Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
groen houten kruidenrek bevestigd aan de muur met kruidenpotjes

Herken je dit? Je bent bezig met het maken van een nieuw recept en hebt hier een bepaald kruid voor nodig. Je weet dat je het in huis hebt, maar waar in het keukenkastje staat het toch? Op je tenen, probeer je achterin de kast te kijken. Heel onhandig. Kruiden in het keukenkastje nemen veel ruimte in beslag, laten snel vuil achter en zorgen al snel voor rommel en onoverzichtelijkheid. Tijd voor verandering! Ga aan de slag met het zelf maken van een kruidenrek. De gemakkelijkste manier om aan al je wensen te voldoen. Wij helpen je graag op weg met deze DIY om zelf een kruidenrek te maken. Jij bepaalt de looks.  

De voorbereiding

Ter voorbereiding van het maken van een kruidenrek, zijn er een aantal standaard aspecten waar je even bij stil moet staan. Stel jezelf een aantal vragen, zodat je weet welke afmetingen nodig zijn.

 • Hoeveel kruiden wil je kwijt?
 • Waar kun je het kruidenrek ophangen? Hoeveel ruimte is er beschikbaar?
 • Welke grootte heeft de verpakking van de kruiden? Komen ze allemaal in hetzelfde potje, of laat je de smaakmakers in hun oorspronkelijke verpakking?

Bedenk daarnaast welke look je wilt geven aan het kruidenrek. Hou je het graag simpel, of heb je een specifieke stijl in gedachten en wil je een match met de rest van jouw keuken? Het materiaal, de kleur en de vorm bepalen de uitstraling.

Een kruidenrek is dan wel niet heel groot, maar zal duidelijk zichtbaar zijn en een nieuwe look aan de ruimte geven. We geven je daarom ook een paar styling tips ter inspiratie.

Een kruidenrek maken in 9 stappen

Deze DIY–instructie is een eenvoudige. Het kruidenrek dat je hiermee kunt maken, past bij elk interieur en is niet moeilijk om in elkaar te zetten. Om een niet al te groot rek te maken, maar wel genoeg ruimte te maken voor de kruidenpotjes, gaan we uit van een kruidenrek met drie planken waar ieder vier potjes op kunnen.

Benodigdheden:

Neem dit als boodschappenlijstje mee naar de bouwmarkt, plus bedenk of je het volgende in huis hebt:

 • houten plank 18mm dik: afmetingen 18 x 60 cm
 • boormachine
 • pluggen 6 mm
 • deuvel schroeven; 5x 50 mm
 • meetlint
 • potlood
 • waterpas
 • schuurpapier
 • decoupeerzaag
 • vernis
 • kruidenpotjes
 • lijm (optioneel)
 • etiketten (optioneel)

Maak een zwevend kruidenrek in 9 stappen:

 1. Meten

  Begin met het opmeten en markeren van de plaats waar je de planken aan de muur wilt bevestigen.
  Trek een horizontale lijn om de exacte positie van de planken te markeren, gebruik een potlood, lineaal en een meetlint.
  Je kan de waterpas gebruiken om ervoor te zorgen dat de lijnen recht zijn.stap 1 zwevend kruidenrek maken

 2. Maak de planken op maat

  Snijd de houten plank in stukken. Wij hebben gekozen voor 3 stukken (één voor elk schapje van het kruidenrek). Onze planken worden 6 cm breed en 60 cm lang. Je kunt de lengte van de planken aanpassen aan de hand van de maat die je in stap 1 (A) gekozen hebt.stap 2, 3 en 4 voor het maken van een kruidenrek

 3. Markeer de planken

  Trek een lijn over het midden van de lange rand van alle drie de planken. Deze lijn, samen met de lijn die je op de muur hebt getekend, zullen op elkaar komen te liggen wanneer je de planken aan de muur bevestigd. Meet en markeer 10 cm van de rand van elke kant van de plank – doe dit bij alle planken.
  Leg de horizontale lijn op de muur nu tegen de middenlijn op de plankjes aan zodat ze exact samenvallen en breng verticale markeringen aan op de muur op de 10 cm punten.

