Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
witte lampionnen in verschillende vormen

Knutselen is hip. Tegenwoordig kopen we veel dingen niet meer, we maken ze. Denk hierbij aan kerststalletjes, verjaardagskalenders, kleding, knuffeltjes, taarten, koekjes, vogelhuisjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook lampions kun je heel goed zelf maken. Er zijn talloze ideeën voor het maken van een leuke en originele lampion. De lampion is een veelgevraagd item voor de herfst en winter. Vooral tijdens de Sint Maarten of Halloween-viering hebben we lampions nodig, maar ook op andere momenten kun je lampions inzetten. Zo is een lampion in de tuin tijdens de zomermaanden, maar ook juist in de winter heel gezellig. Wil je ook zelf een lampion maken? Ontdek hier diverse ideeën.

Welke gelegenheid

Een lampion maak je meestal voor Sint Maarten. Elk jaar weer gaan kinderen tijdens deze avond de straat op met een lampion. Ze lopen langs de deuren van huizen waar ze aanbellen en een liedje zingen én – het belangrijkste van alles – meestal iets lekkers krijgen. Ook bij Halloween zijn lampionnen een must. De kinderen lopen er ook tijdens dit feest mee rond, of ze staan bij de deuren.

Lampion van alledaagse voorwerpen

 1. Melkpak als basis

  Met een leeg melkpak kun je heel veel! Maak er een huisje of bootje van. Knip er kleine raampjes in zodat het licht er doorheen kan schijnen. De buitenkant kun je beschilderen of beplakken met papier.
 2. Een lege fles als basis

  Met een lege fles kun je een raket of onderzeeër maken. Knip de fles in tweeën en plak er doorzichtig papier overheen zodat er een mooi lichteffect ontstaat.
 3. Een knol als basis

  Zorg er bij deze lampion voor dat je van de inhoud van de groente iets maakt. Denk hierbij aan een groentesoep bijvoorbeeld. Maak je een lampion van een uitgeholde pompoen? Gooi het vruchtvlees dan zeker niet weg, maar gebruik het voor een herfstige pompoensoep. Het nadeel van deze lampion is dat hij vaak wat zwaar is. Deze lampion is dus meer geschikt om neer te zetten.
 4. Glazen potjes

  Beplak ze met gekleurd papier.

Lampion maken: top 8

Voor elk van deze lampions heb je een lichtje aan een stokje nodig. Deze lampionenstokjes kun je overal kopen of bestellen.

 • De eerder beschreven huisjes, gemaakt van een melkpak zijn absoluut favoriet. Ze zijn eenvoudig om te maken en bovendien hebben de meeste mensen de benodigdheden hiervoor gewoon in huis.
 • De ballon van een stukje plastic is ook een eenvoudige optie. Neem een stuk doorzichtig plastic dat je tot een cilinder rolt. Plak hier – of laat dit door je kind doen – enkele stukjes gekleurd papier op en klaar ben je.
 • Met kleine plastic bekertjes kun je ongeveer hetzelfde doen. Je plakt de buitenkant vol met stukjes dun papier in verschillende kleuren.
 • Neem als basis een hele simpele papieren ballon en prik hier heel veel decoratieve parasolletjes in. Dit geeft een superleuk effect en is heel eenvoudig om te maken.
 • Neem een (wat groter) blik en sla hier met een hamer en spijker allemaal gaatjes in. Je kunt hierdoor zelfs een mooi patroon maken.
 • Met papieren bordjes kun je ook een leuke lampion maken met elk thema. Maak in het midden van de bordjes een gat of patroon en schilder de bordjes in een kleur naar keuze of maak er een grappig gezichtje op. Je kunt over het gat nog gekleurd papier plakken.
 • Een luchtballon is ook leuk om te maken. Je kunt een grote simpele ronde lampion kopen en daar een klein doosje onder hangen.
 • Met wc-rolletjes kun je ook veel doen. Bijvoorbeeld een vis maken. Maak 2 wc-rolletjes aan elkaar vast en beplak het geheel met gekleurd papier als schubben. Laat er wat slingertjes van dun papier onder bungelen. Je kunt er ook nog een oogje opmaken aan beide kanten.

Ga je ook zelf een lampion maken? Door ons artikel is het je hopelijk duidelijk geworden dat het maken van een lampion helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Om het jezelf nog wat makkelijker te maken, kun je ook kiezen voor het kopen van een simpele lampion en deze zelf customizen. Het leukst is het om een lampion samen met je kind te maken en hem of haar dus het meeste zelf te laten doen. Veel knutselplezier en succes! Is het maken van je lampion gelukt? Kijk dan ook eens naar deze leuke DIY’s: het maken van je eigen fotolijst, stickers, of collage. Registreer je op Westwing en mis geen aanbiedingen voor een creatieve knutseldag!