullie hebben je eigen vrolijke eenhoorn geknutseld!

Leuke knutsel ideeën

Inspiratie nodig? Hieronder vind je enkele ideeën voor het knutselen met peuters. Zo kun je verschillende dieren knutselen of specifiek voor de vier seizoenen aan de slag gaan. Ontdek in de volgende hoofdstukjes een aantal leuke knutsel ideeën om direct mee aan de slag te gaan.

Dieren knutselen met peuters

Peuters zijn gek op dieren. Een leuk idee dus om aan de slag te gaan om dieren te knutselen. Het uitgangspunt is dat het knutselen samen gebeurt. Je peuter kan lang niet alles zelf, dus probeer de dingen die hij of zij wél al zelf kan, bijvoorbeeld knippen, plakken, inkleuren, ook door hem te laten doen. Er zijn allerlei dieren die je vrij eenvoudig in elkaar kunt zetten. Van ijsberen en pinguins tot schaapjes. Laat je inspireren door het lijstje hieronder voor het knutselen met peuters.

Pinguïn

Voor het maken van deze pinguïn knip je eerst een soort eivorm uit zwart papier. Dit is het lijfje van de pinguïn. Vervolgens knip je uit oranje papier 2 rondjes (de voetjes) en een driehoekje (de neus). Knip vervolgens 2 rondjes uit wit papier waarop je elk een kleiner zwart rondje tekent met stift (dit zijn de ogen). Plak alles op de juiste plek op het zwarte lijfje. Voor de finishing touch kun je nog op de buik van de pinguïn wat witte vlekken maken zoals pinguïns in het echt ook vaak een wit buikje hebben.

Schaapje

Dat een schaapje knutselen echt niet moeilijk hoeft te zijn laten we zien met deze DIY. Neem een wc-rolletje en plak dit vol met watten door lijm op het rolletje te smeren en daar de watten vervolgens op te plakken. Dit kun je heel goed door je kind zelf laten doen. Als hoofd kun je het beste eerst de vorm van het hoofd met de oortjes op zwart papier tekenen en dit vervolgens uitknippen en aan het lijfje (aan het wc-rolletje eigenlijk) vastplakken.
Als pootjes kun je het beste uit karton of een oude doos 4 kleine strookjes knippen die je op 4 plekken aan het wc-rolletje vastplakt. Vouw de uiteinden om zodat het schaapje hier ook daadwerkelijk op kan blijven staan. Plak er tot slot nog 2 kant-en-klare kraaloogjes of zelfgemaakte oogjes (witte papieren rondjes met een klein zwart rondje erop) op.

Egeltjes

Dit idee is eigenlijk echt heel simpel. Ga eerst samen met je peuter in het bos of het park op zoek naar mooie herfstbladeren. Zo maak je ook een lekkere herfstwandeling. Laat deze bladeren thuis goed drogen (tijd voor thee!) en verf ze daarna in rood, geel, bruin en oranje. Knip dan van gewoon papier de basis, een egelvorm. Teken op het koppie een neusje en oogje en kleur het gezichtje in. Plak vervolgens alle herfstbladeren op het lijfje.

Vlinder

Vlinders zijn ook favoriete knutseldieren. Voor het maken van een vlinder beplak je een wc-rol met gekleurd papier. Knip uit papier in dezelfde tint de vorm van 2 vlindervleugels. Versier de vleugels met glitter, stipjes of gekleurd papier. Plak de vleugels aan het rolletje vast en teken op het rolletje nog oogjes en een mondje.

Knutselen met peuters: de vier seizoenen

Ook voor de verschillende seizoenen zijn veel knutsel ideeën te bedenken. Ontdek onderstaande vier thema’s maar eens.

De winter

Voor de winter kun je denken aan leuke sneeuwpoppen. Gebruik hiervoor 2 rondjes van wit papier, de ene iets groter dan de andere. Plak ze op elkaar. Dit zijn het lijf en het hoofd van de sneeuwpop. Teken op de buik drie gekleurde stippen, dit zijn de knopen. Rond zijn nek kun je met verf een sjaal maken en op zijn gezicht kun je een uit oranje papier geknipte neus plakken en twee oogjes tekenen. Tot slot plak je nog een uit zwart papier geknipte hoed op het hoofd van de sneeuwpop. Plak de sneeuwpop op een ijsstokje en klaar!

De lente

Voor de lente zijn een heleboel knutsel ideeën te bedenken. In de tijd dat de zon zich weer meer laat zien is het leuk om een zonnetje te knutselen. Neem een papieren bordje, knip deze door de helft en verf deze geel met verf. Teken er een gezichtje op. Hang aan de ronde kant 5 knijpers, die je ook geel hebt geverfd, als zonnestralen. Onderaan, aan de rechterkant, kun je een aantal gekleurde slingertjes hangen, dit zijn dan als het ware de regenboogkleuren.

De zomer

IJsjes horen bij de zomer! Plak een ijsstokje op papier en maak daarboven de contour van een waterijsje. Kies voor verschillende laagjes door 3 strepen te tekenen op het ijsje. Doe wat lijm op het ijsje en plak binnen de verschillende lagen confetti in verschillende kleuren. Terwijl dit knutselwerkje ligt te drogen kunnen jij en je peuter lekker een echt ijsje gaan eten om even af te koelen!

De herfst

De herfst is misschien wel het leukste seizoen om te knutselen. In het bos of het park kun je de mooiste dingen vinden die je kunt gebruiken om mee te knutselen. Verzamel bijvoorbeeld gekleurde bladeren, kastanjes en eikels. Van al deze dingen kun je allereerst een mooie ketting maken door er heel voorzichtig een klein gaatje in te maken. Maar met de bladeren kun je nog veel meer. Laat ze goed drogen en verf ze in de kleuren die jij of je peuter mooi vindt. Laat ze vervolgens weer goed drogen en plak ze bijvoorbeeld in de vorm van een poppetje op papier!

Knutsel ideeën: eenvoudige voorbeelden en inspiratie

Inspiratie voor het knutselen met peuters kun je overal vandaan halen. Ga je knutselen met peuters, laat je dan inspireren door de vele knutsel ideeën die je kunt vinden online. En het hoeft echt niet moeilijk te zijn. Een mooi wit vel waar je lijm op doet en glitters is al heel leuk.

Knip voor Pasen een groot paasei uit gekleurd papier en plak dit op een vel in een andere kleur. Laat je peuter hier lekker op kleuren of plakken en klaar ben je! Of knutsel een paashaas.

Voor Sint Maarten een lampion maken hoeft ook echt niet ingewikkeld te zijn. Neem een doorzichtig maar stevig vel en laat je peuter hier allemaal kleine stukjes papier op plakken in verschillende kleuren. Nu hoef je hier enkel nog een klein gaatje in te maken aan beide kanten, een touwtje aan te bevestigen en hem aan het lampje te hangen.

Vergeet niet op te ruimen en schoon te maken na het knutselen met peuters. Dus plakkerige lijm op tafel, handen vol verf, geknipte stukjes papier op de grond, leer je peuter dat samen opruimen ook bij het knutselen hoort en maak er een spelletje van. Maar bedenk ook dat het echt niet zo erg is dat het even een rommeltje wordt. Als je kind daarna weer even zelf aan het spelen is, heb je alles zo weer aan kant. Het hoort erbij!

Je leest vindt nog veel meer inspiratie voor het knutselen met peuters bij Westwing! Registreer je op Westwing en is geen enkele deal!