 4. Check of alles goed uitgelijnd is

  Dubbel check of alles goed is uitgelijnd voordat je de gaten voor de muurpluggen in de muur boort en de overeenkomstig gaten ook in de plankjes boort.

 5. Boren

  Boor een gat van 5 mm in de houten plank waar de pluggen van 5 mm in passen.stap 5, 6 en 7 voor het maken van een kruidenrek

 6. Schuur de randen op

  Schuur de ruwe randen op met schuurpapier en zorg ervoor dat alles glad is voordat je de planken een laagje vernis geeft voor extra bescherming.

 7. Steek de pluggen in de muur

  Steek de pluggen in de muur en schroef de schroeven er goed in.

 8. Bevestig de planken

  Schuif de plank op de schroeven om te controleren of alles past. Het geheel moet strak passen en je zal merken dat je echt kracht moet zetten om de plank op de schroeven te duwen. Soms is het zelfs nodig een hamer te gebruiken (met een blok hout ertussen om de plank niet te beschadigen!) om de plank goed op de schroeven te krijgen. Als de plank nog een beetje wiebelig is (geen zorgen!), dan kan je deze met wat lijm vastzettenstap 8 en 9 van het stappenplan voor een zwevend kruidenrek

 9. Pak de kruidenpotjes erbij!

  Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het overplaatsen van al je kruiden in mooie potjes! Daarover en over het plakken van etiketjes lees je meer hieronder. Nu is het tijd om wat lekkers te koken! Welke kruidenpotje pak jij erbij?

Styling tip

Nu de kruiden out in the open staan, is het wel belangrijk ze een goede look te geven. Verdeel de kruiden daarom over dezelfde potjes. Dat geeft een opgeruimde uitstraling en oogt heel netjes. Ga dus ook aan de slag met zelf kruidenpotjes maken.

Wat dacht je van kleine glazen weckpotjes? Deze kun je gemakkelijk voorzien van een label (maak zelfgemaakte stickers en bekijk hoe je zelf kunt handletteren, of gebruik een labeltang) zodat je ziet welk kruid je voor je hebt.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om eikenhout te gebruiken. Dat geeft een landelijke, warme sfeer boven het aanrecht. Houd dan steeds rekening met de dikte van het hout en de afmetingen. Met een vernislaagje kun je het kruidenrek goed schoonhouden.

Een kruidenrek maken voor buiten

Ben je fan van verse kruiden als basilicum, peterselie en salie? En heb je een tuin of balkon? Kijk dan of je een bouwtekening voor een kruidenrek voor buiten kunt vinden. Dat is DIY next level, maar wel heel erg leuk om te doen.

Met een kruidenrek buiten tegen de muur kun je een stellage met bijvoorbeeld drie plantenbakken bouwen, om daar de verse kruiden in te planten en te laten groeien. Een prachtige aanvulling op jouw buitenverblijf.

Nog meer DIY bouwprojecten

Heb je de smaak te pakken en zou je best meer willen bouwen? Mooi! We hebben veel andere DIY–ideeën waarmee je op een voordelige manier heel veel moois zelf kunt maken.

Een nieuw nachtkastje naast je bed geeft een boost aan de slaapkamer en met een extra kapstok in de hal zorg je voor meer ruimte. Bouw je eigen bureau organizer om de chaos bij het thuiswerken wat te verminderen. Of, nog beter, zet gewoon een heel nieuw bureau in elkaar. We geven tips voor bureau-oplossingen op de moeilijkste plekken.

Ben je op zoek naar nog meer plantenbakken in de tuin naast het kruidenrek dat je buiten hebt gebouwd? Ook die zijn hartstikke leuk om zelf te maken. En staan de salie en lavendel er goed in te bloeien? Droog deze dan, zodat je met de salie ook nog eens zelf je huis spiritueel kunt reinigen en de lavendel kunt verwerken in de zelfgemaakte geurzakjes voor in de garderobekast.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte! Wij wensen je alvast veel succes met het maken van je kruidenrek!